Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιώργος Καρπιτσάρης

Νομαρχιακός Σύμβουλος παρ. “Υπερνομαρχία Πολιτών”

Στον νομό μας υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης, ικανής να διεκδικήσει και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο της παράταξης "Υπερνομαρχία Πολιτών" κ. Γιώργο Καρπιτσάρη.
Κρίνει απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό να περάσει ο άξονας Ε61 από την Δράμα και προτείνει να συστρατευτούν όλοι στην κοινή διεκδίκηση.
Χαρακτηρίζει πρόχειρο και αποσπασματικό τον σχεδιασμό της Νομαρχιακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη.
Προτείνει να παραμείνουν το Επαρχεία και να τους δοθούν αρμοδιότητες και πόροι.
Τέλος, δηλώνει αισιόδοξος για τις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές κάτι που καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις.

-Κύριε Καρπιτσάρη, το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον διευρωπαϊκό άξονα Ε61, τον οποίο εσείς και η παράταξή σας αναδείξατε. Είναι ρεαλιστικό το αίτημά να διέλθει ο οδικός αυτός άξονας από τη Δράμα;
-Κύριε Φυλακτέ, όταν πριν από ενάμισι χρόνο ο κ. Κορυφίδης και συνολικά η παράταξή μας έφερε θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για τον άξονα Ε 61, ο Νομάρχης και η παράταξή του αμφισβήτησαν την ύπαρξή του. Συνέχισαν να την αμφισβητούν μέχρι και πρόσφατα, τον περασμένο μήνα, που έγινε η προκήρυξη της προμελέτης.
Αδικαιολόγητο, κατά την άποψή μου, να αγνοεί μια υπεύθυνη Νομαρχιακή Αρχή, τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει ο νομός για υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων, τέτοιου είδους και τέτοιου μεγέθους.
Τα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα είναι βασικό στοιχείο των υποδομών του νομού και προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Η Νομαρχία είναι ο αρμοδιότερος θεσμικός φορέας ,ο οποίος όχι μόνο θα πρέπει να εκμεταλλεύεται την κάθε ευκαιρία, που παρουσιάζεται, αλλά και να δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης. Αυτό βέβαια απαιτεί γνώση, εργατικότητα, φαντασία, δημιουργικότητα και αποτελεσματικότητα.
Δε μας έχουν πείσει ο κύριος Ευμοιρίδης και η παράταξή του τα τελευταία δέκα χρόνια, που διοικούν το νομό, ότι διαθέτουν τα στοιχεία αυτά, κρίνοντας από το αποτέλεσμα.
Είναι απόλυτα ρεαλιστικό και εφικτό να περάσει ο άξονας Ε61 από τη Δράμα. Είναι προς το συμφέρον του κράτους και των τριών νομών, της Δράμας της Καβάλας και των Σερρών. Θα συνδέσει τους τρεις νομούς με οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας, επιπέδου Εγνατίας και κυρίως ο νομός Δράμας θα αποκτήσει ταχεία πρόσβαση στην Εγνατία, στο λιμάνι και το αεροδρόμιο καθώς και στους διευρωπαϊκούς άξονες..
Θα μπορεί έτσι ο νομός μας να διεκδικήσει πιο εύκολα και την κατασκευή του υπολοίπου τμήματος του κάθετου άξονα Δράμα-Εξοχή, αφού όλα αυτά τα δέκα χρόνια η σημερινή Νομαρχιακή Αρχή δεν μπόρεσε να εντάξει και να κατασκευάσει τον κάθετο αυτόν άξονα.

-Είστε ικανοποιημένος από την αγωνιστικότητα των φορέων για την διεκδίκηση του αιτήματος;
-Αν κρίνουμε από την πολιτική αντιμετώπιση του θέματος από τον νομάρχη και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τώρα σαφώς και δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν είδαμε τον Νομάρχη να αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες, να διεκδικεί και να παλεύει το θέμα. Δεν έκανε το απλούστατο. Δεν υπέβαλε ούτε καν το αίτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ. Οι δε βουλευτές της Ν.Δ. αδιαφορούν, δεν τοποθετούνται και βέβαια καμία ενέργεια να φέρουν το θέμα στη Βουλή. Είναι χρήσιμο στη φάση αυτή να συστρατευτούν όλοι, Νομαρχία, ΤΕΔΚ, δήμοι, Επιμελητήριο και άλλοι και να ακουστεί δυνατά η φωνή μας.

-Ο Νομάρχης προτείνει τώρα τετράιχνο οδικό άξονα Δράμα- Καβάλα. Ο κόσμος έχει μπερδευτεί. Πρέπει να διεκδικήσουμε παράλληλα με τον άξονα Ε61 ή είναι ίδια διεκδίκηση;
-Δεν το καταλαβαίνω. Ζητάει κάτι που είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν ανέφικτο στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, γιατί δεν πρόκειται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Αντίθετα η χρηματοδότηση για τον άξονα Ε61 είναι εξασφαλισμένη από ευρωπαϊκούς πόρους. Εκτός αν το κάνει για αντιπερισπασμό και επικοινωνιακούς λόγους, για να καλύψει την αρχική άγνοιά του και την τωρινή αδράνειά του.

-Ιδιαίτερη ήταν η συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη. Τελικά ξοδεύουμε χρήματα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα ή υπάρχει έλλειμμα σχεδιασμού;
-Μα δεν υπάρχει σχεδιασμός και αυτό ομολογήθηκε στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Τα πάντα κινούνται πρόχειρα και αποσπασματικά. Τώρα θα γίνει μελέτη για την τουριστική ανάπτυξη. Η παράταξή μας χρόνια τώρα προτείνει να γίνει ένα master plan για την τουριστική ανάπτυξη. Ξοδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, όπως είπατε στην ερώτησή σας. Αρκεί να σας αναφέρω ότι με στοιχεία, που παρουσιάσθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχουμε ουσιαστική αύξηση των διανυκτερεύσεων.

-Ο τόπος μας έχει τεράστιο αναπτυξιακό έλλειμμα. Υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση που ταλανίζει το νομό;
-Ο νομός μας, είναι γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε τροχιά υπανάπτυξης, που εκφράζεται με τη μείωση των επενδύσεων, τη μείωση της απασχόλησης, την αύξηση τη ανεργίας, την πτώση του εισοδήματος και ηθικού των παραγωγικών δυνάμεων, την έλλειψη αισιοδοξίας των πολιτών του νομού.
Κάθε κρίση όμως γεννάει κάτι καινούριο. Το καινούριο βέβαια δεν μπορεί να γεννηθεί με παλιές αντιλήψεις, ξεπερασμένες νοοτροπίες, από φθαρμένα ή και διεφθαρμένα πρόσωπα, που έχουν διαμορφώσει ένα καθεστώς και βολεύονται σ' αυτό. Πρέπει αυτούς να τους ξεπεράσουμε για να δημιουργήσουμε το καινούριο. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τολμήσουμε.
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, αρκεί να αγρυπνούμε, να αδράχνουμε τις ευκαιρίες, να δουλεύουμε σκληρά και προπαντός να έχουμε πολιτικό όραμα για το νομό. Πρώτα απ' όλα πρέπει να χαράξουμε στρατηγική για την ανάπτυξη του νομού, με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Οφείλουμε να θέσουμε στόχους αναπτυξιακούς, να κάνουμε τη σωστή ιεράρχηση των στόχων με βάση τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές μας δυνατότητες, χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Είναι καιρός να ενεργοποιήσουμε όλο το χρήσιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, εντός και εκτός Δράμας. Πιστεύω ότι θα συστρατευτούν φτάνει να τους εμπνεύσουμε στην κοινή προσπάθεια για έξοδο από τη στασιμότητα και την είσοδό μας σε αναπτυξιακή τροχιά.

-Ποιοι κατά τη γνώμη σας είναι οι τομείς, που θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις διεκδικήσεις μας;
-Αν χαράξουμε τη στρατηγική μας είναι εύκολο μετά με ισχυρή επιχειρηματολογία και αξιοπιστία να ορίσουμε τις διεκδικήσεις μας με βάση τους στόχους μας. Να διεκδικήσουμε σύγχρονο συγκοινωνιακό δίκτυο με ένταξη του άξονα Εξοχή-Καβάλα στους κάθετους άξονες της Εγνατίας, ένταξη του άξονα Δράμα-Αμφίπολη στα Τομεακά Προγράμματα του ΥΠΕΧΩΔΕ και του άξονα Δράμα-Παρανέστι-Ξάνθη στα Περιφερειακά. Να διεκδικήσουμε κατασκευή έργων για την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου του νομού με παράλληλη διεκδίκηση άρδευσης του κάμπου από τα νερά του Νέστου, ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ειδικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Ανάπτυξη του Ορεινού όγκου. Πανεπιστημιακές Σχολές, Εφετείο κα.
Το μεγάλο έλλειμμα όμως είναι η αποτελεσματική έκφραση της διεκδίκησης. Στο νομό μας υπάρχει κενό πολιτικής εκπροσώπησης, ικανής να διεκδικήσει και να συγκρουστεί με την κυβέρνηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ελέγχεται από τη Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει τη βούληση και την ικανότητα να κάνει κάτι τέτοιο, το ίδιο και οι βουλευτές της. Αυτό είναι εμφανές, το αντιλαμβάνονται οι πολίτες και το διαπιστώσαμε σε πλείστες περιπτώσεις, ακόμα και στη διεκδίκηση των αυτονοήτων.

-Στις καλένδες ο «Καποδίστριας 2». Αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Θετικό ή αρνητικό;
-Μάλλον είναι θετικό, γιατί από ότι φάνηκε η κυβέρνηση χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να έχει την πολιτική βούληση να μεταβιβάσει αρμοδιότητες με τους ανάλογους πόρους προχωρούσε με προχειρότητα σε μια ακόμα ψευδομεταρρύθμιση. Μη ξεχνάμε ότι ποτέ δεν κατέθεσε πρόταση. Για το λόγο αυτό και η ΚΕΔΚΕ ήταν τόσο επικριτική προς την κυβέρνηση. Το ίδιο συνέβη και με τη διοικητική μεταρρύθμιση στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Προσωπικά εγώ δεν πίστευα, ότι μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα τολμούσε να κάνει τον « Καποδίστρια 2», γιατί ποτέ συντηρητική κυβέρνηση δεν έκανε τομές στο κράτος και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

-Και με τα Επαρχεία τι παίζεται; Θα παραμείνουν ή θα καταργηθούν;
-Στο τελευταίο Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Θεσσαλονίκη ζήτησε με ψηφίσματά της η ΕΝΑΕ να παραμείνουν τα Επαρχεία ως έχουν. Περιμένουμε την ψήφιση του νέου νομαρχιακού κώδικα να δούμε τη βούληση της κυβέρνησης. Προσωπικά πιστεύω, πως έχουν ρόλο τα Επαρχεία στην άσκησης της εξουσίας, αρκεί να τους δοθούν αρμοδιότητες σχεδιασμού για την ανάπτυξη των περιοχών τους.

-Προσωπικά δηλώνετε παρών στις επόμενες Νομαρχιακές Εκλογές;
-Ο αγώνας για αλλαγή ηγεσίας και πολιτικών στο νομό συνεχίζεται. Προσωπικά πιστεύω ότι έχω να προσφέρω στον αγώνα αυτόν.

-Οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ στους τρεις νομούς της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Επηρεάζουν το κλίμα για τις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές;
-Δε χρειάζεται κανείς να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις για να αντιληφθεί ότι το κλίμα είναι θετικό για την παράταξή μας στους τρεις νομούς. Καθημερινά μας πλησιάζουν πολίτες του νομού ακόμα και από τον αντίθετο πολιτικό χώρο και μας εκφράζουν την υποστήριξή τους, βαθιά απογοητευμένοι, αγανακτισμένοι και πολλές φορές οργισμένοι με την αναποτελεσματικότητα της παράταξης του κ. Ευμοιρίδη.
Είναι ίσως η πρώτη φορά που διαπιστώνω στα έξι χρόνια, που είμαι νομαρχιακός σύμβουλος, ότι οι πολίτες του νομού είναι τόσο κοντά μας και ακούνε με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις προτάσεις μας και εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο την παράταξή μας.
Μένει σε εμάς να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον των πολιτών και να τους πείσουμε ότι με την παράταξή μας στην ηγεσία της Νομαρχίας το μέλλον του νομού θα είναι καλύτερο, προς όφελος όλων των πολιτών.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ