Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Στεφανίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος-Υποψ. Αντιπεριφερειάρχης με την «Λαϊκή Συσπείρωση»

5 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το Στέλεχος του ΚΚΕ, Νομαρχιακό Σύμβουλο και Υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη με την «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη.
Υπενθυμίζει ότι το ΚΚΕ προεκλογικά είχε αναφέρει ότι έρχεται θύελλα ενώ υπογραμμίζει ότι τα χειρότερα έρχονται με νέα μέτρα και ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.
Βλέπει ως μόνη διέξοδο την μετάβαση από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό ενώ καλεί τους πολίτες στις Περιφερειακές Εκλογές να στείλουν το μήνυμά τους μαζικά και αποφασιστικά στηρίζοντας την «Λαϊκή Συσπείρωση».

-Ύφεση, αύξηση της ανεργίας, ακρίβεια... Περιμένατε τα πράγματα να φτάσουν εδώ κ. Στεφανίδη;
-Εμείς το είχαμε πει προεκλογικά ότι έρχεται θύελλα. Αμέσως μετά τις εκλογές, τις πρώτες ημέρες, είπαμε ότι τώρα θα τα πάρουν όλα. Αυτό και έγινε. Λέμε όμως ότι τα χειρότερα έρχονται. Την κρίση θα την πληρώσει ο λαός και όχι η πλουτοκρατία όπως εμείς επιζητούμε.

-Η κυβέρνηση ψήφισε το μνημόνιο με την αιτιολογία «ή το ψηφίζουμε ή χρεοκοπούμε». Συμφωνείτε με το δίλημμα;
-Εμείς θέλουμε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα της πλουτοκρατίας και όχι ο λαός. Λέμε επίσης όμως ότι το επόμενο διάστημα σύμφωνα και με εκτιμήσεις του κόμματός μας, θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις σε ότι έχει σχέση με την υποβολή νέων μέτρων όπως, δύσκολο βέβαια, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ή την μείωση, που είναι το πιθανότερο, της αγοραστικής αξίας του ευρώ και εκτιμούμε ότι θα έχουμε και παύση πληρωμών των συντάξεων και των υποχρεώσεων του κράτους προς τρίτους.

-Άρα το δίλημμα δεν ισχύει... Υπήρχε άλλη λύση; Τι μπορούσαν να κάνουν όταν υπάρχουν τεράστιες δαπάνες που πρέπει να καλυφθούν;
-Κοιτάξτε. Εμείς δεν προτείνουμε λύσεις όπως πχ ο Συνασπισμός που να κινούνται μέσα στα πλαίσια του συστήματος. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το σύστημα έχει φτάσει στο ανώτερό του στάδιο, κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ας λένε ότι τα μέτρα έχουν σχέση μόνο με την Ελλάδα. Τα ίδια συμβαίνουν παντού.
Άρα δηλαδή η λύση των προβλημάτων δεν είναι θέμα έξυπνων χειρισμών, καινοτόμων προτάσεων. Η λύση για μας είναι σήμερα, σε αυτές τις συνθήκες η μετάβαση από τον Καπιταλισμό στον Σοσιαλισμό, κρατικοποίηση των βασικών τομέων παραγωγής (ενέργειας, μεταφορών, εμπόριο) και έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας ότι δεν χρωστάμε δεκάρα τσακιστή στους δανειστές μας.
Δεν αναγνωρίζουμε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας της πλουτοκρατίας. Γιατί ασφαλώς η Ελλάδα των λαϊκών στρωμάτων, έχει άλλες προτεραιότητες.
Αύξηση των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, δουλειά σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επτάωρο, πενθήμερο, τριανταπεντάωρο.
Αυτοί είναι οι στόχοι της Σοσιαλιστικής Αλλαγής του ΚΚΕ.

-Υπάρχει όμως και η πραγματικότητα... Εσείς αυτά προτείνετε, όμως, επιχειρήσεις κλείνουν και χρεοκοπούν; Σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να εφαρμοστούν τα όσα πρεσβεύετε;
-Ο κεντρικός σχεδιασμός του Σοσιαλιστικού Κράτους έχοντας και την εμπειρία από την Σοσιαλιστική οικοδόμηση του προηγούμενου αιώνα, με τα σφάλματα, τις παραλείψεις, αλλά πάνω απ' όλα την συσσωρευμένη εμπειρία που έχει ο ελληνικός λαός και αν θέλετε, εδώ καλούμε να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια του κοινού καλού προσφέροντας τις γνώσεις τους όλους αυτούς τους επιχειρηματίες, γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής «τι είναι η ζωή;»
Ένα σπίτι, βεβαιότητα για το μέλλον, για τα παιδιά σου, τους γύρω σου και την χώρα σου. Και φυσικά να μπορείς να καλύπτεις επαρκώς τις σύγχρονες ανάγκες. Αυτά ο Σοσιαλισμός μπορεί να τα προσφέρει απλόχερα. Δεν είναι ουτοπία.

-Κόμματα, συνδικαλιστικές παρατάξεις κατήγγειλαν το ΠΑΜΕ για την μορφή των κινητοποιήσεων που επιλέγει (αποκλεισμός λιμανιών, ξενοδοχείων κλπ). Σε μια εποχή τόσο δύσκολη μήπως θα πρέπει να επιλέγονται άλλες μορφές διαμαρτυρίας;
-Σαφώς και πρέπει να επιλέγονται και άλλες μορφές διαμαρτυρίας, πιο προωθημένες. Σχεδιάζουμε ως χώρος για το επόμενο διάστημα, μορφές διαμαρτυρίας που θα κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Δεν μας ενδιαφέρει τι γράφουν οι Πρετεντέρηδες και τι λένε οι σχολιαστές των μεγάλων καναλιών.

-Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού;
-Βεβαίως.

-Πώς είδατε την αποχώρηση της ανανεωτικής πτέρυγας;
-Έντιμη. Αν το ήθελαν θα ήταν στον ενιαίο Συνασπισμό με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν μπορεί να έχεις την λογική μικρού ΠΑΣΟΚ και να το παίζεις επαναστάτης.

-Πάμε και στα τοπικά... Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης με την «Λαϊκή Συσπείρωση»... Πώς βλέπετε τον θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
-Εδώ πρέπει να πούμε, ότι είναι Κρατική Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και με βάση τον νόμο που διέπει τον θεσμό αλλά και με βάση αυτό που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση.
Το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές, για εμάς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» είναι να δοθεί μια γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση προτάσσοντας όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον λαό μας. Ο παράταξή μας αποτελείται από αγωνιστές που έχουν δοκιμαστεί σε όλα τα επίπεδα και στην Αυτοδιοίκηση με πολύχρονη εμπειρία.
Υποψήφιος Περιφερειάρχης θα είναι ο Χρήστος Τρέλλης, πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος Έβρου και εγώ θα είμαι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στον Ν. Δράμας.

-8 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος... Τελικά γιατί καταργήθηκε ο θεσμός κατά την άποψή σας; Γιατί απέτυχε ή γιατί ήρθε το πλήρωμα του χρόνου;
-Δεν απέτυχε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ίσα-ίσα γιατί ήταν σε χέρια ανθρώπων που πιστεύουν στο Καπιταλιστικό σύστημα, ανεξάρτητα αν ήταν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, οι Νομάρχες έστρωσαν τον δρόμο για να περάσει ο θεσμός σε νέα επίπεδα.
Οι εκποιήσεις από εδώ και εμπρός της δημόσιας περιουσίας, οι συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η λεγόμενη Πράσινη Καπιταλιστική Ανάπτυξη, τα δάση, τα νερά, ο ορυκτός πλούτος, τα λιμάνια μέσα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ποιο εύκολα θα εκποιηθούν.
Αναδιαρθρώσεις παντού και ο καλύτερος μάστορας για όλη αυτήν την υπόθεση είναι ο Αρχιτέκτονας «Καλλικράτης». Εκεί στοχεύει το Νομοθετικό Πλαίσιο και αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουν αν εκλεγούν, είτε πράσινης, είτε μπλε απόχρωσης Περιφερειάρχες.
Μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να τους καταδικάσει ο λαός και να δυναμώσει την λαϊκή συσπείρωση.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Κατ' αρχάς εμείς δεν απευθυνόμαστε σε όλους. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι, ο μικρομεσαίος επαγγελματίας, ο μικρομεσαίος αγρότης, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, οι νέοι και οι νέες βλέποντας την ίδια την ζωή τους πρέπει να βγάλουν και τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα.
Οι εκλογές για την κρατική αυτοδιοίκηση με την οποία βέβαια εμείς διαφωνούμε είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για να στείλει ο κόσμος το μήνυμά του. Αυτό όμως που χρειάζεται πάνω απ' όλα είναι η συμμετοχή αυτών των ανθρώπων στους αγώνες.
Πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά πρέπει να συμμετέχει αυτός ο κόσμος στους αγώνες που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ μαζί με τις άλλες συσπειρώσεις.
Η ιστορία έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι όταν ο λαός το θέλει, μπορεί. Εμείς ως κόμμα είμαστε έτοιμοι για να διαχειριστούμε αυτήν την διάθεση του κόσμου. Έχουμε την δύναμη, μπορούμε. Ο Καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος.

 


Σχόλια (5)

ανώνυμος - Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010 στις 14:53
ο καλύτερος νομαρχιακός συμβουλος είναι ο γιάννης μαζί με τον κορυφίδη και πρέπει να εκλεγεί

Α.Π - Κυριακή 1 Αυγούστου 2010 στις 11:33
MHN ΛΕΤΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ Ο ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΚΚΕ

TEO - Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 στις 16:16
Καλό είσαι ρε Γιάννη και καλά τα λες... το πρόβλημα με σένα είναι πως έχεις κολλητό το Λάτσα και αυτό σε κάνει και χάνεις στα μάτια όσων γνωρίζουν !

α;κης - Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 στις 08:47
το κατάλαβαν οσοι τους ψηφισαν και μας εκαναν αποικια και μας χρεοκοπησαν .αν τον νοεμβριο εχουμε παυση πληρωμων προβλεπω ο παπανδρεου να φευγει για την χιλη

Α.Ν - Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010 στις 08:43
γιάννη καλή επιτυχία το αξίζεις θα σε ψηφίσω για να εκλεγείς είσαι χρήσιμη φωνή

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ