Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Καστρίτης

Στέλεχος ΠΑΣΟΚ-Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας

15 σχόλια

Εγκληματικές οι επιλογές της προηγούμενης διακυβέρνησης

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ και υποψήφιο βουλευτή στις τελευταίες εκλογές κ. Δημήτρη Καστρίτη.
Χαρακτηρίζει εγκληματικές τις επιλογές της προηγούμενης διακυβέρνησης αφού οδήγησαν την χώρα στην εξαθλίωση, με την σπατάλη, την κακοδιαχείριση και την ανυπαρξία πολιτικής.
Κρίνει τα οικονομικά μέτρα αναγκαστική επιλογή για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μας ενώ τάσσεται υπέρ του σχεδίου «Καλλικράτης» και των συνενώσεων.
Τέλος, υπόσχεται ότι θα αγωνιστεί για να κάνει πράξη το ΠΑΣΟΚ, τα όσα υποσχέθηκε για την περιοχή μας.

-κ. Καστρίτη, πως φτάσαμε από τις προεκλογικές παροχές στην σκληρή λιτότητα; Πολλοί σύντροφοι σας υποστηρίζουν ότι αυτή η οικονομική πολιτική δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές ενός Σοσιαλιστικού κόμματος. Έχουν δίκιο ή είναι υπερβολικό;
-Είναι αλήθεια ότι ήδη καταβάλλουμε ως λαός βαρύ τίμημα για τις εγκληματικές επιλογές της προηγούμενης διακυβέρνησης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να λάβει αποφάσεις επώδυνες, που αδικούν πολλούς συμπολίτες μας. Έπρεπε όμως να υπερασπιστούμε τη χώρα, ενάντια σε όποιον θεωρεί ότι μπορεί να κερδοσκοπεί εις βάρος της ή να την λοιδορεί ή να μας κατηγορεί συλλήβδην ως έθνος απατεώνων.

Πραγματικά δεν είχαμε φανταστεί τον βαθμό εξαθλίωσης στον οποίο οδήγησε τη χώρα η σπατάλη, η κακοδιαχείριση, η ανυπαρξία πολιτικής και ο επικοινωνιακός χειρισμός των πραγμάτων από την κυβέρνηση του κου Καραμανλή. Έλεγαν παντού ψέματα, ελπίζοντας να κερδίσουν κι άλλο χρόνο, αναβάλλοντας τις αναγκαίες αλλαγές, τις βαθιές τομές, κυβερνώντας τη χώρα βάσει δημοσκοπήσεων και μετρήσεων. Αυτός ήταν ο καημός τους, να κρατηθούν πάση θυσία στην εξουσία για να διανείμουν τον δημόσιο πλούτο στους λίγους και αρεστούς. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές άρχισε σιγά-σιγά να αποκαλύπτεται η πραγματική διάσταση του προβλήματος, όταν πια πείσθηκαν ότι έφευγαν και δεν τους έσωζε κανένα κουκούλωμα, καμία πρόφαση. Κανείς μας δεν μπορούσε να πιστέψει τι παραλάμβανε η νέα κυβέρνηση. Τα «άδεια ταμεία» είναι επιεικής όρος.

Παρ' όλα αυτά και δεδομένης της πίεσης αγορών, εταίρων και δημοσιονομικού προβλήματος, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε επώδυνα μέτρα, επιχειρεί όμως, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να μετακυλίσει το βαρύτερο φορτίο στα ανώτερα εισοδήματα. Η επιβάρυνση των χαμηλών εισοδημάτων πρέπει και θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Σας θυμίζω ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου αφορούσε το επίδομα αλληλεγγύης (εν μέσω ασφυκτικής οικονομικής πίεσης), ενώ το πρώτο νομοσχέδιο της Ν.Δ. απάλλασσε τους εργοδότες και οφειλέτες από τις εισφορές τους στο Δημόσιο, χαρίζοντάς τους υπέρογκα ποσά.

Άλλωστε, μεσούσης της κρίσεως, δεν ξεχνούμε τη δέσμευσή μας για επιπλέον κονδύλια στην Παιδεία και την Υγεία, για διαφάνεια και πραγματική μεταρρύθμιση του Κράτους (νομοσχέδια για τα στελέχη του Δημόσιου Τομέα, μετανάστευση και σχέδιο «Καλλικράτης»), για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις (αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ, ενίσχυση μέσω ΤΕΜΠΜΕ των μικρομεσαίων επιχειρηματιών), για ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων (τις επόμενες εβδομάδες κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο, μετά από την αναμενόμενη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Τόσα πολλά εντός 5 μηνών, με δεδομένη την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας, νομίζω ότι δεν είναι και άσχημα.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν κάθε ιδεολογικού χρωματισμού και τοποθέτησης, πρωταρχικός σκοπός μας είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Αυτό αποτελεί αναγκαιότητα και όχι επιλογή. Και ήδη αρχίσαμε να το πετυχαίνουμε, συνέβαλε δε σ' αυτό, πέραν της ομολογουμένως μεγάλης προσπάθειας όλων των μελών της κυβέρνησης και η προσωπικότητα και το κύρος του Πρωθυπουργού, ο οποίος δεν φείδεται δυνάμεων για να κοινοποιήσει τις θέσεις μας σε όλο τον κόσμο και να πείσει ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και μπορεί να τα βγάλει μόνη της πέρα.

-Πώς οδηγήθηκε η χώρα στο τέλμα; Έχει ευθύνες μόνο η ΝΔ, δεν φταίνε και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ;
-Θα ήταν παράδοξο να ισχυριστώ ότι δεν έγιναν λάθη και από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιστεύω, με την δικαιολογία πάντως της διαφορετικής χρονικής και ιστορικής συγκυρίας, ότι ο Δημόσιος Τομέας μεγεθύνθηκε και κατέστη σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικός και εξαιτίας επιλογών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σαφώς και έγιναν και πολύ θετικά βήματα, για τον εξορθολογισμό του συστήματος με πρώτο και καλύτερο βήμα τον ΑΣΕΠ και την προσπάθεια για αξιοκρατία και στο Δημόσιο. Όμως αυτό που έγινε τα τελευταία 6 χρόνια δεν έχει προηγούμενο: σε αποκορύφωμα οι πελατειακές σχέσεις, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ «κολλητών» και «κουμπάρων», οι διορισμοί και οι επιτροπές με υπέρογκες αμοιβές, η σπατάλη και η κακοδιαχείριση σε κάθε σχεδόν υπηρεσία, τα σκάνδαλα εις βάρος της δημόσιας περιουσίας, η αναποτελεσματική και πρόχειρη, αλλά πρωτίστως επικοινωνιακή διαχείριση των πάντων.

Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια τη σημερινή κατάσταση της χώρας, με μία κρίση όχι μόνον οικονομική, αλλά κυρίως κρίση αξιοπιστίας και θεσμών. Από αυτή την κρίση, που οι Έλληνες την χρέωσαν, όπως άρμοζε, στις 4 Οκτώβρη στην κυβέρνηση Καραμανλή, πασχίζουμε σήμερα να βγούμε. Και θα βγούμε με συγκεκριμένα μέτρα, που δεν εξαντλούνται στα δημοσιονομικά, αλλά θα επεκταθούν πολύ σύντομα και στην ανάπτυξη. Άμεσο παράδειγμα η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή για την απλούστευση, αποκέντρωση και την αποτελεσματικότητα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, του ΕΣΠΑ, με στόχο απόλυτα συγκεκριμένο: την προώθηση του ΕΣΠΑ και των Δημοσίων Επενδύσεων για την αποτελεσματική απορρόφηση του προγράμματος που φτάνει τα 9,8 δις ευρώ για το 2010.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι παραλάβαμε, και σε αυτόν τον τομέα, μία κατάσταση διάλυσης και αδιαφάνειας, που είχε ως αποτέλεσμα τρία ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΣΠΑ το 2007, η απορρόφηση να βρίσκεται στο 3,5%! Ακούμε, αρκετό καιρό τώρα, τους υπαίτιους για την τραγική κατάσταση που υπονόμευσε την ανάπτυξη της χώρας, να ανησυχούν για την...ανάπτυξή της! Και το δυστύχημα είναι ότι και ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. έρχεται να προτείνει σήμερα αναπτυξιακά μέτρα. Που ήταν 6 ολόκληρα χρόνια? Μήπως ξεχάστηκε σε κάποια αίθουσα του Μουσείου της Ακρόπολης; Η «αγωνία» του γιατί δεν εκφράστηκε τότε;

-Έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό, οι εξαγωγές μας παρουσιάζουν πτώση, η ύφεση φουντώνει... Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ;
-Δεν έχουμε τον ψηλότερο πληθωρισμό, δεν έχουμε την μείωση της ανάπτυξης που σημειώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ούτε τόσο μεγάλη ανεργία. Έχουμε όμως μεγάλο έλλειμμα και επίσης μεγάλο χρέος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ουσιαστικό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Παράγουμε ελάχιστα και καταναλώνουμε πολλά ως χώρα. Εάν δεν καταφέρουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση, όσα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα κι αν λάβουμε, το πρόβλημα θα επανέρχεται διαρκώς. Η απάντηση βεβαίως «κρύβεται» στις νέες τεχνολογίες, στις επενδύσεις στο περιβάλλον και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και σίγουρα και στις παραδοσιακές συνταγές μας, τον τουρισμό και τη ναυτιλία, με παράλληλη οπωσδήποτε μείωση των δαπανών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό πάνω από 50 % του Προϋπολογισμού!

Πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για την παραγωγή νέου πλούτου στη χώρα, για νέες θέσεις εργασίας, βεβαίως υπό συνθήκες όχι ανεξέλεγκτων αγορών και επιχειρηματιών, αλλά με σαφείς κανόνες και υψηλό εποπτικό ρόλο του κράτους. Πιστεύω ότι θα δούμε αποτελέσματα σύντομα, ότι, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, οι κόποι μας αυτή τη φορά θα πιάσουν τόπο. Θα δώσουμε όλοι μαζί αγώνα για να αλλάξουμε ριζικά τη χώρα μας και τις νοοτροπίες δεκαετιών που μας κρατούν καθηλωμένους. Πρέπει όμως να συμβάλλουμε όλοι, να εγκαταλείψουμε οριστικά πρακτικές και τρόπους σκέψης που δεν μας τιμούν ως Έλληνες. Να βάλουμε πρώτα το «εμείς» και μετά το «εγώ». Είναι απλό. Δεν γίνεται αλλιώς. Αλλιώς βουλιάζουμε και δεν θα υπάρξει φως στο τούνελ.

-Και τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και καθόλου αναπτυξιακά;
-Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν αναγκαστική επιλογή, ώστε σε πρώτη φάση να αποδεσμευτούμε από την κηδεμονία των αγορών και των υψηλών επιτοκίων. Ελήφθησαν για να διαμορφωθεί ευνοϊκότερο οικονομικό περιβάλλον που θα μας επιτρέψει να δανειστούμε με όρους που θα μας εξυπηρετούν και δεν θα μας επιβληθούν. Αποτελούν όμως και ένα πρώτο αναγκαίο βήμα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μας. Σαφώς και δεν επαρκούν, σαφώς και δεν αποτελούν την «συνταγή» για την μόνιμη έξοδο από την κρίση, πρέπει δε σε κάθε περίπτωση να συνδυαστούν και με μέτρα που θα αποσκοπούν στην ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου για τη χώρα.

Θα ακολουθήσει (με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, με την αναδιάταξη του ΕΣΠΑ, με επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών του και το σχετικό νομοσχέδιο που ήδη κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο, με μεγάλες δημόσιες επενδύσεις κ.τ.λ.) ένα δεύτερο βήμα που θα αφορά την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη (ήδη μέσω ΤΕΜΠΜΕ ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλότοκα δάνεια επιπλέον 2 δις ευρώ), απαραίτητο ώστε να βγούμε το γρηγορότερο από την κρίση, ώστε να αποκτήσουμε σιγά-σιγά ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο σε όσα ανέφερα στην προηγούμενη απάντησή μου. Εκεί νομίζω ότι βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα, για τη χώρα και την Κυβέρνηση. Η κρίση πρέπει και θα γίνει ευκαιρία για την Ελλάδα.

-Η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο «Καλλικράτης». Είστε υπέρ ή κατά των συνενώσεων και της κατάργησης των νομαρχιών; Πόσοι δήμοι κατά την άποψή σας πρέπει να δημιουργηθούν στον Ν. Δράμας;
-Δεν υπάρχει πολίτης σήμερα που να μην αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του «Καλλικράτη». Οι πολλοί και αναποτελεσματικοί Δήμοι, αλλά και οι Νομαρχίες που έχουν ελάχιστες αρμοδιότητες και όχι τις απαραίτητες οικονομικές δυνατότητες, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Η σπατάλη και η κακοδιαχείριση, οι αμέτρητες Επιτροπές, οι υπέρογκες αμοιβές, τα υπερβολικά έξοδα κίνησης, οι κάθε λογής δαπάνες και οι ουκ ολίγες θέσεις Συμβούλων και παρατρεχάμενων, τελειώνουν εδώ. Πρόκειται για μία μεγάλη δομική αλλαγή, από αυτές που πάντοτε προκαλούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μία πραγματική μεταρρύθμιση που θα επηρεάσει το μέλλον της χώρας, η οποία, δεν θα μπορέσει να βγει από την κρίση αν δεν παρέμβει στον πυρήνα της υπόστασης του κράτους και των λειτουργιών του.

Η αλλαγή αυτή βεβαίως θα περιλαμβάνει και την αναγκαία αναδιάταξη του προσωπικού μέσα από συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοτικών επιχειρήσεων και δημοτικών νομικών προσώπων καθώς και νέες αρμοδιότητες για τους νέους Δήμους με μεταφορά τους από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Πολεοδομίες, υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, παιδεία, υπηρεσίες εμπορίου, τοπική ανάπτυξη, μεταφορές κ.τ.λ.).
Όλα δε τα άνω απαιτούν πόρους, οι οποίοι, σε πρώτη φάση θα προέλθουν από τον Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, από τον Φ.Π.Α. και από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Τέλος, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων που είναι υπερχρεωμένοι ώστε να μην δημιουργηθεί νέα γενιά προβληματικών δήμων.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον Μάιο και οι εκλογές της αυτοδιοίκησης, τον Νοέμβριο, θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη.
Όσον αφορά τη Δράμα, επίσης θα πάμε σε 3 ή 4 ισχυρούς Δήμους μέσα από τις αναγκαίες συγχωνεύσεις, σε κάθε περίπτωση όμως θα υπάρξει και ένα στάδιο διαβούλευσης, όπου θα καταστεί δυνατό να υπάρξουν τοποθετήσεις και επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. Πάντως τα κριτήρια για τις συνενώσεις θα είναι σε όλη την χώρα τα ίδια, η Δράμα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

-Υποψήφιος βουλευτής το 2009. Σίγουρα μεγάλη εμπειρία για σας. Και μετά τι; Σκέφτεστε μήπως τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης;
-Αρχίζοντας από το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θεωρώ πραγματικά χρήσιμη εμπειρία, την υποψηφιότητά μου στις τελευταίες Εθνικές Εκλογές, με μεγάλο κέρδος την επαφή μου με τους συμπολίτες μου και βεβαίως την ικανοποίηση ότι συνέβαλα κι εγώ με τις δυνάμεις μου στη μεγάλη νίκη της 4ης του Οκτώβρη, ειδικά στο Νομό μας. Θα αγωνιστώ από τη θέση που βρίσκομαι, για να κάνουμε πράξη ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα όσα υποσχεθήκαμε για την περιοχή μας. Οι εκλογές του φθινοπώρου είναι ακόμη μακριά, υπάρχουν δε πολλά και άξια στελέχη, από τον αυτοδιοικητικό χώρο, που μπορούν επάξια να εφαρμόσουν την πολιτική του Κινήματος στο Νομό και τους νέους Δήμους της Δράμας.

-Το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου είναι πολύ σημαντικό. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε στον Ν. Δράμας γιατί δεσμεύτηκε για μια σειρά ζητήματα και διεκδικήσεις. Να κρατάμε μικρό καλάθι ή να περιμένουμε άμεσες λύσεις;
-Σήμερα, ως μέλος της Ν.Ε. Δράμας, μαζί με όλα τα στελέχη του Νομού, επιχειρούμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Νίκης του ΠΑΣΟΚ για το Νομό μας. Είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας, μεγαλύτερη δε των εκπροσώπων μας στο Κοινοβούλιο. Πρέπει οπωσδήποτε να πετύχουμε, για το καλό της περιοχής μας. Η Δράμα και γενικότερα η Περιφέρεια, πρέπει να είναι στον πυρήνα της πολιτικής της νέας κυβέρνησης. Οι ανισότητες, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο περιφέρειας, πρέπει να εξαλειφθούν. Νομίζω ότι εάν καταφέρουμε και αποτελέσουμε περιοχή - θερμοκήπιο και κόμβο για επενδύσεις και ενέργειες είτε προερχόμενες από το Κράτος είτε από ιδιώτες, αφορώσες τις νέες μορφές ενέργειας, τα βιολογικά προϊόντα, το εμπόριο, τις μεταφορές, τον ήπιας μορφής τουρισμό και την Παιδεία, θα έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους μας.

Ζητούμε λοιπόν από την Πολιτεία ως πρώτο βήμα, τα αυτονόητα: να συνδεθούμε με σύγχρονους όρους με τα κάθε λογής δίκτυα της χώρας (οδικά, σιδηροδρομικά, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ενεργειακά κ.τ.λ.), να ολοκληρώσουμε τις απαραίτητες υποδομές στο Νομό, ν αποκτήσουμε εκείνα τα κίνητρα που θα προσελκύσουν τις επενδύσεις της νέας εποχής και να υποδεχθούμε σύντομα πυρήνες πολιτισμού και παιδείας που θα ενισχύσουν το παραπάνω γενικότερο μας σχέδιο για μια περιοχή πρωτοπόρα στην ενέργεια, τις ποιοτικές αγροτικές καλλιέργειες, την Παιδεία, τις υπηρεσίες, μία περιοχή-κόμβο στα Νότια Βαλκάνια.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Η κυβέρνηση με όπλο τις θυσίες των Ελλήνων, κατάφερε ήδη αυτό που πριν πέντε μήνες φαινόταν ακατόρθωτο: να βγάλει την Ελλάδα από το περιθώριο, από την πορεία προς την χρεοκοπία, από το τέλμα της αναξιοπιστίας. Η προσπάθεια για να ξανανιώσουμε περήφανοι μόλις άρχισε. Γιατί δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για μία πολιτεία δίκαιη και ανθρώπινη, για ένα κράτος σύγχρονο και αποτελεσματικό. Σίγουρα τη δεδομένη χρονική στιγμή η οικονομία, είναι το επείγον, το πρωταρχικό, αλλά το στοίχημα μας, η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό, είναι να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Στην οικονομία, το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, παντού. Και είμαι σίγουρος, ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε.

 


Σχόλια (15)

παντελης - Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στις 12:15
δημητρη μπραβο για το ηθος σου

Α>Δ - Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στις 12:12
βαζουν τους δημλοσιους υπαλληλους να μαλωνουν με τους ιδιωτικους τους αστυνομους με τους στρτιωτικους τα στειτζ με τους αλλους νεους και τους αθεους με τους θρησκους διαιρε και βασιλευε και φυσικα πρωτο θεμα η τζουλια σας πηραμε πρεφα

ΕΝΑΣ ΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΔΕΞΙΟΣ - Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στις 12:09
ρε μαγκες του πασοκ τι μας λεγατε προεκλογικα? αν μας λεγατε οτι θα μας κανετε ζητιανους τι λετε θα σας ψηφιζαμε?οσο για την αξιοκρατια εδω διοριζουν διοικητες στα νοσοκομεια μηχανοδηγους αν τα εκανε αυτα η ΔΕΞΙΑ θα τους κρεμουσαν οι δημοκρατες.

αρης - Τρίτη 23 Μαρτίου 2010 στις 12:01
παιδια ο καραμανλης παρελαβε ελλειμα 180-200δισ και παρεδωσε 280...το ελλειμα τελος του χρονου θα ειναι 360με 380 και με τον ρυθμο αυτο σε 2 χρονια θα ειναι πανω απο 500δισ. ωραιεσ οι εκθεσεισ αλλα ο γιωργοσ τρεχει και δεν βλεπω κανενα αποτελεσμα.ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΤΟΝ κοΚΑΣΤΡΙΤΗ>>>ΠΩΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΣΠΡΕΝΤ 120 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΑΝΕΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ 390;

Ι.Σ. - Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 13:55
Ο Ι.Σ. ΔΕΝ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ ΦΙΛΕ ΠΕΤΡΟ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΤΥΧΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΙΥΝ ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΟΙ Ο Ι.Σ. ΠΑΛΕΥΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΛΑ ΕΣΕΙΣ ΜΑΘΑΤΕ ΝΑ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΓΙΑ ΣΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πέτρος Π. - Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 10:55
Ρε αυτός ο Ι.Σ. τι πράγμα είναι… Μήπως ατύχησε στην ζωή του και τα βάζει με όλους και όλα. Δηλαδή ο Καστρίτης που ανήκει σε ένα κόμμα τι πρέπει να κάνεις; Δεν πρέπει να υπερασπιστεί τις θέσεις του κόμματος. Τα αναθέματα είναι εύκολα, οι προτάσεις και ο αγώνας για τα πιστεύω είναι τα δύσκολα…

Ι.Σ. - Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 09:22
ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΝ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΠΛΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΟΛΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΝΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ ΜΑΘΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ..

Γιάννης - Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 07:54
Προς Α.Δ. Εάν δεν μπορούσε ο Καραμανλής ας μην παραλάμβανε ρε φίλε. Έκανε απογραφή εάν θυμάσαι ώστε να παραδώσει με εκείνο ως σημείο εκκίνησης. Δες τι παρέδωσε... ο άχρηστος !

Θανάσης Κ. - Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010 στις 07:50
Δημήτρη, με ενδιαφέρον διάβασα την συνέντευξή σου στην εφημερίδα. Βέβαια η ιστορία ΠΑΣΟΚ δεν ξεδιαλίνει σε δυο σελίδες... ωστόσο μας δίνει κουράγιο που νέα παιδιά, μορφωμένα και απ΄ ότι φαίνεται με όρεξη, βγαίνουν μπροστά. Καλή δύναμη...

Α.Δ - Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στις 16:46
για ολα φταιει η δεξια αυτα μας λεει ο καστριτης ομως η αληθεια ειναι πως και ο καραμανλης χαος παρελαβε οπως και ολοι απο το 1989..μονο το 1981 η ελλαδα ειχε ισχυρη οικονομια την οποια ο ανδρεας την διελυσε και ακολουθησαν και οι αλλοι

ΒΑΣΙΛΗΣ Ε. ΚΡ. - Σάββατο 20 Μαρτίου 2010 στις 12:20
ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ-ΑΛΗΘΙΝΟΣ-ΕΥΣΤΟΧΟΣ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ...

αντωνης - Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 στις 23:56
ειναι πολυ καλο που βλεπουμε νεους να; ασχολουνται με τα κοινα αυτο ειναι πολυ ενθαρυντικο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΣΗΣ - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 στις 10:26
ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΑΦΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ,ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΟΠΟΥ ΑΥΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ. ΜΑΚΑΡΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ ,ΕΤΣΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.. ΚΑΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Γιώργος Παπαδόπουλος - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 στις 08:24
Με μεγάλο ενδιαφέρον διάβασα τη συνέντευξη του κου Καστρίτη και διαπίστωσα τη διάθεση για πραγματική αλλαγή παρόλες τις δυσκολίες που περνάμε λόγω της κρίσης.Οι επιλογές τις κυβέρνησης, έτσι όπως παρουσιάζονται απ' τον ίδιο και η κριτική που ασκείται νομίζω είναι προς το σωστό δρόμο.

Macedonia - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 στις 06:25
Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι τέτοιοι πολιτικοί στην Δράμα! Εύχομαι την επόμενη φορά βουλευτής!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ