Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Παπακοσμάς

Γραμματέας ΠΕ ΠΑΣΟΚ ΑΜΘ Νομαρχιακού Συμβούλου Καβάλας

Τα μηνύματα για το ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία είναι ελπιδοφόρα

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Νομαρχιακό Σύμβουλο Καβάλας κ. Κώστα Παπακοσμά.
Θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση λειτουργούν χωρίς σχέδιο, με παλινωδίες και προχειρότητα ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο κ. Παπακοσμάς κρίνει ότι τα μηνύματα στους 3 νομούς της διευρυμένης είναι ενθαρρυντικά για το ΠΑΣΟΚ και επηρεάζουν το κλίμα για τις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές.
Τέλος, προτείνει σε όσους ασχολούνται με την πολιτική, να μιλούν λιγότερο και να δουλεύουν με αποκλειστικό γνώμονα την πρόοδο του τόπου.

-Πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις αυτήν την περίοδο;
-Βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας βαθιάς εγχώριας αλλά και διεθνούς οικονομικής κρίσης, αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών παγκοσμίως, που έχουν εκφραστές στη χώρα μας τον κ. Καραμανλή και την παράταξη της Ν. Δ.
Δυστυχώς όμως για τους Έλληνες πολίτες στο τιμόνι της χώρας μας τούτες τις κρίσιμες στιγμές, υπάρχει ένας Πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση που λειτουργούν χωρίς σχέδιο, με παλινωδίες, με προχειρότητα, ζητώντας συνεχώς μια αορίστου τύπου συναίνεση. . μάλλον επιζητούν συνενοχή .
Και είναι τουλάχιστον κυνικό, λόγω μικροκομματικής κερδοσκοπίας να ξεχνάς ότι, υπάρχει Ελλάδα, υπάρχουν Έλληνες πολίτες φτωχοί, ανήμποροι, χαμηλόμισθοι, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και άλλοι, που βάλλονται από παντού, λόγω της κρίσης και κυρίως λόγω των αλλοπρόσαλλων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα 5 τελευταία χρόνια και οι οποίοι περιμένουν με αγωνία την πραγματική και ουσιαστική στήριξη τη πολιτείας.
Η κυβερνώσα παράταξη μάλλον δεν μπορεί να κατανοήσει ότι, η κρίση αξιοπιστίας της είναι πλέον δομική και κάνει τραγικό λάθος να ερμηνεύει τη κρίση σαν μορφή δυσαρέσκειας και απογοήτευσης, που μπορεί να «αναταχθεί» μέσω επικοινωνιακών τρικ, όπως η συνεχής επίκληση της συναίνεσης ή κάποιες επιλεκτικές παροχές.
Μια σοβαρή κυβέρνηση δεν θα επιχειρούσε ποτέ ,να αντιμετωπίσει τα αιτήματα των διάφορων κοινωνικών ομάδων «βλέποντας και κάνοντας», με παρεμβάσεις και παροχές εκ των υστέρων, που μόνο οριακά αποτελέσματα μπορεί να έχουν. Γιατί ο συγκυριακός χαρακτήρας τέτοιων μέτρων που δεν συνοδεύονται από μακροπρόθεσμες αποδοτικές μεταρρυθμίσεις, απλώς μεταθέτουν τα προβλήματα στο άμεσο μέλλον.
Ο κόσμος περιμένει υπεύθυνη και στιβαρή αντιμετώπιση της κρίσης με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακή προοπτική. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία «η πολιτική του συγκεκριμένου», που έχει όμως ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα.
Η κυβέρνηση της Ν. Δ. μεταθέτει τα προβλήματα στο αύριο , οι πολιτικές της όλα αυτά τα χρόνια μας οδήγησαν σε αδιέξοδο, δυστυχώς έχει απογοητεύσει και τον πιο καλόπιστο Έλληνα πολίτη .
Η χώρα είναι βέβαιο ότι περνά βαθιά κρίση , είναι ένα καράβι χωρίς προσανατολισμό χωρίς πυξίδα και με έναν καπετάνιο ..κουρασμένο. Οι πολιτικές εξελίξεις διαμορφώνονται με γνώμονα τις ανάγκες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και όχι με αυτό που ζητά ο τόπος. Ο τόπος ζητά μια άλλη πολιτική που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα που έρχονται να πολλαπλασιασθούν με την διεθνή κρίση.
Ενώ στις άλλες χώρες βλέπουν .έστω και αμυδρό φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ εμείς εδώ όλο και βυθιζόμαστε στις χωρίς όραμα πολιτικές και ελπίδα αυτής της κυβέρνησης.

-Βλέπετε εθνικές εκλογές; Είσαστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;
Το ΠΑΣΟΚ στην δύσκολη στιγμή ζητά εθνικές εκλογές, δεν αφήνει να κατρακυλήσουμε κι άλλο και να προσδοκά την εξουσία ως «ώριμο φρούτο» . Ο πρόεδρος μας ο Γιώργος Παπανδρέου έχει προσδιορίσει τους πέντε εθνικούς στόχους που βάζει το ΠΑΣΟΚ μπροστά. Μέτρα και πολιτικές που θα φέρουν την μεγάλη αλλαγή στη χώρα στην κοινωνία στις νοοτροπίες των πολιτών.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα; Ή αρέσκεται σε γενικόλογες διαπιστώσεις;
-Ο Πρόεδρος μας με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κατέθεσε το σχέδιο με τους 5 στόχους που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, για την οικονομία και την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο που ξεδιπλώνεται και δείχνει πώς θα βγούμε από τη κρίση σήμερα και το προς τα πού θέλουμε να πάει η Ελλάδα αύριο.
Πρόκειται για μια συγκροτημένη πρόταση που έχει ως αρχή τις ανάγκες του ανθρώπου.
Προσπαθεί να οριοθετήσει τη δράση των μηχανισμών της αγοράς και να διαμορφώσει τους θεσμούς δίκαιης αναδιανομής του πλούτου.
Προτείνει ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης με ποιότητα και γνώση για όλους.
Ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα της ανάπτυξης με το ολοκληρωμένο σχέδιο της πράσινης ανάπτυξης, για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες και νέες θέσεις εργασίας.
Εγγυάται την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και την πλήρη και ομαλή καταβολή όλων των συντάξεων, αλλά και των παροχών των κλάδων υγείας και πρόνοιας όλων των ασφαλιστικών ταμείων, απομακρύνοντας οριστικά το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών.
Θέτει ως κυρίαρχη προτεραιότητα την δημοκρατική αναδόμηση του κράτους, γιατί όλα τα παραπάνω απαιτούν ένα κράτος αποτελεσματικό, διαφανές και δίκαιο που θα λειτουργεί για τον πολίτη.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ κινείται στη σωστή κατεύθυνση γιατί αντιμετωπίζει την κρίση όχι στενά, ως χρηματοπιστωτική, αλλά από όλες τις πλευρές της: κοινωνικές και οικονομικές, περιφερειακές, πολιτισμικές και περιβαλλοντικές και φυσικά προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα. Ασφαλώς, υπάρχει περιθώριο εξειδίκευσης και τελειοποίησής της. Αποπνέει όμως ένα «άρωμα ανόρθωσης» που μας έλειψε εδώ και χρόνια.
Βέβαια τίποτε δεν πρέπει να προεξοφλεί ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Οι Έλληνες πολίτες στη συγκεκριμένη δύσκολη συγκυρία ζητούν ειλικρίνεια κι έχουν ανάγκη να εμπιστευθούν και να μην προδοθούν. Κάθε μέρα που περνάει με τις πράξεις μας κερδίζουμε την εμπιστοσύνη τους κι αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει τη νέα, μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί.

-Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας είστε υπέρ των συνεργασιών και αν ναι με ποιους;
-Το ΠΑΣΟΚ έχει στόχο την αυτοδυναμία και αυτό δείχνουν μέρα με την μέρα και όλες οι δημοσκοπικές μετρήσεις. Φυσικά στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν χωρούν αποκλεισμοί , η συνεργασία για το καλό του τόπου είναι αυτονόητη αρκεί αυτή να γίνεται χωρίς όρους και προαπαιτούμενα. Υπάρχουν οι πολιτικές εκείνες στις οποίες μπορούμε και συμφωνούμε με πολιτικούς χώρους δίπλα σε εμάς. Η ψήφος των πολιτών σίγουρα θα αποτελέσει τον καταλύτη και πιθανές συνεργασίες που στόχο θα έχουν να πάν την χώρα μπροστά και όχι να ικανοποιήσουν εφήμερες πολιτικές πρακτικές.

-Η Γραμματέας του ΚΚΕ κατήγγειλε στελέχη του ΠΑΣΟΚ για αντικομμουνισμό. Πώς το σχολιάζετε;
-Δεν νομίζω ότι έχω το πολιτικό δικαίωμα να σχολιάσω τις δηλώσεις άλλων πολιτικών παραγόντων και αν μη τι άλλο της αρχηγού ενός κόμματος . Το σίγουρο είναι δεν γυρίζουμε στο παρελθόν όμως αυτό θα πρέπει να είναι οδηγός αποφυγής λαθών και πρακτικών στο μέλλον. Είναι άδικο να αναζητούμε παντού εχθρούς την στιγμή που οι πολίτες αυτής της χώρας ζητούν υπεύθυνη στάση από όλους μας.

-Σε περιφερειακό επίπεδο είστε ικανοποιημένος από την λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ;
-Τα μηνύματα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι ελπιδοφόρα. Η ανατροπή δεν είναι στατιστική είναι πολιτική και οι πολίτες προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ και στο σχέδιο του και αυτό μας γεμίζει με ευθύνες όλους.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρίσκεται παντού, να είναι δίπλα στο πολίτη, άλλωστε αυτό ζητούν οι πολίτες .
Ζητούν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια ανθρώπινη κοινωνία και για αυτό πρέπει να δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ.
Δεν είμαστε διαχειριστές της εξουσίας αλλά αυτοί που καταθέτουν και δεσμεύονται να υλοποιήσουν ένα νέο όραμα για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Οι πολίτες μας κοιτούν στα μάτια, ανακτήσαμε μια χαμένη εμπιστοσύνη, την ανακτήσαμε όλοι μαζί γιατί αφήσαμε πίσω τις εσωτερικές μας αγκυλώσεις, βγήκαμε όλοι μαζί στους δρόμους, όχι μόνο για να καταγγείλουμε την ανάλγητη κυβερνητική πολιτική. Αυτή δυστυχώς την βιώνουν καθημερινά όλοι οι πολίτες.
Βγήκαμε για τις θέσεις του κινήματος, να πούμε με σαφήνεια τι θα κάνουμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ
Στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης από τον Ιούλιο του 2008 μέχρι και σήμερα οργανώσαμε, μαζί με τους Τομείς του κινήματος τις Νομαρχιακές Επιτροπές και τις Δημοτικές Οργανώσεις, πάνω από 30 θεματικές εκδηλώσεις από το τρίγωνο του Έβρου μέχρι τη το Οφρύνιο και από το Νευροκόπι μέχρι την Θάσο και την Σαμοθράκη.
Τολμήσαμε ακόμα και ομιλίες σε ανοιχτούς υπαίθριους χώρους, όπως με τον Β. Βενιζέλο που μίλησε στη Καβάλα στη πλατεία Καπνεργάτη.
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι έχουμε κοινά προβλήματα, κοινούς στόχους.
Οι πολιτικές της Κυβέρνησης της Ν. Δ. ερημώνουν τον τόπο μας.
Τα συνεταιριστικά εργοστάσια στη Ξάνθη είτε έχουν κλείσει είτε έχουν ξεπουληθεί, όπως και άλλες παραγωγικές μονάδες , η ανεργία μαστίζει την Περιφέρεια.
Τα δημόσια έργα «καρκινοβατούν» και οι επενδύσεις είναι στο «ναδίρ». Άλλωστε ο αναπτυξιακός Νόμος της Ν. Δ. ακύρωσε στη πράξη τα όποια πλεονεκτήματα υπήρχαν για τη περιοχή συνολικά.
Βέβαια και εμείς στο παρελθόν, ως Κυβέρνηση, δεν φροντίσαμε να αμβλύνουμε, όσο έπρεπε, τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες.
Όμως χτίσαμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών όλης περιφέρειας Χριστιανών και Μουσουλμάνων στο θρήσκευμα.
Με έργα και δράσεις ξεπεράσαμε εμπόδια δεκαετιών τόσο στη παιδεία όσο και στις υποδομές.
Η περιφέρεια είχε κάνει ουσιαστικά βήματα μπροστά.
Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΣΟΚ είναι στη περιφέρεια, εκεί πρέπει να στοχεύσουμε, αυτό κάνουμε εμείς της Περιφέρειας.
Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε όμως, δεν πρέπει να μας παρασέρνουν οι δημοσκοπήσεις.
Οι πολίτες στην Αν. Μακεδονία και την Θράκη θέλουν να εμπιστευτούν ξανά το ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί θέλουν να φύγει μόνο η Ν. Δ. αλλά γιατί από εμάς περιμένουν την ουσιαστική αλλαγή, την αισιοδοξία, την έξοδο από μία παρατεταμένη κρίση και από ένα αβέβαιο μέλλον.
Η ευθύνη μας είναι τεράστια απέναντί τους.
Αισιοδοξώ , Ελπίζω , είμαι Βέβαιος ότι θα πάμε μπροστά, το οφείλουμε στη γενιά μας, το οφείλουμε στα παιδιά μας.

-Οι τοπικισμοί και οι αντιπαραθέσεις έχουν ξεπεραστεί;
-Θα ήταν ουτοπία να έλεγε κανείς αβίαστα ναι , σίγουρα υπάρχουν και θα υπάρχουν αρκεί να γίνεται προσπάθεια άμβλυνσης τους. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, πιστεύω ότι είμαστε στο σωστό δρόμο. Η κάθε περιοχή έχει τα πλεονεκτήματά της, τους στόχους και το αναπτυξιακό της όραμα αρκεί και εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική να μην ρίχνουμε νερό στο μύλο της στείρας αντιπαράθεσης . Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλαπλάσια από αυτά μας χωρίζουν.

-Προσωπικά δηλώνετε παρών στις επόμενες Νομαρχιακές Εκλογές και αν ναι με ποιο ρόλο;
-Δηλώνω «εραστής της αυτοδιοίκησης..», μετά από μια διαδρομή στα Δημοτικά και Νομαρχιακά δρώμενα , θέλω να δω τον τόπο μου ένα βήμα μπροστά, για αυτό προσπαθώ να συμβάλω και εγώ , με όποιες δυνάμεις έχω σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω στα κόμματα και στις καταστατικές τους λειτουργίες άλλωστε ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο περιφέρειας πρώτος δεσμεύομε να εγγυηθώ τις διαδικασίες και τις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων του κινήματος. Ήμουν, είμαι και θα είμαι «στρατιώτης» αυτής της παράταξης έτοιμος να υπηρετήσω με οποιοδήποτε ρόλο θελήσουν οι πολίτες αυτού του τόπου.

-Οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ στους τρεις νομούς της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης. Επηρεάζουν το κλίμα για τις ερχόμενες Νομαρχιακές Εκλογές;
-Σίγουρα ναι, αν και οι τοπικές εκλογές έχουν πάντα τα δικά τους χαρακτηριστικά όπως η επιλογή των προσώπων αλλά και η εν γένει παρουσία τους στα κοινά. Πιστεύω ότι ο κύκλος της νυν διοίκησης της Υπερνομαρχίας και στους τρεις Νομούς έχει κλείσει. Είναι η ώρα της αλλαγής, η ώρα μιας άλλης φιλοσοφίας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, που είμαστε στο ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο , γιατί ξέρετε υπάρχουν πολλοί και σε έξω από κομματικούς σχηματισμούς , στόχο έχουμε την σύνθεση των δυνάμεων της περιοχής μας. Αυτός ο τόπος ενωμένος και χωρίς τοπικιστικές διαφορές έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να βαδίσει στον δρόμο της ανάπτυξης.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική, σε οποιοδήποτε χώρο και αν ανήκουμε, να ακούμε περισσότερο , να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε με αποκλειστικό γνώμονα την πρόοδο του τόπου και των ανθρώπων του.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ