Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Ανέστης Σπυρίδης

Υποψ. Δήμαρχος «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» Δήμου Δράμας-Βιοτέχνης-Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης

3 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοδοξούμε τον υποψήφιο Δήμαρχο Δράμας της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ανέστη Σπυρίδη.
Δηλώνει ότι η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» θέλει να εκφράσει τον κόσμο που μπαίνει στο περιθώριο κάθε μέρα.
Όπως τονίζει «φιλοδοξούμε να σχηματίσουμε ένα ενωτικό ριζοσπαστικό και αγωνιστικό ψηφοδέλτιο».
Αναφέρθηκε επίσης στους βασικούς άξονες του προγράμματός τους που είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η δημοκρατική λειτουργία, η τοπική ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι αυτήν την περίοδο συγκροτούν το ψηφοδέλτιο της παράταξης ενώ σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα.

-Τι επιδιώκετε ως «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με την αυτόνομη κάθοδό σας στις εκλογές του Νοεμβρίου;
-Η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας είναι να καταφέρουμε να εκφράσουμε όλον αυτόν τον κόσμο που μπαίνει στο περιθώριο κάθε μέρα και ακόμη καλύτερα να βοηθήσουμε να εκφραστεί και να δραστηριοποιηθεί. Ξέρουμε ότι είναι ένα δύσκολο εγχείρημα κυρίως γιατί αυτός ο κόσμος νιώθει αδύναμος και παρατημένος. Σε κάθε περίπτωση η δικιά μας ανάλυση είναι ότι αυτό το εγχείρημα ήταν αναγκαίο.
Το ίδιο εισπράττουμε και με τις επαφές που έχουμε με αυτόν τον κόσμο. Υπάρχει η αναγνώριση της αναγκαιότητας, η διάθεση για στήριξη, ελπίζουμε να εκφραστεί και η διάθεση για δραστηριοποίηση.

-Κτυπάτε το «καμπανάκι» στην κοινωνία, αν κατάλαβα καλά...
-Θεωρούμε ότι το καμπανάκι το έχει χτυπήσει ήδη η ίδια η κοινωνία. Αυτό που λείπει είναι ο προσανατολισμός. Υπάρχουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που έχουν ήδη αντιληφθεί τα αδιέξοδα και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά η αντίδρασή τους είναι προς το παρόν «παραίτηση». Δηλαδή όλοι έχουμε ακούσει το γνωστό «δεν αλλάζει τίποτα, όλοι ίδιοι είναι»...
Αυτό οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των πολιτών στην αποχή, στην ιδιώτευση και τελικά στην παραίτηση. Υπάρχει και ένα μειοψηφικό κομμάτι κυρίως από την νεολαία που αντίθετα οργίζεται και αντιδρά δυναμικά αλλά εν τέλει αδιέξοδα.
Και οι δύο αντιδράσεις είναι ελλιπείς. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βοηθήσουμε στον προσανατολισμό ώστε να δοθεί και μια δημιουργική διέξοδος.

-Είστε ανοικτοί σε συνεργασίες;
-Έχουμε ήδη διερευνήσει περιθώρια συνεργασιών και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε, με πολιτικές οργανώσεις, ομάδες. Αυτό που έχουμε καταλήξει σαν συμπέρασμα είναι όσον αφορά τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις ότι δεν μπορούμε να έχουμε μέσα από αυτές που υπάρχουν ουσιαστική και όχι τυπική αλλαγή στα πράγματα του Δήμου.

-Φυσικά δεν δέχεστε τις ανεξάρτητες και ακομμάτιστες υποψηφιότητες... Απ' όσο γνωρίζω έχετε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ...
-Εμείς που ξεκινήσαμε αυτό το εγχείρημα δεν το κρύβουμε ότι είμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Η φιλοδοξία μας όμως, όπως είπα, είναι να κατορθώσουμε να εκφραστεί μέσα από αυτήν την αυτοδιοικητική παράταξη όλος αυτός ο κόσμος, οι πολίτες που αντιμετωπίζουν το αδιέξοδο το οποίο διευρύνεται.
Δεν νομίζω ότι αυτήν την στιγμή υπάρχουν ακομμάτιστες υποψηφιότητες για τον Δήμο Δράμας. Οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι έχουν καθαρά τοποθετηθεί και στο παρελθόν και πρόσφατα και έχουν στηριχθεί από κάποια κόμματα.

-Εννοείτε ότι στηρίχθηκαν από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ κλπ... Είναι παρ' όλα αυτά σήμερα «στην μόδα» το ανεξάρτητος.
-Με αυτήν την έννοια, ναι είναι στην μόδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι άμα το δηλώσεις, είσαι κιόλας. Έχουμε την υποψηφιότητα από την μια μεριά ανθρώπων που άσκησαν εξουσία, που εφάρμοσαν συγκεκριμένες πολιτικές, στηριζόμενοι και στηρίζοντας με τις πράξεις τους κάποιο πολιτικό κόμμα στον Δήμο και στην Νομαρχία την ΝΔ.
Έχουμε αντιπολιτευόμενες παρατάξεις που ακόμη και σήμερα ερίζουν για την στήριξη του κυβερνητικού κόμματος, του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει και η υποψηφιότητα που στηρίζεται ανοικτά από το ΚΚΕ και προτείνει σαν υποψήφιο Δήμαρχο τον Τοπικό Γραμματέα του ΚΚΕ. Είναι φανερό ότι με την πραγματική του όρου έννοια «ανεξάρτητος» δεν είναι κανείς.
Από την μεριά μας, φιλοδοξούμε να σχηματίσουμε ένα ενωτικό ριζοσπαστικό και αγωνιστικό ψηφοδέλτιο για την αλλαγή στον Δήμο και αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της παρ. «Αυτοδιοίκηση Πολιτών»;
-Οι βασικοί άξονες του προγράμματός μας είναι:
*Κοινωνική αλληλεγγύη
*Δημοκρατική λειτουργία
*Τοπική ανάπτυξη και
*Ποιότητα ζωής
Αναλύοντας την πραγματικότητα, ψάχνοντας για τις αιτίες και αναζητώντας λύσεις, κάνουμε ορισμένες ιεραρχήσεις και προτείνουμε συγκεκριμένα...

Ανάπτυξη ενός δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης που θα αφορά τα παιδιά, τους νέους, τα άτομα της 3ης ηλικίας. Υπάρχουν παραδείγματα άλλων Δήμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν αναπτύξει ισχυρές δομές σε αυτήν την λογική. Ακόμη πιο συγκεκριμένα προτείνουμε υπηρεσία νομικής και κοινωνικής υποστήριξης ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, χάνουν τις δουλειές τους.
Επίσης προτείνουμε την δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου-φαρμακείου. Δεν θεωρούμε ότι η κοινωνική μέριμνα του Δήμου πρέπει να εξαντλείται σε ένα ΚΑΠΗ και σε ένα ετήσιο εορταστικό πρόγραμμα.

Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να πούμε και να κάνουμε μαζί με τους πολίτες πάνω σ' αυτόν τον άξονα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να δεχθούν οι πολίτες να συμμετέχουν είναι η δημοκρατική λειτουργία του Δήμου. Κατά γενική ομολογία υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα σ' αυτόν τον τομέα.
Επιγραμματικά εμείς προτείνουμε ανοικτές πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες όπως είναι οι ετήσιες λαϊκές συνελεύσεις και ο συμμετοχικός προϋπολογισμός.

Τέλος να αναφέρουμε κάποιες από τις προτάσεις μας που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και ποιότητα ζωής. Είναι αλήθεια ότι με τον «Καλλικράτη» οι πόροι που διατίθενται στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ περιορισμένοι. Πέρα από το ζήτημα της χρηστής διαχείρισης με διαφάνεια υπάρχει και ένα πολιτικό ζήτημα σε δύο σκέλη.
Το ένα αφορά την διεκδίκηση επιπλέον πόρων και το άλλο σε ποια κατεύθυνση θα τους στρέψουμε. Εδώ γίνεται φανερό ότι οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που συμφωνούν τύποις ή στην ουσία με την κυβέρνηση του μνημονίου δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τίποτα περισσότερο.
Είναι προβληματικό αν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν και αυτά ακόμη που υπόσχεται η κυβέρνηση. Χρειάζεται μια Δημοτική Αρχή που αφού έχει αναλύσει σωστά τι φταίει, ξέρει να κάνει συμμαχίες, να διεκδικεί και να πετυχαίνει τα επιπλέον.

Ως προς το δεύτερο σκέλος που θα στραφούν αυτοί οι πόροι, δική μας απόφαση είναι να μην γίνουν τσιμέντο και άσφαλτος. Προτείνουμε μια άλλη λογική για την ανάπτυξη του Δήμου που περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, πεζοδρομήσεις, ανάδειξη του φυσικού κάλους της Δράμας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση διεκδικούμε και θα πετύχουμε την χρήση από τον Δήμο των ανενεργών στρατοπέδων που υπάρχουν και την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων λατομείων στους πρόποδες του Κορυλόβου για την ανάπτυξη πολιτιστικών, οικολογικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Είμαστε στην διαδικασία συγκρότησης του ψηφοδελτίου. Σύντομα θα ανακοινωθούν τα πρώτα ονόματα. Οργανώνουμε την παρουσίαση των πρώτων υποψηφίων σε συνδυασμό με την ανάδειξη ενός πολύ σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην περιοχή μας.
Καλούμε τους πολίτες του Δήμου να στηρίξουν και να συμμετέχουν σε αυτή μας την προσπάθεια.

 


Σχόλια (3)

σελίδας - Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010 στις 04:34
Καλή επιτυχία !

Τάνια-Σαββατο 11 Σεπτεμβρίου - Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010 στις 07:15
Σε μια δύσκολη κοινωνικά περιόδο όπου επικρατεί η λογική του ατομικισμού και του πάρε δώσε ,εσεις μιλάτε για κοινωνική αλληλεγγύη ,λαϊκές συνελεύσεις και συμμετοχικό προϋπολογισμό.Καλή Δϋναμη! Ο αγώνας σας είναι δύσκολος.Καλή επιτυχία!

νίκος - Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010 στις 12:37
τελικα ποσοικατεβαινουν στον δημο δραμας και ποσα κομματα είναι ο συριζα?

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ