Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιώργος Μήτρου

Γραμματέας ΝΕ Δράμας ΚΚΕ

11 σχόλια

Το ΚΚΕ δεν μπήκε και δεν πρόκειται να μπει στην λογική της συναίνεσης και των λαϊκών κατακτήσεων

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον νέο Γραμματέα της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ κ. Γιώργο Μήτρου.
Κρίνει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στήνουν τους εργαζόμενους στον τοίχο, παίρνοντας κατακτήσεις προηγούμενων δεκαετιών.
Αμφισβητεί την άποψη ότι δεν υπάρχουν χρήματα και υπογραμμίζει ότι τα κέρδη των τραπεζών είναι 120 φορές περισσότερα από τα χρήματα που μαζεύει η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα.
Τονίζει ότι το ΚΚΕ δεν μπαίνει στην λογική της συναίνεσης και του ξεπουλήματος των λαϊκών κατακτήσεων.
Τέλος, τάσσεται ξεκάθαρα κατά της διοικητικής μεταρρύθμισης γιατί θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

-Γραμματέας στην ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ κ. Μήτρου... Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.
-Να σας ευχαριστήσω. Στα πλαίσια της ανακατανομής των ρόλων και μιας ανανέωσης που το ΚΚΕ έχει εφαρμόσει, πραγματοποιήθηκε η αλλαγή του Γραμματέα της ΝΕ. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας όλη η Νομαρχιακή Επιτροπή, γιατί για μας η δουλειά είναι συλλογική.
Να υπογραμμίσω ότι το κόμμα μας έχει χαράξει μια ξεκάθαρη πολιτική γραμμή και μέσα από το τελευταίο του Συνέδριο στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

-Σε μία εποχή που η εργατική τάξη πλήττεται, είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που οδήγησε σε μια σειρά μέτρων που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Πώς τα κρίνετε;
-Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει τον Ελληνικό λαό και προεκλογικά, ότι έρχεται θύελλα καινούργιων μέτρων και νομίζω ότι σε αυτό δικαιωθήκαμε πλήρως. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σαφέστατα αντιλαϊκά. Εκτιμάμε ότι δεν θα είναι και τα τελευταία.
Τα μέτρα αυτά πρακτικά θέλουν να διασώσουν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα και να στήσουν τους εργαζόμενους στον τοίχο, παίρνοντας κατακτήσεις παλαιότερων δεκαετιών που με αγώνες και αίμα κατέκτησε η εργατική τάξη.

-Δεν ήταν όμως απαραίτητο να ληφθούν αυτά τα μέτρα, λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης της χώρας;
-Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα πρέπει να υπενθυμίσουμε ποιοι δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση, και δεν είναι άλλοι από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και ποιοι κέρδισαν από όλες αυτές τις πολιτικές.
Για να είμαστε ξεκάθαροι κέρδισαν η πλουτοκρατία, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο.
Αλλά και σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, υπάρχουν λεφτά, με τα οποία θα μπορούσε να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Το ενεργητικό των τραπεζών το 2009 είναι 579 δις ευρώ, 120 φορές μεγαλύτερο από τα 5 δις ευρώ που μαζεύει η κυβέρνηση μέσω αυτών των μέτρων.
Πολλαπλάσια χρήματα από τα 5 δις ευρώ των μέτρων, θα μπορούσε να βρει από τα κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Επιχειρήσεων από τους ανείσπρακτους φόρους που χρωστάνε οι ανώνυμες εταιρίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα 28 δις ευρώ που χάρισε η προηγούμενη κυβέρνηση στις τράπεζες και τα 10 δις που δίνονται από το ΕΠΣΑ στις μεγάλες επιχειρήσεις που βρέθηκαν; Αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει πλούτος αλλά ο στόχος του Μαύρου Μετώπου της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τα ελλείμματα αλλά στόχος είναι η μείωση του εργατικού κόστους άρα και των μισθών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

-Υπάρχει διέξοδος κατά την άποψή σας;
-Κατά την γνώμη μας άλλη είναι η διέξοδος για το σύστημα, την πλουτοκρατία και το κομματικό προσωπικό της και άλλη η διέξοδος για τους εργαζόμενους, την φτωχή αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους.

-Λέτε δηλαδή ότι υπάρχει «Πάλη των Τάξεων»;
-Η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες μιλάει για έναν νέο Πατριωτισμό. Και εννοεί βέβαια την διάσωση των συμφερόντων της Αστικής Τάξης. Η πάλη των Τάξεων είναι αυτή που κινεί τα πράγματα μέσα στις κοινωνίες όπου τα συμφέροντα των Τάξεων είναι κυρίως διαφορετικά και ο Πατριωτισμός που κατά την γνώμη μας πρέπει να επιδείξει ο λαός μας είναι να προασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και παράλληλα να ανοίξει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, την δημιουργία μετώπου με αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα που τελικά θα οδηγήσει την Εργατική Τάξη σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα στην κατάκτηση της εξουσίας.

-Σας κατηγορούν ως κόμμα ότι στηρίζετε τις πορείες και τις διαμαρτυρίες σε μια περίοδο που απαιτείται μεγαλύτερη συναίνεση. Τι απαντάτε;
-Το ΚΚΕ δεν μπήκε και δεν πρόκειται να μπει στην λογική της συναίνεσης και του ξεπουλήματος των λαϊκών κατακτήσεων. Στην περίοδο αυτή ανοίγονται αντικειμενικά δύο δυνατότητες για το Κίνημα.
Η μία είναι ο δρόμος της συναίνεσης και της υποταγής που οδηγούν και τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωμονόδρομου καθώς επίσης και ο Εργοδοτικός και Κυβερνητικός Συνδικαλισμός, και η άλλη είναι ο δρόμος του αγώνα και της πάλης των Ταξικών δυνάμεων στο Εργατικό Κίνημα με συμπαραστάτες τις αγωνιστικές δυνάμεις των αγροτών και των μικροεπαγγελματιών.
Όχι μόνο δεν μπαίνουν σε λογικές κοινωνικών διαλόγων αλλά αγωνίζονται για την υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και παράλληλα χαράσσουν τον δρόμο για ριζικές αλλαγές και σε πολιτικό επίπεδο.

-Δηλαδή Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη;
-Φυσικά. «Νόμος» για μας είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο, αυτοί και να τον καρπώνονται. Και όχι όπως συμβαίνει σήμερα μια χούφτα πλουτοκρατών να πλουτίζει από τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων.

-Τα σενάρια για δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σας φοβίζουν;
-Είτε ο δανεισμός προέλθει από τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία) είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα γίνει με την προϋπόθεση ότι οι δανειστές θα επιβάλλουν, όπως και σε έναν βαθμό γίνεται και σήμερα, τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα τα οποία θα παρθούν και η θέση των λαϊκών στρωμάτων θα γίνει ακόμη χειρότερη.
Υπάρχει πλούσια εμπειρία στο παρελθόν όπου χώρες δανείστηκαν, είτε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε από τρίτες χώρες, και είδαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αμφισβητείται και η εθνική της κυριαρχία.

-Πάμε στα τοπικά... Κυριαρχεί η συζήτηση για τις συνενώσεις και το σχέδιο «Καλλικράτης». Είστε υπέρ ή κατά;
-Και το κόμμα μας αλλά και οι αγωνιστικές δυνάμεις που δρουν στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρνητικοί στο σχέδιο «Καλλικράτης». Θα ήθελα να τονίσω ότι είμαστε το μοναδικό κόμμα που εξ' αρχής δηλώσαμε την αντίθεσή μας στο σχέδιο αυτό αλλά και μέσω των Συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ.

-Είστε κατά για λόγους αρχής ή για πρακτικά ζητήματα ως προς την εφαρμογή του;
-Θεωρούμε ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιταχύνει μια σειρά αρνητικών εξελίξεων όπως την παραχώρηση τομέων όπως Υγεία και Παιδεία στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα οι δημότες να πληρώσουν διπλά μέσω της ανταποδοτικότητας αυτές τις παροχές, οι οποίες κατά την γνώμη μας και θα υποβαθμιστούν.
Οι συνενώσεις είναι αναγκαίες για την κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν στα βασικά σημεία του σχεδίου «Καλλικράτης» για να προχωρήσει η παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.
Το θέατρο του παραλόγου που παίζεται το τελευταίο διάστημα, από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον Ν. Δράμας, αποτελεί αποπροσανατολισμό από την ουσία του σχεδίου. Το παλιό ρητό «τα παράπονά σου στον Δήμαρχο και με αυτήν την εξέλιξη δεν θα έχει καμία σημασία για το σήμερα, αφού οι δήμοι θα αποτελούν «παραμάγαζα» των εργολάβων και την κάθε μορφής οικονομικών παραγόντων, προκειμένου να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.

-Η Δημοτική Παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» θα είναι παρούσα στις ερχόμενες εκλογές. Δεν σκέφτεστε τις συνεργασίες με άλλους Συνδυασμούς;
-Βεβαίως και θα είμαστε παρόντες. Το επόμενο διάστημα και μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου «Καλλικράτης» και των ορίων των νέων Δήμων, θα προχωρήσουμε στην ανακοίνωση των συνδυασμών και των υποψηφίων τόσο στους Δήμους του Νομού όσο και σε Περιφερειακό επίπεδο.
Κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά μας θα είναι από την μία οι κοινοί αγώνες και από την άλλη η αναγκαιότητα για την δημιουργία ενός αγωνιστικού πόλου που θα λειτουργεί ως αντίπαλο δέος στις ήδη υπάρχουσες παρατάξεις με τις οποίες μας διαχωρίζουν αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές.

 


Σχόλια (11)

ΣΑΚΗΣ - Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010 στις 02:53
προχωρα Γιωργαρα !!!!!

Κ.Σ. - Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 στις 01:44
Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί το ΚΚΕ είναι αντίθετη στον Καλλικράτη… Ποιοι είναι οι λόγοι… Μήπως και οι ΟΤΑ ψωνίζουν από την ΚΚΕ ΑΕ;

Παναγιώτης Κ - Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 στις 01:42
Τι ωραία που τα λένε αυτοί οι ΚΚΕδες. Έφτασα τα 45 και δεν έχω ακούσει τίποτα καινούργιο. Καταγγελίες –καταγγελίες και καμία ρεαλιστική πρόταση ποτέ ! Από το τέλμα πως θα βγούμε μπορούν να μας πουν ή δεν έχουν καμία ευθύνη και το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να καταγγέλλουν;

antonis - Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 στις 06:01
OLA ta eixe h mariori o kalikratis mas eleipe

ΑΡΗς - Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στις 11:59
ρε τελη ασε αυτα τα κουφα οτι το κκε εχει μανια και εμπαθεια με το πασοκ...αυτα δεν τα πιστευει ουτε ο πλεον εμπαθης

ΕΝΑ΅Σ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ - Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στις 11:56
ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

george - Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στις 06:13
ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΛΥΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ

ΤΕΟ - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 11:15
τελικα ποσοι θα κατεβουν στον δημο δραμας?βλεπω πολλες υποψηφιοτητες και πολλους ενδιαφερομενους

νακος - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 11:13
η χωρα μας βουλιαζει οποιος δεν το καταλαβαινει μαλλον εθελοτυφλει

τελησ - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 11:02
το κκε΅ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝ ΑΙ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ Η ΝΔ ΑΡΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ?

ΑΡΗς - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 11:00
καλη επιτυχια γιωργο μητρου....αναλαΜΒΑΝΕΙς ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗς ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ