Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Χρήστος Αηδόνης

Βουλευτής Δράμας ΠΑΣΟΚ

Αν ήμουν βουλευτής κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα ανεχόμουν την μη ένταξη του νομού μας στις παραμεθόριες... Θα είχα παραιτηθεί

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον βουλευτή Δράμας του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Αηδόνη.
Πιστεύει ότι η υπόθεση Παυλίδη είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει την χώρα ακόμη και σε εθνικές εκλογές ενώ υπογραμμίζει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να στηριχθεί στην ψήφο ενός πρώην υπουργού με αυτές τις κατηγορίες.
Δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει και το αποδεικνύει καθημερινά.
Όσο για το πρόβλημα της ανεργίας ανέφερε ότι απαιτείται υπευθυνότητα και όχι συγκάλυψη και ευχολόγια και καταθέτει σειρά προτάσεων για την μείωση της ανεργίας στον Ν. Δράμας.

-Πώς βλέπετε να διαμορφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις αυτήν την περίοδο;
-Σίγουρα αυτήν την στιγμή είμαστε σε μια πολύ ρευστή πολιτική περίοδο. Η υπόθεση Παυλίδη δημιουργεί ένα πολύ εκρηκτικό μείγμα και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει εξελίξεις που θα μας οδηγήσουν ακόμη και σε εθνικές εκλογές.

-Τι σημαίνει να στηρίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψήφο του κ. Παυλίδη ως 151η ψήφο;
-Ανεξάρτητα από την εξέλιξη δηλαδή αν και εφόσον παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης από την βουλή ως ποινικά υπεύθυνος είναι βέβαιο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα μπορεί να στηριχθεί στην ψήφο ενός πρώην υπουργού με αυτές τις κατηγορίες.
Αυτό βέβαια σήμερα δεν το γνωρίζουμε. Η επιτροπή η οποία εξετάζει το συγκεκριμένο θέμα δεν βρίσκεται καν στο μέσον της προανάκρισης και φυσικά πολλά θα κριθούν από το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει.
Σε μια διαφορετική εξέλιξη όπου η κυβερνητική πλειοψηφία θα επιλέξει την συγκάλυψη, εκείνο που θα σημαίνει η ψήφος του κ. Παυλίδη είναι απλά το 151 υποστήριγμα μιας ετοιμόρροπης κυβέρνησης.

-Τι πιθανότητες δίνετε για δίδυμες εκλογές στις 7 Ιουνίου;
-Δεν θα ήθελα με τίποτα να ήμουν στην θέση του κ. Καραμανλή. Όποια απόφαση και αν πάρει είναι προεξοφλημένο το αποτέλεσμα. Η επερχόμενη ήττα της ΝΔ δεν μπορεί πια να ανατραπεί με καμία πολιτική επιλογή του κ. Καραμανλή... Πριν από 2 μήνες σε μαι συνέντευξή μου είχα δηλώσει ότι η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τεράστια και ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που μας εμφάνιζαν τότε οι εταιρίες δημοσκοπήσεων. Σήμερα σιγά-σιγά μας εμφανίζουν την αλήθεια για να μην χάσουν το κύρος της αξιοπιστίας τους. Αυτά ήταν γνωστά και στον κ. Καραμανλή και στα επιτελεία του.
Όταν λοιπόν ένας Πρωθυπουργός έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ήττα και την συντριβή διαλέγει ότι τον φωτίσει ο Θεός. Απλά όποια και αν είναι η επιλογή του, το σίγουρο είναι ότι και μέσα στο πνεύμα των ημερών η Ανάσταση του λαού δεν είναι μακριά.

-Αν τελικά διεξαχθούν μόνο Ευρωεκλογές πού βάζετε τον πήχη; Με τι διαφορά νίκης είστε ικανοποιημένοι και θα την θεωρήσετε πρόκριμα για νίκη στις εθνικές εκλογές;
-Κατ\' αρχάς θα ήθελα να θυμίσω ότι θα είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα σε μια αναμέτρηση των Ευρωεκλογών. Αυτό και μόνο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το να θέτεις όρια σίγουρα δεν είναι φρόνιμο. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές θα είναι εκλογές έντονης αποδοκιμασίας αυτής της κυβέρνησης. Και η διαφορά θα είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ, ως ένα κυρίαρχο αίσθημα της κοινωνίας. Ο λαός φωνάζει φτάνει πια και είναι βέβαιο ότι θα καταψηφίσει με τον πλέον εμφανή τρόπο την ΝΔ.

-Στην ΝΔ πάντως αφήνουν να εννοηθεί ότι και με μια ήττα έως τρεις μονάδες, θα μπορούν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα, όπως ο κ. Σημίτης το 1999...
-Τρελά όνειρα. Μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη την πραγματικότητα. Και το ποιο επικίνδυνο για έναν πολιτικό είναι να μην καταλαβαίνει. Ο ελληνικός λαός δεν έχει κανέναν λόγο στο μέλλον να υποστηρίξει μια κυβέρνηση που οδήγησε την χώρα στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, την υπερχρέωση των νοικοκυριών σε απίστευτα μεγέθη και την φτώχεια και την ανέχεια να είναι κυρίαρχα στοιχεία της κοινωνίας.
Δύο εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας και αυτό το πέτυχαν αυτοί οι κύριοι που το μοναδικό τους επίτευγμα είναι η κορύφωση της διαφθοράς και φυσικά η συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών στα πάρτι του Βατοπεδίου, των ομολόγων, των κουμπάρων και των άγονων γραμμών...

-Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει; Έχετε συγκεκριμένες θέσεις και πρόγραμμα ή επωφελείστε απλά από την κυβερνητική φθορά;
-Είμαστε έτοιμοι και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Παίρνουμε συνέχεια πρωτοβουλίες και καταθέτουμε μέσα από προτάσεις νόμου τα περιεχόμενα των πολιτικών για τα οποία δεσμευόμαστε.
Σε κάθε τομέα το ΠΑΣΟΚ έχει περιγράψει με τον ποιο καθαρό τρόπο τις πολιτικές του επιλογές. Το ρεύμα εξουσίας που διαμορφώνεται δεν οφείλεται μόνο στην παρακμή και την φθορά της ΝΔ αλλά στο ότι ο ελληνικός λαός μας ακούει και αξιολογεί θετικά τις προτάσεις μας.

-Να δούμε λίγο και την τοπική επικαιρότητα... Τελικά βλέπουμε διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τα επίπεδα της ανεργίας στον νομό μας. Ποια είναι η αλήθεια;
-Θα πω απλά μόνο ένα παράδειγμα: Πριν το 2004 το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε άνεργο όποιον έκανε 1-12 μεροκάματα τον μήνα. Η ΝΔ αυτόν τον άνθρωπο δεν τον θεωρεί άνεργο. Ακόμη και ένα ημερομίσθιο να κάνει κάποιος θεωρείται ότι έχει λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Με αυτές τις αντιλήψεις φυσικά είναι βέβαιο ότι ο καθένας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι όχι απλά μείωσε την ανεργία αλλά και ότι την εξαφάνισε. Μόνο που δυστυχώς για τους Δραμινούς αυτή η πληγή είναι μεγάλη. Και για να λυθεί χρειάζεται υπευθυνότητα και όχι συγκάλυψη και ευχολόγια.

-Βλέπουμε να εγκρίνονται επενδύσεις με τον Αναπτυξιακό Νόμο με ελάχιστες θέσεις εργασίας. Επίσης το διεθνές κλίμα δεν ευνοεί επενδύσεις, εντάσεις εργασίας... Υπάρχει \"συνταγή\" για την μείωση της ανεργίας στον νομό μας;
-Η συνταγή είναι συγκεκριμένη: Ανάπτυξη. Δεν υπάρχει άλλη. Αλλά για να γίνει χρειάζονται οι προϋποθέσεις. Σήμερα δεν υπάρχουν. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα, η φοβικότητα είναι κυρίαρχες παντού. Όπως επίσης απουσιάζει και η πολιτική που θα δημιουργούσε πλεονεκτήματα.
Ένας νομός που έχει πρόβλημα όπως ο δικός μας, χρειάζεται επιπλέον προϋποθέσεις, που θα διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον. Σήμερα είμαστε κάτω από το 45% του ΜΟ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας. Το τεράστιο έλλειμμα και η μειονεκτική μας θέση πρέπει να αποτελέσουν τα πλεονεκτήματά μας.
Χρειάζεται σίγουρα όμως σοβαρή πολιτική προσπάθεια, πολιτικούς που θα είναι αποφασισμένοι να μην υποκύψουν στο πολιτικό κόστος και που θα διεκδικήσουν το αυτονόητο. Εάν συμβούν αυτά, μπορεί το μέλλον να γίνει καλύτερο. Προσωπικά έχω απογοητευθεί από την αναποτελεσματικότητα και την προχειρότητα στον σχεδιασμό και φυσικά από την έλλειψη δυναμικής διεκδίκησης. Έχουμε χάσει χρόνο, άλλα 5 χαμένα χρόνια και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί.

-Εσείς τι θα κάνετε;
-Προσωπικά μπορώ να δεσμευτώ ότι γνώμονας στην πολιτική μου προσπάθεια θα είναι η υπεράσπιση και δικαίωση των κύριων αιτημάτων μας. Δηλαδή θεωρώ αδιανόητο σε έναν νομό όπως η Δράμα, αν ψηφίζεται τροπολογία που να εντάσσει τον Ν. Σερρών στις παραμεθόριες περιοχές και εμείς εδώ να είμαστε απλά παρατηρητές.
Κάτι τέτοιο αν ήμουν βουλευτής κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν θα το ανεχόμουν.

-Δηλαδή τι θα κάνατε;
-Το λιγότερο αν δεν υπήρχε ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος ήταν να σταματήσω να παριστάνω τον πολιτικό. Θα είχα παραιτηθεί.

-Οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές για το ΠΑΣΟΚ στους 3 νομούς της διευρυμένης... Πόσο επηρεάζει αυτό τις ερχόμενες εκλογές στην Αυτοδιοίκηση Α\' και Β\' Βαθμού;
-Ανάλογα με το ποιος θα είναι ο χρόνος που θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές θα έχουμε και ένα ξεχωριστό πολιτικό περιβάλλον.
Σήμερα υπάρχει ο άνεμος της αλλαγής και των ανατροπών. Αυτό σίγουρα θα το συναντήσουμε και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Ήδη τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις στην διευρυμένη περιφέρειά μας, δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις Νομαρχίες Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης.
Προσωπικά πιστεύω ότι αυτό θα αποτελέσει και την επόμενη πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ