Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αλίκη Σωτηριάδου

Δήμαρχος Παρανεστίου

5 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδες φιλοξενούμε τον Δήμαρχο Παρανεστίου Αλίκη Σωτηριάδου.
Χαρακτηρίζει τον «Καλλικράτη» μεγάλη τομή και πρόκληση αφού δημιουργούνται νέοι μεγαλύτεροι Δήμοι με αυξημένες αρμοδιότητες.
Δηλώνει δικαιωμένη που η κυβέρνηση έκανε αποδεκτή τη δική της τοποθέτηση να αναδειχθεί η ορεινότητα σε ξεχωριστή κατηγορία δημιουργίας νέων Δήμων.
Καθησυχάζει όσους είναι αντίθετοι με την επιλογή του Παρανεστίου ως έδρα του Δήμου και δηλώνει σίγουρη ότι η εξυπηρέτηση των κατοίκων θα είναι καλύτερη στον Διευρυμένο Δήμο Παρανεστίου-Νικηφόρου.
Τέλος, τονίζει ότι θα είναι υποψήφια Δήμαρχος στον νέο Δήμο Παρανεστίου και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου της.

-Νέος Δήμος με την συνένωση Νικηφόρου-Παρανεστίου. Ποια η άποψή σας για την διοικητική μεταρρύθμιση;
-Πρόκειται για μια μεγάλη τομή που φιλοδοξεί να θεραπεύσει τα τρωτά σημεία της Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για ένα τεράστιο νομοθέτημα που θα γίνει ακόμη ογκωδέστερο προκειμένου να συμπληρωθεί όπου προβλέπεται. Αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τους αυτοδιοικητικούς, υπαλλήλους και αιρετούς.
Δημιουργούνται νέοι μεγαλύτεροι δήμοι, με αυξημένες αρμοδιότητες, με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλότερου επιπέδου, με χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας αλλά και απασχόληση προσωπικού που θα εξυπηρετεί στον τόπο κατοικίας τους τους δημότες που αδυνατούν να κάνουν χρήση της. Η πραγμάτωση ενός πάγιου αιτήματος της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, της εγγύτερης στον πολίτη εξουσίας, η οποία διαπιστώνοντας τις αδυναμίες της διεκδίκησε σθεναρά εδώ και χρόνια αυτή τη μεταρρύθμιση είναι πια γεγονός.
Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία της προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι θα μπορούν σταδιακά να διεκπεραιώνουν τις περισσότερες υποθέσεις τους τοπικά. Για την επιτυχία της μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη η στελέχωση των ΟΤΑ και φυσικά η διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

-Πολλοί λένε ότι οι 5 Δήμοι είναι υπερβολή για τον νομό, όταν στην Καβάλα έχουμε τρεις συν την Θάσο. Πώς το σχολιάζετε;
-Πίστευα και υποστήριζα πάντα ότι η διοικητική μεταρρύθμιση στο μέρος που αφορά τη χωροταξία των νέων δήμων δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να είναι θέμα αριθμών. Κάθε περιοχή έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες και πολύ περισσότερο όσοι υπηρετούν στην Αυτοδιοίκηση.
Η δημιουργία των νέων δήμων με την κατάργηση των υφιστάμενων και με κριτήρια που έγιναν εξ αρχής γνωστά, έπρεπε να ανταποκρίνεται σ' αυτά και να εγγυάται κατ' αρχήν την δυνατότητα επίτευξης των στόχων της. Υποστήριξα σθεναρά ότι τα δύο ορεινά τμήματα του Νομού Δράμας έπρεπε να αποτελέσουν ξεχωριστές αυτοδιοικητικές μονάδες: Έχουν μια ιδιαίτερη δυναμική στο Νομό μας, επιτελούν ένα ιδιαίτερο αναπτυξιακό ρόλο, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες.
Παράλληλα σε θεσμικό επίπεδο διεκδίκησα την αναγνώριση αυτής της αναγκαιότητας και νιώθω ικανοποίηση που στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου η βασική μου τοποθέτηση ήταν να αναδειχτεί η ορεινότητα από κριτήριο που ήταν έως τότε σε ξεχωριστή κατηγορία, όπως και η νησιωτικότητα, αυτό έγινε ομόφωνα αποδεκτό.
Νιώθω πολύ περισσότερο δικαιωμένη, που η Κυβέρνηση έκανε αποδεκτή αυτή τη θέση για το σύνολο της χώρας μας. Η διαίρεση του υπολοίπου νομού στους δήμους που δημιουργήθηκαν στη συνέχεια με βάση τα κριτήρια του Καλλικράτη έφερε ως αποτέλεσμα τον αριθμό των πέντε δήμων στο νομό μας.

-Υπήρξαν αντιδράσεις για την επιλογή της έδρας του νέου Δήμου. Τελικά επιλέχθηκε ως έδρα το Παρανέστι. Τι απαντάτε σε κάποιον κάτοικο της Αδριανής ή του Νικηφόρου που θεωρεί ότι θα ταλαιπωρηθεί τώρα που έδρα είναι το Παρανέστι;
-Να μην ανησυχεί καθόλου. Είμαι βέβαιη ότι η εξυπηρέτησή του θα είναι καλύτερη απ' ό,τι σήμερα. Ο περισσότερος κόσμος δεν υποκύπτει στην τρομολαγνεία. Ούτε επηρεάζεται από επιχειρήματα που συχνά χρησιμοποιούνται για να χειραγωγήσουν τη βούλησή του. Ο πολίτης σήμερα ενημερώνεται, ο πολίτης ακούει και παρατηρεί, συγκρίνει και κρίνει. Ξέρει ποιος πότε και που μπορεί να τον εξυπηρετήσει. Γνωρίζει πόσο συχνά επισκέπτεται το δήμο και για ποιους λόγους και είναι γνώστης ότι τώρα θα εξυπηρετείται ακόμα πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του, γρηγορότερα και καλύτερα. Αρκεί να κάνει βέβαια τις σωστές επιλογές! Μη ξεχνάτε, ότι η εξυπηρέτηση των δημοτών είναι κυρίως ζήτημα οργάνωσης των υπηρεσιών και επ' αυτού έχουμε δείγματα γραφής. Μέτρα εξυπηρέτησης που θεσμοθετούνται τώρα για πρώτη φορά με τον Καλλικράτη, στο Παρανέστι τα εφαρμόζουμε από το 2003.

-Εξασφαλίζεται με τον «Καλλικράτη» η εύρυθμη λειτουργία των Δήμων ή είναι αφορμή για μείωση προσωπικού και απολύσεις;
-Έληξε πριν λίγες μέρες η προθεσμία που είχε ταχθεί για αιτήματα εθελοντικών μετατάξεων. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε δεν υπήρχε η προσδόκιμη ανταπόκριση σε επίπεδο χώρας. Είναι σαφώς ένα ζήτημα σοβαρό η μετακίνηση των υπαλλήλων που έχουν ρυθμίσει τη ζωή τους υπηρετώντας σε ένα τόπο. Από την άλλη πλευρά αν οι δήμοι δεν στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στην άσκηση των μεταφερόμενων σ' αυτούς νέων αρμοδιοτήτων αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με αποδέκτη τον πολίτη. Πρέπει όλοι να φροντίσουμε για να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

-Ποια η άποψή σας για τον θεσμό του Αιρετού Περιφερειάρχη; Πώς βλέπετε την κατάργηση του αιρετού Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου;
-Η κατάργηση των Νομαρχιών και η καθιέρωση της Περιφέρειας ως β΄ βαθμού Αυτοδιοίκηση ήταν απαραίτητη για να προσαρμοστεί το ελληνικό μοντέλο διακυβέρνησης στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης «των Κρατών και των Περιφερειών». Στην εποχή μας ο αναπτυξιακός σχεδιασμός δεν μπορεί να προέρχεται από θεσμούς που δεσμεύονται στα όρια ενός νομού. Η άσκηση αναπτυξιακής πολιτικής απαιτεί ευρύτερες ενότητες. Αποδεδειγμένα στην πράξη ήταν ανάγκη να υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως στην Επιτροπή των Περιφερειών, όπου οι περιφέρειες άλλων κρατών μελών μπορούσαν σε αντίθεση με εμάς να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο. Όπως δε είναι γνωστό, ο Αιρετός Περιφερειάρχης ήταν επίσης πάγιο αίτημά μας.

-Θα είστε υποψήφια Δήμαρχος στον νέο Διευρυμένο Δήμο;
-Θα είμαι υποψήφια στο διευρυμένο δήμο, για την «διατήρηση» του οποίου αγωνίσθηκα. Γνωρίζετε ότι πριν καν ανοίξει ο Καλλικράτης, όταν ακόμα συζητούσαμε για τον Καποδίστρια ΙΙ είχα δηλώσει την αντίθεσή μου στη συνένωση των Δήμων Παρανεστίου και Νικηφόρου σε ένα σχήμα που θα έφθανε μέχρι τη Μαυρολεύκη ή το Καλαμπάκι. Πιστεύω στη δυναμική της περιοχής μας και γνωρίζω τις δυνατότητες που υπάρχουν. ΄Εχοντας αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, διαθέτοντας γνώσεις και έχοντας αποδείξει ότι μπορούμε να πετύχουμε όσα διεκδικούμε με την κατάλληλη προετοιμασία, μα πάνω απ' όλα έχοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου, η οποία προφανώς είναι αποτέλεσμα εκτίμησης των προηγούμενων παραγόντων, θέτω υποψηφιότητα στο νέο δήμο.

-Ξεκινήσατε τις επαφές σας στο νέο κομμάτι του Δήμου Παρανεστίου που είναι η περιοχή Νικηφόρου;
-Εδώ και καιρό και οφείλω να πω ότι εξ αρχής με συγκίνησε η ανταπόκριση του κόσμου στους οικισμούς του Δήμου Νικηφόρου τόσο στο επίπεδο των ανθρώπων που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό μας όσο και σε επίπεδο απλών δημοτών. Γνωρίζουν κι εμάς και το έργο μας και η ένωση των δυνάμεών μας πιστεύω ότι θα αποδώσει τους καρπούς που όλοι περιμένουν για την ερχόμενη κρίσιμη δημοτική περίοδο.

-Αν και διαθέτετε μεγάλη εμπειρία παρ' όλα αυτά σε αυτές τις εκλογές απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου (μεγαλύτερο κεντρικό ψηφοδέλτιο, περισσότερα τοπικά διαμερίσματα). Πότε θα ανακοινώσετε ονόματα υποψηφίων;
-Η συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου είναι ζήτημα που απαιτεί υπευθυνότητα και σύνεση. Σαφώς για τους νέους μεγαλύτερους δήμους οι απαιτήσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες. Οι άνθρωποι που στελεχώνουν ένα συνδυασμό είναι εκείνοι που την 1η του Γενάρη θα κληθούν να υπηρετήσουν τον τόπο, με βάση τις θέσεις, τις αρχές και το πρόγραμμα του συνδυασμού, το οποίο θα έχουν διαμορφώσει από κοινού. Κάθε υποψήφιος πρέπει να μπορεί και να θέλει να προσφέρει και να ξέρει γιατί τάσσεται σε ένα συνδυασμό. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι η επιλογή των συνεργατών είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, αν δεν αρκείσαι απλά να αθροίσεις άτομα για να καταρτίσεις ένα συνδυασμό που την επόμενη μέρα θα ψάχνει να βρει τον προσανατολισμό του. Απευθυνόμενη στους πολίτες και ζητώντας δύο φορές την εμπιστοσύνη τους ήμουν πάντα σε θέση να τους κοιτώ με τη βεβαιότητα ότι είχα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις καλύτερες επιλογές, όχι μόνο για το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά κυρίως για την επόμενη μέρα, για τις μέρες της δουλειάς. Αυτό πράττω και τώρα με τη βοήθεια των συνεργατών μου. Κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές, για την προκοπή του τόπου και των συνδημοτών μας, για κάθε τοπική κοινότητα.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα θελα να παροτρύνω τους πολίτες να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνει η μεγάλη αυτή τομή της διοικητικής μεταρρύθμισης για την ρύθμιση των τοπικών ζητημάτων και την ανάπτυξη του τόπου που κατοικούμε. Ζώντας εδώ γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις προοπτικές του τόπου μας. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η όποια προοπτική δεν μπορεί να βασίζεται σε τοπικιστικά κριτήρια.
Όσο γρηγορότερα γίνει αυτό απ' όλους αντιληπτό τόσο γρηγορότερα θα αποδώσουν οι προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις και τους δισταγμούς που μπορεί να σημειώθηκαν, όποιος όμως αγαπά τον τόπο φροντίζει να τον πάει μπροστά και όχι να τον κρατά στάσιμο σε οπισθοδρομικές αντιλήψεις ή πολύ περισσότερο να τον γυρνά πίσω.
Έχουμε μπροστά μας μια τεράστια πρόκληση στην οποία εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Περισσότερο από ποτέ ίσως, εξαιτίας αυτής της μεγάλης αλλαγής που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε στην πράξη, απαιτείται τώρα γνώση, εμπειρία, πραγματική διάθεση για δουλειά, ικανότητα, συνέργειες, όραμα προσαρμοσμένο σε μια νέα πραγματικότητα.

 


Σχόλια (5)

? - Τρίτη 20 Ιουλίου 2010 στις 23:08
αισιόδοξα μηνύματα... περιμένουμε έργα. 19 μηνών άνεργη.

τακης - Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010 στις 16:02
ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ πεντε υποψηφιους επι 60 ατομα θα χρειαστουν 300 υποψηφιοι απιθανα πραγματα

ανωνυμος - Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010 στις 12:33
ειναι αξιόλογη η κυρια σωτηριαδου αλλα ηταν λαθος της η επιλογη της εδρασ επρεπε να ειναι ο νικηφορος

ανώνυμος - Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 στις 18:13
ο καλλικράτης λέτε είναι μεγάλη τομή αλλά ο δήμος με παρανέστι και νικηφόρο δεν έχει μέλλον γιατι είναι ουσιαστικά ακατοίκητη περιοχή

ΝΕΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ - Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 στις 08:24
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!!!! ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ