Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


8 σχόλια

Τι τσουνάμι ήταν αυτό... Αναφέρομαι στα πρόσθετα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε φυσικά αφήσει το στίγμα του με την ευχή «καλό κουράγιο» που απηύθυνε σε όλους μας, κατά την επίσκεψή του στην χώρα μας.
Η ομιλία του Πρωθυπουργού κινήθηκε σε δραματικούς τόνους. «Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου... Δεν λιποτακτούμε, θα παλέψουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν διάθεση να προσπαθήσουν. Η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη. Κατά τα ψέματα, τα οικονομικά της χώρας είναι σε άθλια κατάσταση.
Όμως αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να αλλάξουν τα πράγματα.

Η χώρα είναι έρμαιο στα χέρια των ξένων οίκων. Τα επιτόκια που δανείζεται είναι πολύ υψηλά. Όταν έχεις μπλέξει -κυριολεκτικά- με τοκογλύφους δεν μπορείς να αισιοδοξείς.
Θα δουλεύεις μια ζωή και δεν θα αποπληρώσεις ποτέ το χρέος σου. Θα πληρώνεις τους τόκους.

Με τα spend στα ύψη και με την αξιοπιστία της χώρας στον πάτο δεν βλέπω να ξημερώνουν καλύτερες ημέρες.

Όσο για το φαρμακερό πακέτο μέτρων... Περιλαμβάνει μείωση μισθών, αύξηση ΦΠΑ, περικοπές επιδομάτων, αύξηση εμμέσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα, αύξηση των Φορολογικών Συντελεστών.
Με αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη. Η ύφεση θα συνεχιστεί. Η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει. Η ανεργία θα φουντώσει... Η αγοραστική μας δυνατότητα θα μειωθεί.

Και όσοι έχουν δόσεις δανείων βοήθειά τους. Με μείωση των εισοδημάτων θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τα δάνεια, που θα έχουν μεγαλύτερες δόσεις λόγω της ανόδου στα επιτόκια δανεισμού.

Ο κόσμος ζαλίστηκε με την ανακοίνωση των μέτρων. Και δεν είδαμε τίποτε. Οι Ευρωπαίοι πιέζουν και για νέα μέτρα, και όποιος αντέξει.
Φαίνεται δεν τους απασχολεί αν θα αντέξουμε. Τους ενδιαφέρουν οι δείκτες, η Ευρωζώνη, το νόμισμα. Η κοινοτική αλληλεγγύη και η υποστήριξη στις χώρες που έχουν ανάγκη, είναι άγνωστες έννοιες για τις ηγεσίες των Ευρωπαϊκών χωρών.

Πολύ καλή η πρόταση του Προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για την δημιουργία «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας» ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους πολίτες της χώρας ή Έλληνες της διασποράς επιθυμούν να συμβάλλουν εθελοντικά στην προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από την κρίση.
Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ότι θα φτάναμε στο σημείο αυτό δεν το περιμέναμε... «Ο Ελληνισμός είναι παρών» και θα το αποδείξει γι' άλλη μια φορά με την οικονομική ενίσχυση του «Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας».

Εκείνοι που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής είναι οι φίλοι μας οι Γερμανοί. Πολιτικοί του κυβερνώντος συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελευθέρων Δημοκρατών προτείνουν στην Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το υπέρογκο χρέος, να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία, συμπεριλαμβανομένων και ακατοίκητων βραχονησίδων.

Μας προτείνουν να πουλήσουμε νησιά, κτίρια, επιχειρήσεις και να εξαλείψουμε το χρέος μας. Είχε προηγηθεί το προσβλητικό κείμενο στο Focus.
Κάποιος πρέπει να τους συνεφέρει και να τους πει ότι πρέπει να σταματήσουν να μας προσβάλουν. Εκτός και αν θεωρούν λογικό να τους ευχαριστήσουμε για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται.

Παρά της οικονομικές δυσκολίες οι Δραμινοί δεν χάνουν την ανθρωπιά τους. Ήταν συγκλονιστική η συμμετοχή των Δραμινών στην εκδήλωση στήριξης για τον δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής.
Η εκδήλωση σημείωσε τεράστια επιτυχία και παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef κ. Λάμπρος Κανελόπουλος.
Συνδιοργανωτές της πετυχημένης και πολύ ουσιαστικής πρωτοβουλίας ο Δήμος Δράμας, η Unicef, η Ένωση Κυριών, το Τοπ. Συμ. Παραβατικότητας και οι Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είχα πολλά χρόνια να δω τον κ. Κανελόπουλο. Τον θυμάμαι πριν 20 χρόνια όταν έρχονταν στην Δράμα ως Πρόεδρος της ΓΣΕΕ...
Η υπόθεση της Softex μονοπωλούσε την επικαιρότητα. Τότε είχε κατηγορηθεί γιατί είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.
Ποιος θα το φανταζόταν. Σήμερα οι εργαζόμενοι να χάνουν 20-30% των μισθών και κυριολεκτικά να μην κουνιέται κανένας. Οι εποχές άλλαξαν. Και είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι εργαζόμενοι στον δρόμο.

Ενδιαφέρουσα η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας με θέμα συζήτησης την διοργάνωση της Ονειρούπολης 2010-2011 και την συνεργασία του εμπορικού κόσμου για την φετινή διοργάνωση.
Ευχάριστο το γεγονός ότι οι διοικούντες του Εμπορικού Συλλόγου έστω και καθυστερημένα αναγνώριζαν την σημασία της Χριστουγεννιάτικης γιορτής για την αγορά της Δράμας.

Κάποτε ειρωνεύονταν την εκδήλωση. Σήμερα λένε μόνο καλά λόγια και συγχαίρουν τον Δήμο για την διοργάνωση. Όμως οι δηλώσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν διαγράφονται.

Κακό πράγμα η μικροπολιτική. Σε χρονιά εκλογών είμαστε και όλα επιτρέπονται. Όμως υπάρχουν και όρια. Δεν μπορεί να λες το 2008 ότι η Ονειρούπολη δεν βοήθησε την τοπική αγορά και τον Μάρτιο του 2010 να ανακαλύπτεις το αντίθετο.
Αυτό είναι ανεξήγητο... Εκτός και αν εξυπηρετείς σκοπιμότητες όχι κομματικές, αλλά της παρέας ή του κλειστού κλαμπ.

Υπάρχουν και οι αμετανόητοι... Οι γνωστοί και ως πολυτεχνίτες. Που θεωρούν την ανοχή ως αδυναμία. Και συνεχίζουν τον χαβά τους.
Οι άνθρωποι είναι ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.
Αντί να ασχοληθούν με τα σημαντικά και ουσιαστικά ζητήματα, ψάχνουν την τρίχα για να την κάνουν τριχιά.

Όμως υπάρχουν όρια. Σε οτιδήποτε λες υπάρχουν όρια. Που όταν τα ξεπερνάς δείχνεις εμπάθεια. Και η εμπάθεια δεν προσφέρει τίποτε στις τοπικές διεκδικήσεις.

Φυλακές, ΤΕΙ, ΑΕΙ, Επίδομα Παραμεθορίων, Εθνικό Στάδιο. Διεκδικήσεις της Δράμας στις οποίες πρωτοστάτησαν κάποιοι, που έβλεπαν πως επί ΝΔ έμειναν στις καλένδες. Σήμερα βάζουν φρένο. Και μας λένε να κάνουμε υπομονή.

Υπομονή έως πότε; Μήπως έως την αιωνιότητα;

 


Σχόλια (8)

Ι.Σ. - Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010 στις 08:59
ΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΡΑΜΙΝΟΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΟΥΤΕ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ Η ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΚΑΠΙΟΥΣ ΣΑΝ ΤΗΜ Μ.Α. ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Η Μ.Α. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 15.000.000 ΕΥΡΩ Μ.Α.?ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ?ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΣΥ Μ.Α.?

Μ.Α. - Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 στις 09:34
Την ονειρούπολη κάποιοι από τους εμπλεκόμενους με την πολιτική δεν θα την αποδεχτούν ποτέ. Γιατί νοιώθουν πως ο κόσμος την αγάπησε, διαφήμισε την πόλη και αυτοί δεν συμμετείχαν στο ελάχιστο. Κρίνουν ώστε να κρύψουν την ανυπαρξία τους ! Ας τους αφήσουμε εκεί να βράζουν στο ζουμί τους !

takis - Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 στις 16:51
telika oli h elada asxoleitai me thn tzoulia kai me ta sprend

I.Σ. - Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 στις 12:11
ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΝΩΝΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ..

νικος - Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010 στις 06:11
ρε δεξιοι στααματηστε λιγο κανατε την χωρα κ.........ο και φταιει το πασοκ?

αντωνησ - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 11:25
αλλα ελεγαν προεκλογικα αλλα κανουν στην πραξη μας κοροιδεψαν

ανωνυμος - Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 στις 11:08
ρε μεγαλε ισ διαφωνεις με τι ακριβως για να σε καταλαβω εγινε κατι το τελευταιο εξαμηνο στην δραμα και δεν το καταλαβα ?

Ι.Σ. - Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010 στις 05:11
ΕΣΥ ΑΦΥΛΑΚΤΕ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙΣ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΝΕ ΠΡΩΤΑ ΜΙΑ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΖΟΥΜΕ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ