Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μαργαρίτης Τζίμας

Βουλευτής Δράμας ΝΔ - τ. Υπουργός

9 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην Υπουργό κ. Μαργαρίτη Τζίμα.
Κρίνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας φέρει αποκλειστικά την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζει στην πράξη.
Εκφράζει την βεβαιότητα ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα της ΝΔ ενώ τονίζει ότι έπρεπε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.
Αίσθηση προκαλεί, τέλος, η τοποθέτησή του ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τον «Καλλικράτη».
Όπως υπογράμμισε «Δεν αποτελεί προτεραιότητα των πολιτών, ούτε της χώρας. Που θα βρει 5 δις η κυβέρνηση για να στηρίξει τις συνενώσεις δήμων και νομών;»

-κ. Τζίμα, πόσο κουράγιο θα χρειαστούμε οι Έλληνες για να αντιμετωπίσουμε τις ημέρες που έρχονται;
-Θέλει πάρα πολύ κουράγιο, αντοχές γιατί κυρίως δεν γνωρίζουμε πότε θα βγούμε από το αδιέξοδο. Η χώρα χρειάζεται προοπτική την οποία δεν βλέπουμε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Να πληρώσει ο Έλληνας αλλά αυτός που έχει, όπως έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ και όχι ο χαμηλόμισθος και χαμηλοσυνταξιούχος.

-Το χρέος αυξάνει καθημερινά ενώ τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και έχουν παραλύσει την αγορά...
-Για την ιστορία, το 1981 που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά την εξουσία, το δημόσιο χρέος της χώρας ήταν 3 δις ευρώ και μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης το 2004 το ΠΑΣΟΚ μας το παρέδωσε στα 200 περίπου δις ευρώ, χωρίς τότε να υπάρχει καμία παγκόσμια οικονομική κρίση. Η Ελλάδα πλήρωσε την πολιτική του «Τσοβόλα δώστα όλα». Γιατί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ πολλαπλασίασε το δημόσιο χρέος; Στα 5,5 χρόνια η ΝΔ πλήρωσε μόνο για τόκους του χρέους που παρέλαβε περίπου 80 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας φέρει αποκλειστικά την σφραγίδα ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα που παίρνει τώρα η κυβέρνηση δεν τα υποσχέθηκε προεκλογικά στον λαό. Έλεγε τότε πως λεφτά υπάρχουν. Και αντί γι' αυτό έκοψε ήδη δύο μισθούς εργαζομένων, μείωσε 30% δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και Επίδομα Ανεργίας και έκοψε 12% τα επιδόματα των υπαλλήλων.
Αν έλεγε προεκλογικά ότι θα έπαιρνε τέτοια μέτρα, δεν θα ήταν κυβέρνηση σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Είναι η πρώτη φορά σήμερα μετά τον πόλεμο που κυβέρνηση κόβει μισθούς εργαζομένων.

-Δεν έχει καθόλου ευθύνες η κυβέρνηση Καραμανλή γι' αυτό το οικονομικό χάος;
-Κάθε κυβέρνηση κατά την άσκηση της εξουσίας έχει ευθύνες. Ήμασταν όμως από τις πρώτες κυβερνήσεις στην Ευρώπη που πήραμε έγκαιρα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Εάν δεν παραλαμβάναμε από το ΠΑΣΟΚ το τεράστιο δημόσιο χρέος των 200 δις, δεν θα αναγκαζόμασταν να πληρώνουμε δυσβάστακτους τόκους.
Η ΝΔ δεν έχασε τις εκλογές γιατί δεν αντιμετώπισε σωστά την κρίση ή τα προβλήματα του λαού. Έχασε κυρίως από συμπεριφορές ορισμένων στελεχών της που απομάκρυναν τους πολίτες από αυτήν. Αυτά τα στελέχη ετέθησαν και τίθενται εκτός κόμματος.
Με νέο ήθος, ύφος και πολιτικό στίγμα, διδαγμένοι από τα λάθη η ΝΔ πορεύεται την πορεία της αναγέννησης.

-Παρ' όλα αυτά η παράταξη συνεχίζει να έχει εσωκομματικά προβλήματα. Σας προβληματίζουν;
-Στην πορεία προς το συνέδριό μας που αναπτύσσεται ένας ευρύτατος διάλογος είναι λογικό να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις για το πολιτικό στίγμα της παράταξης. Αυτό άλλωστε είναι και το νόημα ενός εσωκομματικού διαλόγου. Στις δημοκρατίες όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Τα κόμματα λειτουργούν δημοκρατικά και σ' αυτά ισχύει ο κανόνας της δημοκρατικής πλειοψηφίας.
Οι απόψεις που θα κυριαρχήσουν και θα ψηφιστούν από το συνέδριο πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους. Δεν τίθεται θέμα ενότητας της ΝΔ. Η βάση της ΝΔ απαιτεί ενότητα και αγώνα για τα προβλήματα του λαού. Οι προσωπικές στρατηγικές σε ένα κόμμα είναι θεμιτές, όταν υπηρετούν την ενότητα, την διαφάνεια και τους πολίτες.

-Η βάση θέλει την ενότητα... Κατά την άποψή σας δεν κινδυνεύει η συνοχή της παράταξης;
-Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις στελεχών μας για το οργανωτικό σχήμα της ΝΔ. Υπάρχει όμως ιδεολογική ταύτιση απόψεων στον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Όλα θα τεθούν στο συνέδριο και δημοκρατικά θα τεθούν οι βάσεις για την καινούργια ΝΔ.
Αν εννοείτε την στάση της κας Μπακογιάννη, πρόκειται για ένα εξέχον στέλεχος της παράταξης που υπηρέτησε και υπηρετεί με καθαρότητα και συνέπεια την ΝΔ.

-Αργησαν οι εσωκομματικές εκλογές;
-Κατά την άποψή μου όλες οι διαδικασίες έπρεπε να ολοκληρωθούν πριν το Πάσχα.

-Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του Αντώνη Σαμαρά; Πολλοί ζητούν πιο δυναμική αντιπολίτευση...
-Είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία του τόπου μας που υπάρχει αντιπολίτευση που δεν είναι μόνο άρνηση. Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς συμφωνούν σε κάθε μέτρο που ωφελεί τους πολίτες και αντιδρούν σε κάθε μέτρο που τους ζημιώνει. Την συναίνεση την έχει ανάγκη ο τόπος και οι πολίτες. Την στείρα άρνηση που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ όταν εμείς ήμασταν κυβέρνηση είναι ξένη προς την πολιτική της ΝΔ.
Οι μεγάλες επιτυχίες και οι απαραίτητες αλλαγές σε έναν τόπο γίνονται πράξη με την υπεύθυνη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Εμείς βοηθάμε την Ελλάδα, όχι το ΠΑΣΟΚ. Γιατί όταν γίνουμε κυβέρνηση δεν θέλουμε να παραλάβουμε ερείπια.

-Είστε ικανοποιημένος από την παρατεταμένη σιωπή του Κώστα Καραμανλή;
-Ο Καραμανλής πρέπει να μιλήσει. Και εκτιμώ πως θα μιλήσει στο συνέδριο στα τέλη Ιουνίου πάντως ήταν ειλικρινής απέναντι στον ελληνικό λαό, όταν προεκλογικά τους είπε την αλήθεια.
Μίλησε για πάγωμα μισθών και τότε ο Παπανδρέου τον κατήγγειλε πως με πάγωμα μισθών ανάπτυξη δεν γίνεται. Και αντί γι' αυτό, έχουμε μείωση μισθών από τον κ. Παπανδρέου.

-Είστε υπέρ ή κατά της προσφυγής στον μηχανισμό στήριξης ΔΝΤ-ΕΕ;
-Ήταν λάθος η απόφαση των Βρυξελλών της 25ης Μαρτίου με την οποία μπήκε και το ΝΔΤ στον μηχανισμό στήριξης.
Είμαστε μέλη της Ενωμένης Ευρώπης και έπρεπε ο μηχανισμός στήριξης να είναι καθαρά ευρωπαϊκά κινούμενος μέσα στο πλαίσιο της αλληλεγγύης. Το ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με ψηλά επιτόκια, σ' αυτό φέρει ευθύνη αποκλειστική το ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε εδώ και 6 μήνες ένα αρνητικό κλίμα για την χώρα, που αποτέλεσε εύκολη λεία για τους κερδοσκόπους.
Η ΝΔ δανειζόταν με 4%, το ΠΑΣΟΚ δανείζεται με 7% και επί ΝΔ υπήρχαν κερδοσκόποι και όμως η Ελλάδα δεν δεχόταν τέτοιες επιθέσεις.

-Και η περίφημη κοινοτική αλληλεγγύη;
-Δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά η Ευρωπαϊκή Ένωση και δυστυχώς ακόμη οι ισχυρές της δυνάμεις δεν έχουν αντιληφθεί πως αυτή η οικονομική κρίση δημιουργήθηκε για να χτυπηθεί η συνοχή και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δημιουργεί τελικώς ερωτήματα στους Ευρωπαίους και Έλληνες πολίτες για την αναγκαιότητά της.
Η Ευρώπη χρειάζεται να αντιδράσει δυναμικά και να πάρει τις αποφάσεις που θα ενισχύσουν και τον πολιτικό και οικονομικό της ρόλο.

-Πάμε στα τοπικά... Όπου η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα στον νομό μετά από 25 χρόνια. Έγινε ο απαραίτητος εσωκομματικός διάλογος για τα αίτια του αποτελέσματος;
-Όταν ένα κόμμα χάνει εθνικές εκλογές με διαφορά πάνω από 10 μονάδες είναι λογικό αυτή η διαφορά να μεταφέρεται σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά ο Νομός Δράμας κράτησε. Είχε την μικρότερη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ μόλις 240 ψήφους από κάθε άλλο νομό της Περιφέρειάς μας.
Στην Καβάλα για παράδειγμα προηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ με 5.000 ψήφους της ΝΔ, στην Ξάνθη με πάνω από 23.000 ψήφους, στην Ροδόπη με πάνω από 15.000 ψήφους και αντίστοιχα στον Έβρο.
Ξέρουμε τι έφταιξε. Συμπεριφορές κυρίως στελεχών μας. Ανυπαρξία προβολής του κυβερνητικού έργου από πολλά στελέχη σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Η πορεία προς το συνέδριο με την πραγματοποίηση των προσυνεδρίων μας δίνει την δυνατότητα σε κάθε στέλεχος και ψηφοφόρο της ΝΔ να διατυπώσει την άποψή του ελεύθερα. Σε καμία περίπτωση όμως η ΝΔ δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε ένα κλίμα καταστροφικής εσωστρέφειας που την αδικεί βαρύτατα.

Σε ότι με αφορά ήμουν πάντοτε μπροστά σε όλους τους αγώνες της ΝΔ. Δεν δίστασα ποτέ. Στήριξα τον απλό νεοδημοκράτη, στήριξα και στηρίζω την ΝΔ ακόμη και όταν πρωτοκλασάτα στελέχη της παράταξης κρυβόταν και κρατούσαν αποστάσεις. Οι ψηφοφόροι μας θέλουν στήριξη, θέλουν καθαρό πολιτικό λόγο, δεν θέλουν παρασκήνια, δεν έχουν ανάγκη από σωτήρες ούτε από επικριτές των πάντων.
Όταν εγώ υπερασπιζόμουν δημόσια και στα δύσκολα την ΝΔ ορισμένοι τοπικοί παράγοντες, που εμφανίσθηκαν τελευταία στο πολιτικό σκηνικό δεν άρθρωσαν ούτε μία λέξη γι' αυτήν την παράταξη.
Είμαι κοντά στους νεοδημοκράτες και τώρα, κοντά στον Αντώνη Σαμαρά, κοντά στα προβλήματα όλων των Δραμινών. Ασυμβίβαστος, δίνω τις μάχες μέσα και έξω από την βουλή και ευχαριστώ τους πολίτες του νομού μας που επιβραβεύουν αυτήν την παρουσία μου και πολιτική μου.

-Ο «Καλλικράτης» προ των πυλών...
-Η κυβέρνηση πρέπει να αποσύρει τον «Καλλικράτη». Δεν αποτελεί προτεραιότητα των πολιτών ούτε της χώρας. Πού θα βρει 5 δις η κυβέρνηση να δώσει εν μέσω οικονομικής κρίσης για να στηρίξει τις συνενώσεις δήμων και νομών;
Διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς την συμμετοχή των πολιτών δεν έχει μέλλον. Να το αποσύρει και όταν περάσουμε την οικονομική κρίση, να αναπτυχθεί ένας ειλικρινής διάλογος με τους πολίτες για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών.

-Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου θα γίνουν με τον νέο σχεδιασμό...
-Ποιον ρώτησαν στον Ν. Δράμας για να προχωρήσουν σε 3 ή 5 Δήμους; Αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό.

 


Σχόλια (9)

μακης2 - Τετάρτη 28 Απριλίου 2010 στις 02:58
ο ελληνοαμερικαν'ος πρωθυπουργοσ πουλησε την ελλαδα στην αμερικη να τον χαιρεστε

άγγελος - Τρίτη 27 Απριλίου 2010 στις 09:47
ρε τεο ποια η άποψή σου για το ΔΝΤ? να σου δώσω κανένα τηλέφωνο απο ρουμανία να δείς πόσο καλά; παιρνάνε οι γείτονες?

ΓΙ¨ΑΝΝΗ΅Σ - Τρίτη 27 Απριλίου 2010 στις 09:45
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ<Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ> ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ <Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ> ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ

TEO - Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 στις 18:46
Μαζέψτε τον, δεν ξέρει τί λέει ...Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτός ο άσχετος εκλέγεται. 1000 φορές ο Παπαδόπουλος ...τπυλάχιστον εκείνος δεν μα φτύνει κατά πρόσωπο !

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Κυριακή 25 Απριλίου 2010 στις 00:47
ΑΥΤΟΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ-ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ

ΠΑΡΗΣ - Σάββατο 24 Απριλίου 2010 στις 23:58
ΕΝΤΆΞΕΙ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΤΗς ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΤΟΥ ΑΝΗΚΕΙ...ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ 8-9-10-11-12% ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΑΤΣΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΑΓΙΏΤΗς - Σάββατο 24 Απριλίου 2010 στις 23:53
ρε παιδια η χώρα διέλυσε και εσείς ασχολείστε με τον τζίμα φύλακα ποια η άποψή σου για το ΔΝΤ ?γιατί δεν μας τα είπαν προεκλογικά?όταν άλλα λες και άλλα κάνεις είσαι ξεδιάντροπος...ο καραμανλής οδήγησε την χώρα στον γκρεμό και ο παπανδρέου την έριξε μέσα .ΣΑς ΒΛΈΠΩ ΚΑΙ ΤΟΥς ΔΥΟ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ ΝΑ ΤΟΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΝ ΟΛΙΓΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑΤΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΛΑΝΔΟς ΤΟΥ δντ

Ο ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟΣ - Σάββατο 24 Απριλίου 2010 στις 12:25
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΑΣ ΤΙΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΝΕΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ Α) ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Β) ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΤΑΙΕΙ Γ) ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΕΥΛΟΓΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΟΤΑΝ ΑΠΟΔΗΜΗΣΟΥΝ ΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΣΟΥ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΑ 88 ΕΤΗ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ, ΣΤΟΝ ΚΑΝΕΝΑ; ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ, ΣΥΝΕΛΘΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ 2010!!!!!

Ο φύλακας - Πέμπτη 22 Απριλίου 2010 στις 11:57
Να διευκρινίζει στις συνεντεύξεις και σε ποιους απευθύνεται. Μια λύση είναι η χρήση εύχρηστης νοητικής κλίμακας με εύρος από 0 έως 10. Μία άλλη κλίμακα(νοητική πάντα)είναι από -1 έως 0,1. Αν είναι δύσκολο να οριστεί κάποιος βαθμός σε μια κλίμακα, να ορίζεται τουλάχιστον μόνο η κλίμακα (νοητική πάντα). Γιατί τώρα, που εγώ ανήκω στην δεύτερη κλίμακα (από -1 έως 0.1) δυσκολεύομαι να καταλάβω τι λέει και διαβάζω, ξαναδιαβάζω... Προφανώς πρέπει να απευθύνεται στην άλλη κλίμακα. Γι αυτό όσο και να διαβάζω αισθάνομαι εκτός τόπου! (Ελληνικού βεβαίως βεβαίως) Υ.Γ. Ρε μήπως υπάρχει και τρίτη κλίμακα (νοητική πάντα) από -οο έως -1;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ