Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Θεόδωρος Φωτίου

2 σχόλια

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης – Πρόεδρος ΕΠΣ Ν. Δράμας

-κ. Φωτίου, πώς είδατε το Μουντιάλ της Ν. Αφρικής;
-Πάρθηκε μια γενναία απόφαση από την ΦΙΦΑ που περιείχε πολιτικοοικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Κανένας γνώστης δεν θα μπορούσε να πει ότι θα πετύχαινε 100% μέσα από τα δεδομένα της χώρας αλλά και κανένας σήμερα δεν μπορεί να πει ότι απέτυχε.
Αγωνιστικά το θέαμα ήταν -με βάση τα δεδομένα του πώς παίζεται το ποδόσφαιρο την τελευταία τετραετία- ικανοποιητικό και πέραν του αποκλεισμού της Γαλλίας και της Ιταλίας στο μεγάλο αυτό ποδοσφαιρικό συναπάντημα των εθνών, δεν υπήρξε μεγάλη έκπληξη.
Το εθνικό μας σύνολο, ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόκληση, είχε θετική παρουσία και πήρε την πρώτη νίκη, αποδεικνύοντας ότι ανήκει πλέον στην μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου.
Γενικά πέτυχε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρίς όμως να έχει το κάτι το ξεχωριστό που θα το σημαδέψει στην μνήμη των φιλάθλων. Θα έλεγα ότι οι άριστες τηλεοπτικές μεταδόσεις, όσον αφορά την εικόνα, κέρδισαν τις εντυπώσεις όπως και ο ήχο των βουβουζέλων που θα έχουν και συνέχεια στα ευρωπαϊκά και όχι μόνο γήπεδα.

-Κέρδισε επάξια η Ισπανία το Μουντιάλ;
-Ομάδα με προδιαγραφές, τεχνίτες ποδοσφαιριστές σε όλες τις γραμμές, απέδωσε όμορφο ποδόσφαιρο και επιβραβεύθηκε γι' αυτό πανάξια.

-Υπήρξε συνέχεια. Μετά το Πανευρωπαϊκό η Ισπανία κερδίζει το Παγκόσμιο... Κερδίσαμε και εμείς το Πανευρωπαϊκό το 2004, όμως η συνέχεια δεν ήταν η αναμενόμενη. Συγκρίνω ανόμοια μεγέθη;
-Το ποδόσφαιρο της Ισπανίας δεν αναγνωρίσθηκε ούτε στο τελευταίο Πανευρωπαϊκό, ούτε από την κατάκτηση του Μουντιάλ. Φυσικά και δεν ήταν απαξιωμένο επειδή δεν το είχε κερδίσει ως τώρα.
Γνωρίζουμε όλοι την ποιότητα του Ισπανικού Πρωταθλήματος, την εδώ και πολλά χρόνια λειτουργία των υποδομών για την ανάπτυξη των οποίων δεν «λυπούνται» χρημάτων ούτε η πολιτεία, ούτε οι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και φυσικά το επακόλουθο είναι η τόλμη των μεγάλων ομάδων να δίνουν αγωνιστικές ευκαιρίες στους ομοεθνείς, τους ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές.

Ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Πικέ, ο Κασίγιας ήταν ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στους τελικούς του Πανευρωπαϊκού Νέων αλλά δεν ξεχάστηκαν, δεν παραμερίστηκαν και τους δόθηκαν ευκαιρίες να αποδείξουν το ταλέντο και τις δυνατότητές τους.
Εμείς την μοναδική τεράστια ευκαιρία που μας δόθηκε δεν την αξιοποιήσαμε, ουσιαστικά την απαξιώσαμε ίσως γιατί υποσυνείδητα δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε κατ' ελάχιστον να επαναληφθεί, ενισχύοντας τις υποδομές και στην βάση των ερασιτεχνικών σωματείων, ούτε ως Ομοσπονδία, ούτε ως Πολιτεία.

Αυτό ήταν και εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα, που περιορίζει την προοπτική νέων επιτυχιών, αφού ακόμη και τώρα δεν φροντίζουμε να συνδέσουμε με συγκοινωνούντα δοχεία ερασιτεχνικό και επαγγελματικό ποδόσφαιρο, βάζοντας στο παιχνίδι της ανάπτυξης τις ΠΑΕ και στηρίζοντας ως Πολιτεία το ερασιτεχνικό σωματείο, ανάλογα με την αναπτυξιακή του προσφορά.
Κατηγορηματικά λοιπόν αποτύχαμε στην αξιοποίηση του γεγονότος της κατάκτησης του Πανευρωπαϊκούκαι της αξιοποίησης στον χώρο του ποδοσφαίρου προσώπων που σημάδεψαν την κατάκτηση πχ Θοδωρής Ζαγοράκης.

-Υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ του ελληνικού ποδοσφαίρου;
-Για να υπάρξει άνοδος του ελληνικού ποδοσφαίρου, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στην βάση του ερασιτεχνικού σωματείου. Κάθε χρονιά που περνά, η λειτουργία των ερασιτεχνικών σωματείων υποβαθμίζεται από την πολιτεία και αναγκάζονται σοβαροί και έμπειροι παράγοντες να εγκαταλείπουν χωρίς προστασία την προσπάθειά τους, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Απαιτείται σχεδιασμός, συμπόρευση Πολιτείας και Ομοσπονδίας, στήριξη του ερασιτεχνικού σωματείου για να αποφευχθεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση και εκμετάλλευση του χώρου από επιτήδειους και στις υψηλές κατηγορίες ούτως ώστε να υπάρξει ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Σχεδιασμός λοιπόν οργάνωση και αξιοποίηση του ελληνικού ταλέντου, που στο ποδόσφαιρο περισσεύει.

-Συμμερίζεστε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν συνενώσεις στα ποδοσφαιρικά σωματεία δηλαδή ένα σχέδιο «Καλλικράτης»;
-Σαφώς και πρέπει. Το πίστευα ακόμη και επί... «Καποδίστρια». Αλλά πάντα με σχεδιασμό, κίνητρα και κατανόηση στο ότι σε κάποια απομακρυσμένα χωριά δεν μπορεί να μην λειτουργεί το σωματείο. Οι συγχωνεύσεις ή η συνλειτουγία σωματείων πρέπει να εφαρμοστεί πρωτίστως στα μεγάλα αστικά κέντρα για να έχουμε σε βάθος και πλάτος ανάπτυξη, εκσυγχρονισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων και συνένωση παραγόντων προκειμένου να πετύχει.
Και εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η Πολιτεία για τον στόχο αυτό, δίνοντας κίνητρα.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Κλείνοντας θα ήθελα να εκφράσω το παράπονό μου και όλων των παραγόντων για την αδιαφορία της Πολιτείας τα τελευταία 8 χρόνια προς το ερασιτεχνικό σωματείο και τον κοινωνικό του ρόλο.
Σε εποχές δύσκολες οικονομικά και κοινωνικά ένα υγιώς λειτουργικό σωματείο μόνο θετικά μπορεί να λειτουργεί σε μια τοπική κοινωνία υπέρ της ανάπτυξης και της συσπείρωσης.

 


Σχόλια (2)

ΝΚ - Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010 στις 16:00
Ο ΑΗΔΟΝΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΑ ΔΡΑΜΙΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ?

ΝΙΚΟΣ - Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010 στις 18:17
ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΘΕΜΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ