Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Το επιστημονικό πόνημα «Άτλας της Ιχθυοπανίδας του Ποταμού Νέστου», παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην έδρα του ΙΝΑΘΕ στη Ν. Πέραμο Καβάλας. Η παρουσίαση έγινε με πρωτοβουλία του Υπερνομάρχη κ. Κ. Τάτση σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε)
Ο Άτλας αποτελεί το προϊόν μιας πρωτοβουλίας, για την οριστικοποίηση ενός κοινού καταλόγου μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, με όλα τα είδη της ιχθυοπανίδας κατά μήκος του Ποταμού Νέστου, από τις πηγές έως τις εκβολές του και την επίλυση επιστημονικών ζητημάτων που αφορούν τα είδη που διαβιούν στα δυο τμήματα του ποταμού.
Θετική η προσπάθεια που καταβάλετε, ακόμη όμως πιο θεμιτή θα ήταν, αν από Βουλγαρικής πλευράς έδειχναν ακόμη πιο έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντας και του οικοσυστήματος του ποταμού Νέστου, σ' ότι αφορά τη ρύπανση του, με διάφορες φερτές ύλες.

Ο Καλλικράτης εκτός συνόρων, θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος της επόμενης είδησης, καθώς ο Νομάρχης Δράμας κ. Κ. Ευμοιρίδης εκπροσωπώντας την Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) μίλησε στην Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Τοπική Αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκε στην Βαρκελώνη της Ισπανίας μεταξύ 22 και 24 Φεβρουαρίου 2010.
Την διάσκεψη παρακολούθησαν 600 εκπρόσωποι Τοπικών Αυτοδιοικήσεων από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά την διάρκεια της τιμήθηκαν με το βραβείο «Κτίζοντας την Ευρώπη των πόλεων - Δήμαρχοι που έγραψαν Ιστορία» μεταξύ αυτών και η πρώην Δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Επί της ουσίας, του εγχώριου Καλλικράτη, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ ρευστά, αν και ο καιρός προς της εκλογές όλο και λιγοστεύει.
Με αφορμή δημοσιεύματα που θέλουν το κλιμάκιο των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας, να απορρίπτει την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για χρηματοδότηση του Καλλικράτη, με χρήματα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Διοικητικής Μεταρρύθμισης 2007, 2013, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, κ. Δράμας απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον κ. Ραγκούση.

Αν μέχρι σήμερα 8 μήνες πριν από τις εκλογές δεν υπάρχουν πόροι, για τη άμεση εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης, τότε κάτω από ποιες συνθήκες και με ποιο κόστος θα γίνει η πολυπόθητη μεταρρύθμιση;
Θα μπουν οι δήμοι σένα τσουβάλι και με λοταρία θα χτιστεί το αυτοδιοικητικό μέλλον της χώρας;
Μήπως τελικά «κομποστοποιηθεί» η αυτοδιοίκηση και από ένας κατ' εξοχήν κοντά στον πολίτη θεσμός, μετατραπεί σένα απόμακρο και αδιάφορο θεσμικό όργανο, χωρίς πόρους και αρμοδιότητες;

Πάντως η κομποστοποίηση σε επίπεδο ανακύκλωσης καλά κρατεί στην πόλη της Δράμας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι εμπλεκόμενοι κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο την περασμένη Δευτέρα.
Συνδιοργανωτές η ΕΠΕΠΟΛ και ο Δήμος Δράμας, οι οποίοι και επισήμαναν ότι για την επίτευξη κάθε στόχου θα πρέπει πρωτίστως οι πολίτες να είναι ενεργοί.
Αχ αυτοί οι έρμοι οι πολίτες, από τη συσσωρευμένη ενέργεια που κρύβουν, στο πολύ βάθος του μυαλού τους, και μη μπορώντας να την εξωτερικεύσουν, παρά τις όποιες προτροπές, κοντεύουν να «εκραγούν»...
Λέγαν κάποτε: από τότε που βγήκε η συγνώμη, χάθηκε η ανθρωπιά. Στην μέρες μας άλλαξε η ρήση. Από τότε που ανακαλύφθηκε ο εθελοντισμός, την άραξε το κράτος...

Μια και ο λόγος μας έφερε στον εθελοντισμός, να αναφέρουμε ότι ο Δήμος Δράμας με το σύνολο των κοινωνικών δομών του, διοργάνωσε χθες Τετάρτη μεγάλη εκδήλωση στήριξης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν προς το δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.
Πόσο οξύμωρο είναι να διασκεδάζει κάποιος και τα χρήματα που δίνει να πηγαίνουν σε πονεμένους και άμοιρους ανθρώπους; Δηλαδή χωρίς πανηγύρια, φιέστες με φρουφρού και αρώματα, δεν μπορούν οι συμπολίτες μας να διαθέσουν κάτι από το περίσσευμα τους, για το σκοπό αυτό;
Για να το κάνουν θα πρέπει πρωτίστως να συγκεντρωθούν, με τα καλά τους τα ενδύματα, να φάνε να πιούμε και να χορέψουν;
Το σχόλια διατυπώνεται προς προβληματισμό και όχι για να εκμηδενίσει την όποια προσπάθεια. Εξάλλου, οι Έλληνες είναι αυτοί που πρωτοείπαν, «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.»
Να μη παραλείψουμε επίσης να αναφέρουμε και τη συμβολή της Οικολογικής κίνησης στην προσπάθεια αυτή, η οποία διέθεσε 1000 ευρώ στην οργάνωση «Ελληνικό καραβάνι αλληλεγγύης» για τους σεισμοπαθείς της Αϊτής. Το ποσό συγκεντρώθηκε από τους φίλους και τα μέλη της Οικολογικής Κίνηση Δράμας κατά τη διάρκεια της γιορτής της κοπής της πίτας στις 8 Φεβρουαρίου 2010.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ