Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κωνσταντίνος Καραβάς

Αντινομάρχης Ν. Δράμας - Στέλεχος ΝΔ

6 σχόλια

Στην συνέντευξης της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Αντινομάρχη και στέλεχος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνο Καραβά.
Τάσσεται κατά της διαγραφής Μπακογιάννη γιατί οι βουλευτές πρέπει να εκφράζονται ελεύθερα στο Κοινοβούλιο για σημαντικά θέματα.
Εκφράζει την άποψή ότι η χώρα μας έφτασε στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας, την οποία εν πολλοίς προκάλεσες η πολιτική χρεοκοπία.
Επίσης δηλώνει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ευθύνεται γιατί δεν πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα ενώ εκτιμά ότι ο Καραμανλής θα μιλήσει σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος.
Τέλος, κρίνιε απαραίτητη την διοικητική μεταρρύθμιση. Εκφράζει παρ' όλα αυτά τις αντιρρήσεις του γιατί δεν κατοχυρώνεται η οικονομική αυτοτέλεια των νέων ΟΤΑ.

-κ. Καραβά, ως στέλεχος της ΝΔ, πώς σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στην διαγραφή της κ. Ντόρας Μπακογιάννη;
-Προσωπικά πιστεύω ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν την δυνατότητα να εκφράζονται ελεύθερα στο Κοινοβούλιο, και μάλιστα όταν έχουν πίσω τους μια σημαντική πολιτική διαδρομή. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ελεύθερη έκφραση του κάθε πολιτικού στην βουλή για σημαντικά θέματα, τον καθιστά περισσότερο υπεύθυνο έναντι του εαυτού του, των πολιτών που τον εξέλεξαν για την θέση αυτή και της παράταξής του.
Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Αν ένας υποψήφιος βουλευτής στις προεκλογικές του ομιλίες ανέφερε ότι θα εκτελεί πιστά ότι του λέει ο αρχηγός του κόμματος του και δεν θα έχει αυτόνομο λόγο, τότε πόσοι θα τον ψήφιζαν;
Πιστεύω ότι οι ηγεσίες των κομμάτων πρέπει να καθορίζουν τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και οι βουλευτές να ενεργούν στο πλαίσιο των γραμμών αυτών. Με αυτόν τον τρόπο θα είχαμε πιο υπεύθυνους πολιτικούς και πιο αποτελεσματικούς.

-Βλέπετε την Ντόρα Μπακογιάννη να ιδρύει νέο κόμμα;
-Απ' όσα άκουσα στην συνέντευξη της κας. Μπακογιάννη για το υπόψιν θέμα ανέφερε ότι δεν προτίθεται επί του παρόντος τουλάχιστον να προβεί στην δημιουργία νέου κόμματος. Αυτά όμως αφορούν την ίδια και πιστεύω ότι πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια θα συνεκτιμήσει όλους τους παράγοντες.
Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο αυτό, της διάσπασης της ΝΔ, διότι αυτό θα ήταν ολέθριο και για τα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Η χώρα μας δεν έφτασε ακόμη στο σημείο να κυβερνάται από συνασπισμούς κομμάτων. Έχουμε το παράδειγμα του 1989.

-Συμφωνείτε με την άποψη που εκφράζεται ότι μαζί με την χώρα χρεοκόπησε και το πολιτικό σύστημα με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις;
-Έχω την άποψη ότι η χώρας μας έφτασε στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας, την οποία εν πολλοίς προκάλεσε η πολιτική χρεοκοπία. Αυτό διαπιστώνεται καθημερινά από την απαξίωση του πολιτικού κόσμου και από την αδυναμία του να καταλογίσει ευθύνες στους υπεύθυνους της οικονομικής χρεοκοπίας, σε όποια παράταξη και αν ανήκουν.

-Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρεώνει αποκλειστικά σχεδόν την σημερινή κατάσταση της χώρας στην διακυβέρνηση Καραμανλή... Υπάρχουν ευθύνες; Θα έπρεπε να μιλήσει ο πρώην Πρωθυπουργός για όλα όσα του αποδίδουν;
-Οι ηγεσίες έχουν ακέραια την ευθύνη για ότι γίνεται ή δεν γίνεται κατά τον χρόνο που ασκούν την εξουσία. Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ευθύνες αλλά δεν είναι η μόνη. Το πρόβλημα στην χώρα μας ξεκίνησε μετά την μεταπολίτευση και επιδεινώθηκε προοδευτικά ώστε να φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση.
Κατά την άποψή μου η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα κράτος που θα στηρίζεται σε νέες αρχές, νέα πολιτικά ήθη με γνώμονα την αξιοκρατία και την δικαιοσύνη δόθηκε μετά την μεταπολίτευση πλην όμως δεν έγινε πράξη με αποτέλεσμα να βιώνουμε σήμερα ότι βίωσαν και οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Στην ουσία δεν άλλαξε τίποτα από το 1987.
Η κυβέρνηση Καραμανλή ευθύνεται γιατί δεν πήρε έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, όσο επώδυνα και αν ήταν ώστε να μην φτάσουμε στην σημερινή κατάσταση, φοβούμενη το πολιτικό κόστος. Πιστεύω ότι ο κ. Καραμανλής πρέπει να μιλήσει. Και εκτιμώ ότι αυτό θα γίνει σε χρόνο που θα επιλέξει ο ίδιος.

-Έχουμε εξελίξεις και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Διαγραφές και εκεί... Οι βουλευτές που διαφώνησαν με τα οικονομικά μέτρα, λένε ότι η κυβέρνηση άλλαξε πορεία και δεν ακολουθεί αυτά που έλεγε προεκλογικά. Πώς σχολιάζετε τα δρώμενα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος;
-Για την στάση των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ισχύουν ότι είπα και στην πρώτη απάντηση. Δηλαδή ότι οι βουλευτές πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα στο Κοινοβούλιο. Οι διαγραφές δεν είναι λύση.
Θα μπορούσε όμως το επίμαχο νομοσχέδιο να ψηφιστεί επί της αρχής από τα κόμματα και οι διαφωνίες να περιοριστούν στα επί μέρους άρθρα του Νομοσχεδίου. Αυτό θα διευκόλυνε την όλη κατάσταση και ενδεχομένως να μην φτάναμε στο σημείο να διαγραφούν βουλευτές.
Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει χάσει την αξιοπιστία της. Η αίσθηση που κυριαρχεί στον κόσμο είναι ότι άλλα λέγονται και άλλα γίνονται. Και αυτό προκαλεί ένα αίσθημα ανασφάλειας.
Ο κόσμος λέει, δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει αύριο. Διότι άλλα του έλεγαν και άλλα έγιναν. Κατά την άποψή μου είναι αναγκαίο και επείγον να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς την κυβέρνηση. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο όταν πούμε στους πολίτες την καθαρή αλήθεια.

-Εξελίξεις και στην Αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης» είναι σε διαβούλευση και εντός των ημερών μπαίνει στην βουλή. Ποια η άποψή σας για το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης;
-Ως φιλοσοφία η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν αναπόφευκτη καθόσον υπήρχε πρόβλημα στην μέχρι τώρα λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα στο θέμα της βιωσιμότητας και αποτελεσματικότητας μικρών ΟΤΑ. Επομένως έπρεπε η μεταρρύθμιση να γίνει για να μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να αυτοδιοικηθούν με τον καλύτερο τρόπο.
Το σχέδιο όπως έχει συνταχθεί και συζητήθηκε και στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ αφήνει πολλές ασάφειες όπως τις αρμοδιότητες, το στελεχιακό δυναμικό κλπ. Στα δύο συνέδρια επισημάνθηκαν πάρα πολλά με κυρίαρχο το θέμα των πόρων, των οικονομικών και των αρμοδιοτήτων.
Επίσης ένα άλλο θέμα που είναι κατά την άποψή μου σοβαρό, αφορά στο στελεχιακό δυναμικό των νέων αυτοδιοικητικών σχημάτων. Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ιδιαίτερα με το θέμα των μετατάξεων, εφόσον αυτές δεν γίνουν με την συναίνεση των εργαζομένων. Με το ισχύον σήμερα σύστημα, δεν μπορείς να μετακινήσεις δημόσιο υπάλληλο χωρίς την συναίνεσή του.
Ένα άλλο σοβαρό θέμα που έχω την αίσθηση ότι θα δημιουργήσει προβλήματα, είναι η σχέση Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειαρχών. Ο τρόπος εκλογής των Αντιπεριφερειαρχών (με άμεση εκλογή) φοβούμαι ότι θα προκαλέσει δυσλειτουργία στις σχέσεις των δύο προσώπων, χωρίς να έχει την δυνατότητα ο Περιφερειάρχης να κάνει οτιδήποτε.

-Η ΕΝΑΕ τάχθηκε κατά του σχεδίου και ζήτησε παράταση για να γίνουν αλλαγές. Πιστεύετε ότι θα δοθεί η δυνατότητα για διάλογο ή θα οδηγηθούμε σε γρήγορη ψηφοφορία του νόμου;
-Η ΕΝΑΕ στο τελευταίο συνέδριο αποφάσισε και πρότεινε κατά πλειοψηφία να ληφθούν υπόψιν στο υπό διαβούλευση σχέδιο «Καλλικράτης», οι προτάσεις του 14ου Συνεδρίου της Δράμας και των δύο επομένων Συνεδρίων και πριν την συζήτηση του νομοσχεδίου στην βουλή να υποβάλλουν τις δικές τους και οριστικές προτάσεις επί του σχεδίου νόμου.
Εάν το Υπουργείου Εσωτερικών κάνει δεκτές τις προτάσεις ή όχι δεν το γνωρίζω. Ο χρόνος είναι μπροστά ή όχι δεν το γνωρίζω. Ο χρόνος είναι μπροστά μας και θα το δείξει. Η γνώμη μου πάντως είναι ότι οι προτάσεις των Συνδικαλιστικών Οργάνων της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔ-ΚΕ και ΕΝΑΕ) πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν σε θέματα που αφορούν το μέλλον της Αυτοδιοίκησης.

-Σας ικανοποιεί η πρόταση για 5 Δήμους στον Ν. Δράμας;
-Εάν συγκριθούμε με άλλες περιοχές της Ελλάδας πρέπει να θεωρούμε τους εαυτούς μας ευτυχείς. Όταν η Ρόδος, η Λέσβος, η Κέρκυρα αποτελούν ένα Δήμο κάθε νησί, εμείς με όχι τόσο σοβαρές ιδιαιτερότητες πλεονεκτούμε.
Αυτό που έχει σημασία και έχω τονίσει και στο παρελθόν δεν είναι πόσους δήμους θα έχει ένας τόπος αλλά εάν οι δήμοι αυτοί θα είναι βιώσιμοι. Διότι μπορεί ένας δήμος με 5.000 κατοίκους να είναι βιώσιμος και ένας με 20.000 κατοίκους να μην είναι βιώσιμος.
Θα ήθελα να επισημάνω και κάτι ακόμη που για μένα είναι το πιο ουσιαστικό, δηλαδή οι ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο αν όχι να εξαλειφθεί η διαφθορά στην οποία η τοπική αυτοδιοίκηση σύμφωνα με μετρήσεις κατέχει την πρώτη θέση.

-Θα είστε υποψήφιος στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές;
-Έχω πει και στο παρελθόν ότι με συγκινεί η ενασχόληση με τα κοινά. Δεν θα έλεγα όχι στην εμπλοκή μου εάν και εφόσον γίνουν δεκτές οι απόψεις και οι θέσεις μου που θα αφορούν στην διαφάνεια, στο σεβασμό του πολίτη, στον σεβασμό του ιδρώτα των πολιτών, στην αξιοκρατία, στην έλλειψη υστεροβουλίας και στο να μην θεωρούμε την αυτοδιοίκηση ως χώρο για ικανοποίηση προσωπικών μας ή οικογενειακών μας επιδιώξεων.
Υπό αυτούς τους όρους και εφόσον θα δοθούν οι ανάλογες εγγυήσεις, με ενδιαφέρει.

 


Σχόλια (6)

μάριος - Κυριακή 16 Μαΐου 2010 στις 13:28
συγχαρητήρια για τις απόψεις σας σε μία εποχή που όλα έχουν ισοπεδωθεί

μπάμπης - Κυριακή 16 Μαΐου 2010 στις 13:26
ντοράκηδες η νδ εχει αρχηγό τον αντώνη σαμαρά όσο και αν δεν το θέλετε

ΕΝΑΣ ΠΡΩΗΝ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ - Κυριακή 16 Μαΐου 2010 στις 01:14
ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΕ ΠΟΙΟΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΠΟΙΟΝ ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΔ?

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 στις 13:02
ΣΑΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΝΤΟΡΑ Ο ΚΑΡΑΒαΣ ΜΑ ΕΙΝαΙ ΔΥΝαΤΟΝ να ΜΗΝ ΔΙΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ?

ΑΝΩΝΥΜΟΣ - Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 στις 13:01
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ΅Σ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΜΕ

νώντας - Παρασκευή 14 Μαΐου 2010 στις 12:58
σωστή η άποψη του καραβ'α ότι λύση δεν είναι οι διαγραφές στα κόμματα...εδώ διέλυσαν και θα κάνουν εκαθαρίσεις?

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ