Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Βασίλης Τσιαμπούσης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δράμας

-O «Καλλικράτης» προ των πυλών. Είστε υπέρμαχος της διοικητικής μεταρρύθμισης;
-Ο «Καλλικράτης», το σχέδιο, δηλαδή, για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη του «Καποδίστρια». Υπό την έννοια ότι θα διορθώσει τις αστοχίες της προηγούμενης παρέμβασης, και ότι θα προωθήσει την αποκέντρωση που ουσιαστικά με το προηγούμενο σχέδιο δεν επιτεύχθηκε, αποτελεί μια αναγκαιότητα. Φυσικά, όμως, η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία του «Καλλικράτη» θα κριθούν από την τόλμη των αποφάσεων, από το ύψος των πόρων που θα διατεθούν και από τις αγαθές προθέσεις αυτών που αποφασίζουν. Προσωπικά πιστεύω ότι, μέσα από πολλές αναταράξεις, από προβλήματα που θα φανεί στο μέλλον ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να λυθούν, μέσα από βροχή νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επιλύσουν όσα δεν προβλέφθηκαν, ο «Καλλικράτης» θα λειτουργήσει και θα ωφελήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη χώρα.

-Με δεδομένη την άσχημη οικονομική συγκυρία αισιοδοξείτε ότι θα βρεθούν οι ανάλογοι πόροι για την εφαρμογή του σχεδίου;
-Προσωπικά, πιστεύω, ότι η προίκα των Δήμων και των Περιφερειών για την εφαρμογή του Καλλικράτη θα είναι λειψή και πιθανότατα κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με όσα προτάθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, όταν αποπειράθηκε να εφαρμόσει το Σχέδιο. Μάλιστα, οι ίδιοι που σήμερα επιβάλλουν τον Καλλικράτη, και οι ίδιοι που δεν αντιδρούν, ήταν εκείνοι που «έτρεψαν σε φυγή» τον Προκόπη Παυλόπουλο, γιατί τότε το σχέδιο δε συνοδευόταν από τους απαιτούμενους πόρους. Από αυτή τη σκοπιά σήμερα μπορούμε να πούμε ότι πολλοί πειθαρχούν σε κομματικές σκοπιμότητες. Έτσι κι αλλιώς, όμως, η υποκρισία και η διγλωσσία των περισσότερων από όσους ασχολούμαστε με τα κοινά είναι δεδομένη. Κατά δεύτερο λόγο, η οικονομική κρίση είναι μια σοβαρή δικαιολογία αλλά και ένας σοβαρός λόγος για να στερηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσα θα έπρεπε να της δοθούν.

-Πώς κρίνετε την δημιουργία 5 Δήμων στον Ν. Δράμας;
-Νομίζω πως είναι ένα καλό σενάριο και μια λειτουργική διευθέτηση. Αυτό που απαιτείται, τώρα, είναι να υπερβούν οι «πολιτευόμενοι» τον τοπικισμό και τον εγωισμό τους και να κατεβούν στις εκλογές με σχήματα που θα αντιπροσωπεύουν αυτοδιοικητικές τάσεις και όχι συγκεκριμένες περιοχές, για να μην εξελιχθούν οι εκλογές σε μικρούς εμφυλίους πολέμους.

-Πώς βλέπετε την κατάργηση των Νομαρχιών;
-Οι νομαρχίες καταργούνται, αλλά στη θέση τους προωθούνται νέα σχήματα. Μένει να δούμε την εξουσία που θα δοθεί σε αυτά τα σχήματα, την αυτοτέλειά τους και τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν πολιτικά σε ευρύτερο επίπεδο από ότι οι δήμοι. Γιατί, αν καταντήσουν μικρομάγαζα της περιφέρειας και οι αιρετοί απλοί διεκπεραιωτές, ίσως δημιουργηθεί πολιτικό και διοικητικό κενό που θα έχει επίπτωση στην παραγωγή έργου.

-Πάμε και στα του Δήμου... Γιατί έχουν ανέβει τόσο οι τόνοι στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου;
-Κατά την προσωπική μου άποψη οι τόνοι ήταν πάντα υψηλοί, από την πρώτη στιγμή που κάποιοι συνάδελφοι της μείζονος αντιπολίτευσης διάλεξαν να ασκήσουν ένα συγκεκριμένο στιλ αντιπαράθεσης. Αυτό το στιλ το επέβαλαν κάνα δυο συνάδελφοι, σκληρά καρύδια από χαρακτήρα, όπως το έχουν δείξει μέσα στους χώρους που πολιτεύτηκαν. Αυτοί τραυμάτισαν το κλίμα ανεπανόρθωτα και πιστεύω ότι τα μαχαίρια και οι σφαίρες, μεταφορικά μιλώ, είναι μπροστά μας. Κατόπιν τούτου η αντιπαλότητα βρίσκεται στο απόγειο, η ευγένεια είναι ανύπαρκτο είδος στα δημοτικά συμβούλια, η ειρωνεία βρίσκεται μονίμως στα χείλη μερικών και το φιλότιμο είναι έννοια άγνωστη.
Πάντως, και επειδή δε θέλω να φανώ άδικος, φυσικά και δεν είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πολεμοχαρείς, ούτε της συμπολίτευσης ούτε της αντιπολίτευσης. Αλλά όταν δυο τρεις χαλάνε το κλίμα, νομίζοντας μάλιστα ότι κάνουν παλικαριά ή ότι αυτοί πήραν την παράταξή τους στην πλάτη τους, ακόμα και οι πιο ήρεμοι μπορούν να παρασυρθούν.

-Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης αμφισβητούν το έργο της Δημοτικής Αρχής. Τι απαντάτε;
-Οι αντιπολιτεύσεις υπάρχουν στα δημοτικά συμβούλια αφενός για να φέρνουν τις δικές τους προτάσεις, να αντιπροτείνουν δηλαδή, και αφετέρου για να κρίνουν τις παρατάξεις που διοικούν τους δήμους. Όταν αυτό γίνεται με πολιτικούς όρους, είναι θεμιτό και οφείλουμε να το σεβόμαστε. Προσωπικά δε δίστασα, όταν σε κάποιες περιπτώσεις προτάσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης ήταν σωστές, να τις υποστηρίξω, αδιαφορώντας για την παραταξιακή πειθαρχία. Γιατί την παραταξιακή πειθαρχία σε μείζονα προβλήματα και σε κρίσιμες ψηφοφορίες πρέπει να την αποδεχόμαστε, αλλά κάποιες φορές η επιβολή της σε κάνει να αισθάνεσαι κουτός και υποχείριο όσων σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο και, καμιά φορά, με λανθασμένο τρόπο.
Στον αντίποδα, και οι αντιπολιτεύσεις πρέπει να αναγνωρίζουν την παραγωγή έργου και τις όποιες επιτυχίες της δημοτικής αρχής. Και θέλει θάρρος για να το κάνουν. Στο δικό μας όμως δημοτικό συμβούλιο αυτό δεν το έχουμε δει και πολλές φορές, αντίθετα και για τα θετικά ψάχνουν να βρουν μια λεπτομέρεια για να προφασιστούν ότι κάτι δεν έγινε σωστά.

-Και τα προσωπικά σας σχέδια; Θα είστε υποψήφιος;
-Η θητεία ενός δημοτικού συμβούλου που προσπαθεί να έχει συνείδηση, και από την άλλη ξέρει το πόσο ελάχιστη είναι η σημασία του και η συνεισφορά του, είτε ανήκει στη συμπολίτευση είτε στην αντιπολίτευση, είναι γεμάτη από απογοητεύσεις, αλλά και από ικανοποίηση για ό,τι καλό γίνεται. Τα σχέδιά του εξαρτώνται από αυτές τις εναλλαγές. Δε σας κρύβω ότι μετά από κάποια επεισοδιακά δημοτικά συμβούλια σκέφτηκα να τα παρατήσω και να παραιτηθώ. Αλλά, από την άλλη, μετράει και το γεγονός ότι είμαι μέλος μιας παράταξης και θέλω αυτή η παράταξη και έργο να παράξει και να κερδίσει τις εκλογές. Κατόπιν τούτου, για μια τελευταία φορά, εφόσον μου ζητηθεί και αν η παράταξη με έχει ανάγκη, θα είμαι υποψήφιος και πάλι.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ