Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιώργος Κάργας

Πρόεδρος Νομ. Συμβουλίου-Υποψ. Δημ. Σύμβουλος παρ. «Η Ώρα της Δράμας»

2 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου και υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Η Ώρα της Δράμας» Γιώργο Κάργα.
Χαρακτηρίζει τον Κώστα Ευμοιρίδη «γκουρού» της αυτοδιοίκησης και υπογραμμίζει ότι θα ήταν πολιτική δειλία αν δεν έδινε την ύστατη μάχη.
Κρίνει ότι ο «Καλλικράτης» είναι μία τορπίλη στο αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας και τονίζει ότι ο νέος Δήμαρχος θα πρέπει να διαθέτει τεράστια πείρα για να οργανώσει το καινούριο, πολύπλοκο και πολυδαίδαλο Καλλικράτειο σχήμα.

-Υποψήφιος με τον Νομάρχη Δράμας Κώστα Ευμοιρίδη και την παράταξη «Η Ώρα της Δράμας»... Ποιοι παράγοντες σας ώθησαν να είστε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Δράμας;
-Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχω θητεύσει για αρκετές τετραετίες ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Δράμας. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Δράμα, τη Δράμα που αγαπώ, τη Δράμα που θεωρώ ως μία από τις ομορφότερες πόλεις της χώρας μας, τη Δράμα σε όλη τη διαχρονική της και ιστορική της διάσταση, τη Δράμα με τις ανείπωτες φυσικές της ομορφιές, τη Δράμα τη πνευματική φωτοδότρα, τη Δράμα με τους υπέροχους κατοίκους της, τη Δράμα της Δόξας, τη Δράμα των Εκπαιδευτηρίων, τη Δράμα της Αγίας Βαρβάρας, τη Δράμα της μετανάστευσης, τη Δράμα την καπνεργατική, τη Δράμα του Βασίλη Ξανθόπουλου, του Βαγενά, τη Δράμα της προσφυγιάς.

Έχω αναπτύξει μια σχέση με την πόλη μου όπως ακριβώς τη σχέση αυτή την περιγράφει ο Θουκυδίδης στον Επιτάφιο του Περικλή: «αλλά μάλλον την της πόλεως δύναμιν καθ' ημέραν έργω θεωμένους και εραστάς γιγνομένους αυτής».
Έτσι πρέπει να βλέπουμε όλοι την πόλη μας και μια τέτοια σχέση θα πρέπει να αναπτυχθεί απ' όλους μας προς την πόλη μας. Θέλω λοιπόν να διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για την προκοπή αυτής της πόλης για να ανέβει ξανά στο βάθρο που της αρμόζει.
Γιατί είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η πόλη μας ως διευρυμένος Δήμος έχει εκπέσει και παρακμάζει σε όλα τα επίπεδα. Όταν την τύχη της πόλης μας, το Δήμο της Δράμας, τον διαφεντεύουν άνθρωποι χωρίς αυτοδιοικητική συνείδηση αλλά με συνείδηση μόνο διαχείρισης κονδυλίων και με γνώμονα την προσωπική τους μόνο προβολή, άνθρωποι με ανύπαρκτους δεσμούς με την πόλη μας και ο Δήμος μας έχει πάρει την κατιούσα πορεία σε όλα τα επίπεδα.
Μέσα από την αυτοδιοικητική μου λοιπόν εμπειρία γνωρίζοντας τα προβλήματα σε όλη την έκφανσή τους θα αγωνιστώ με ανιδιοτέλεια να τα επιλύσουμε όλοι μαζί, αυτοί που πραγματικά αγαπάμε τη Δράμα, για να την κάνουμε μια πόλη σύγχρονη με υποδομές τέτοιου είδους που αποκτούν τα σύγχρονα δεδομένα και οι συνθήκες.

-Τελικά, ποιοι λόγοι ώθησαν τον κ. Ευμοιρίδη να είναι υποψήφιος Δήμαρχος στον Δήμο Δράμας;
-Τη ερώτηση αυτή θα έπρεπε να την απευθύνετε στον κ. Ευμοιρίδη.
Αλλά θα σας απαντήσω λιτά και θα σας πω ότι ο κ. Ευμοιρίδης είναι ένας «γκουρού» της αυτοδιοίκησης, ένας Δραμινός που αγαπάει τον τόπο του περισσότερο από κάθε άλλον πιστεύω, και αυτό το έχει αποδείξει όταν προτίμησε να εγκαταλείψει τη βουλευτική του έδρα και να έρθει στη Δράμα ως Νομάρχης για να προσφέρει καθημερινά στη πόλη του και στον νομό του, το νομό που τον γέννησε. Από περισσή αγάπη προς την πόλη του λοιπόν αποφάσισε ο κ. Ευμοιρίδης να ηγηθεί του Δήμου.

-Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι ο κ. Ευμοιρίδης έπρεπε να αποχωρήσει από τα κοινά με ψηλά το κεφάλι και να μην επιλέξει την κάθοδο στον Δήμο Δράμας;
-Αυτή η ερώτηση έρχεται ως επίρρωση της προηγούμενης. Για μένα θα ήταν πολιτική δειλία αν ο κ. Ευμοιρίδης δεν έδινε την ύστατη μάχη και δεν το κάνει αυτό μόνο και μόνο για να διατηρήσει την κοινωνική του αυτοπραγμάτωσης και την υστεροφημία του. Αυτά τα έχει εξασφαλίσει προ πολλού. Δεν χρειάζεται ο κ. Ευμοιρίδης άλλες δάφνες και επαίνους.
Δάφνες και επαίνους χρειάζονται αυτοί που λένε αυτό. Γιατί γνωρίζουν ότι όσες δάφνες και επαίνους απέκτησαν αυτοί, ήταν προϊόντα συγκυρίας και δεν τις απέκτησαν με προσωπικό αγώνα και καταξίωση ατομική και κοινωνική. Γι' αυτό τρέμουν μήπως τις στερηθούν.
Έχοντας επίγνωση λοιπόν των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο κ. Ευμοιρίδης θα δώσει και αυτή την φορά τη μάχη, όχι για τον εαυτό του, όπως προείπα αλλά για τη Δράμα, τη Δράμα που τόσο αγάπησε και αγαπά και ξέροντας ότι δεν έχει σημασία η νίκη αλλά ο αγώνας για τη νίκη.

-Η παράταξή σας είναι ανεξάρτητη. Αυτό επαναλαμβάνει συνεχώς ο κ. Ευμοιρίδης. Τι σημαίνει αυτό, απόρριψη των κομμάτων; Εσείς προσωπικά αισθάνεστε ανεξάρτητος υποψήφιος;
-Το πόσο ανεξάρτητος και αδέσμευτος πολιτικά είναι ο κ. Ευμοιρίδης το απέδειξε καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Νομάρχης. Ας βγει κάποιος υφιστάμενος του δημόσια και ας τον καταγγείλει για πολιτικές διώξεις ή για ευνοϊκή μεταχείριση «ημετέρων». Αντίθετα τα πυρά εναντίων του τα εκτοξεύουν οι «ημέτεροι» και όχι οι ανήκοντες σε άλλους χώρους.
Ας βγει κάποια κοινωνική τάξη για να διαμαρτυρηθεί ότι ο κ. Ευμοιρίδης λειτούργησε κομματικά. Ήταν δίπλα σε όλους τους αγώνες είτε των αγροτών, είτε των εργατών, είτε των επαγγελματιών. Ήταν συνοδοιπόρος όλων των Δραμινών, ήταν ο μόνος Νομάρχης κυβερνώντος κόμματος που έκλεινε την Νομαρχία συμπαρατασσόμενος μαζί με όλους που διεκδικούσαν δίκαια αιτήματα.
Δεν χρειάζεται ο κ. Ευμοιρίδης χρίσματα, όπως εκλιπαρούν μερικοί άλλοι, αλλά το χρίσμα θα το δώσει ο Δραμινός λαός αναγνωρίζοντας τη προσφορά του στον τόπο αυτό.
Όσο για τα κόμματα, αυτά έχουν απορρίψει «εαυτόν» και αποδείχτηκαν συλλήβδην ανίκανα και επικίνδυνα για τον τόπο.
Τα κόμματα μας έχουν ρίξει στις δαγκάνες και τη μέγγενη της Τρόικας και του ΔΝΤ. Για τον κ. Ευμοιρίδη και για μένα και για όλους τους συνυποψηφίους μου ένα είναι το κόμμα. Η Δράμα και ο λαός της.

-Μήπως η κάθοδος του Νομάρχη στον Δήμο Δράμας είναι απλά ένα προσωπικό στοίχημα;
-Δεν είναι πολιτικός τζογαδόρος ο κ. Ευμοιρίδης, άλλοι έχουν την ιδιότητα αυτή. Σας εξήγησα παραπάνω τους λόγους καθόδου του κ. Ευμοιρίδη.

-Να δούμε και κάποια άλλα θέματα... Ποια είναι η άποψή σας για το σχέδιο «Καλλικράτη» και την διοικητική μεταρρύθμιση;
-Θα φέρει τα πάνω-κάτω ο «Καλλικράτης». Είναι μια τορπίλη στο αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας και θα πρέπει πολύ προσεχτικά να την αφοπλίσουμε για να μην εκραγεί. Θα πρέπει ο πυροτεχνουργός να είναι πολύ έμπειρος και όχι νεοσύλλεκτος της σχολής.
Θα πρέπει να διαθέτει τεράστια πείρα αυτοδιοικητική, πολιτική, κοινωνική, για να οργανώσει το καινούριο, πολύπλοκο και πολυδαίδαλο Καλλικράτειο σχήμα. Δεν χρειάζονται ερασιτεχνισμοί και αυτοσχεδιασμοί. Καταλαβαίνετε ότι ο μοναδικός έμπειρος οπλουργός είναι ο κ. Ευμοιρίδης, ο οποίος θα απασφαλίσει με ασφάλεια απόλυτη τη βόμβα «Καλλικράτης».

-Επιτυχία ή υπερβολή η δημιουργία 5 Δήμων στον Ν. Δράμας;
-Για μένα δεν έχει σημασία ιδιαίτερη το τρεις ή πέντε Δήμοι. Εγώ θα προτιμούσα να υπάρχει ένας κεντρικός Δήμος επιτελικός και ενισχυμένες αρμοδιότητες τοπικών συμβουλίων. Να διατηρηθεί δηλαδή η πεμπτουσία του κοινοτικού συστήματος από τη μια και η σύζευξή του με τις καινούριες συνθήκες στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

-Την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πώς την κρίνετε;
-Ο θεσμός αυτός θα φανεί στο μέλλον αν θα ευδοκιμήσει ή όχι. Πάντως το διευθυντήριο που αποκαλείται περιφερειακό συμβούλιο θα είναι απόμακρο και απρόσωπο, ουσιαστικά σε σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη. Ίδωμεν.

-Για ποιους λόγους δεν επιλέξατε να είστε υποψήφιος στην αιρετή Περιφέρεια;
-Σας εξήγησα παραπάνω. Αγαπώ και πονώ για τη Δράμα και αυτή θα υπηρετώ ψυχή τε και σώματι.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Όλοι με «περίσκεψιν και αιδώ» μόνο για τη Δράμα.

 


Σχόλια (2)

Ο φύλακας - Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010 στις 13:06
Φτάνει ρε παιδιά τόσα χρόνια που αγωνιστήκατε για τον τόπο, φτάνει πια! Αφήστε και κανέναν άλλο να αγωνιστεί. Είναι κι άλλοι που αγαπάνε τον τόπο. Εσείς από την πολύ αγάπη για τον τόπο τον σφιχταγκαλιάσατε τόσο, που τον πνίξατε! Άμε στο καλό να ξαποστάσετε!

Πυθαγόρας - Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010 στις 02:16
Καλά τα λες, μα ποιός σε πιστεύει !

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ