Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Μια πολύ σημαντική ερώτηση κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα. Ευαγγελία Πασχαλίδου-Αμανατίδου, η οποία ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθούν οι παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, ειδικότερα στην Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και οφείλεται στην αδυναμία ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά. Πρέπει να ληφθούν μέτρα... Γιατί τα "βαφτίσια" υποβαθμίζουν τα καλύτερης ποιότητας ελληνικά κρέατα και αναγκάζονται οι κτηνοτρόφοι να τα πωλούν σε χαμηλότερες τιμές, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού.

Θέλεις να πουλάς Ρουμάνικα, Βουλγάρικα ή Σκοπιανά κατσίκια και αρνιά; Έχει το δικαίωμα... Αρκεί να μην με κοροϊδεύεις. Τα νοσηρά φαινόμενα που ζούμε, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών του Πάσχα πρέπει να σταματήσουν. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την καλύτερη λειτουργία των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Και επί ευκαιρία είναι πολύ σημαντική και η συνδρομή των καταναλωτικών οργανώσεων... Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο... Κύρια ξυπνούν από τον λήθαργο τον μέσο καταναλωτή. Από αμαθής και άσχετος γίνεται γνώστης και υποψιασμένος. Και διεκδικεί και επιλέγει με βάση την συμφερότερη τιμή.

Στην Αθήνα διάφορες καταναλωτικές οργανώσεις ζητούν από τους καταναλωτές μέχρι και να μποϊκοτάρουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες όπου υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Και καλά κάνουν... Αλίμονο αν οι επιχειρηματίες πίστεψαν ότι παίζουν μονότερμα και ότι κανένας δεν αντιδρά.

Όμως πρέπει και το κράτος και οι μηχανισμοί του να λειτουργούν καλύτερα. Είναι απίστευτο τα ίδια προϊόντα που κυκλοφορούν σε ολόκληρη τον κόσμο, να είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από την Μ. Βρετανία (ίδια μάρκα, ίδια συσκευασία).
Επίσης είναι κατάντια εγχώρια προϊόντα να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα απ' όσο στην Γερμανία... Αυτά επιεικώς είναι απαράδεκτα.

Πάμε τώρα στην γενικότερη πολιτική επικαιρότητα, όπου κυριαρχεί η υπόθεση Παυλίδη...
Γίναμε και γνώστες των άγονων γραμμών, των επιδοτήσεων αλλά και της διαδικασίας επιλογής της εταιρίας που αναλαμβάνει να εκτελέσει τα δρομολόγια στα απομακρυσμένα (και χωρίς εμπορικό ενδιαφέρον) νησιά.
Αυτά τα δρομολόγια επιδοτούνται. Και μάλιστα με πολλά χρήματα. Τα οποία πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Εκεί κάπου μπλέκονται τα πράγματα... Είναι μεγάλα τα συμφέροντα και τεράστιος ο πόλεμος συμφερόντων. Όλοι εύχονται να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.
Και αμέσως μετά έχουμε Ευρωεκλογές. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να είναι μπροστά. Και μάλιστα όσο περνούν οι μέρες η ψαλίδα ανοίγει.

Γκάλοπ για την κυβερνητική πολιτική λένε οι αναλυτές ότι θα είναι οι Ευρωεκλογές. Όμως είναι εκλογές που έχουν ιδιαίτερη σημασία. Ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και καλό είναι να δούμε τις θέσεις των κομμάτων αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις λίστες τους.

Όπου δυστυχώς η απόφαση ανήκει αποκλειστικά στους αρχηγούς. Αυτοί θα διαλέξουν τα πρόσωπα που θα τοποθετήσουν στα Ευρωψηφοδέλτια.
Καμία εσωκομματική διαδικασία επιλογής των υποψηφίων. Για όλα θα αποφασίσουν οι αρχηγοί. Θα ήταν σίγουρα καλύτερο να έχει ρόλο σε αυτήν την επιλογή και η οργανωμένο βάση των κομμάτων. Δεν συμφωνείτε;

Στον Συνασπισμό πραγματοποίησαν δημοψήφισμα και έτσι επέλεξαν τον επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ. Και καλά έπραξαν. Τα άλλα κόμματα δυστυχώς δεν θα ακολουθήσουν ανάλογη διαδικασία.

Το είδαμε και αυτό... Μια ανακοίνωση των καθηγητών των ΤΕΙ όλης της χώρας, άναψε φωτιές.
Οι καθηγητές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην λειτουργία τμημάτων ΤΕΙ σε διάφορες πόλεις, όπου δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές.
Μάλιστα ανέφεραν ως παράδειγμα, το Τμήμα Οινολογίας που θα λειτουργήσει την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά στην Πετρούσα. Οι άνθρωποι και δεν γνώριζαν και δεν ρώταγαν. Γιατί αν ρώταγαν θα μάθαιναν ότι το ΤΕΙ θα στεγαστεί στο σύγχρονο Γυμνάσιο Πετρούσας (Γιανίκειο) ενώ έχει ληφθεί μέριμνα και για τον χώρο όπου θα γίνονται τα εργαστήρια του ΤΕΙ.

Επίσης η Δράμα επιλέχθηκε για το Τμήμα Οινολογίας γιατί έχει μεγάλη παράδοση στην αμπελοκαλλιέργεια και τα κρασιά που παράγονται εδώ είναι ονομαστά και διάσημα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προκαλούν με την ανακοίνωσή τους... Δεν είδαμε ανάλογη αντίδραση όταν αποφασίζονταν η ίδρυση τμημάτων ΤΕΙ στην Ναύπακτο, στο Καρπενήσι ή στο Διδυμότειχο.
Με διαδικασίες εξπρές δημιουργήθηκαν τμήματα που στεγάστηκαν σε αποθήκες. Όμως τότε δεν είδαμε καμία αντίδραση. Είναι καλό τέτοιες ανακοινώσεις να μην μένουν αναπάντητες.

Και κάτι ακόμη που το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στα δρώμενα μιας περιοχής.
Στόχος λειτουργίας των ΤΕΙ δεν είναι να φέρουν φοιτητές-τουρίστες που θα νοικιάσουν σπίτια και θα ξοδεύουν τα λεφτά τους.
Η σύνταξη μελετών, η συνδιοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, η επιστημονική στήριξη των τοπικών διεκδικήσεων αλλά και η αναβάθμιση του τόπου με την λειτουργία ΑΕΙ-ΤΕΙ είναι πολύ σημαντικές παράμετροι.

Φυσικά με την παρουσία των φοιτητών κινείται και η τοπική οικονομία. Και αυτό είναι καλό. Όμως δεν είναι το βασικότερο κέρδος από την λειτουργία των σχολών.
Άλλωστε όσοι φοιτητές και να έρθουν στην Δράμα, πάντα αυτοί που "μεταναστεύουν" για σπουδές σε άλλες πόλεις ή και στο εξωτερικό θα είναι περισσότεροι.
Και τα χρήματα που θα φεύγουν από την Δράμα για άλλες πολιτείες, θα είναι πολύ περισσότερα. Δεν συμφωνείτε με το σκεπτικό μου;

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ