Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Καλό Κουράγιο
Διασώζεται προς το παρόν ο ιδιωτικός τομέας ενώ το βάρος πέφτει στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για άλλη μια φορά το βάρος της προσαρμογής καλούνται να το σηκώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ενώ μένουν στο απυρόβλητο εκείνοι που με πράξεις και παραλείψεις τους είναι υπεύθυνοι για την πρωτοφανή κρίση που ξέσπασε στην χώρα.
Το πακέτο μέτρων ήταν απαραίτητο για να επιτραπεί η δανειοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ και την ΕΕ ώστε να μην χρεοκοπήσουμε.

Το πακέτο προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 21% σε 23%, από 10% σε 11% και από 5% σε 5,5%.
-Αύξηση κατά 10% των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα, ποτά
-Αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%
-Έκτακτη εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις
-Αύξηση αντικειμενικών αξιών, φορολόγηση αυθαιρέτων
-Δραστική περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα είναι καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Έχουν ως στόχο να μειώσουν τα ελλείμματα. Όμως παρατείνουν την ύφεση. Και δεν φαίνεται «φως στο βάθος του τούνελ».
Γιατί η ύφεση θα φέρει υπανάπτυξη, αύξηση της ανεργίας και μείωση της κατανάλωσης. Επομένως είναι καλό να προσαρμοστούμε στην νέα πραγματικότητα. Που θα είναι πολύ διαφορετική και εξαιρετικά δύσκολη.
Αλλωστε μας είχε προετοιμάσει και ο Φιλανδός Επίτροπος Όλι Ρεν όταν μας ευχήθηκε «Καλό κουράγιο».

Κατά των Λιγνιτών
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έρευνα της Metrostat Research που διενεργήθηκε στον Νομό Δράμας και αφορά το πώς αντιμετωπίζουν οι Δραμινοί το θέμα της εγκατάστασης λιγνιτωρυχείων στην περιοχή μας.
Αρνητικό κλίμα αποτυπώνεται στην έρευνα αφού το 62,9% των ερωτηθέντων είναι αρνητικό ενώ το 17,5% κρατάει θετική στάση.
Εντύπωση επίσης προκαλεί πως το 58% περίπου των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ελλιπή ενημέρωση για το θέμα.
Παρ' όλα όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με τις δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, με την ύφεση, με την υπανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας, οι Δραμινοί επιμένουν να μην δέχονται την εκμετάλλευση των λιγνιτών ως εναλλακτική λύση για την ανάπτυξη.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος. Το να κάνουμε τον τόπο μας σεληνιακό τοπίο δεν είναι λύση. Αυτή είναι η θέση των πολιτών της Δράμας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό που καταγράφηκε και σε αυτή την δημοσκόπηση.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ