Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Καρβούνης

Γραμματέας ΝΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Τα κόμματα δεν είναι μαυσωλεία και γραφειοκρατικοί μηχανισμοί... Υπάρχουν για να υπηρετούν τους πολίτες

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γραμματέα της ΝΕ του Συνασπισμού Δημήτρη Καρβούνη.
Κρίνει το εσωκομματικό δημοψήφισμα για την επιλογή του επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωτόγνωρη δημοκρατική διαδικασία που το αποτέλεσμα της είναι αξιοκρατικό και σοφό.
Δεν ανησυχεί για την ενότητα του Συνασπισμού και τάσσεται υπέρ των δύο κοινοβουλευτικών θητειών για τους βουλευτές του κόμματος.
Χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα καταρτισμένο, άξιο και με ιδιαίτερα προσόντα.
Τέλος, αναφέρθηκε και στους 5 άξονες των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση έξοδο από την οικονομική κρίση.

-κ. Καρβούνη, επανήλθαν τα φαινόμενα εσωστρέφειας στον Συνασπισμό το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το εσωτερικό δημοψήφισμα για τον επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου;
-Νομίζω ότι ήταν μια παρένθεση η οποία έκλεισε σύντομα αν και πράγματι είχαμε δηλώσεις που ξέφυγαν και σε μεγάλο βαθμό δεν δικαιολογούνται αν αναλογιστούμε ότι έγιναν αμέσως μετά από μια μεγάλη μαζική δημοκρατική διαδικασία, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά κοινοβουλευτικά κόμματα.
Αναφέρομαι στο εσωκομματικό δημοψήφισμα όπου τα μέλη του κόμματος σε συμμετοχή πάνω από 80% επέλεξαν τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές του Συνασπισμού στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη εκλογή στις 7 Ιούνη.

-Πέρασαν οι γραμμές ή έγινε αξιοκρατική επιλογή του κ. Χουντή;
-Για όσους γνωρίζουν καλά τον Συνασπισμό είναι εύκολα αντιληπτό ότι στα μέλη του δεν περνούν γραμμές. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο όταν συμμετέχουν τόσο μαζικά τα ίδια τα μέλη. Το αποτέλεσμα ήταν αξιοκρατικό και σοφό. Χουντής, Παπαδημούλης είναι δύο πολύ άξια στελέχη, που μπορούν να οδηγήσουν το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους υπόλοιπους συντρόφους, σε πολύ υψηλά ποσοστά.

-Σας ανέφερα περί αξιοκρατίας, γιατί είναι γνωστό πως ο κ. Παπαδημούλης είναι ο πλέον δραστήριος Έλληνας Ευρωβουλευτής και παρ' όλα αυτά δεν πήρε την πλειοψηφία. Είναι λίγο περίεργο...
-Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είναι εξαίρετος Ευρωβουλευτής με πολύ πλούσια δράση όχι μόνο για κεντρικά ζητήματα που αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας αλλά και για ζητήματα που άπτονται της ελληνικής περιφέρειας. Μην ξεχνάτε ότι έφερε στην Ευρωβουλή πολλές φορές ζητήματα που ενδιαφέρουν τον Ν. Δράμας (Νέστος, ΒΕΞ κλπ).
Ο Νίκος Χουντής είναι ο Γραμματέας του κόμματος, δηλαδή το Νο. 2 του Συνασπισμού άρα εξίσου άξιο στέλεχος. Και οι δύο μαζί θα αποτελέσουν τον πολιορκητικό κριό για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές.

-Όλα τα δημοσιεύματα σχετικά με την κρίση στο κόμμα σας, ανάμεσα στο αριστερό ρεύμα και στην ανανεωτική πτέρυγα ισχύουν ή είναι υπερβολικά;
-Εγώ νομίζω ότι ποτέ ο Συνασπισμός δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση και τόσο ενωμένη, ιδιαίτερα σε επίπεδο βάσης και ψηφοφόρων. Άλλωστε καταλαβαίνουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι η μόνη κρίση με την οποία πρέπει να ασχολούμαστε, είναι η μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει και η ελληνική κοινωνία και οι απαντήσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς για την διέξοδο από αυτήν.

-Το καταστατικό του κόμματός σας προβλέπει όριο δύο θητειών για τους βουλευτές. Συμφωνείτε με αυτό;
-Στο μυαλό όλων μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κόμμα το οποίο θα ξεχωρίζει απ' όλα τα άλλα κόμματα της ελληνικής κοινωνίας. Θα είναι ένα κόμμα συλλογικό, δημοκρατικό που θα διέπεται από αξίες και αρχές. Υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν γι' αυτό.
Όσον αφορά δε το θέμα των θητειών συμφωνώ γιατί δεν επιτρέπει την δημιουργία κατεστημένων καταστάσεων και δίνει δυνατότητες σε πολύ περισσότερα μέλη και στελέχη να δείχνουν την αξία τους σε όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Όταν υπάρχει όριο δύο θητειών για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ όλοι αντιλαμβάνονται πόσο πιο εύκολο είναι να επιτευχθεί κάτι τέτοιο για τον Συνασπισμό.

-Δημιουργεί πρόβλημα στο εσωτερικό του Συνασπισμού η διαρχία Τσίπρα-Αλαβάνου;
-Κανένα.

-Ποιος είναι ο αρχηγός;
-Ένα αριστερό κόμμα δεν έχει ποτέ αρχηγό. Η ηγεσία είναι συλλογική. Πρόεδρός μας είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

-Φοβάστε διάσπαση;
-Η αριστερά έχει πληρώσει πάρα πολύ σκληρά το θέμα των διασπάσεων στο παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε και έχουμε σαν στρατηγικό στόχο την ενότητα όλης της αριστεράς, ώστε να δημιουργηθεί ένας αξιόλογος και αξιόμαχος αριστερός πόλος στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, ο οποίος θα δώσει ελπίδα και ρεαλισμό στα αιτήματα, τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Όσοι λοιπόν πιθανόν απεργάζονται σενάρια διάσπασης είναι βαθιά νυχτωμένοι.

-Υπάρχει κλίμα αμφισβήτησης του κ. Τσίπρα από μερίδα στελεχών του Συνασπισμού;
-Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος είναι ένα νέο παιδί, πολύ καλά καταρτισμένο, άξιος και με ιδιαίτερα προσόντα στην διαχείριση του εσωκομματικού δυναμικού. Είναι σαφές σε όλους ότι αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την ριζοσπαστική αριστερά και δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησής του.

-Σας προβληματίζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις;
-Μας προβληματίζουν και δεν βολευόμαστε με τίποτα. Έχουμε έρθει εδώ για να φέρουμε τα πάνω-κάτω στο πολιτικό μας σύστημα, να το αλλάξουμε και να δώσουμε διέξοδο στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Έχουμε όμως επίγνωση ότι είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, είμαστε όμως αποφασισμένοι να παλέψουμε για να πετύχουμε τον σκοπό μας, με κριτήρια όχι δημοσκοπικά αλλά με βάση τις αρχές και την συνείδησή μας.
Αν πολιτευόμασταν μόνο με βάση τις δημοσκοπήσεις θα γινόμασταν πιθανώς ένα νέο ΠΑΣΟΚ δηλαδή θα γινόμασταν μέρος της κρίσης και όχι της λύσης, απλώς κάποιοι από εμάς θα βολεύονταν σε υπουργικές καρέκλες φορώντας τις γραβατούλες και τα κουστουμάκια τους.

-Πως τα διψήφια ποσοστά έγιναν μονοψήφια; Τι έφταιξε; Έγιναν λάθη και από εσάς;
-Δεν ξέρω αν έγιναν λάθη. Πιστεύω όμως ότι γενικά πολιτευόμαστε με βάση τις αρχές μας, χωρίς να βάζουμε νερό στο κρασί μας συγκρουόμενοι καθημερινά με κατεστημένες αντιλήψεις και συμφέροντα βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία. Για παράδειγμα στην υπόθεση του γηπέδου του Παναθηναϊκού όλοι έκαναν τους βωβούς προσπαθώντας να χαϊδέψουν τα αυτιά των φίλων του ΠΑΟ, τον δε Δεκέμβρη μείναμε μόνοι μας να στηρίζουμε την εξεγερμένη νεολαία και ταυτόχρονα όλοι να μας κατηγορούν ότι χαϊδεύουμε τα αυτά των κουκουλοφόρων. Ήταν κινήσεις συνειδητές από εμάς που ξέραμε ότι θα είχαν πολιτικό κόστος αλλά η συνείδησή μας, μας προέτρεψε ώστε να τις πάρουμε.

-Το στοίχημα για τις Ευρωεκλογές;
-Πηγαίνουμε για 3 ή 4 Ευρωβουλευτές δηλαδή για ποσοστά 13-15%. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό με βάση την δράση μας τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.

-Βλέπετε σύντομα και εθνικές εκλογές;
-Δεν μπορείς να πεις με βεβαιότητα κάτι τέτοιο. Άλλωστε εξαρτάται αποκλειστικά από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Το θέμα είναι όποτε γίνουν αυτές, να μπορέσουν να δρομολογηθούν εξελίξεις στο να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και όχι να έχουμε μία από τα ίδια ή παραλλαγή της ίδιας πολιτικής η οποία οδήγησε σε αδιέξοδο την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και ειδικά των φτωχότερων και της νεολαίας.

-Εσείς τι προτείνετε ως ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την οικονομική κρίση;
-Εμείς ξεκινάμε τις προτάσεις μας από την εξής απλή λογική αντίληψη. Ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν ίδιες πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. Χρειαζόμαστε μεγάλες ανατροπές και κοινωνική αλλαγή. Οι προτάσεις μας διαρθρώνονται σε 5 άξονες:
*Αύξηση των δημοσίων εσόδων με αύξηση φορολογικών συντελεστών για τα μεγάλα εισοδήματα και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στην φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Με πολύ απλές κινήσεις μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 2 δις ευρώ.
*Ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης με διαμόρφωση ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με άμεση εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας ώστε να μπορεί η ελληνική πολιτεία να παρεμβαίνει στον τραπεζικό ανταγωνισμό με στόχο όχι τα κέρδη των τραπεζιτών αλλά την αναζωογόνηση της οικονομίας. Μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε τράπεζα δημοσίου συμφέροντος με αντικείμενο την χορήγηση δανείων σε μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Άμεση κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ και άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων που οδηγούνται σε κατάρρευση.
*Πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άμεση κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας και αντικατάστασή του από ένα σύμφωνο αλληλεγγύης και ανάπτυξης. Θέσπιση μηχανισμού στήριξης των οικονομιών των κρατών μελών που όπως η χώρα μας δέχονται κερδοσκοπικές επιθέσεις και αναγκάζονται να δανείζονται με τοκογλυφικά επιτόκια.
*Ανάληψη πρωτοβουλιών από το ελληνικό δημόσιο για την ανάκαμψη με νέο προϋπολογισμό που θα δίνει έμφαση στο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών. Αναθεώρηση των στόχων και των δράσεων του ΕΣΠΑ και ενίσχυση των δημοσίων εργαλείων παρέμβασης στην οικονομία με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν σε συνθήκες αποκομματικοποίησης, διαφάνειας οικονομικής και κοινωνικής αποτελεσματικότητας.
*Στήριξη της απασχόλησης και των εργασιακών σχέσεων με μέτρα ενάντια στις απολύσεις και έκτακτο πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων σταθερής εργασίας με έμφαση στις επενδύσεις, την υγεία, την παιδεία, την έρευνα και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Όσοι νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιες εξωπραγματικές αριστερές προτάσεις ας ρίξουν μια ματιά τόσο στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης που προωθεί ο Ομπάμα όσο και στις απόψεις Αμερικανών Νομπελιστών οικονομολόγων.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ