Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Τάσος Χατζηλαζάρου

Δήμαρχος Δοξάτου

Δεν τηρούνται ούτε οι μισοί όροι της Περιβαλλοντικής Μελέτης την οποία η ίδια η ΒΕΞ έχει καταθέσει

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Δοξάτου Τάσο Χατζηλαζάρου.
Αναφέρθηκε στην λειτουργία της Βιομηχανίας Επεξεργασίας Ξύλου που έχει προκαλέσει την αντίδραση κατοίκων, του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου.
Ο κ. Χατζηλαζάρου τονίζει ότι πρέπει να παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την περιβαλλοντική μελέτη και να γίνεται σωστός και συνεχής έλεγχος ενώ υπογραμμίζει με νόημα "Για μένα επιτρεπτά όρια σε καρκινογόνες ουσίες είναι αδιανόητα".
Όσο για τις μετρήσεις από τον Δημόκριτο που διενεργήθηκαν για λογαριασμό του Δήμου Δοξάτου, δείχνουν την ύπαρξη 9 καρκινογόνων ουσιών από τις οποίες όμως ο νόμος προβλέπει όριο μόνο για μία.

-Πριν λίγες μέρες σας επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Καρκινοπαθών για να διαμαρτυρηθούν σε εσάς για την λειτουργία του ΒΕΞ. Πως έχει αυτό το θέμα που ταλανίζει την περιοχή σας εδώ και αρκετά χρόνια;
-Το θέμα ξεκίνησε πριν 11 χρόνια, χωρίς κανένα σχεδιασμό και από το αποτέλεσμα φάνηκε ότι στόχος ήταν να πλουτίσουν ορισμένοι, άσχετα αν οι αρχικές υποσχέσεις ήταν για πολυμετοχικότητα και πολλές θέσεις εργαζομένων, χωρίς κανένα σχεδιασμό και καμία πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος.
Τα 8 πρώτα χρόνια λειτουργίας τη μονάδα λειτούργησε χωρίς να παίρνει κανένα προστατευτικό μέτρο και στην περιοχή επικρατούσε ένα κλίμα τρομοκρατίας για όσους ανησυχούσαν για το περιβάλλον.
Με το που αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου ξεκινήσαμε να κινούμε το θέμα, κάνοντας μετρήσεις, ελέγχοντας τις μελέτες που υπήρχαν και πιέζοντας τις υπηρεσίες ελέγχου να κάνουν σωστά την δουλειά τους διότι στους μέχρι τότε "ελέγχους" μόνο έλεγχος δεν γινόταν.
Βλέποντας την κίνησή μας οι δημότες συγκέντρωσαν γύρω στις 1000 υπογραφές ζητώντας να ασκήσουμε αυστηρούς ελέγχους, ανησυχώντας για το μέλλον της περιοχής μας.
Η αλήθεια είναι ότι πάρθηκαν ορισμένα μέτρα βελτίωσης από μέρους του εργοστασίου. Παρ' όλα αυτά δεν τηρούνται ούτε οι μισοί όροι της περιβαλλοντικής μελέτης την οποία η ίδια η βιομηχανία έχει καταθέσει.

-Αναφερθήκατε για κλίμα τρομοκρατίας στο παρελθόν... Σε ποια περίοδο αναφέρεστε;
-Πριν από 8 χρόνια περίπου...

-Υπήρχαν και τότε αντιδράσεις των κατοίκων;
-Οι ανησυχούντες εκείνη την εποχή ήταν πολύ λίγοι και πρωτοστατήσαμε ο κ. Τσότογλου και εγώ, προσπαθώντας να μαζέψουμε υπογραφές και να ζητήσουμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ελέγξει το εργοστάσιο... Κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε μόλις 5 υπογραφές. Όποιος μιλούσε για θέματα του εργοστασίου, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοι στρέφονταν εναντίον του.

-Να δούμε λίγο τι συμβαίνει σήμερα... Απ' όσο κατάλαβα κ. Δήμαρχε, οι κάτοικοι αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο όπως και τα Τοπικά Συμβούλια αντιδρούν στην λειτουργία του εργοστασίου. Παρ' όλα αυτά το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά... Έχουν παρθεί κάποια μέτρα από τους ιδιοκτήτες της ΒΕΞ;
-Όπως είπα και προηγουμένως έχουν παρθεί ορισμένα μέτρα, τα οποία είναι πολύ λίγα για να νοιώθουμε ότι δεν κινδυνεύουμε. Δεν θέλουμε να κλείσει το εργοστάσιο, θέλουμε να παρθούν όλα τα μέτρα που προβλέπονται από την περιβαλλοντική μελέτη και να γίνεται σωστός και συνεχής έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όταν μιλάμε για καρκινογόνες ουσίες πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Για μένα επιτρεπτά όρια σε καρκινογόνες ουσίες είναι αδιανόητα.

-Ποιες είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για τους ελέγχους;
-Το τμήμα περιβάλλοντος της Νομαρχίας της Περιφέρειας καθώς επίσης και η Δ/νση Υγιεινής.

-Ζητήσατε πιεστικά να προχωρήσουν σε ελέγχους της επιχείρησης;
-Όχι, απλώς ζήτησα αλλά σχεδόν επέβαλα να συμμετέχω και εγώ προσωπικά στην επιτροπή ελέγχου η οποία συστάθηκε. Έγινε έλεγχος τον Νοέμβριο του 2007 αλλά το πόρισμα της επιτροπής το οποίο είναι εισηγητικό και στο οποίο μετά από δική μου πρόταση υπήρχε ο όρος να δοθεί τρίμηνη τελεσίδικη προθεσμία στο εργοστάσιο να συμμορφωθεί, διαφορετικά θα γινόταν αναστολή λειτουργίας του, παραμένει ακόμη σε κάποιο συρτάρι.

-Έχουν γίνει κάποιες μετρήσεις από τον Δημόκριτο για λογαριασμό του Δήμου Δοξάτου. Πρέπει να ανησυχούμε;
-Έχουν γίνει μετρήσεις την Άνοιξη του 2008, σε περίοδο περιορισμένης λειτουργίας του εργοστασίου και με καιρικές συνθήκες που δεν ευνοούσαν τις μετρήσεις. Τα αποτελέσματα ήταν να διαπιστωθεί η ύπαρξη 9 καρκινογόνων ουσιών από τις οποίες ο νόμος προβλέπει όριο μόνο για μία, η οποία ήταν εντός των προβλεπόμενων ορίων.
Διαπιστώσαμε ότι και οι νόμοι στην Ελλάδα γίνονται πολλές φορές για να εξυπηρετούν ορισμένους. Ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει μηδενική ανοχή για τις συγκεκριμένες ουσίες, στην Ελλάδα προβλέπεται όριο μόνο για μία, ενώ οι υπόλοιπες (που είναι στην περιοχή μας σε διπλάσιες ποσότητες απ' ότι στην μολυσμένη Αττική) δεν αναφέρονται καν στον νόμο.
Για μας το παιχνίδι των μετρήσεων δεν λέει τίποτα. Τα πράγματα είναι απλά. Από την στιγμή που κάποιος δεν λειτουργεί σύμφωνα με τους όρους της δικής του μελέτης, πρέπει να αναστέλλεται η λειτουργία του.

-Κάποιοι κλείνουν τα μάτια;
-Ο νοών νοείτω.

-Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση;
-Απ' όσο γνωρίζω εντός του εργοστασίου απασχολούνται γύρω στους 10 εργαζόμενους. Θα' θελα ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή μου να αναφερθώ και στην επίσκεψη κλιμακίου της Κρατικής Τηλεόρασης ΕΤ3, που ζήτησε να ενημερωθεί και να προβάλει το θέμα.
Εμείς σαν Δήμος και εγώ προσωπικά δεν έχουμε τίποτε προσωπικό με τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, απλώς κάνουμε το χρέος μας για να προστατέψουμε την υγεία των Δημοτών μας.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Ποιος ο προγραμματισμός έργων για το 2009 στον Δήμο Δοξάτου;
-Δρομολογούνται αρκετά έργα μέσω της ΣΑΤΑ. Θα εκτελέσουμε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αναπλάσεων, θα γίνουν διάφορες προμήθειες καθώς επίσης και θα ολοκληρωθεί το δημοτικό κατάστημα του Δήμου μας από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Οι δημοπρατήσεις των παραπάνω έργων ξεκινούν τον Απρίλιο.
Θα εκτελέσουμε την ανακατασκευή του κεντρικού δρόμου του Δοξάτου, καθώς επίσης και την πλήρη ανακαίνιση του κλειστού γυμναστηρίου του Δοξάτου με χρήματα που εξασφαλίσαμε από τα αντίστοιχα υπουργεία.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο Δήμος μας είναι πανέτοιμος σε θέματα μελετών προκειμένου να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια από το Δ' ΚΠΣ, των οποίων τα μέτρα ξεκίνησαν να ανοίγουν.

-Καποδίστριας 2 τέλος, πριν καν αρχίσει. Ικανοποιημένος από την εξέλιξη;
-Δικαιωμένος διότι αν θυμάστε το είχα προβλέψει από την αρχή. Δεν είμαι όμως ικανοποιημένος διότι είμαι υπέρ των συνενώσεων με προϋποθέσεις, δηλαδή σωστό προγραμματισμό και τουλάχιστον 4ετή προετοιμασία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Στην πρώτη διετία της θητείας μας έγινε αυτό το οποίο είχαμε σαν προτεραιότητα. Δηλαδή το νοικοκύρεμα του Δήμου. Με την εμπειρία που αποκτήσαμε και με σωστό προγραμματισμό πιστεύω ότι θα δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι δημότες μας για να ζητήσουμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης και για την επόμενη τετραετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ