Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Στους ρυθμούς του φεστιβάλ η Δράμα

Με επιτυχία διεξάγεται στην πόλη μας ο μεγαλύτερος θεσμός κύρους και προβολής, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διανύει αισίως την 33η περίοδο του.

Φέτος για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκαν από τις 14 έως τις 19 Σεπτεμβρίου προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στο ιστορικό κέντρο της Δράμας με την επωνυμία «Εντός των Τειχών». Η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν αθρόα

Επίσης από τη Δευτέρα ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε με την πρέπουσα επισημότητα η τελετή έναρξης, οι κινηματογραφόφιλοι και δη της μικρού μήκους ταινίας, με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις πολυπληθείς δημιουργίες Ελλήνων και ξένων μικρομηκάδων, συζητώντας και σχολιάζοντας τη δουλειά τους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 12 το μεσημέρι στο αίθριο του Φεστιβάλ, γίνεται παρουσίαση σκηνοθετών που διαγωνίζονται, καθώς επίσης και παρουσιάσεις βιβλίων και των συγγραφέων τους, όπως τους:
Κώστα Μουσελά, Γιάγκο Ανδρεάδη, Πέπη Ρηγοπούλου κ.ά.

Αισθητή ήταν φέτος η απουσία του Ανδρά Παγουλάτου, στη μνήμη του οποίου προβλήθηκε 10 λεπτό φίλμ, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης.

Όλοι πλέον γνωρίζουν ότι το Φεστιβάλ της Δράμας δεν αποτελεί για απλή διαδικασία προβολής κάποιων ταινιών. Οι παράλληλες δράσεις του, που έχουν άμεση σχέση με την ουσία της ύπαρξης του, είναι αυτές που στερεώνουν διαχρονικά τους θεμέλιους λίθους του και εγγυώνται την ανάπτυξη του.

Υπό αυτή την έννοια, δεν μπορούν να απουσιάζουν από τις κινηματογραφικές αίθουσες τα παιδιά. Το φεστιβάλ της Δράμας εδώ και μία δεκαετία ξεκίνησε τις προβολές παιδικών ταινιών στο πλαίσιο της διοργάνωσης, θέλοντας να κάνει τους νέους και τις νέες, κοινωνούς της 7ης τέχνης.

Προετοιμάζοντας λοιπόν τους μελλοντικούς σινεφίλ, το Φεστιβάλ Δράμας εδώ και 10 χρόνια φιλοξενεί μόνιμη πρωινή ζώνη προβολών για τους μαθητές της πόλης.
Σε συνεργασία με τον οργανισμό, «GERMAN FILMS Αssociation» το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ για τους μικρούς φίλους της διοργάνωσης, περιλαμβάνει ταινίες κινουμένου σχεδίου και μυθοπλασίας από τη Γερμανία.
Οι προβολές για τους μαθητές της Δράμας, θα γίνονται καθημερινά στις αίθουσες Ολύμπια και Ωδείο, στις 9:00 π.μ.

Φέτος, πέρα από τις παιδικές προβολές στις δύο αίθουσες το Φεστιβάλ επέκτεινε τις δράσεις του δημιουργώντας ένα σεμινάριο - εργαστήριο ραδιοφώνου. Η κ. Πασχαλίδου, ραδιοφωνικός παραγωγός από την ΕΡΤ, εισάγει στα παιδιά από τα σχολεία της Δράμας τη λογική του ραδιοφωνικού προγράμματος.
Κάποια από τα παιδιά κάνουν δικά τους ραδιοφωνικά προγράμματα στα ειδικά «μίνι-studio» που έχουμε στηθεί για δεύτερη χρονιά στο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Το Φεστιβάλ Δράμας ως ένα από τα μέλη του δικτύου συνεργαζομένων φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου παρουσιάζει και φέτος τις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους 2009 και υποψήφιες για το Μεγάλο Βραβείο της EFA 2009. Η κατηγορία ταινιών μικρού μήκους των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με 15 επιλεγμένα ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου. Η κριτική επιτροπή του κάθε φεστιβάλ επιλέγει την ταινία μικρού μήκους η οποία θα είναι υποψήφια για τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Τα μέλη της Ακαδημίας παρακολουθούν όλες τις υποψήφιες ταινίες και ψηφίζουν για την καλύτερη ταινία η οποία θα προβληθεί στην τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Μια από τις επόμενες πολύ σημαντικές δράσεις του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, είναι η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Δράμα ΖΕΙΝ. Το σήμερα ή το χθες» που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φωτογραφίες οι οποίες βραβεύθηκαν και διακρίθηκαν στον φετινό διαγωνισμό φωτογραφίας.
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της για το κοινό τη Δευτέρα και θα λειτουργεί έως τις 25 Σεπτεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο «Ελευθερία». Με ώρες λειτουργίας: 10:00 π.μ. - 21:00 μ.μ.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ετήσια έκθεση σκίτσου, κόμικ και γελοιογραφίας της σχολής του Σπύρου Ορνεράκη μεταφέρεται από την Αθήνα στην πόλη της Δράμας.

Η έκθεση, που έχει τίτλο «Αποκλύνον ΄Aστυ», μεταφέρεται από το πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων, όπου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, για να λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Φεστιβάλ, που επίσης φέρει το όνομα «Μελίνα», κατά την διάρκεια της φεστιβαλικής εβδομάδας. Αύριο Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Αναμφισβήτητα το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποτελεί ένα από τα κορυφαία γεγονότα προβολής της πόλης μας, που μαζί με την Ονειρούπολη την έχουν καταστήσει πασίγνωστη πλέον ανά το πανελλήνιο και όχι μόνο. Για το λόγο αυτό και οι δύο αυτοί θεσμοί θα πρέπει να περιφρουρηθούν από τους τοπικούς φορείς ως κόρη οφθαλμού, και να πάψουν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να βάλλονται.
Στον τόπο μας που για δεκαετίες δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η ύπαρξη του Φεστιβάλ και της Ονειρούπολης ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να δημιουργήσει η τοπική κοινωνία, για την ενίσχυση της οικονομίας της και την αναπτέρωση του ηθικού των πολιτών της, ηθικό που συμβάλλει τα μέγιστα σε κάθε σκέψη ή εγχείρημα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρωτεργάτης της δημιουργίας του Φεστιβάλ στη Δράμα ήταν ο αείμνηστος Σωκράτης Δημητριάδης, και της Ονειρούπολης ο νυν Δήμαρχος Δράμας Θωμάς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ