Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ζήσης Σολάκης

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Ξηροποτάμου

3 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Ξηροποτάμου κ. Ζήση Σολάκη.
Χαρακτηρίζει την πυρκαγιά ελαστικών στην ΒΙΠΕ, ως την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στην Δράμα.
Υπογραμμίζει ότι ο χώρος αποθήκευσης ελαστικών ήταν κυριολεκτικά μια χαβούζα και τονίζει ότι το τοπικό συμβούλιο εδώ και χρόνια ζητούσε να γίνει έλεγχος στην εταιρία που δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους, όμως οι αποφάσεις τους δεν λαμβάνονταν σοβαρά υπόψιν.
Κάνει έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους να σκύψουν στο πρόβλημα για την αποκατάσταση της γύρω περιοχής και για την στήριξη των κτηνοτρόφων που βρίσκονται σε απόγνωση.
Τέλος, δηλώνει ότι ως τοπικό συμβούλιο θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι της οικολογικής καταστροφής.

-κ. Σολάκη, τον Μάρτιο του 2007 προβλέψατε αυτήν την καταστροφή... Κάνατε λόγο για «πιθανή ανάφλεξη των ελαστικών που θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή». Δυστυχώς δικαιωθήκατε...
-Δυστυχώς δικαιώθηκα. Το Τοπικό Συμβούλιο Ξηροποτάμου, με έγγραφό του σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ζήτησε να γίνει έλεγχος της συγκεκριμένης εταιρίας που δεν τηρούσε τίποτε από πλευράς περιβαλλοντικών όρων. Ήταν κυριολεκτικά μια χαβούζα ελαστικών. Από τις έντονες διαμαρτυρίες μας ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την συγκεκριμένη εταιρία.
Επανήλθαμε με άλλες δύο καταγγελίες του τοπικού συμβουλίου για εκμίσθωση, που δεν συναινέσαμε και είχαμε στείλει έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίας ότι είμαστε ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ στην εκμίσθωση. Ενώ ο συγκεκριμένος χώρος δεν δόθηκε, ο επιχειρηματίας συνέχιζε να συσσωρεύει ελαστικά.

Και φτάνουμε στο συμβάν. Το Σάββατο προς Κυριακή 19 προς 20 Ιουνίου από άγνωστη αιτία είχαμε την μεγάλη αυτή πυρκαγιά όπου την Κυριακή το πρωί σε σύσκεψη στην Νομαρχία Δράμας, όπου συμμετείχαν ο Νομάρχης, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, Δ/ντής του Δήμου Δράμας, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, αποφασίστηκαν να γίνει επίταξη όλων των απαραίτητων και ειδικών μηχανημάτων, ζητήθηκε και η συνδρομή του στρατού για να σβήσει η μεγάλη πυρκαγιά και να καλυφθούν οι τόνοι καμμένων ελαστικών με χώμα.
Λόγω του ότι η Κυριακή είναι αργία, και μη γνωρίζοντας κάποιοι τι είχε συμβεί ήταν δύσκολη η ανεύρεση των χειριστών, των φορτηγών και των χωματουργικών μηχανημάτων. Ζητήθηκε και από ιδιώτες της γύρω περιοχής που έχουν βαρέα μηχανήματα να συνδράμουν και φυσικά ανταποκρίθηκαν.

Αυτά έγιναν την Κυριακή... Την Δευτέρα όμως ομολογώ ότι βρέθηκαν όλα τα μηχανήματα και η κατάσβεση προχώρησε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.

-Αυτό αφορούσε το σκέλος της κατάσβεσης. Είχαμε όμως και μία σύσκεψη όπου αποφασίστηκαν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας...
-Η σύσκεψη έγινε στην Νομαρχία με την συμμετοχή όλων των διευθύνσεων και πάρθηκαν μέτρα ελέγχου της οικολογικής καταστροφής.
Την Τετάρτη το πρωί ήρθε ο καθηγητής κ. Ουζούνης, επισκέφθηκε την περιοχή όπου πήρε τα πρώτα δείγματα και σε λίγες μέρες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι με απόφαση του Νομάρχη απαγορεύτηκε στην γύρω περιοχή σε απόσταση 5 χλμ. από τον τόπο της πυρκαγιάς να βόσκουν οι κτηνοτρόφοι τα κοπάδια τους. Το γάλα μπαίνει σε ειδικές παγολεκάνες, έρχεται στην συνέχεια βυτίο, το παίρνει και πάει για καταστροφή.

-Ποιο είναι το ζωικό κεφάλαιο του Ξηροποτάμου;
-Το ζωικό κεφάλαιο του Ξηροποτάμου είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον νομό. Αριθμεί πάνω από 15.000 ζώα και ασχολούνται 85 οικογένειες. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ζημίας που έχουν πάθει αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα. Είναι σε απόγνωση γιατί δεν ξέρουν πώς και πότε θα αποζημιωθούν μιας και το προϊόν τους καταστρέφεται.
Θα πρέπει οι τρεις βουλευτές του νομού να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα ώστε να βρουν άμεση λύση για τις αποζημιώσεις αυτών των ανθρώπων.

-Ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης κ. Νταγλής κάνει λόγο για την μεγαλύτερη καταστροφή που έχει σημειωθεί ποτέ στην Δράμα. Οι επιστήμονες λένε να μην μας πιάνει πανικός. Ποιον να πιστέψουμε;
-Λόγω του μεγάλου θορύβου που προκάλεσε αυτή η οικολογική καταστροφή, ο Δήμος Δράμας με τον Ιατρικό Σύλλογο έφεραν τον Δραμινό Καθηγητή του ΔΠΘ κ. Θόδωρο Κωνσταντινίδη, που έδωσε συνέντευξη και μίλησε στην συνέχεια στο Πνευματικό Κέντρο στους κατοίκους του Ξηροποτάμου.
Την Δευτέρα ήρθε ο Καθηγητής κ. Λεοντιάδης με την ομάδα, όπου θα κάνει μετρήσεις εδάφους, αέρος κλπ και θα μας δώσει αποτελέσματα. Ως προς το ερώτημα ποιον να πιστέψουμε... Έχω την αίσθηση ότι κανένας δεν αμφιβάλει για την τεράστια καταστροφή που είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί ποτέ στην Δράμα, όμως από δω και πέρα πρέπει όλοι μαζί οι κάτοικοι του Ξηροποτάμου να ζητήσουμε την ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του χώρου.
Όλα τα καμμένα υπολείμματα ελαστικών θα πρέπει να απομακρυνθούν και στην θέση του να γίνει ένα πάρκο αναψυχής. Αυτή θα είναι μια έμπρακτη συγνώμη προς την φύση και προς τους κατοίκους του Ξηροποτάμου για την οικολογική καταστροφή που υπέστη η περιοχή. Θα είμαστε παρόντες και σε νέους αγώνες.

-κ. Σολάκη, ο Ξηροπόταμος «βράζει»... Ήρθε η ώρα να αποδοθούν ευθύνες;
-Σίγουρα αλλά τις ευθύνες θα τις αποδώσει αυτεπάγγελτα η Εισαγγελέας Δράμας. Αλλά να γνωρίζετε ότι μετά τα πρώτα αποτελέσματα που περιμένουμε από τον Δημόκριτο, θα προσφύγουμε ως τοπικό συμβούλιο στην δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.

-Προξενεί πάντως εντύπωση που για διάφορα θέματα, τοπικά συμβούλια δεν συναινούν αλλά τελικά δεν λαμβάνεται υπόψιν η αρνητική του θέση...
-Αυτό είναι απαράδεκτο. Όταν το τοπικό συμβούλιο που εκφράζει την τοπική κοινωνία, λέει όχι, θα πρέπει όλοι όσοι εμπλέκονται να λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν την άποψή του τοπικού συμβουλίου.
Σαν ένδειξη διαμαρτυρίας σε οποιαδήποτε εκμίσθωση και παραχώρηση το τοπικό μας συμβούλιο δεν θα παίρνει καμία απόφαση και τις αποφάσεις ας τις παίρνουν οι υπεύθυνοι, χωρίς μετά να ρίχνουν βολές στα τοπικά συμβούλια.
Ως προς ποιο θέμα να πάρω απόφαση όταν δεν λαμβάνεται υπόψιν από τους εμπλεκόμενους φορείς η γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου.

-Έχουμε αρκετές «ωρολογιακές βόμβες» στον Νομό της Δράμας. Λειτουργούν παρά τις αρνητικές αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων. Δεν είναι μόνο τα λάστιχα που προκαλούν...
-Γνωρίζω ότι και για άλλες επιχειρήσεις άλλα λένε τα τοπικά συμβούλια και άλλα γίνονται. Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να το δει ο «Καλλικράτης».
Να δώσει δύναμη στα τοπικά συμβούλια. Και κάτι ακόμη. Καλές οι επενδύσεις, οι θέσεις εργασίας αλλά θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στα μέτρα ασφαλείας και στις συνθήκες που επικρατούν ώστε να μην έχουμε άλλο τέτοιο περιστατικό.
Φοβάμαι ότι δεν θα αντέξει το περιβάλλον της Δράμας ανάλογη καταστροφή.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Ο Ξηροπόταμος και η γύρω περιοχή βίωσε μια πρωτοφανή και απίστευτη οικολογική καταστροφή που τα αποτελέσματά της ακόμη δεν τα γνωρίζει. Κάνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να σκύψουν στο πρόβλημα για την αποκατάσταση της γύρω περιοχής.
Είναι ώρα περίσκεψης και περισυλλογής. Είναι όμως και ώρα ευθύνης. Θα πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα στήριξης όλων όσων πληρώνουν βαρύ τίμημα από τις συνέπειες της μεγάλης πυρκαγιάς και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν.
Να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και οι κτηνοτρόφοι μας που βρίσκονται σε απόγνωση. Οργάνωσαν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες και ξαφνικά αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής καταστροφής.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν ευθύνονται σε τίποτε. Ζητούν την οικονομική στήριξη από την πολιτεία και φυσικά οι υπεύθυνοι να καθίσουν στο σκαμνί και να τιμωρηθούν.

 


Σχόλια (3)

Ν.Ι - Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010 στις 00:08
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΓΩΝΑΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΕΞ ΣΤΟ ΔΟΞΑΤΟ

ανωνυμος - Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 στις 09:10
συγχαρητηρια στον ζηση για τηναποψη του να μην τοποθετηθουν λαστιχα στον καμπο αν τον ακουγαν στην νομαρχια δεν θα ειχαμε αυτην την καταστροφη

ΜΙΜΗΣ - Σάββατο 3 Ιουλίου 2010 στις 00:09
ΜΠΡΑΒΟ ΖΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ