Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Άλλη μια συνεδρίαση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Νόμου όπου εγκρίθηκαν -όπως μας ενημερώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ- 18 επενδύσεις από τις οποίες 4 στον Ν. Δράμας.
Το συνολικό κόστος της επιχορήγησης φτάνει στα 2.154.786 ευρώ ενώ οι νέες θέσεις εργασίας είναι 9.

"Άνθρακες" αποδεικνύεται ο Αναπτυξιακός Νόμος... Όσοι πίστεψαν ότι με την εφαρμογή του θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας, δυστυχώς διαψεύστηκαν.
Ο Αναπτυξιακός Νόμος λειτούργησε "καταλυτικά" την περίοδο 1980-1990. Τότε το χρήμα ήταν ακριβό, υπήρχε επενδυτική έξαρση και φυσικά οι δυνατότητες και οι συνθήκες ήταν πολύ καλύτερες.

Τότε δυστυχώς υπήρχε μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας με τους 3 Νομούς της Θράκης. Αποτέλεσμα πολλές επενδύσεις να πραγματοποιηθούν στην Θράκη πλήττοντας τον Ν. Δράμας. Σήμερα τα κίνητρα είναι σχεδόν ίδια σε ολόκληρη την χώρα... Αλλά πλέον είναι πολύ αργά.

Είναι και η διεθνής οικονομική κρίση που δεν βοηθά τις επενδύσεις. Με τέτοιο οικονομικό περιβάλλον είναι πολύ δύσκολο να αναλάβεις μεγάλα ρίσκα.
Φυσικά τελειώνουν και οι επενδύσεις εντάσεως εργασίας. Οι δεκάδες και εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις είναι πλέον όνειρο απατηλό. Μικρές επενδύσεις γίνονται με ελάχιστες εργαζόμενους, που ούτε καν τις αισθάνεται η τοπική κοινωνία.

Αναφέρθηκα στην ανεργία και ευκαιρία είναι να δούμε και μια άλλη παράμετρο. Δυστυχώς η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στις εργασιακές σχέσεις.
Η εργασιακή ζούγκλα ζει και βασιλεύει. Με ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και ευκαιριακές και αδιέξοδες μορφές απασχόλησης.
Τα ένσημα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Κάποιοι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία να ξεσαλώσουν. Εδώ ισχύει αυτό που λέει ο λαός "ο λύκος στην αντάρα χαίρεται".

Δεν είναι τα πράγματα καθόλου ικανοποιητικά. Και ειδικά για την Δράμα η κατάσταση έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Πάμε τώρα στην εσωκομματική αντιπαράθεση των ημερών.

Ποια "κόντρα" Καραμανλή-Παπανδρέου ή Αλαβάνου-Παπαρήγα... Δεν είναι τίποτα μπροστά στην κόντρα Τζίμα-Ανδριόπουλου.
Στελέχη του ίδιου κόμματος και στο παρελθόν στενοί συνεργάτες, το τελευταίο διάστημα ανταγωνίζονται και τα δελτία τύπου δίνουν και παίρνουν.
Θέλετε ένα παράδειγμα; Την χρηματοδότηση του Πολιτιστικού Κέντρου του Βώλακα προωθεί ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Μαργαρίτης Τζίμας, όπως μας ενημερώνει με δελτίο τύπου.
Ανάλογη ανακοίνωση και από τον υποψήφιο βουλευτή και αναπληρωτή διοικητή της 3ης ΔΥΠΕ κ. Ανδριόπουλο.

"Κόντρα" και "αντιπαράθεση" και για τις Παραμεθόριες.
Ερώτημα: Για να έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή σε ανακοινώσεις και δελτία τύπου μήπως πλησιάζουν οι εκλογές;

Πάμε να δούμε τώρα κάτι που συμβαίνει στον γειτονικό νομό της Ξάνθης και να το σχολιάσουμε.
Άρχισαν τον αγώνα οι φορείς της Ξάνθης για την μεταφορά νερού από τον Νέστο στον κάμπο της Ξάνθης.
Ως γνωστόν, στο έργο αντιδρούν οι οικολογικές οργανώσεις, όμως οι τοπικοί φορείς το θεωρούν ζωτικής σημασίας και άμεσης προτεραιότητας. Λειτουργούν οι τοπικοί φορείς για το καλό του τόπου ομαδικά και χωρίς διαφωνίες.
Άλλωστε τους ενδιαφέρει να γίνει η άρδευση του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου. Όλα τα άλλα τα θεωρούν λεπτομέρειες.

Εδώ στην Δράμα έχουμε λίγο ξεφύγει... Τα κατόπιν ενεργειών μου και οι προσωπικές διαδρομές χωρίς ομαδικό πνεύμα, μόνο κακό κάνουν στις διεκδικήσεις. Και στην Δράμα έχουμε δει πολλές ανάλογες συμπεριφορές.

Ποιες διεκδικήσεις μου λέει ο φίλος μου ο Γιάννης... Το μεγάλο ζητούμενο είναι ποιος φαίνεται, ποιος βγαίνει πιο επιθετικά, ποιος απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης... Με την ουσία θα ασχολούμαστε;

Πάντως μια φιλική συμβουλή... Καλά τα δελτία τύπου και οι ανακοινώσεις. Όμως όταν ένας εκλεγμένος βουλευτής βγάζει ανακοίνωση για κάποιο θέμα είναι τουλάχιστον αγένεια λίγη ώρα αργότερα να βγαίνει ανακοίνωση για το ίδιο θέμα και από άλλο υποψήφιο του ίδιου κόμματος.

Ο Νομάρχης Δράμας προτείνει την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης με την παρακράτηση ενός μισθού απ' όλους τους αιρετούς για να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.
Να σταματήσουν οι θεωρίες και οι γενικόλογες αναλύσεις και να δούμε πράξεις. Η ενίσχυση των φτωχών είναι ζητούμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ