Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ανέστης Τερζής

Επικεφαλής παρ. «Πρώτα η Δράμα» - Στέλεχος ΠΑΣΟΚ

15 σχόλια

Δηλώνω παρών στις εξελίξεις και από οποιοδήποτε μετερίζι

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Δράμα», Δημοτικό Σύμβουλο κ. Ανέστη Τερζή.
Χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» μια δομική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση, που την έχει ανάγκη ο τόπος και απαντά στις προκλήσεις των καιρών.
Πιστεύει ότι οι Δήμοι στον νομό μας θα είναι 3 ή 5 και δηλώνει παρών στις πολιτικές εξελίξεις από οποιοδήποτε μετερίζι.
Τάσσεται υπέρ της συνεννόησης, συνεργασίας και συναπόφασης στο τοπικό ΠΑΣΟΚ ώστε να βρεθεί ενωτική λύση για τον Δήμο Δράμας με νέο πρόσωπο που θα λυτρώσει τον χώρο από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

-Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισαν το σχέδιο «Καλλικράτης» μεγάλη δομική αλλαγή. Οι δικές σας προσδοκίες ποιες είναι;
-Είναι πράγματι μια δομική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση, μια αλλαγή που την έχει ανάγκη ο τόπος και απαντά στις προκλήσεις των καιρών. Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα αυτοδιοικητικό που για να πετύχει, εκτός από ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο και οικονομικούς πόρους χρειάζονται και ικανοί άνθρωποι που πιστεύουν σ' αυτό το εγχείρημα, να υπηρετήσουν τον θεσμό.

-Οι Δήμαρχοι ανησυχούν γιατί δίνονται αρμοδιότητες ενώ δεν κατοχυρώνονται οι πόροι. Έχουν δίκιο ή είναι υπερβολικοί;
-Θέλω να αποφύγω τις σκληρές εκφράσεις αλλά οι πόροι είναι το άλλοθι για να κρύψουν άλλου είδους αδυναμίες που δυστυχώς δεν μπορούν να τις πουν. Η Αυτοδιοίκηση σήμερα έχει τους περισσότερους από ποτέ πόρους στην ιστορία της. Ο Δήμος της Δράμας για παράδειγμα διαχειρίζεται σε ετήσια βάση πάνω από 30.000.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι τι θα άλλαζε για τους Δραμινούς αν τα 30.000.000 γίνονταν 35.000.000.
Στους Δήμους σήμερα υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας. Το πρόβλημα είναι πώς δραστηριοποιείς τον πολίτη και τον κάνεις συμμέτοχο σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια. Βεβαίως και το οικονομικό είναι ένα θέμα αλλά κατά την άποψή μου, όχι το κυρίαρχο.

-Επίσης εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα καθοριστούν τα όρια των νέων Δήμων. Πολλοί δήμαρχοι κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που έχουν ως στόχο να «πρασινίσει» ο χάρτης στις εκλογές. Πώς το σχολιάζετε;
-Πιστεύω ότι ένας τέτοιος στόχος μπορεί να αποτελέσει μία συνισταμένη κατά τον σχεδιασμό από κάποιους. Είναι επίσης αλήθεια ότι η μορφή των νέων Δήμων θα επηρεάσει και εκλογικά αποτελέσματα. Αυτό όμως όσο καλές προθέσεις και αν έχει κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει. Μένει να μπορείς να αποδείξεις ότι η πρότασή σου έχει κυρίως ποιοτικά χαρακτηριστικά και όχι παρασκηνιακές συμφωνίες. Πιστεύω ότι η πρόταση για την Δράμα θα είναι και ισχυρή και αξιόπιστη.

-Πόσους Δήμους βλέπετε στον νομό μας;
-Πιστεύω ότι οι μαγικοί αριθμοί για την Δράμα είναι το 3 ή το 5. Λέγοντας 3 εννοώ την πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με απειροελάχιστες διορθώσεις όπως το Φωτολείβος και η Μαυρολεύκη ενώ σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να πάμε σε 5 Δήμους χωρίζοντας την πρόταση περί Προσοτσάνης-Νευροκοπίου και Παρανεστίου έως Καλαμπάκι.
Πιστεύω ότι στις δύο αυτές περιπτώσεις θα είναι λιγότερες αλλά και μία σοβαρή τεκμηρίωση μπορεί να αναπτυχθεί. Ένα πράγμα όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε που αποδείχθηκε περίτρανα με τον «Καποδίστρια», ότι κανείς δεν πάει πουθενά, κανείς δεν χάνει αυτά που είχε και οι μαρτυρικές πόλεις και διαμερίσματα εξακολουθούν να συνυπάρχουν σε κάθε περίπτωση, με την ιστορία τους.

-Πάντως οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών είναι πολύ λιγότερες τώρα από την περίοδο του «Καποδίστρια»...
-Ναι είναι αλήθεια, γιατί οι φοβίες και οι τοπικισμοί που καλλιεργήθηκαν κατά τον «Καποδίστρια» αποδείχθηκε στην πράξη ότι ήταν αδικαιολόγητες. Γι' αυτό λέω ότι ο «Καποδίστριας» βοήθησε τον κόσμο να καταλάβει ότι μέσα από αυτά τα εγχειρήματα μόνο μεγαλύτερες προσδοκίες μπορεί να έχει και σε καμία περίπτωση δεν ζημιώνεται.

-Πώς βλέπετε την κατάργηση των Νομαρχιών;
-Όσο οι Δήμοι ισχυροποιούνται τόσο ο ρόλος των Νομαρχιών αποδυναμώνεται. Αυτό απέδειξε η προηγούμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση («Καποδίστριας»). Με δεδομένο λοιπόν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αιρετή Περιφέρεια, οι Νομαρχίες πια δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης. Ούτως ή άλλως οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται στους Δήμους και η αιρετή Περιφέρεια παίρνει πρόσθετες αρμοδιότητες από τα υπουργεία που επιτέλους, αποκεντρώνονται.
Πιστεύω ότι το επόμενο αυτοδιοικητικό εγχείρημα μετά τον «Καλλικράτη» θα μιλάει για Δήμους σε επίπεδο σημερινών Νομαρχιών. Αυτή πιστεύω πως θα είναι η εξέλιξη της Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας για τις επόμενες δεκαετίες.

-Πόσο επηρεάζουν τα μελλοντικά σας πολιτικά σχέδια οι αλλαγές αυτές;
-Η θητεία μου στον χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν μου επιτρέπει το μεράκι και την διάθεση για προσφορά, να τα συσχετίζω με το μέγεθος ή την μορφή των Δήμων. Είναι όμως αλήθεια ότι ένας μεγάλος Δήμος είναι και μια μεγάλη πρόκληση. Όπως επίσης είναι αλήθεια ότι επιθυμώ να είμαι εγώ αυτός που θα κληθεί να δικαιώσει τις επιλογές αυτού του μεγάλου αυτοδιοικητικού εγχειρήματος του «Καλλικράτη».
Σε κάθε περίπτωση όμως δηλώνω παρών στις εξελίξεις και από οποιοδήποτε μετερίζι. Αρκεί η τελική απόφαση να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης, συνεργασίας και συναπόφασης.

-Με την τελευταία σας φράση ουσιαστικά αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση στο θέμα που δημιουργήθηκε στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, με τα δύο ψηφοδέλτια στον Δήμο της Δράμας. Έχουν αλλάξει οι συνθήκες;
-Η λύση είναι για μας το μεγάλο ζητούμενο και δηλώνω για μία ακόμη φορά ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να την πετύχουμε. Το 2010 δεν είναι 2006. Ο πολιτικός μας χώρος είναι πλέον πλειοψηφία στον Δήμο. Η κομματική εκπροσώπηση είναι διαφορετική από το 2006 και η απαίτηση του κόσμου είναι μία. Ενότητα. Γι' αυτήν την ενότητα λοιπόν επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι θα αγωνιστούμε.
Θεωρώ επίσης ιδιαίτερα σημαντικό το ενδιαφέρον του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο για την επίλυση του ζητήματος στην Δράμα. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ζητούμενο των καλών προθέσεων της Νομαρχιακής Δράμας, τότε το αποτέλεσμα είναι γνωστό εκ των προτέρων. Ο μονόδρομος της ενότητας θα θριαμβεύσει.

-Υπονοείτε κάτι ή το εύχεστε;
-Και τα δύο ταυτόχρονα. Αν δηλαδή η ΝΕ ΠΑΣΟΚ της Δράμας ακολουθήσει τακτικές του 2006, τότε είναι σίγουρο ότι οδεύουμε σε διάσπαση με πολύ οδυνηρά αποτελέσματα αυτήν την φορά. Γι' αυτό λοιπόν σας λέω ότι όχι μόνο το εύχομαι αλλά είμαι βέβαιος για την ενότητα αφού είναι πλέον σαφές από το ΠΑΣΟΚ ότι προσωπικές στρατηγικές δεν θα περάσουν.

-Μιλάμε συνεχώς για τον Α' βαθμό τον οποίο έχετε υπηρετήσει ως Κοινοτάρχης, ως Πρόεδρος ΤΕΔΚ, ως Δημοτικός Σύμβουλος, ως Επικεφαλής Παράταξης. Θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
-Μόνο σε περίπτωση που εξασφαλίζαμε την ενότητα του Α' βαθμού και επιστρατευόμουν γι' αυτόν τον σκοπό. Αλλά σας πληροφορώ ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν θα με ικανοποιούσε. Ο Ανέστης Τερζής στην συνείδηση του κόσμου υπάρχει ως αυτοδιοικητικό στέλεχος και όχι άδικα αφού αυτός πράγματι είναι ο χώρος μου, αυτός με ενδιαφέρει και αυτός πραγματικά με προκαλεί.

-Αναφέρετε συχνά την λέξη ενότητα... Να σας το ρωτήσω ευθέως... Μπορεί να υπάρξει η ενότητα αν κατέβει και πάλι ο κ. Χαρακίδης ως επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ;
-Στην περίπτωση αυτή ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μία επιχειρηματολογία. Εγώ πάντως αυτήν την επιλογή την απεύχομαι. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να προβλέψεις το αποτέλεσμα, όχι μόνο στον Δήμο αλλά και στην αιρετή Περιφέρεια. Γι' αυτό λοιπόν αφήνοντας στην άκρη το όποιο προσωπικό συμφέρον, προτείνουμε ενωτική λύση με τρίτο πρόσωπο, λύση η οποία θα λυτρώσει τον χώρο μας από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το 2006.

-Υπάρχουν πρόσωπα που ενώνουν το ΠΑΣΟΚ;
-Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Νομίζω αρκετά. Δεν είναι όμως δουλειά δική μου να προτείνω πρόσωπα. Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ με εξαιρετική ευκολία μπορεί να τα προσδιορίσει.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Καλή φώτιση σε όλους μας για να μπορέσουμε να δούμε καθαρά τον μονόδρομο της ενότητας.

 


Σχόλια (15)

TEO - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 10:20
Μην τρώγεστε, καταθέστε απόψεις, να βγούμε από τον βούρκο

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 08:21
ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΘΑ ΠΑΡΑΔΕΧΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΕ ΣΑΣ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΤΕ ΟΤΙ ΚΙΤΡΙΝΟ ΦΥΛΛΟ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ Η ΟΧΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ Η ΛΑΘΟΣ ΑΣ ΤΟ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΟΧΙ ΕΣΕΙΣ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

μακης - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 03:06
ρε παιδια μιλατε για καποια πολιτικα πρ'οσωπα λες και ειναι οι μαραντονα της πολιτικης ειναι μετριως μετριοι και ασχετοι ολοι τους

Ο Εκδότης της "Ψ" - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 02:57
Ναι, αυτό ακριβώς κάνουμε αγαπητέ κ. ΑΝΩΝΥΜΕ. Η δική σου άποψη πια είναι; Η μήπως το συνομωσιολογικό σύνδρομο δεν σου επιτρέπει να σκέφτεσαι και να προτείνεις !

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 02:34
ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΠΡΩΟΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ?ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΕΦΗΒΟΙ ΤΑΧΤΗΚΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟ?ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

Γ.Κ. - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 01:59
Τα πράγματα είναι απλά για το ΠΑΣΟΚ στο δήμο της Δράμας. Ο Χαρακίδης ξεσήκωσε μεγάλο μέρος του χώρου, που αντέδρασε τόσο με το αχρωμάτιστο, όσο και με τις άστοχες ενέργειες του. Ο Ανέστης κατά κοινή ομολογία και ενώ έχει τις περισσότερες γνώσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι ο καταλληλότερος για αρχηγός καθώς δεν μπορεί να ενώσει μεγάλο κομμάτι του χώρου μετά την κάθοδό του το 2006. ΛΥΣΗ η οποία μπορεί να εγγυηθεί ενότητα είναι ΜΟΝΟ νέα πρόταση. Δεν ξέρω εάν ο παπαδόπουλος παύλος είναι αυτός που μπορεί να το επιτύχει πάντως πρέπει να κάνουν γρήγορα…

TEO - Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 στις 01:45
KANE TASO KAI TIN PROTASH SOY GIA TO DHMO. O PAVLOS PAPADOPOYLOS SOY KANEI?

ΤΑΣΟΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ - Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 στις 16:06
H DRAMA ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΜΩΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ΅Σ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΝΕΛΗΝΙΟ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΤΕ ΧΑΡΑΚΙΔΗ΅Σ ΟΥΤΕ ΤΕΡΖΗΣ

Τ.Η. - Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 στις 14:28
Einai dunaton meta ta apotelesmata poy eixe h epilogh xarakidh na epimenoyn?

Giorgos - Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010 στις 14:21
ανέστη θα είμαστε μαζί σου.. και να είσαι σίγουρος πως ο αγώνας θα δικαιωθεί

Γιάννης - Κυριακή 28 Μαρτίου 2010 στις 16:10
Τί δεν θα περάσουν προσωπικές στρατηγικές ρε Τερζή. Πότε έγινε ώστε να γίνει και τώρα. Ο Αηδόνης θα τα κάνει και πάλι μαντάρα εκτός και αν επέμβει η κεφαλίδου ...που όμως δεν την βλέπω να ασχολείται

TEO - Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στις 13:12
Τί δήλωσε ο Χαρακίδης πως θα κατέβει είτε στηριχθεί είτε όχι από το ΠΑΣΟΚ. Ναι, καλά να μας πει και πως θα κάνει ψηφοδέλτιο. Την περασμένη φορά με το επίσημο ΠΑΣΟΚ να τον στηρίζει σε ορισμένα χωριά βάλαν υποψηφίου από ίδιο σόϊ... δεν έβρισκαν ! Ποιόν δουλεύει ο κύριος Χαρακίδης...

παναγιωτης - Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στις 11:52
εδω ο κοσμοσ καιγεται και στο πασοκ χτενιζονται...εχουν τοσο καλους πολιτικους και ψαχνουν υποψηφιο που δεν τους ψηφιζει

αντωνης - Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 στις 08:09
προβλεπω προεκλογικα να γινεται χαμος τι εχει να μας πει ο σοσιαλιστης βιομηχανος για την ΒΕΞ βοηθα την πρασινη αναπτυξη?να παρουμε μερικες κολωνες και να τις αλειφουμε ζεστη πισσα ειναι πολυ οικολογηικο θα γελασουμε πολυ με οσα ακουστουν προεκλογικα για επιχειρησεις εξαγορες και πολλα αλλλα...θα βγουν ολα στην φορα θα καει το πελεκουδι (δεν θα καει λογω πυρκαγιας)αλλωστε μικρη κοινωνια ειμαστε και γνωριζομαστε

αντωνης γ - Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 στις 08:02
αν το πασοκ στηριξει τον ΧΑΡΑΚΙΔΗ θα κανει ΧΑΡΑΚΙΡΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ