Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Μελέτης Μαυρίδης

Υποψ. Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου

4 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον επί 12ετία Δήμαρχο Νευροκοπίου και υποψήφιο Δήμαρχο κ. Μελέτη Μαυρίδη.
Τονίζει ότι θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές του Νοεμβρίου γιατί έχει ως στόχο να βοηθήσει την περιοχή ώστε να βγει μπροστά από τα προβλήματα και να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Υπογραμμίζει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η ανεργία ενώ θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη με κάθε τρόπο.
Καταγγέλλει την Δημοτική Αρχή για αδράνεια, έλλειψη φαντασίας και αναποτελεσματικότητα.
Τέλος, καλεί όλους τους πολίτες του Νευροκοπίου να εμπιστευτούν την «Νέα Πορεία Ζωής» με στόχο το κοινό καλό.

-Για ποιους λόγους κατέρχεστε στις εκλογές ως υποψήφιος Δήμαρχος;
-Γιατί θέλουμε με τους συνεργάτες μου να βοηθήσουμε ώστε ο Δήμος Νευροκοπίου να βγει μπροστά από τα προβλήματα, να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον σε όλα τα επίπεδα: στο δικαίωμα της εργασίας, στην πρόκληση της ανάπτυξης, στην υγεία των συνδημοτών μου, στην εκπαίδευση των νέων, στην διαχείριση των προϊόντων που παράγει η γη μας, στις υποδομές, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, σε όλα. Έχουμε γνώσεις και εμπειρία που προκύπτουν από την μακρόχρονη «τριβή» μας με τα κοινά. Δοκιμαστήκαμε στην πράξη την περίοδο 1998-2006 και αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί σε ότι καταπιανόμαστε. Διατηρούμε στενή σχέση με την τοπική κοινωνία, ξέρουμε τις αγωνίες, τα προβλήματα των πολιτών, τις προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να δώσουμε βαρύτητα.

Γι' αυτό πιστεύω και το υποστηρίζω με θέρμη ότι αυτή τη στιγμή έχουμε συγκροτήσει την πιο αξιόπιστη πολιτική πρόταση για τον Δήμο Νευροκοπίου. Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η τοπική κοινωνία του Νευροκοπίου δοκιμάζεται περισσότερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα από την οικονομική κρίση. Ξέρουμε ότι η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θα είναι η δυσκολότερη όλων. Όμως οφείλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Να καταθέσουμε όλες μας τις δυνάμεις ενωμένοι για να βγούμε από την κρίση. Το οφείλουμε στους βιοπαλαιστές κατοίκους του τόπου μας, το οφείλουμε στους νέους για να τους κρατήσουμε κοντά μας, στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που δούλεψαν σκληρά για να δουν το Νευροκόπι να προοδεύει. Το οφείλουμε και ως ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε παλαιότερα. Τώρα στα δύσκολα είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, περισσότερο από ποτέ. Με θέληση και αποφασιστικότητα.

-Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής Νευροκοπίου;
-Χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ανεργία. Πολλοί συνδημότες μου θέτουν καθημερινά σε δοκιμασία την αξιοπρέπειά τους αναζητώντας δουλειά. Όλοι το ξέρουμε ότι από την ανεργία προκύπτει ένας ογκόλιθος προβλημάτων: η φτώχεια, η γκρίνια μέσα στις οικογένειες, η ανασφάλεια για το αύριο, η ηττοπάθεια, η απαισιοδοξία, ο φόβος. Πώς θα προοδέψει, πώς θα αναπτυχθεί μια κοινωνία όταν ο μισός πληθυσμός της δεν εργάζεται ή εργάζεται με εξευτελιστικές αμοιβές; Κινδυνεύουμε από μια νέα μετανάστευση, από τη διάρρηξη των κοινωνικών μας σχέσεων, από το να φτάσουμε στο σημείο να τρώμε τις σάρκες μας μεταξύ μας. Η λύση είναι η ανάπτυξη, σε εθνικό και σε τοπικό επίπεδο. Η κυβέρνηση οφείλει να το καταλάβει αυτό, όλοι πρέπει να το καταλάβουμε. Η λύση για το Νευροκόπι είναι να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε έργα μελετημένα και στοχευμένα στις πραγματικές ανάγκες.

Έργα που με τη σειρά τους θα παράγουν νέο πλούτο. Λύση είναι να εκμεταλλευθούμε καλύτερα τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και τα προϊόντα που παράγουμε. Λύση είναι να συμμετάσχουμε σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα που θα τεθούν σε ενέργεια τα επόμενα χρόνια. Να μην χάσουμε καμιά ευκαιρία. Να φανούμε μεθοδικοί και επίμονοι για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πόρους. Λύση είναι επίσης η καλύτερη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και ολόκληρης της τοπικής οικονομίας. Η πρόκληση για την επόμενη περίοδο είναι να μπορέσουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε εφαλτήριο ανάπτυξης. Χρειάζεται πολλή δουλειά για να γίνει αυτό. Η εξίσωση είναι δύσκολη. Όμως, μπορούμε να την λύσουμε.

-Ποια είναι τα σχέδιά σας για τον αγροτικό κόσμο του Νευροκοπίου, εάν εκλεγείτε;
-Ζητούμενο δεν είναι μόνο τα σχέδια, είναι και το αν έχεις την αποφασιστικότητα για να τα υλοποιήσεις. Σε κάθε περίπτωση, άν εκλεγούμε θα κινηθούμε σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Καταρχήν, διασφάλιση με κάθε τρόπο της ποιότητας των προϊόντων μας. Αυτό σημαίνει ορθολογική διαχείριση και οργάνωση των μεθόδων παραγωγής, σημαίνει επίσης συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι στην τυποποίηση των προϊόντων. Οι γεωπόνοι θα βρίσκονται στα χωράφια και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην αγορά. Όλοι στην υπηρεσία του τίμιου γεωργού που δίνει τον αγώνα του καθημερινά στα χωράφια και δικαιούται να δει τους κόπους του να αμείβονται. Πολλές σχετικές αρμοδιότητες θα περάσουν στους Δήμους, μαζί με την ευθύνη για την εφαρμογή των νόμων και την καθοδήγηση του αγροτικού μας κόσμου. Για παράδειγμα, τα «κόλπα» ορισμένων ασυνείδητων με τα «βαφτίσια» ξένων πατατών ως Νευροκοπίου, θα τελειώσουν. Δεν έχουμε, πλέον, περιθώρια για τέτοιες ανευθυνότητες. Το καλό όνομα των προϊόντων μας είναι πάνω απ' όλα και από όλους.

Κατά δεύτερο λόγο, στόχος μας είναι η ίδρυση και λειτουργία μιας, τουλάχιστον, καθετοποιημένης επιχείρησης επεξεργασίας της πατάτας. Επιχείρησης που θα παράγει πολλών ειδών προϊόντα, θα επεξεργάζεται και τα εμβγάλματα και θα παρεμβαίνει στην αγορά με αποφασιστικό τρόπο. Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο μια τέτοια επένδυση. Τον τελευταίο χρόνο διερεύνησα το θέμα ερχόμενος σε επαφή με ιδιώτες επενδυτές του χώρου. Υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις τις οποίες μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Θα δουλέψουμε όλοι οι τοπικοί φορείς για να πετύχει μια τέτοια προοπτική. Είναι θέμα, πλέον, επιβίωσης και πρέπει να το πετύχουμε. Επίσης, ένας άλλος τομέας δράσης είναι η προβολή και η διαφήμιση των προϊόντων μας και φυσικά δεν μιλάω μόνο για την πατάτα. Η τωρινή δημοτική αρχή, δυστυχώς, δεν έκανε τίποτα απολύτως σ' αυτή την κατεύθυνση. Εμείς σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα καθιερώσουν στη συνείδηση των καταναλωτών τα προϊόντα του Νευροκοπίου ως τα καλύτερα της Ελλάδας. Γιατί είναι όντως τα καλύτερα και οι αγρότες μας αξίζουν να απολαύσουν την προστιθέμενη αξία αυτού του καλού ονόματος.

Φυσικά, μόνιμη επιδίωξή μας παραμένουν η βελτίωση των αρδευτικών μας δικτύων, η κατασκευή ενός νέου φράγματος στο Καρβουνόρεμα της Κ. Βροντούς, η βελτίωση της αγροτικής οδοποιϊας. Επίσης, επιδίωξή μας θα είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος στο πρότυπο των παλαιότερων Leader ειδικά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και μάλιστα για τους πιο νέους από αυτούς, ώστε να μπορέσουν με χαμηλή συμμετοχή να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για τη βελτίωση του εξοπλισμού τους, τη δημιουργία συσκευαστηρίων και μικρών βιοτεχνικών μονάδων επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων καθώς και για δράσεις αγροτουριστικού χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση την ορεινότητα του Δήμου μας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του θα τα εκμεταλλευθούμε στο έπακρο, δεν θα τα αφήσουμε να είναι «τίτλοι τιμής» κενοί περιεχομένου.

-Γενικότερα, σε ποιους άξονες θα κινηθείτε αν εκλεγείτε Δήμαρχος Νευροκοπίου;
-Το έργο της Δημοτικής Αρχής που θα εκλεγεί θα είναι σύνθετο και πολύπλοκο. Ο αγώνας θα είναι πολυμέτωπος. Συμπυκνώνοντας τους στόχους μας σε τίτλους, θα έλεγα...: Ανάπτυξη με κάθε τρόπο στη βάση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των φυσικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιφέρεια Νευροκοπίου. Εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης αυτών των πλεονεκτημάτων σε όλους τους τομείς, πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή, πάντα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στις ανάγκες των ανθρώπων. Ταχύτητα στη δράση, επιμονή και ευελιξία στις διεκδικήσεις προς τρίτους. Διαφάνεια και εντιμότητα στη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, στην εκτέλεση των έργων, στις προμήθειες, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Τήρηση ίσων μέτρων και σταθμών απέναντι σε όλους. Δικαιοσύνη αλλά και αυστηρότητα προς όσους παρανομούν ή επιδιώκουν ιδιαίτερη μεταχείριση χωρίς να το δικαιούνται. Ευαισθησία για τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες: για τους φτωχούς, για τους πολύτεκνους, για τους ανάπηρους, για τους ηλικιωμένους, και φυσικά για τους νέους μας, που είναι η ελπίδα του τόπου μας για το μέλλον.

-Θα υπάρχουν στο άμεσο μέλλον δυνατότητες για ουσιαστικές παρεμβάσεις; Η οικονομική κρίση δεν δημιουργεί νέα δεδομένα και στην αυτοδιοίκηση;
-Το έχω ξαναπεί: η κρίση συνεπάγεται δυσκολίες, αλλά εμείς είμαστε φτιαγμένοι για τα δύσκολα. Μας προβληματίζει το γενικότερο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας, αλλά δεν μας φοβίζει. Χρειάζεται σύνεση αλλά και διορατικότητα. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Χρειάζονται κι άλλα. Σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, οι κρίσεις για να αντιμετωπιστούν απαιτούσαν πάντα ενότητα, εργατικότητα, μεθοδική ανάλυση, και φυσικά επιστράτευση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας.

Αυτό θα επιδιώξουμε κι εμείς. Το κάνουμε ήδη πράξη τώρα στην προεκλογική μας εκστρατεία: τα στελέχη μας προέρχονται από τα σπλάχνα της τοπικής κοινωνίας, επικοινωνούν καθημερινά μαζί της, ιεραρχούν τα προβλήματα, προτείνουν λύσεις. Εγώ προσωπικά βασίζομαι στις ικανότητές τους αλλά και στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η τοπική κοινωνία διεκδικώντας αυτά που δικαιούται. Μια δυναμική που θα την καλλιεργήσουμε και θα την φέρουμε σε πρώτο πλάνο. Ο Δήμος μας δεν μπορεί να παραμένει αδρανής όπως έκανε, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βγει μπροστά από τα προβλήματα και να οδηγήσει τις εξελίξεις.

-Πώς κρίνετε συνολικά το έργο της παρούσας Δημοτικής Αρχής;
-Με «τίτλους» πάλι θα έλεγα: αδράνεια, έλλειψη φαντασίας, μίζερη και ηττοπαθής αντιμετώπιση των προβλημάτων, έλλειψη επιμονής, έλλειψη ευελιξίας, χαμηλές στοχεύσεις, αναποτελεσματικότητα. Αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Έχασαν πόρους, φέρθηκαν αλαζονικά, επεδίωξαν τις άγονες αντιπαραθέσεις, φάνηκαν ζηλόφθονοι πολλοί από αυτούς και γεμάτοι κακίες σε προσωπικό επίπεδο. Έκαναν σημαία τους την εντιμότητα και τελικά είναι εκτεθειμένοι και πρέπει να απολογηθούν για ένα σωρό παρατυπίες και παραλείψεις: στη διαχείριση των χρημάτων του Δήμου, στον τρόπο που χειρίστηκαν τα έργα και τις προμήθειες, στο πώς προώθησαν τους ημέτερους σε διάφορες κατευθύνσεις.

Ο τωρινός Δήμαρχος κατάντησε εξαρτώμενος και κατευθυνόμενος δύο εργολάβων και ορισμένων φανατισμένων και φαντασμένων συνεργατών του. Δεν είναι τυχαίο που τα πιο αξιόλογα στελέχη του συνδυασμού του τον εγκατέλειψαν ήδη στην τύχη του. Κατάλαβαν κάποια στιγμή ότι δεν φτάνουν τα λόγια για να πετύχεις, χρειάζονται και έργα. Και τα έργα απαιτούν ικανότητα, αυτό ακριβώς που έλειπε από την απελθούσα δημοτική αρχή.

-Έχετε καταρτίσει το ψηφοδέλτιό σας; Πότε θα ανακοινώσετε ονόματα υποψηφίων;
-Αυτές τις ημέρες ανακοινώνεται ένα σημαντικό τμήμα του ψηφοδελτίου μας μαζί με την διακήρυξη των αρχών και των θέσεων του συνδυασμού μας. Θα ακολουθήσει σταδιακά η δημοσιοποίηση και άλλων ονομάτων. Η στελέχωσή του, πάντως έχει προχωρήσει σε εντυπωσιακό βαθμό. Από παντού δεχόμαστε αιτήματα για συμμετοχή και στήριξη της πολιτικής μας πρότασης. Ο κόσμος μας αγκαλιάζει, στηρίζει τις ελπίδες του σε εμάς και προεξοφλεί την επιτυχία μας. Όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, δεν επαναπαυόμαστε. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την παραμονή των εκλογών με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση.

-Τι θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα στα πλαίσια της προεκλογικής σας εκστρατείας;
-Η πιο άμεση ενέργειά μας είναι η εκστρατεία διαλόγου και κατάθεσης προτάσεων που ξεκινάμε σε λίγες μέρες με τον τίτλο «Εσύ έχεις το λόγο» και με αποδέκτη αλλά και αποστολέα τον ίδιο τον πολίτη της ακριτικής περιοχής μας. Κάναμε τη σκέψη και πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε στους ίδιους τους πολίτες με ένα μικρό έντυπο που ετοιμάσαμε και το οποίο θα το μοιράσουμε σε όλο τον κόσμο του λεκανοπεδίου μας. Σ' αυτό ζητάμε από τους πολίτες να καταγράψουν τη γνώμη τους για το παρόν και το μέλλον του Νευροκοπίου και να μας δανείσουν ιδέες και προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει, για το πώς πρέπει να κινηθεί ο Δήμος Νευροκοπίου στο κοντινό μέλλον.

Σ' αυτές τις εκλογές δίνουμε το λόγο στους ίδιους τους πολίτες, θέλουμε να ακουστεί η φωνή τους, η άποψή τους. Δεν θέλουμε να σχεδιάσουμε ερήμην τους το μέλλον. Θέλουμε να ενώσουμε τα όνειρά μας με τα δικά τους με στόχο το κοινό καλό. Τις απαντήσεις που θα συγκεντρώσουμε θα τις ομαδοποιήσουμε και αφού τις ιεραρχήσουμε θα τις συμπεριλάβουμε στο πρόγραμμά μας που θα δημοσιοποιηθεί στην τελική του μορφή λίγο πριν από τις εκλογές. Νομίζω πως πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που θα βρει ανταπόκριση στους συνδημότες μου και στους ετεροδημότες του Δήμου μας. Επίσης, μια δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία η ιστοσελίδα του συνδυασμού μας στην οποία ο κάθε πολίτης, στη διεύθυνση «www.mmeletis.gr» θα μπορεί να βρει τις θέσεις και τις απόψεις μας έτσι όπως εκφράστηκαν κατά καιρούς από εμένα τον ίδιο και από άλλα στελέχη, την ιστορία μας, τον απολογισμό του έργου μας, το πρόγραμμά μας για το μέλλον, γενικά το τι πιστεύουμε και τι επιδιώκουμε για την περιφέρεια Νευροκοπίου.

Η Νέα Πορεία Ζωής θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες στο διαδίκτυο, στη διάθεση του κάθε πολίτη. Για να μπορέσουν όλοι να μας γνωρίσουν καλύτερα, να μας κρίνουν, να μελετήσουν την πολιτική μας πρόταση και φυσικά να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για κάθε πρωτοβουλία μας. Η σκέψη μου είναι αυτή την ιστοσελίδα να την προσφέρω αμέσως μετά τις εκλογές στους νέους του λεκανοπεδίου μας, σε νέα παιδιά που θα θελήσουν να την μετατρέψουν με το κατάλληλο διαχειριστικό σχήμα σε ένα παράθυρο στον κόσμο, σε ένα βήμα παρουσίασης του Νευροκοπίου και των ιδίων, των ονείρων τους, των επιδιώξεών τους, των πολιτιστικών τους ανησυχιών, της δράσης τους, σε ότι αυτοί θέλουν και επιθυμούν.

-Θέλετε κάτι να προσθέσετε;
-Η Νέα Πορεία Ζωής θα δικαιώσει τους πολίτες που θα την εμπιστευθούν. Δεν θα τους προδώσει. Το έπραξε στο παρελθόν, θα το πράξει ακόμη καλύτερα στο μέλλον, ανανεωμένη, δυνατή, αισιόδοξη. Σας ευχαριστώ πολύ!

 


Σχόλια (4)

τρακαλιακοσ - Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010 στις 14:28
ναι.καλα

σίμοσ - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 14:29
αυτό το παρμύθι με τους 5 δήμους ακούγεται σαν ανέκδοτο

πάρης - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 14:13
αξιόλογος και πετυχημένος δήμαρχος το έργο του αναγνωρίζεται στα 12 χρόνια διοίκησης του δήμου

ανώνυμος - Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010 στις 13:52
καλή επιτυχία μελέτη στις εκλογές με την νίκη

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ