Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


1 σχόλιο

Είμαστε πρωταθλητές...
Επιτέλους πετύχαμε να κάνουμε το όνειρό μας, πράξη. Κατορθώσαμε να χάσουμε ως Ελλάδα δώδεκα θέσεις στην φετινή λίστα του World Economist Forum που κατατάσσει τις χώρες του πλανήτη με βάση την ανταγωνιστικότητά τους, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Η χώρα βρίσκεται στην 83η θέση έχοντας κατέβει 12 σκαλιά από την περυσινή κατάταξη και πλέον χαρακτηρίζεται λιγότερο ανταγωνιστική από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, τα Σκόπια, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια!!!

Αυτό και αν είναι κατάντια...
Να είσαι η χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ κάποιοι να κάνουν λόγο για ανάκαμψη και δυνατότητες επενδύσεων.

Την ίδια ώρα ο εφιάλτης της ύφεσης έχει κυριεύσει και αποτυπώνεται σε βασικούς τομείς της αγοράς.
Ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε περαιτέρω πτώση κατά 8,6% τον Ιούλιο!
Μείωση 2,1% κατέγραψε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ο τζίρος στο χονδρικό εμπόριο, ενώ εντυπωσιακή πτώση κατά 35,4% κατέγραψε στο ίδιο διάστημα ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των αυτοκινήτων.

Και αλλάξαμε και βουλιάξαμε...
Ήμασταν στο χείλος του γκρεμού, ήρθε και το μνημόνιο και μας αποτελείωσε. Με τέτοια στοιχεία η χώρα δεν έχει μέλλον.

Θέλετε και άλλα; Πτώση τζίρου καταγράφουν τα σούπερ μάρκετ ενώ ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται τα μικρά καταστήματα.

Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ; Γιατί κόλλησε;
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ποσοστό υλοποίησης του ΕΣΠΑ είναι πολύ μικρό σήμερα (έως τα μέσα Μαΐου ήταν 11% περίπου).
Τι ακριβώς φταίει; Δεν υπάρχουν λεφτά ή υπάρχουν άλλα προβλήματα;

Πάντως για να μην ξεχνιόμαστε. Ένα χρόνο πριν στην ΔΕΘ άλλα ακούγαμε. Ότι λεφτά υπάρχουν, ότι θα δοθούν αυξήσεις, ότι αν δεν αλλάξουμε, θα βουλιάξουμε.

Ένα χρόνο μετά, τα όνειρα για καλύτερες μέρες εξελίχθηκαν σε εφιάλτη.
Και φυσικά η αγωνία για το τι έρχεται είναι έκδηλη. Και κανένας δεν ελπίζει ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 στο οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα υπό συζήτηση φορολογικά μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τέθηκαν επί τάπητος στην συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους κ. Τόμσεν (ΔΝΤ), Ντερούζ (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ).
Έμφαση δόθηκε στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα ζητήθηκε εντατικοποίηση στην προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Φτάνει πια... Η φοροδιαφυγή είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που θα πρέπει να βρεθεί λύση. Όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε δει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.
Απλά ακούμε για την προσπάθεια που γίνεται. Επί της ουσίας τι ακριβώς συμβαίνει;

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο έλεγχος των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων, η σπατάλη στον χώρο της Υγείας, η επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, η εφαρμογή του Καλλικράτη και η εξυγίανση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, είναι κάποια από τα ζητήματα που αφορούν την εθνική οικονομία.

Και είναι θέματα που απαιτούν άμεση λύση. Η λογική τα κρύβουμε κάτω από το χαλί δεν ισχύει.
Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάρει μέτρα εξυγίανσης. Δεν πάει άλλο. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Δεν είμαστε στο παρά 5 αλλά στο και 5. Και αυτό αναδεικνύει καθυστερήσεις, αναβλητικότητα και μια διάθεση «λύσεις που αφορούν το σήμερα να αναβληθούν για αύριο».
Αυτό είναι καταστροφή...

Για προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς εξαιτίας των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών δημόσιας χρήσης, κάνουν λόγο οι επιχειρήσεις, ζητώντας έναρξη διαλόγου κυβέρνησης και μεταφορέων για την λήξη των κινητοποιήσεων.

Φυσικά ως χώρα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια και θεωρούμε εφιάλτη όπως προανέφερα την έλλειψη επενδύσεων.
Με τέτοια χάλια ποιος σοβαρός επενδυτής θα επενδύσει στην χώρα μας; Μα είναι δυνατόν μια επαγγελματική ομάδα να δημιουργεί συνθήκες χάους στην αγορά και αυτό να το θεωρούμε φυσιολογικό;
Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά και διώχνουν και τον τελευταίο που σκέφτεται να επενδύσει.

Η λογική «απεργώ άρα ταλαιπωρώ» είναι απαράδεκτη.
Αναγνωρίζω το δίκαιο σε πολλά από τα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να διαλύσει η χώρα.

Είμαστε η χώρα της υπερβολής. Έχουμε χάσει το μέτρο. Και αυτό φαίνεται παντού.
Γεγονός είναι ότι θα έχουμε πολύ δύσκολο χειμώνα. Με πολλές κοινωνικές εντάσεις και κινητοποιήσεις. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο.

 


Σχόλια (1)

tanzo - Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 14:08
Συμφωνώ ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής. Ειδικά όταν ένας δήμαρχος των 40000 κατοίκων χρειάζεται 4 αργόμισθους δημοσιογράφους ως ειδικούς συμβούλους. Φυσικά είμαστε και στο και 5, όταν πληρώνουμε 4 δημοσιογράφους για να λιβανίζουν το δήμαρχο.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ