Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Τομές στην Παιδεία
Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Όλες οι κυβερνήσεις εξαγγέλλουν μεγάλες αλλαγές, στην πράξη όμως επιχειρούν κάποιες μικροαλλαγές οι οποίες έως τώρα δεν απέδωσαν κάτι το ουσιαστικό.
Τον κανόνα αυτό ανατρέπει η κυβέρνηση με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην έκτακτη «Πρυτανική Συνεδρίαση» των Δελφών.
Τρεις είναι οι ανατροπές που επιφέρει το νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Αφορούν το μοντέλο διοίκησης, την είσοδο των ΑΕΙ στον διεθνή ανταγωνισμό και στον δραστικό περιορισμό των τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Είναι φιλόδοξο το σχέδιο. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Αν θέλουμε να προχωρήσουμε ως χώρα, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούμε να μένουμε προσκολλημένοι σε νοοτροπίες που εξυπηρετούσαν μια Πανεπιστημιακή ελίτ.
Αρκεί φυσικά η κυβέρνηση να τολμήσει. Γιατί οι Πανεπιστημιακοί είναι ισχυρό λόμπι. Και θα πιέσουν για να μην χάσουν πλεονεκτήματα και προνόμια. Για να δούμε τι θα δούμε στην συνέχεια.

Πάγκαλος
Δύο δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου μέσα σε 24 ώρες προκάλεσαν αίσθηση...
Στο ερώτημα «που πήγαν τα λεφτά;» απάντησε αφοπλιστικά «τα φάγαμε όλοι μαζί» και συμπλήρωσε «δεν φάγαμε όλοι το ίδιο»!
Αφοπλιστικός ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Είπε κάτι που δεν ακούγεται ευχάριστα.
Όμως η χώρα κατέρρευσε με την συνδρομή όλων. Σε ένα κράτος που δεν λειτουργεί και κυριαρχεί η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και τα ρουσφέτια είναι απαραίτητη η αυτοκριτική.
Αν οι πολιτικοί διόριζαν στο Δημόσιο υπεράριθμους υπαλλήλους κάποιοι ζητούσαν τα ρουσφέτια. Σε αυτήν την περίπτωση φταίνε και οι δύο και ο πολιτικός και ο ψηφοφόρος. Όμως δεν έχουν το ίδιο ποσοστό ευθύνης.
Λάθη όμως κάναμε όλοι... Είναι ευκαιρία τώρα που είμαστε στο χείλος του γκρεμού να αλλάξουμε νοοτροπία γιατί αλλιώς ένα είναι βέβαιο...
Θα βουλιάξουμε και θα οδηγηθούμε στο περιθώριο των εξελίξεων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ