Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Ρούτσης Δούκας

Πρόεδρος Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου

-κ. Ρούτση, δώστε μας κάποια στοιχεία για τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροποτάμου.
-Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 1979. Σκοπός του συλλόγου είναι η διάσωση, η καταγραφή, η διάδοση των ηθών, εθίμων και της τοπικής παράδοσης. Έχει πάνω από 250 μέλη και 220 χορευτές. Επίσης έχουμε και τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων (λίρα, νταϊρές, γκάιντα).

-Εντυπωσιάζει ο αριθμός των χορευτών... Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος συμμετέχει ενεργά...
-Ναι η συμμετοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη. Για να το κατανοήσετε καλύτερα οι 220 χορευτές είναι από 5 έως 70 ετών. Αυτό είναι κάτι μοναδικό που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε ενώ δείχνει και την δυναμική του Ξηροποτάμου.

-Προβλήματα υπάρχουν;
-Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Τα περισσότερα επιλύονται από την συμμετοχή και την βοήθεια του κόσμου. Το μοναδικό μας πρόβλημα είναι η έλλειψη ιδιόκτητου κτιρίου αλλά και σ' αυτό το πρόβλημα δόθηκε λύση από τον Δήμο Δράμας και το τοπικό συμβούλιο που μας παραχωρούν το Πολιτιστικό Κέντρο Ξηροποτάμου για τις δραστηριότητές μας. Είναι μια λύση που έστω και με δυσκολίες μας καλύπτει τις ανάγκες μας.

-Πλούσιες οι δραστηριότητες του συλλόγου που συμμετείχε και σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...
-Σκοπός του συλλόγου όπως προανέφερα είναι η διάδοση της παράδοσής μας, οπότε είμαστε «υποχρεωμένοι» να συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχαμε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Το πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι τα χορευτικά μας πήραν άριστες κριτικές για την εμφάνισή τους σε όλες τις εκδηλώσεις που συμμετείχαν.

-Μια από τις δραστηριότητες που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύλλογό σας είναι το Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ Ξηροποτάμου. Πότε ξεκίνησε και ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτήν την διοργάνωση;
-Το Διεθνές Φεστιβάλ διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1993 και από τότε έως και σήμερα διοργανώνεται ανελλιπώς. Σκοπός της φιλόδοξης αυτής προσπάθειας ήταν και είναι να μπορέσουμε να γνωρίσουμε τις παραδόσεις, τους χορούς και τις μουσικές άλλων περιοχών της Ελλάδας και φυσικά την κουλτούρα και την παράδοση των ξένων συλλόγων που συμμετέχουν.
Είναι μια πολύ υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Είναι η μοναδική στην περιοχή μας και είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει την κουλτούρα και την παράδοση άλλων περιοχών.

-Είστε ικανοποιημένος από το φετινό Φεστιβάλ;
-Κάθε χρόνο το Φεστιβάλ γίνεται καλύτερο. Φέτος είμαστε πολύ ικανοποιημένοι κυρίως από την συμμετοχή του κόσμου όπως φυσικά και από την συμμετοχή άλλων συλλόγων του νομού μας. Στην έναρξη συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας που αποτελείται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ξηροποτάμου, Βώλακα, Πετρούσας, Πύργων, Κ. Βρύσης, Μοναστηρακίου, Μ. Αλέξανδρος-Προσοτσάνης και τους ευχαριστώ θερμά.
Ακόμη συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι από Βουλγαρία, Σερβία, Ρόδο, Κοζάνη, Λάρισα, Χαλκιδόνα Θεσσαλονίκης, Σέρρες, Θρακική Εστία Δράμας.
Να υπογραμμίσω ότι το πρόγραμμα του διήμερου Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι από το μουσικό σχήμα ΟΔΡΥΣΕΣ και ένα θαυμάσιο λαϊκό πρόγραμμα από τα «Παιδιά από την Πάτρα».
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την συμμετοχή του κόσμου και τις δύο ημέρες και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ