Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Φώτης Καλογήρου

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Δοξάτου

5 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Φώτη Καλογήρου, τον Επικεφαλή της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Δοξάτου.
Άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στην αυτοδιοίκηση, αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
Χαρακτηρίζει το θέμα της έδρας του Δήμου Δοξάτου ως πολιτική απόφαση, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον Δήμαρχο Δοξάτου για την έκβαση του προβλήματος.
Αναφέρθηκε και στην λειτουργία του Δήμου. Καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή για έλλειψη αναπτυξιακού οράματος και για εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων και μικρορουσφετιών.
Τέλος, δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος Δοξάτου και υπογραμμίζει ότι ήδη συγκροτεί το ψηφοδέλτιό του για τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

-Ο «Καλλικράτης» είναι νόμος του κράτους. Ποια η άποψή σας για την διοικητική μεταρρύθμιση;
-Είναι αλήθεια ότι οι πολίτες περίμεναν μια διοικητική μεταρρύθμιση η οποία θα έλυνε τα πολλά προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο «Καποδίστριας». Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, γιατί αν θα ανατρέξετε στην εισαγωγή για τον «Καλλικράτη», αναφέρεται ως κοινή διαπίστωση ότι ο «Καποδίστριας» όχι μόνο δεν έλυσε ζωτικά προβλήματα των πολιτών, αλλά δημιούργησε και εκείνες τις προϋποθέσεις ούτως ώστε να είναι γεγονός η διαφθορά και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, χωρίς να υπάρχει αντιστοιχία έργου.
Η σημερινή διοικητική μεταρρύθμιση στον νομό μας, οδηγεί τους πολίτες να διαμαρτύρονται και πάλι για θέματα χωροταξίας και έδρας.

-Θεωρείτε επιτυχία τους 5 Δήμους στον Ν. Δράμας;
-Πιστεύω ότι ο αριθμός των Δήμων είναι επιτυχία από την άποψη ότι χωροταξικά επιλύονται αρκετά προβλήματα. Ίσως να είμαστε σε καλύτερη μοίρα από κάποιους άλλους νομούς, όμως υπάρχει το αίσθημα του δικαίου αφού ο «Καποδίστριας» είχε μειώσει κατά πολύ περισσότερο τον αριθμό των ΟΤΑ σε σχέση με τους όμορους νομούς.

-Αντιδράσεις στον Δήμο Δοξάτου για την επιλογή της έδρας. Ως έδρα του νέου Δήμου ορίστηκε το Καλαμπάκι...
-Στην πολιτική μου διαδρομή ποτέ δεν έχω κρυφτεί. Και έχω πει την άποψή μου με θάρρος, κοιτάζοντας τους πολίτες στα μάτια. Και φυσικά αυτή μου η συμπεριφορά με χαρακτηρίζει και θα συνεχίσω πάντα να εκφράζω τις απόψεις μου, με γνώμονα το δίκαιο για το καλό της περιοχής.
Επίσης τα 3,5 τελευταία χρόνια μέσα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, έχω ζήσει στιγμές οι οποίες με έχουν πικράνει και στενοχωρήσει, όταν υπήρχαν διαφωνίες και τοπικιστικές αντιλήψεις που μας ανάγκαζαν να βλέπουμε πίσω και να μην βλέπουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες των πολιτών που είναι ο ουσιαστικός ρόλος της αυτοδιοίκησης.
Το θέμα της έδρας ήταν πολιτική απόφαση. Μία απόφαση για την οποία αποκλειστικά ευθύνη φέρει ο Δήμαρχος του Δοξάτου διότι δεν το διαχειρίστηκε σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλέσει πολιτικές αντιπαραθέσεις με συνέπεια να διαμαρτύρονται οι Κυργιώτες για την απώλεια της έδρας, οι του Αγίου Αθανασίου γιατί δεν τους ρώτησε κανείς, οι Δοξατινοί να θεωρούν αυτοδίκαια την έδρα λέγοντας ότι είναι το κέντρο του νέου Δήμου και οι Καλαμπακιώτες να διεκδικούν την παραμονή της έδρας αφού το πολιτικό παιχνίδι φέρνει την έδρα στο Καλαμπάκι.

-Τι μπορούσε να κάνει ο Δήμαρχος Δοξάτου;
-Όπως προείπα, θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα την υπόθεση, βάζοντας στο παιχνίδι τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, γιατί όχι και τον κ. Τζίμα, ώστε να μην δημιουργηθούν τα προβλήματα αυτά που σήμερα βιώνουμε.

-κ. Καλογήρου, κάποιοι πρότειναν να χαρακτηρίζονταν ως ιστορική έδρα το Δοξάτο. Θεωρείτε ότι έτσι θα λύνονταν το πρόβλημα που δημιουργήθηκε;
-Το Δοξάτο είναι ιστορικός Δήμος εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν νομίζω ότι η έδρα είναι θέμα πρεστίζ και γοήτρου. Επομένως από σήμερα και στο μέλλον, θα πρέπει να δούμε τα μεγάλα προβλήματα αυτού του μεγάλου Δήμου που βιώνουν οι πολίτες, να αφήσουμε ότι μας χωρίζει και να δούμε πως μπορούμε να οραματιστούμε και να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αναβαθμίσουν την περιοχή και θα φέρουν καλύτερες ημέρες στους δημότες μας.

-Τι αποκομίσατε από την λειτουργία του Δήμου τα τελευταία 3,5 χρόνια;
-Ήμουν στην τοπική αυτοδιοίκηση 2ου βαθμού 12 χρόνια. Υπηρέτησα τον θεσμό από θέσεις ευθύνης (Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου, Αντινομάρχης). Γνωρίζω δηλαδή πολύ καλά τον χώρο. Όταν πολιτεύτηκα στο Δήμο Δοξάτου είχα πλούσιες εμπειρίες από την συμμετοχή μου στα κοινά και κυρίως γνώριζα πολύ καλά την λειτουργία της αυτοδιοίκησης.
Αυτά όμως που είδα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δοξάτου τα έζησα για πρώτη φορά.

-Τι εννοείτε;
-Το Δημοτικό Συμβούλιο αναλώθηκε σε αποφάσεις διαχείρισης και κατάτμησης έργων, αποφάσεις που δεν στόχευαν στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου με αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλες ευκαιρίες.
Οι Δήμοι πρέπει να είναι εργαλεία ανάπτυξης για μία περιοχή, να ασχολούνται με τα μεγάλα έργα και όχι με έργα που εξυπηρετούν πελατειακές σχέσεις και μικροσυμφέροντα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να χαθούν μεγάλα έργα αφού μέχρι σήμερα έχουμε «εισπράξει» περίπου 35.000.000 ευρώ χωρίς να υπάρχει αντιστοιχία έργου.
Με την παραπάνω πολιτική του Δημάρχου, κινδυνεύουν να χαθούν τα δύο μεγάλα έργα του Δήμου, της τάξεως των 2.500.000 ευρώ περίπου. Είναι έργα ύδρευσης που θα επιλύσουν προβλήματα ζωτικής σημασίας.

-Με το περίφημο ταμειακό έλλειμμα των 125.000 ευρώ είχαμε κάτι νεότερο;
-Είναι αλήθεια ότι η ανοχή των ελεγκτικών οργάνων του κράτους έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα και έχει ενθαρρύνει φαινόμενα κατασπατάλησης ή κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Ένα από αυτά δυστυχώς αφορά και τον Δήμο μας.
Το έχω πει και θα το ξαναπώ ότι την ευθύνη την έχει ο Δήμαρχος και μόνο αυτός. Μετατόπιση ευθυνών προς άλλες κατευθύνσεις είναι εκ του πονηρού και δεν πείθει κανέναν. Το έλλειμμα είναι δεδομένο, τα χρήματα λείπουν από το ταμείο και δεν δικαιολογείται να δηλώνει άγνοια.
Σε μια εποχή που η αυτοδιοίκηση βάλλεται, εμείς πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και επιτέλους τα όργανα ελέγχου να στείλουν και κανέναν στο σπίτι του.

-Θα είστε παρών στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
-Το έχω πει πάρα πολλές φορές και θα το επαναλάβω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που με εκφράζει, που με έχει κερδίσει. Εξάλλου αυτά που δηλώνω υπερίσχυσαν πριν 4 χρόνια και πήρα την απόφαση να μην πολιτευθώ στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και να πολιτευθώ στον Δήμο Δοξάτου.
Θα είμαι παρών ως υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Δήμου με στόχο ο νέος Δήμος να βρει τον δρόμο της ανάπτυξης της προοπτικής, χωρίς τοπικισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις και σε συνεργασία με τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες να υλοποιήσουμε αυτά που θέλουν οι τοπικές κοινωνίες.
Διαθέτουμε εμπειρία, έχουμε όρεξη και υπομονή να ακούμε τους πολίτες όλες τις ώρες και τις ημέρες. Εκείνο που είναι σημαντικό, είναι να βρεις τα κατάλληλα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης. Είμαστε ήδη στην διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου και σύντομα θα έχουμε και τις πρώτες ανακοινώσεις.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα να καλέσω τα νέα παιδιά που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν να έρθουν κοντά μας, είτε συμμετέχοντας στο ψηφοδέλτιο, είτε όχι, σ' αυτή την νέα αρχή, σ' αυτήν την νέα προσπάθεια.

 


Σχόλια (5)

νικος - Τρίτη 8 Ιουνίου 2010 στις 01:10
απο ελειμα σε ελειμα οι δημοι εχα;σαν τα αυγα και τα πασχαλια οι δημαρχοι και τωρα θα κλεισουν τις καταχρεωμενες δημοτικες επιχειρησεις και θα φορτωσουν τα ελλειματα στο διαλυμενο κρατος μασ

αντώνησ - Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στις 12:55
οι 5 δήμοι στον νομό είναικαραγκιοζιλίκι 3 δήμοι έπρεπε να γίνουν καο οχι 5

Α.ΣΤ. - Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στις 12:50
πολλά ελέίματα στους δήμους τι λέει ο χατζηλαζάρου?

παναγιώτης - Σάββατο 5 Ιουνίου 2010 στις 02:50
κοψε κάτι φώτη είναι δυνατον να φταίει ο δήμαρχος για την έδρα?μα ήταν δεδομένο οτι το καλαμπάκι θα έπαιρνε την έδρα αφού έχει κτηριο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί μα είναι δυνατον η έδρα να στηρίζεται στην ιστορία?τότε έδρΑ ΘΑ ΉΤΑΝ ΣΤΟΝ Δήμο αμφίπολης η αμφίπολη και 'οχι το ροδολείβος.

νάκος - Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010 στις 07:39
φώτη καλή επιτυχία στις δημοτικές

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ