Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ


Γεμίσαμε σνακ μπαρ, σουβλατζίδικα και καφετέριες στην πόλη μας. Θεωρώ ότι οι επιχειρηματίες πρέπει να το ψάχνουν λίγο περισσότερο, πριν ανοίξουν ένα κατάστημα.
Μα είναι δυνατόν να κλείνουν εμπορικά καταστήματα και να ξεφυτρώνουν καφετέριες; Είναι τόσο μεγάλη η κίνηση που δικαιολογεί την αλματώδη αύξηση του αριθμού αυτών των καταστημάτων;

Έχω την αίσθηση ότι η βασική αιτία που οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας σε αυτήν την επιλογή είναι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει...
Με τα πολυκαταστήματα να έχουν προκαλέσει ηλεκτροσόκ στον εμπορικό κόσμο, οι επιλογές δεν είναι και πάρα πολλές. Και εκεί που καταλήγουν πάρα πολλοί είναι αυτού του είδους οι επιχειρήσεις. Γιατί ο Έλληνας δεν κόβει ούτε τον καφέ, ούτε το ποτό ούτε το φαγητό.

Στην Αθήνα τώρα οι καταναλωτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για την τιμή του καφέ... Όμως η σύγκριση με διάφορες πόλεις του εξωτερικού είναι ατυχής.
Ο Γάλλος, ο Γερμανός, ο Ιταλός πίνει τον καφέ του σε 10 λεπτά και φεύγει... Στην Ελλάδα η κατανάλωση του καφέ είναι ιεροτελεστία που διαρκεί μερικές ώρες. Και φυσικά στα διάφορα καταστήματα της πόλης μας, τα συνοδευτικά του καφέ είναι πλούσια και άφθονα.
Καλές οι συγκρίσεις τιμών, όμως θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν όλες τις παραμέτρους.

Φυσικά τα μεγάλα ΜΜΕ ασχολούνται ιδιαίτερα με την σύγκριση των τιμών σε διάφορα προϊόντα. Όμως οι χώροι που διαλέγουν για να βγάλουν τα συμπεράσματα σχετικά με την διαμόρφωση των τιμών είναι οι λαϊκές αγορές και τα μικρά καταστήματα.
Με τα πολυκαταστήματα δεν ασχολούνται. Εκεί υπάρχει απαγορευτικό; Ή παίζονται μεγάλα συμφέροντα που αναγκάζουν τα ΜΜΕ να ασχολούνται με τους μικροπωλητές και τους μεροκαματιάρηδες; Πάντως κουτόχορτο δεν τρώμε.

Και μιας και αναφέρθηκα στην αγορά να δούμε και το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Εκτός ελέγχου βρίσκονται πλέον οι ακάλυπτες επιταγές στην αγορά, με ποσοστά αύξησης που ξεπερνούν το 200% και με τις απειλές για λουκέτα να παίρνουν πλέον τις διαστάσεις τσουνάμι.
Τα στοιχεία από τον Τειρεσία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά και της ασφυξίας που νοιώθουν οι μικρομεσαίοι.

Να δούμε μερικά στοιχεία που αναδεικνύουν την δραματική κατάσταση... Τα φέσια στο πρώτο τρίμηνο του 2009 ανήλθαν στα 772.000.000 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 280.000.000 ευρώ.
Τον Μάρτιο του 2009 οι ακάλυπτες επιταγές σημείωσαν άνοδο 242% στα 263.000.000 ευρώ, από 77.000.000 ευρώ του αντίστοιχου μήνα πέρυσι.
Αλλά και οι απλήρωτες συναλλαγματικές αυξήθηκαν σε ποσοστό 101%.

Άλλη μια αρνητική εξέλιξη αφορά τον αριθμό αυτών που έχουν εισέλθει στην λίστα του "Τειρεσία". Από την αρχή του χρόνου στην λίστα έχουν εισέλθει 104.526 επιχειρηματίες!!!
Πρόκειται για νούμερα-ρεκόρ τα οποία η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δεν είχε ξαναδεί ποτέ. Και αναδεικνύει ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά τα μεσαία εισοδήματα, την κατανάλωση και μοιραία το επιχειρείν, ενώ είναι άγνωστο αν και πότε η αγορά θα μπει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Πάντως μέχρι τότε οι επιχειρηματίες θα ζουν με το πιστόλι στον κρόταφο... Και φυσικά η ελληνική πατέντα της μεταχρονολογημένης επιταγής, συμπαρασύρει στην άβυσσο εκατοντάδες επιχειρήσεις.
Και δεν μιλάμε για επιταγές 1, 2 ή 4 μηνών... Στην αγορά κυκλοφορούν επιταγές 12μηνης διάρκειας.
Είπαμε ότι είμαστε η χώρα της υπερβολής αλλά αυτό δεν το φανταζόμουν. Όταν για μια συναλλαγή εισπράττεις ένα χαρτί που μπορεί να μην έχει καμία αξία αύριο, σίγουρα η κατάσταση έχει ξεφύγει.

Και η κυβέρνηση τι κάνει για όλα όσα ζουν οι επιχειρηματίες αυτήν την περίοδο; Τι έγινε άραγε εκείνο το πρόγραμμα με τα 28 δις ευρώ που θα δίνονταν στις τράπεζες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων;
Πρόσφερε κάτι στην αγορά ή κάπου έχασε τον προσανατολισμό του; Θα μας δώσουν κάποια στοιχεία ή απλά θα σιωπούν;

Θα μου πείτε τώρα με τέτοια κατάσταση, τι περιμένεις να κάνουν οι τράπεζες; Σίγουρα δεν μπορούν να γίνουν θαύματα. Η κρίση είναι μεγάλη και δυστυχώς πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία.
Όμως περιμέναμε να ληφθούν κάποια μέτρα... Μείναμε δυστυχώς μόνο στα λόγια.

Σε μια εποχή που το πρόβλημα της χώρας είναι η οικονομία, την πολιτική επικαιρότητα μονοπωλούν διάφορες υποθέσεις που δημιουργούν μια διαρκή σήψη στη δημόσια ζωή του τόπου.
Απάτες, λαθροχειρίες, σκάνδαλα έχουν δημιουργήσει μια αφόρητη κατάσταση που οι συνέπειές της είναι αρνητικές για την πορεία του τόπου.
Να γίνονται με διαδικασίες εξπρές οι παραπομπές πολιτικών προσώπων στην δικαιοσύνη χωρίς τυμπανοκρουσίες και καθυστερήσεις, για να φύγουν οι υποψίες που δυστυχώς αφορούν το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Οι πολίτες θέλουν τους πολιτικούς γενναίους, με αίσθημα ευθύνης και χωρίς ιδιοτέλειες. Η άποψη ότι οι πολιτικοί βολεύονται πίσω από την βουλευτική τους ασυλία, προσβάλει το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Που καλό είναι να αποκαταστήσει το κύρος του. Υπάρχει και μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας που οφείλουν να την αναδείξουν κόμματα, πολίτες και πολιτικοί... Και αυτό είναι ακόμη δυστυχώς εχή στην χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ