Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Τελλίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος «Υπερνομαρχία Πολιτών» - Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας

2 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο της Υπερνομαρχίας Πολιτών και Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννη Τελλίδη.
Κρίνει ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια δυσάρεστη οικονομική κατάσταση και αυτή οδήγησε στην λήψη των οικονομικών μέτρων.
Εκφράζει την άποψη ότι την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που πραγματικά φταίνε ενώ χαρακτηρίζει αρνητική αλλά επιβεβλημένη την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο «Καλλικράτης» είναι μια από τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας για την καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
Ενώ δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος ως Περιφερειακός Σύμβουλος στις εκλογές του Νοεμβρίου.

-κ. Τελλίδη, πώς φτάσαμε από το «λεφτά υπάρχουν» στην ανακοίνωση αυτών των σκληρών μέτρων;
-Η εικόνα η οποία υπήρχε προεκλογικά για την οικονομία της χώρας και κυρίως για το ύψος του ελλείμματος απείχε σημαντικά από την πραγματική. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχθηκε η χώρα μας το τελευταίο διάστημα συνέβαλαν στην διαμόρφωση αυτής της πολύ δυσάρεστης και οδυνηρής κατάστασης.

-Η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά ψηφίστηκε γιατί υποσχέθηκε καλύτερες μέρες... Έχει αυτήν την στιγμή την λαϊκή εντολή να εφαρμόσει αντιλαϊκά μέτρα;
-Φυσικά και η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας έχει την απόλυτη νομιμοποίηση να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, πόσο μάλλον που η κατάσταση την οποία παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι τόσο δυσάρεστη που τα μέτρα αυτά δυστυχώς ήταν αναγκαία. Το δυσάρεστο βέβαια είναι ότι δεν είναι μέτρα που το ΠΑΣΟΚ είχε στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και είναι εκτός της λογικής του κινήματος. Ελπίζω το δημόσιο αίσθημα για την τιμωρία των ενόχων της σημερινής κατάστασης να βρει δικαίωση. Ο κόσμος απαιτεί την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που πραγματικά φταίνε.

-Η είσοδος του ΔΝΤ στην χώρα μας, σας προβληματίζει;
-Σίγουρα δεν είναι μια θετική κατάληξη, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα μέτρα τα οποία αναγκάστηκε να λάβει η κυβέρνηση. Όπως όμως φαίνεται ήταν μια επιβεβλημένη επιλογή.

-Θα έπρεπε κατά την άποψή σας να υπήρχε μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση σε τέτοιες αποφάσεις; Για παράδειγμα, να γίνονταν μια συνεδρίαση της βουλής πριν την απόφαση για το ΔΝΤ...
-Δεν θεωρώ ότι είχαμε το περιθώριο να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις. Η πίεση των κερδοσκόπων ήταν τρομακτική και η χώρα έπρεπε να λάβει άμεσα αποφάσεις.

-Φοβάστε κοινωνικές εντάσεις;
-Είναι ένα ενδεχόμενο πιθανό διότι οι μεγάλες κοινωνικές ομάδες έχουν φτάσει τα όρια αντοχής τους, η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδο και συνεχίζει να αυξάνεται... Ως εκ τούτου, δεν είναι απίθανο να ζήσουμε κοινωνικές αναταραχές. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τις αντιμετωπίσει έχοντας αίσθηση της κοινωνικής αδικίας των οικονομικών μέτρων.

-Αν και πλέον η χώρα είναι υπό επιτήρηση...
-Σίγουρα τα περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά αλλά δεν θα πρέπει να παραγνωρίζουν τον ανθρώπινο παράγοντα και τα πολύ-πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποι μας.

-Τα μέτρα είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και οδηγούν σε παρατεταμένη ύφεση. Τι θα γίνει με την αύξηση της ανεργίας;
-Θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και επιτέλους να ανοίξουν τα διάφορα προγράμματα (ΕΣΠΑ). Επίσης η κοινωνία μας χρειάζεται να δει με ιδιαίτερη προσοχή και τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου που και αυτά με την σειρά τους, τροφοδοτούν την ανεργία.
Στην περίπτωση του νομού μας, νομίζω είναι επιβεβλημένη η νέα ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων που από την μία θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις και από την άλλη θα συμβάλλει στην διατήρηση θέσεων εργασίας.

-Θα πάει κανένας φυλακή για το χάλι της χώρας;
-Νομίζω είναι απόλυτη ανάγκη να τιμωρηθούν αυτοί που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Σε όποιο κόμμα και αν ανήκουν, σε όποια κυβέρνηση και αν υπηρέτησαν πρέπει να τιμωρηθούν ειδάλλως η ατιμωρησία θα συνεχίσει να τροφοδοτεί την παραβατική συμπεριφορά ορισμένων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

-Σας τιμά η δήλωσή σας για τιμωρία των ενόχων ανεξαρτήτως κυβέρνησης...
-Είναι γνωστό σε όλους ότι οι ένοχοι βρίσκονται παντού. Στο θέμα αυτό δεν χωρούν κομματικές παρωπίδες.

-Πάμε σε κάτι άλλο... Πώς είδατε το σχέδιο «Καλλικράτης» που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης;
-Είναι μια από τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος μας, για καλύτερη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη με μείωση των εξόδων και την θέσπιση κανόνων διαφάνειας.

-Ικανοποιημένος από τους 5 Δήμους στον Νομό;
-Ο αριθμός 5 προέκυψε από τις προϋποθέσεις, οι οποίες υπήρχαν στο σχέδιο νόμου. Δηλαδή οι δύο ορεινοί δήμοι και οι υπόλοιποι τρεις που προβλέπονταν από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ζητούμενο πλέον είναι οι νέοι δήμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και τις προσδοκίες των πολιτών. Να μην μείνουμε δηλαδή μόνο στην χωροταξική αλλαγή αλλά να δούμε τα πραγματικά οφέλη.

-Και πώς θα δούμε καλύτερη αυτοδιοίκηση όταν δεν υπάρχουν πόροι;
-Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κακοδιαχείριση των εσόδων και οι αδιαφανείς διαδικασίες που πολλές φορές παρατηρούνται στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρά η έλλειψη. Ας ελπίσουμε ότι με τους νέους κανόνες διαφάνειας τα φαινόμενα διασπάθισης του δημοσίου χρήματος θα μειωθούν και τα χρήματα θα πηγαίνουν για τους σκοπούς τους οποίους προορίζονται.

-Παρατηρούμε μεγάλη ένταση στα τελευταία Νομαρχιακά Συμβούλια. Μήπως η αιτία είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές;
-Όχι. Αιτία είναι η ουσιαστική διάλυση της παράταξης του κ. Ευμοιρίδη από την συνεχιζόμενη κακοδιοίκηση της Νομαρχίας. Τα προβλήματα δυστυχώς συνεχώς μεγεθύνονται και ο κ. Ευμοιρίδης και η παράταξη του βρίσκονται σε αδυναμία επίλυσής τους. Πρόσφατο παράδειγμα η καταψήφιση του Προγράμματος Τουριστικής Προβολής.

-Το οποίο τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σε δεύτερο γύρο...
-Πράγματι με τροποποίηση των ποσών.

-Και με τα αμμοχάλικα τι θα γίνει;
-Το θέμα αυτό πλέον έχει ξεφύγει από τα όρια της Νομαρχίας Δράμας. Ελέγχεται το θέμα από την Περιφέρεια. Αποψή μας είναι ότι οι χειρισμοί του κ. Ευμοιρίδη ζημίωσαν το δημόσιο γιατί ο ιδιώτης έπαιρνε τεράστιες ποσότητες αμμοχάλικων χωρίς να έχει τις απαιτούμενες άδειες, εντελώς δωρεάν.

-Είδαμε επίσης να παίρνει μεγάλη δημοσιότητα το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Διαβάσαμε στον Αγγελιοφόρο ότι η μεταφορά ενός μαθητή κόστιζε ένα υπέρογκο ποσό...
-Και το θέμα αυτό βρίσκεται στην δικαιοσύνη και αναμένουμε σύντομα τις αποφάσεις της.

-Σε λίγους μήνες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα είναι παρελθόν. Κατά την άποψή σας παρήχθη ουσιαστικό έργο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά την τετραετία 2007-2010;
-Θεωρώ ότι η Δράμα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης από αυτές που σήμερα έχουμε. Η Νομαρχία θα έπρεπε να έχει πιο συγκεκριμένο προγραμματισμό και στόχο για την κατεύθυνση του νομού. Η παράταξή μας έχει επανειλημμένως ζητήσει να υπάρξει ένα σχέδιο προτεραιοτήτων και τα χρήματα της Νομαρχίας να ξοδεύονται για την ικανοποίηση αυτών των στόχων.
Το σημερινό όμως Νομαρχοκεντρικό σύστημα απλώς διαχειρίζεται την καθημερινότητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατο Νομαρχιακό Συμβούλιο προσκομίστηκε μελέτη στην οποία τα ποσά απεικονίζονταν σε δραχμές.

-Θα είστε υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
-Ναι, σκοπεύω να είμαι υποψήφιος ως Περιφερειακός Σύμβουλος.

-Αν και σύμφωνα με την διοικητική μεταρρύθμιση ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης θα αποκτήσει αρμοδιότητες σε βάθος χρόνου...
-Όχι, οι αρμοδιότητες του Περιφερειάρχη είναι καθορισμένες στο σχέδιο Νόμου. Μάλιστα προβλέπεται να είναι σημαντικά αυξημένες και θα επηρεάζουν καθοριστικά την μελλοντική πορεία της Περιφέρειας.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Συναισθανόμενος απόλυτα τις πολύ δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, θέλω να ελπίζω ότι οι θυσίες μας δεν θα πάνε χαμένες, θα πιάσουν τόπο και η χώρα μας λίγα χρόνια μετά θα είναι μια χώρα απαλλαγμένη από τα βάρη, τις συνήθειες και τις στρεβλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

 


Σχόλια (2)

νίκος - Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 στις 04:13
με αυτά τα μέτρα βλέπω τον Τελίδη στις εκλογές να μην ψηφίζει ΠΑΣΟΚ

πάνος - Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 στις 04:11
η ελλαδα ανήκει στο ΔΝΤ και στους δυνάστες

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ