Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Στην ανακοίνωση των προθέσεων τους να διεκδικήσουν το δήμο της Δράμας προχώρησαν οι κ.κ. Τερζής και Σούτος την εβδομάδα που μας πέρασε. Και οι δύο πλευρές διεκδικούν το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αδικαιολόγητα καθυστερεί με αποτέλεσμα οι επικεφαλής των δύο δημοτικών παρατάξεων να προχωρήσουν στην ανακοίνωση καθόδου τους.
Ωστόσο, πάντα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας τους, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επιλέξει να δώσει- και το 2010- στήριξη στον κ. Χαρακίδη, με τον οποίο, όπως δήλωσαν και οι δύο πλευρές, δεν πρόκειται να συνεργαστούν.

Επομένως τα σενάρια έχουν ως εξής:
1.Χρίσμα στον Χαρακίδη, συνεργασία των άλλων δυνάμεων, άρα δύο συνδυασμοί που αντλούν από τον ίδιο κομματικό χώρο, ψήφους
2.Χρίσμα σε έναν εκ των κ.κ. Σούτο, Τερζή, Πολυμενέρη συνεπάγεται συνεργασία των τριών. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Χαρακίδης δήλωσε ότι θα κατέβει στις εκλογές, άρα εκ νέου έχουμε δύο συνδυασμοί που αντλούν από τον ίδιο κομματικό χώρο, ψήφους
Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες μας δεν προτίθεται να δώσει χρίσμα πριν τις 30 Σεπτεμβρίου. Ίσως ευελπιστεί ότι μέχρι τότε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις όπου υπάρχουν, μεταξύ αυτών των περιοχών και ο Ν. Δράμας. Διαφορετικά δεν εξηγείται να έχει προχωρήσει σε μερική ανακοίνωση χρισμάτων ανά την επικράτεια.

Το αυτό βεβαίως πράττει και η ΝΔ η οποία ανακοίνωσε τα χρίσματα της σε δημάρχους που δεν αμφισβητείτε η κάθοδος τους, και δεν υπάρχουν διπλές διεκδικήσεις.
Έτσι, και στο Δήμο Δράμας η ΝΔ απέφυγε να ανακοινώσει που δίνει τη στήριξη της, αν και ο ένας εκ των υποψηφίων που διεκδικεί το δήμο, αν και προέρχεται από τα σπλάχνα της δεν επιθυμεί τη στήριξη της. Ο λόγος για τον Κ. Ευμοιρίδη, ενώ ο εν ενεργεία δήμαρχος κ. Θ. Μαργαρίτης, τον οποίο και στήριξε η ΝΔ στις εκλογές του 2006, μέχρι στιγμής δεν έσπευσε να ανακοινώσει τη στήριξη της στο πρόσωπο του. Γιατί άραγε; Μήπως δεν θέλει να σπάσει τα «αυγά» και ευελπιστεί σε μια συνεργασία, προκειμένου και να τη βγάλει από τη δύσκολη θέσει- να μην αδειάσει τον Ευμοιρίδη- αλλά και για να ισχυροποιήσει το ψηφοδέλτιο της έναντι του ΠΑΣΟΚ που ούτως ή άλλως θα κατέβει διασπασμένο;

Η ΝΔ σε πρόσφατη ανακοίνωση της αναφορικά με τα χρίσματα ανέφερε: «Στηρίζουμε στελέχη που υπηρετούν αξίες και διαθέτουν ήθος και ικανότητες, προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, είναι καταξιωμένοι στην κοινωνία και μάχονται για την ανάπτυξη του τόπου τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.» Τα παραπάνω χαρακτηριστικά διαθέτουν φυσικά και οι δύο υποψήφιοι της για το δήμο της Δράμας. Αν η ΝΔ δεν προχωρήσει άμεσα στην ανακοίνωση στήριξης του Θ. Μαργαρίτη, με δεδομένο ότι ο κ. Ευμοιρίδης ομιλεί απαξιώτικα για τα χρίσματα και απ΄ ότι φαίνεται δεν θέλει να επωμισθεί τα λάθη του κόμματος του, τότε μήπως η ΝΔ με την καθυστέρηση της αυτή, αντί για θετικά αποτελέσματα στο νομό, τα βρει μπαστούνια;
Ας μη ξεχνάμε ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κόσμος ψηφίζει πιο χαλαρά και περισσότερο επιλέγει πρόσωπα και όχι κομματικές επιλογές!

Τόσο ο κ. Ευμοιρίδης όσο και ο κ. Μαργαρίτης έχουν ήδη ανακοινώσει μεγάλο μέρος των υποψηφίων των συνδυασμών τους και φυσικά υπήρξαν και κάποιες εκπλήξεις. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι τα άτομα που επέλεξαν, το ένα ή το άλλο στρατόπεδο, θα εκλεγούν κιόλας. Οι εκλογές αυτές δεν είναι απλά περίεργες, αλλά προβληματικές από τη βάση τους.
Κάποιοι εκ των υποψηφίων εκτιμούν ότι αλλάζοντας στρατόπεδα- που πέρα από το προσωπικό όφελος του καθενός, δεν υποκρύπτεται τίποτε άλλο- ότι ο κόσμος θα τους ακολουθήσει. Δεν πάει έτσι... δυστυχώς γι΄ αυτούς.
Ακόμη, κάποια άτομα που μπορεί επί χρόνια να εκλέγονται νομαρχιακοί σύμβουλοι στη διευρυμένη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, δε σημαίνει ότι μπορούν να εκλεγούν και στο δήμο της Δράμας, γιατί απλούστατα η δυναμική τους ήταν διευρυμένη και οι ψήφοι τους δεν προερχόταν κατά κύριο λόγο από το Δ. Δράμας.
΄Αλλοι πάλι γνωρίζουν τη δυναμική τους, αλλά δέχονται να παίξουν το ρόλο της «γλάστρας», συγνώμη της ποσόστωσης, μήπως και έχουν, τα όποια οφέλη, από την εκλογή του συνδυασμού τους, μελλοντικά.
Τώρα θα μου πείτε: Σ΄ όλους αυτούς δεν υπάρχει κανείς που ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο; Σαφώς και υπάρχουν. Είναι αυτοί που δεν κάνουν φαμφάρες, δεν προκαλούν, δεν προβάλλονται. ως από μήχανης θεοί και σωτήρες μας. Είναι αυτοί που δεν μας μπαίνουν στο μάτι, άρα και δεν τους επιλέγουμε...
Είναι αυτό που λέει ο λαός «τα ήθελες και τα έπαθες»...

Τα παραπάνω, δηλαδή τη δυναμική του κάθε υποψηφίου, έρχεται να επιβεβαιώσει το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση. Να λοιπόν τι λέει η νέα είδηση που θα αναταράξει τα εκλογικά νερά...
«Βουλευτές δημοτικών διαμερισμάτων δημιουργεί το νέο εκλογικό σύστημα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών και το οποίο θα εφαρμοστεί στις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές «φωτογραφίζουν» και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις βουλευτικές εκλογές, ανοίγοντας το δρόμο για να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος.
Με βάση τον νόμο για τον «Καλλικράτη», οι δημοτικοί σύμβουλοι στις δημοτικές εκλογές δεν θα εκλέγονται από το σύνολο των ψηφοφόρων του δήμου, αλλά απ' όσους έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στα δημοτικά διαμερίσματα, όπως θεωρούνται οι υπό συνένωση «καλλικράτειοι δήμοι», ενώ για τους οκτώ δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων θα κατανέμονται στα όρια των παλαιών δημοτικών διαμερισμάτων.
Ανάλογη διαδικασία αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση με το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, το οποίο θα αποτελεί παραλλαγή του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου» και θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες του «Καλλικράτη» και 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ