Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Δημήτρης Καρβούνης

Γραμματέας ΝΕ Συνασπισμού Δράμας

4 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γραμματέα της ΝΕ του Συνασπισμού Δημήτρη Καρβούνη.
Κρίνει ότι η εικόνα του Συνασπισμού δεν έχει αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση και δηλώνει ότι δεν περίμενε, ούτε ήθελε αποχωρήσεις και ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος.
Τονίζει ότι η αριστερά δεν έχει ανάγκη από φωτισμένες ηγεσίες και ηγέτες, αλλά από συλλογικότητες που ξέρουν να συνεργάζονται, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν κοινά πλαίσια στόχων.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο που καθημερινά βαθαίνει και προτείνει ένα μαζικό κίνημα που θα επιβάλλει τις προοδευτικές αλλαγές.

-Περιμένατε το ρήγμα στο Συνέδριο του Συνασπισμού;
-Το Συνέδριο έγινε με κύριο στόχο και κατόπιν πίεσης των μελών του κόμματος, να επανακινήσουμε τον Συνασπισμό και κατ' επέκταση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιδιώκαμε ένα συνέδριο σύνθεσης, ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά ταυτόχρονα και ένα συνέδριο που θα έβαζε τα δάκτυλα επί των τύπων των ήλων. Σε καμία περίπτωση ούτε περιμέναμε, ούτε θέλαμε να έχουμε αποχωρήσεις και ρήξεις στο εσωτερικό του κόμματος.

-Έχουν άδικο τα στελέχη της ανανεωτικής πτέρυγας που λένε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοίωσε την εικόνα του ΣΥΝ;
-Η εικόνα του Συνασπισμού στα βασικά της στρατηγικά χαρακτηριστικά δεν έχει αλλοιωθεί σε καμία περίπτωση. Έχει αλλάξει η τακτική του κόμματος, ιδιαίτερα από το 4ο Συνέδριο, το Συνέδριο της Αριστερής Στροφής απ' όσο αποκαλέστηκε, με σκοπό να ανταποκριθεί η ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά στις σύγχρονες συνθήκες της κρίσης και των ραγδαίων αλλαγών σε πολιτικό επίπεδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δημιούργημα του Συνασπισμού και σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματά του έχουν να κάνουν με ανεπάρκειες, λάθη και αβλεψίες στο εσωτερικό του Συνασπισμού.

-Εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είπε ο κ. Κουβέλης περί αριστερισμού με ότι περιέχει;
-Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να κάνουν με την ίδια του την δομή, ειδικά στο επίπεδο της Γραμματείας του και κυρίως με την εκφώνηση διαφορετικών έως και αντιπαραθετικών σχεδίων. Με ευθύνη κυρίως δική μας, αλλά όχι μόνο, σε μεγάλο βαθμό από σχήμα ενότητας της αριστεράς έχει μετατραπεί σε δημόσιο χώρο αντιπαράθεσης δυνάμεως της αριστεράς.
Αυτό πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει με δική μας πρωτοβουλία, με ένα νέο σχέδιο πολιτικής συμφωνίας ανάμεσα στις συνιστώσες.

-Παραμένετε ως Συνασπισμός το ριζοσπαστικό κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Οικολογίας;
-Ο Συνασπισμός είναι το κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού, μέλος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που επιδιώκει με κοινωνικούς αγώνες σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κόμματα της Ευρώπης, να αλλάξει τους υπάρχοντες συσχετισμούς δύναμης, να προτείνει προοδευτικές διεξόδους από την κρίση σε όφελος του κόσμου της εργασίας.

-Πώς σχολιάζετε την κινητικότητα του κ. Αλέκου Αλαβάνου το τελευταίο διάστημα;
-Έχει σχέση με αυτά που σας είπα παραπάνω για αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια στον ΣΥΡΙΖΑ. Σαν Συνασπισμός θα δώσουμε τέλος σε κινήσεις που διχάζουν και οδηγούν τον χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς σε περιθωριοποίηση. Θα έλεγα ακόμη ότι η αριστερά δεν έχει ανάγκη από φωτισμένες ηγεσίες και ηγέτες, αλλά από συλλογικότητες που ξέρουν να συνεργάζονται, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν κοινά πλαίσια στόχων.

-Ανεξαρτητοποίηση βουλευτών, αποχώρηση από το Συνέδριο. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για διάσπαση;
-Ο κόσμος της αριστεράς έχει βαρεθεί τις διασπάσεις και τις αντιπαραθέσεις. Ειδικά από μία γενιά συντρόφων σεβαστών, οι οποίοι σε δύσκολους καιρούς έσωσαν την τιμή της αριστεράς. Απαιτούμε από όλους αυτούς τους συντρόφους, στις νέες τραγικές συνθήκες της διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας ειδικά των εργαζομένων της, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

-Έχει ευθύνες ο κ. Τσίπρας γι' αυτές τις εξελίξεις;
-Δεν πρέπει να προσωποποιούμε τις ευθύνες, αλλά να τις αντιμετωπίζουμε πολιτικά. Από κει και πέρα ο καθένας ανάλογα με την θέση στην οποία βρίσκεται, έχει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, όσον καιρό τον γνωρίζω ανεξάρτητα από τα λάθη του, είναι ο πιο συλλογικός πρόεδρος που είχε το κόμμα στην εικοσάχρονη πορεία του.

-Κατά την άποψή σας πρέπει οι βουλευτές που διαφωνούν να παραιτηθούν από την βουλευτική ιδιότητα;
-Κατά την γνώμη μου και αν τα πράγματα οδηγηθούν στα άκρα, οι βουλευτές που εκλέχθηκαν με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΥΖΑ και το κοινό μας συμβόλαιο, θα πρέπει να το τηρήσουν.

-Η επόμενη μέρα είναι δυσκολότερη;
-Οι επόμενες μέρες θα είναι τρομερά δύσκολες για τους εργαζόμενους της χώρας. Η χώρα εξαιτίας του κουαρτέτου κυβέρνησης-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ οδηγείται μαθηματικά σε κοινωνική χρεοκοπία. Το δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα υπεράσπισης της βαλλόμενης κοινωνίας και προοδευτικής διεξόδου από την κρίση. Εκεί θα κριθούμε. Είμαστε αισιόδοξοι και αποφασισμένοι να το πετύχουμε.

-Η χώρα σε οριακό σημείο. Ο πληθωρισμός καλπάζει, η ανεργία αυξάνει και μαζί και το έλλειμμα. Υπάρχει ρεαλιστική διέξοδος για να αποφύγουμε όχι μόνο την κοινωνική χρεοκοπία που αναφέρατε αλλά και την οικονομική χρεοκοπία;
-Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο «ρεαλισμός» της κυβέρνησης έχει οδηγήσει την χώρα σε αδιέξοδο, το οποίο καθημερινά βαθαίνει. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα άλλο σχέδιο αντιπαραθετικό με το σχέδιο του μηχανισμού στήριξης, ένα σχέδιο το οποίο περνά μέσα από την αύξηση της φορολόγησης αυτών που τόσα χρόνια έκαναν πάρτι στις πλάτες του ελληνικού λαού, μείωσης κατά 50% των στρατιωτικών δαπανών, προστασίας των ανέργων αλλά και των εργαζομένων και μεγάλων αλλαγών στην αρχιτεκτονική που είναι δομημένη η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασίες και με άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν ανάλογα προβλήματα και παράλληλα να εκπονήσουμε και ένα άλλο σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, με έμφαση τις δημόσιες επενδύσεις.

-Αισιοδοξείτε ότι θα αποφύγουμε την χρεοκοπία;
-Αν συνεχιστούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές, αν δεν απεμπλακούμε από τον μηχανισμό στήριξης και αν οι ευρωπαϊκές ελίτ συνεχίσουν τις ίδιες δογματικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές η χρεοκοπία είναι προ των πυλών.
Όλοι οι δείκτες είναι στο πολύ κόκκινα. Κάτι που βλέπει ο καθένας. Για να αισιοδοξούμε χρειάζονται αγώνες, ώστε να διαμορφωθεί ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο όπως το περιγράψαμε παραπάνω.

-Θα έχουμε κοινωνική αντίδραση ή τα μέτρα τα δέχθηκε ως αναγκαία η ελληνική κοινωνία;
-Είναι αλήθεια ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, υπό το βάρος κιόλας μιας τρομερής προπαγανδιστικής επίθεσης, έδειξε ανοχή στα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης. Όμως όσο περνάνε οι μέρες και όχι μόνο δεν φαίνεται διέξοδος αλλά τα πράγματα χειροτερεύουν, η ανοχή μετατρέπεται σε θυμό και ο θυμός θα οδηγήσει σε κοινωνικές εκρήξεις.
Η μαζικότητα της ανεργίας στις 5 του Μάη, αλλά και οι αντιδράσεις των πολιτών στις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Λομβέρδος είναι χαρακτηριστικές ενδείξεις.
Εμείς επιδιώκουμε ένα ισχυρό, μαζικό, ενωτικό, δημοκρατικό κίνημα αντίστασης ως προϋπόθεση για προοδευτικές αλλαγές.

-Θα πρέπει να τιμωρηθούν όσοι ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση;
-Για όσους από αυτούς χαρακτηρισθεί η εμπλοκή τους ως ποινικό αδίκημα, βεβαίως και πρέπει να τιμωρηθούν. Πάνω απ' όλα όμως χρειάζεται έμπρακτη πολιτική καταδίκη των δυνάμεων του δικομματισμού που με τις πολιτικές τους λειτούργησαν κυρίως με κριτήριο την αναπαραγωγή της δικής τους εξουσίας, αδιαφορώντας για το αν η χώρα και οι εργαζόμενοι της οδηγούνταν στο χείλος του γκρεμού.

-Και με τα σκάνδαλα;
-Νομίζω ότι είναι το ίδιο. Χρειάζεται πολιτική καταδίκη των κομμάτων της Siemens, του Βατοπαιδίου, του Χρηματιστηρίου, των δομημένων ομολόγων, των χαριστικών ρυθμίσεων και της φορολογικής ασυλίας, του μεγάλου κεφαλαίου και της ασυδοσίας των τραπεζών. Βέβαια παρατηρούμε πως για να εκτονωθεί η λαϊκή οργή γίνονται προσπάθεια συμψηφισμού ή και τιμωρίας δευτεροκλασάτων στελεχών.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου κόντρα στις προεκλογικές της εξαγγελίες και δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν αποτελεί μονόδρομο, όχι μόνο δεν σώζει την χώρα αλλά μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.
Συμβαίνουν μάλιστα απίθανα πράγματα... Είναι πρωτοφανές η μεγάλη λιτότητα για τον λαό, η μείωση των εισοδημάτων του και των δικαιωμάτων του, να συνοδεύεται με αύξηση των τιμών, με τεράστια αύξηση του πληθωρισμού (5,4%) με αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους. Ξεπέρασε τα 300 δις ευρώ το 2010!!!
Άρα οι κινητοποιήσεις του κόσμου της εργασίας και των αδύναμων τάξεων, είναι ο πραγματικός μονόδρομος για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις χαλιναγώγησης της κρίσης και αντιστροφής της πορείας. Κάθε μέρα που περνά ο δρόμος γίνεται και δυσκολότερος.

 


Σχόλια (4)

μάκησ - Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 στις 00:43
ευκαιρία είναι ο κουβέλης να συνεργαστεί με την ντόρα αλλωστε υπουργός δικαιοσύνης του μπαμπα της έγινε την περίοδο τζανετάκη

γιωργος - Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 στις 00:32
μα απο κομμα της ευρωαριστερας ο συν εφτασε στα ορια των αριστεριστων και του παλαιοκομμουνισμου,στηριζε ακραιους και περιθωριακους και εδιωξε οσους ηθελαν να τον ψηφισουν δεν μπορει να αλλαζεις ιδεολογια για να ικανοποιησεις τις συνιστωσες μαιμου

παναγιωτης - Σάββατο 12 Ιουνίου 2010 στις 00:30
ειναι αμαρτια που ενα κομμα σαν τον συνασπισμο εφτασε στην διασπαση ειναι κακο για το πολιτικο συστημα και για τον τοπο συμφωνω με τους ανανεωτικους οτι επρεπε να φυγουν απο τον συριζα

ανωνυμος - Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010 στις 13:01
και η αριστερα αυτην την ωρα διασπαται παρε το αυγο και κουρεφτο

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ