Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Κώστας Σαμαρτζίδης

Παθολόγος-Διαβητολόγος-Υποψ. Δημ. Σύμβουλος «Μαζί για την Δράμα»

3 σχόλια

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Γιατρό και Υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Μαζί για την Δράμα» κ. Κώστα Σαμαρτζίδη.
Με μεγάλη διαδρομή στα κοινά -διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος με τον Σωκράτη Δημητριάδη- τονίζει ότι στον Κώστα Σούτο αναγνωρίζει την ευθύτητα, το ήθος και την αποτελεσματικότητα ενός ικανού στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπογραμμίζει ότι οι Τοπικές Κοινωνίες πρέπει να απεμπλακούν από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων και εκφράζει την ευχή οι πολίτες της Δράμας να επιλέξουν ορθολογικά και με ανιδιοτέλεια τους καλύτερους.

-κ. Σαμαρτζίδη, διατελέσατε και στο παρελθόν Δημοτικός Σύμβουλος με τον αείμνηστο Σωκράτη Δημητριάδη... Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε και πάλι με την τοπική αυτοδιοίκηση;
-Η ενασχόληση μου την εποχή του 80 με την αυτοδιοίκηση του Δήμου Δράμας έγινε μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα πολιτικής και συναισθηματικής έξαρσης, με την αίσθηση ότι αυτό που από δεκαετίες ήταν το ζητούμενο στις τοπικές κοινωνίες θα έπαιρνε σάρκα και οστά με την αλλαγή εποχής που σηματοδοτούσε η άνοδος λιγότερο διχαστικών δυνάμεων στην Ελληνική κοινωνία.
Και ναι μεν δυνάμεις προοδευτικότερες ανέλαβαν την διακυβέρνηση της χώρας, αλλά σταδιακά οι δυνάμεις αυτές αποδείχθηκαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν ανεπαρκείς για την ιστορική στιγμή που τους δόθηκε η δύναμη να επαναφέρουν τη ζωτικότητα των παραγωγικών δυνάμεων και την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, στην παιδεία και την υγεία, στο επίπεδο που ήταν ζητούμενο από την εποχή των συλλαλητηρίων της δεκαετίας του 60.

Συγχρόνως, κοινωνικές ομάδες (συντεχνίες), άλωσαν σταδιακά και διέφθειραν την ευάλωτη και χωρίς αντοχές στις πιέσεις εξουσία, αλλοίωσαν τον κοινωνικό ιστό και ο ατομικισμός της καταναλωτικής κοινωνίας θριάμβευσε για να μας οδηγήσει στην απελπισία των ημερών που ζούμε.
Αλλά το ζητούμενο δεν παύει να υπάρχει στο βάθος της ψυχής του καθενός μας.
Η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη, μπορούν πιστεύουμε μέσα μας να νικήσουν.
Ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλλει το λιθαράκι του, όχι όμως με την αναποτελεσματική μορφή έκφρασης ατομικών πεποιθήσεων στις παρέες μας, αλλά μέσα σε ομοφρονούσες ομάδες, που έχουν τους κοινούς στόχους που σας ανέφερα.
Η συλλογική δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει αυτή τη δυνατότητα και έτσι προέκυψε και η επιλογή μου αυτή τη στιγμή.

-Για ποιον λόγο επιλέξατε την παράταξη «Μαζί για τη Δράμα»;
-Οι παλιοί δεσμοί με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Κώστα Σούτο στον οποίο αναγνωρίζω την ευθύτητα, το ήθος και την αποτελεσματικότητα ενός ικανού στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εποχή που συνυπήρξαμε επί Δημαρχίας Σωκράτη Δημητριάδη, στη διαχείριση των κοινών.
Οι κοινοί στόχοι επίσης σε μια ομάδα χωρίς συντεχνιακές δεσμεύσεις, με έπεισαν να συμμετάσχω σε αυτή την κοινή προσπάθεια για την πόλη που αγαπήσαμε και μας πονά σήμερα όλους.

-Ως μέλος του ΠΑΣΟΚ προβληματίζεστε από το ρήγμα στην τοπική οργάνωση και από τις δύο υποψηφιότητες στον Δήμο Δράμας;
-Ανεξάρτητα από τη γενικότερη ιδεολογική μου επιλογή, πιστεύω ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να απεμπλακούν από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό των κομμάτων τα οποία πρέπει να τα απασχολούν μόνον τα γενικότερα Εθνικά συμφέροντα και προβλήματα και όχι εν είδη γκάλοπ να πιέζουν ηθικά και συναισθηματικά τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών να επιλέγουν ίσως ολιγότερο ικανούς μόνο και μόνο επειδή ...ας μην πω περισσότερα.
Στο θέμα αυτό πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα και μόνο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψηφίους, ώστε με ελεύθερη βούληση ο καθένας μας να επιλέγει βάσει της αξιότητας τους τα άτομα εκείνα που επιθυμεί να διαχειρισθούν το Δήμο του και όχι με βάση την κομματική επιβολή, στερώντας του έτσι τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης της βούλησης του.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της παράταξής σας;
-*Συνεχής επικοινωνία με τη Δραμινή κοινωνία
*Δημοψηφίσματα για σημαντικά θέματα της Δράμας
*Αποφάσεις που να λαμβάνουν δεσμευτικά υπ' όψιν τη θέληση των Δραμινών
*Συντήρηση της τοπικής μνήμης σαν βάση διαμόρφωσης του μέλλοντος
*Δράσεις με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη της Δράμας
*Πόλη βιώσιμη και λειτουργική
*Πόλη ελκυστική στον επισκέπτη
*Πόλη προκλητική, με καινοτομίες δράσης και πολιτισμού
*Και φυσικά όλα μέσα σε κλίμα απόλυτης αξιοκρατίας. Τα ρουσφέτια τέλος
-Σας προβληματίζουν οι πολλές υποψηφιότητες στο Δήμο Δράμας;
-Με βάση όσα σας προανέφερα, πιστεύω ότι ο πλουραλισμός των πολλών παρατάξεων είναι ένα βήμα απεμπλοκής από τον κομματικό εναγκαλισμό, που ίσως οδηγήσει τη κοινωνία της Δράμας προς κατάθεση κοινού ψηφοδελτίου, το οποίο και μόνο μπορεί να αναδείξει αυτούς που πραγματικά επιθυμούν οι δημότες της πόλης μου να διοικήσουν το Δήμο, χωρίς κομματισμούς από τους οποίους μόνο καλό δεν προσπορίσθηκαν οι τοπικές κοινωνίες.

-Τι είναι για εσάς η ενασχόληση με τα κοινά;
-Καθένας από εμάς σε αυτή την πόλη, επαγγελματίας ή υπάλληλος προσφέρει στους συμπολίτες του υπηρεσίες απαραίτητες σε ατομικό επίπεδο και στο βαθμό των δυνατοτήτων του για το κοινό καλό.
Το ζητούμενο, η συμμετοχή μέσω της Δημοτικής αρχής όλων μας στα γενικότερα προβλήματα του κοινωνικού ιστού της πόλης, επιτυγχάνεται σήμερα μέσω της δημοτικής διοίκησης.
Γι' αυτό, πιστεύω στην ανάγκη κοινού ψηφοδελτίου για τις Δημοτικές εκλογές αφού καθήκον όλων μας είναι η συμμετοχή και εκλογή κατά το δυνατόν περισσοτέρων ικανών πολιτών στη διοίκηση του Δήμου.
Θέλω να προσθέσω ότι με την σημερινή δομή της Δημοτικής διοίκησης, υπάρχει για μια 4ετία έλλειμμα δημοκρατίας, αφού ο εντολέας, ο Δραμινός πολίτης απέχει από
τις αποφάσεις για μία 4ετία. Για να αισθάνεται και να είναι πραγματικά πολίτης που καθορίζει τη μοίρα της πόλης του, θα έπρεπε, πολλά θέματα που τον αφορούν να αποφασίζονται με τοπικά δημοψηφίσματα πριν παρθούν αποφάσεις από το Δήμο.

-Πώς οραματίζεστε την Δράμα του αύριο;
-Η Δράμα που έζησα επί δεκαετίες έχει αλλάξει μορφή. Από μια πόλη των αρχών του 20ου αιώνα, υπέστη, από μια άναρχη εμπορευματική οικοδομική δραστηριότητα (η απουσία οργανωμένου κράτους και δήμου) μια αλλοίωση προς το χειρότερο, εξελίχθηκε σε μια πόλη με κακή αισθητική. Έχει στραγγαλίσει τους άφθονους πράσινους ανοιχτούς χώρους που διέθετε, με συνεχή τάση περιορισμού τους, από την πίεση των ατέρμονων ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων.
Οι δρόμοι της που εξυπηρετούσαν την πορεία πεζών, αμαξών και κάρων, έμειναν οι ίδιοι δρόμοι που υποχρεώνονται σήμερα να τη διασχίσουν οι Δραμινοί με τα αυτοκίνητα τους (απουσία πρόβλεψης).
Να σας αναφέρω επίσης πως μια πόλη και νομός με αφθονία πλουτοπαραγωγικών πηγών μέσα στα όρια του, δεν πέτυχε να τις αξιοποιήσει, έχοντας μεγάλα ποσοστά ανεργίας (δυστυχίας) και συνεχή μετανάστευση προς το εσωτερικό και εξωτερικό.
Γεγονός που κατά τη γνώμη οφείλεται στην αδυναμία συνεργασίας με κοινούς στόχους των τοπικών αρχών, στο βωμό ανταγωνισμών, κομματισμών και ιδιοτελών συμφερόντων.
Είναι σήμερα μια πόλη χωρίς αίσθηση συνοχής, αφού οι αρχές της, της στέρησαν την ιστορική της μνήμη, καταστρέφοντας μνημεία του πρόσφατου παρελθόντος, για χάρη οικοδόμησης νέων κτιρίων με στην επιπολαιότητα του νεοπλουτισμού.
Αν έστω και κάποια από αυτά αλλάξουν στην ψυχή και το σκέπτεσθαι των δημοτικών αρχών της, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για τη Δράμα του αύριο.

-Είστε αισιόδοξος για την έκβαση της εκλογικής μάχης;
-Η εκλογική λεγόμενη μάχη (πολεμικός όρος που δε στέκει για μια δημοκρατική διαδικασία), θα κριθεί από τους δημότες και μόνο και δε μου επιτρέπεται καμία κρίση αξιότητας ή αναξιότητας της απόφασης των συμπολιτών μου.

-Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου;
-Εκφράζω την ευχή να κάνουμε όλοι μας επιλογές για δημοτικούς άρχοντες, όχι με κομματικά πιστεύω τα οποία κατά τη γνώμη μου έβλαψαν τις τοπικές κοινωνίες.

-Κλείνοντας, τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δώσατε να εκφράσω προσωπικές σκέψεις και να ευχηθώ το σώμα των δημοτών της πόλης μου να επιλέξει ορθολογικά και με ανιδιοτέλεια.

 


Σχόλια (3)

ΤΕΟ - Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010 στις 01:07
Χρήστο Αηδόνη, είναι ντροπή σου να δίνει το χρίσμα στον Χαρακίδη, την Φίτσιου, τον Γκάνη, τον Κόκκινο κλπ. Όχι πως ο Κώστας Σαμαρτζίδης έχει ανάγκη το χρίσμα ώστε να απευθυνθεί στην κοινωνία απλά κατάντησες το ΠΑΣΟΚ εκεί που το κατάντησες λόγω άγνοιας. Κώστα, καλή δύναμη !

ΑΣ - Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 στις 13:58
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΕς ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΙΚΕΥΘΗΚΕ

ανώνυμος - Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010 στις 13:56
εξαιρετική συνέντευξη ενος εξαιρετικού επιστήμονα από τις καλύτετρες παρουσίες αυτών των εκλογών

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ