Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Νίκη Κεφαλίδου

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος παρ. «Κοινωνική Συμμαχία»

2 σχόλια

-Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με την παράταξη «Κοινωνική Συμμαχία»... Ποιοι λόγοι σας ώθησαν να είστε υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος;
-Μετά την τετραετή εμπειρία μου από την συμμετοχή μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο του νομού μας, επιθυμώ να συμμετέχω στην δημιουργία των νέων δομών της αιρετής Περιφέρειας, στην πρώτη εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης.
Είναι ένα μεγάλο εγχείρημα για να αποκτήσουμε σύγχρονη και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, για να γίνει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, για να ενισχυθεί η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην λήψη των αποφάσεων, που πρέπει να πετύχει.

-Αισιοδοξείτε ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να φέρει ποιο κοντά τους Νομούς της Περιφέρειας; Σας το αναφέρω γιατί είναι κοινή η αίσθηση, ότι επί πολλά χρόνια η Θράκη ευνοήθηκε με μέτρα και πολιτικές σε βάρος της Δράμας...
-Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του δεύτερου βαθμού ως αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διαπιστώσαμε ότι το μέγεθος ενός νομού, πληθυσμιακό, οικονομικό, πόρων, είναι μικρό για να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και διεκδίκησης κοινοτικών πόρων.
Ο «Καλλικράτης» μας δίνει πλέον αυτήν την δυνατότητα.
Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, η απευθείας διαχείριση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια ισχυρή Περιφέρεια με τους Νομούς της να λειτουργούν ο ένας συμπληρωματικά ως προς τον άλλο, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη της, το οποίο θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε Νομού.
Με την ανάπτυξη της Ενιαίας Περιφερειακής Συνείδησης, την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την διάχυση όλων των κινήτρων σε όλη την Περιφέρεια, οι τοπικισμοί και οι λογικές που μας οδηγούν στην οπισθοδρόμηση θα εξαλειφθούν.

-Πώς κρίνετε την θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι στις Περιφερειακές Εκλογές πρέπει να καταδικαστεί η πολιτική του μνημονίου;
-Δεν εθελοτυφλούμε, τα προβλήματα της χώρας είναι υπαρκτά και πολύ σοβαρά, πλήττουν όλους μας. Όμως καταδικάζεις μια πολιτική όταν έχεις να προτείνεις κάποια άλλη που είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είδαμε να προτείνεται κάποια λύση εφικτή για να βγούμε από την κρίση.
Οι Περιφερειακές Εκλογές είναι εκλογές για την υλοποίηση του προγράμματος Καλλικράτης στην Περιφέρεια, για να γίνει πράξη η Διοικητική Μεταρρύθμιση. Η απερχόμενη κυβέρνηση φοβούμενη το πολιτικό κόστος και επειδή δεν πίστευε πραγματικά στην αναγκαιότητα του νέου θεσμού δεν προχώρησε στην μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Στις Περιφερειακές Εκλογές οι πολίτες θα στηρίξουν την παράταξη εκείνη που πιστεύει στο νέο θεσμό και θα αγωνιστεί για να πετύχει τους στόχους του.
Η αιρετή Περιφέρεια θα μας καταστήσει ακόμη πιο ισχυρούς συνομιλητές με την κεντρική εξουσία. Όπου χρειαστεί θα σταθούμε δίπλα της, αλλά αν το επιτάσσουν οι ανάγκες του πολίτη θα βρεθούμε απέναντί της, ανεξάρτητα από τις όποιες κομματικές μας πεποιθήσεις.

-Πόσο σημαντική εμπειρία ήταν για εσάς η συμμετοχή σας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο την τελευταία τετραετία;
-Είμαι μηχανικός της Νομαρχίας Δράμας και η ιδιότητά μου αυτή μου δίνει την δυνατότητα να γνωρίζω πως λειτουργούν βασικοί τομείς της, ποιες είναι οι αδυναμίες και τα προβλήματά της.
Παρόλα αυτά η συμμετοχή μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο σε ένα συλλογικό όργανο που εκπροσωπεί το νομό μας ήταν για μένα μεγάλη εμπειρία ζωής, διότι μου δόθηκε η δυνατότητα να προσεγγίσω τα προβλήματα του νομού μας από πολλές και διαφορετικές πλευρές, να κατανοήσω καλύτερα πως συνδέονται τα προβλήματα της λειτουργίας της Διοίκησης με την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ανάγκες των απλών ανθρώπων.
Η σημαντικότερη όμως εμπειρία ήταν η επικοινωνία μου με τον πολίτη και τα προβλήματά του, από την οποία ομολογώ ότι διδάχθηκα πολλά.

-Η κατάργηση των Νομαρχιών σημαίνει αποτυχία του θεσμού ή είναι φυσική εξέλιξη;
-Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως 2ος βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν δημιουργήθηκε ήταν ένας επαναστατικός θεσμός. Η πορεία του μπορούμε να πούμε ότι ήταν επιτυχής με τις όποιες αδυναμίες του. Αλλά επειδή η ζωή δεν είναι στατική και οι ανάγκες της κοινωνίας εξελίσσονται, προχωρήσαμε στην μετεξέλιξη του θεσμού στην Αιρετή Περιφέρεια με αιρετό Περιφερειάρχη.
Άλλωστε στα ευρωπαϊκά όργανα, όπως στην Επιτροπή των Περιφερειών οι νέες αιρετές Περιφέρειες θα έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο.

-Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του Προγράμματος της παράταξής σας;
-Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ένα βιώσιμο μοντέλο αειφορίας, πράσινης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης σε Περιφερειακό, Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο.
Θα γίνουμε συμμέτοχοι και πρωτοπόροι στην πράσινη ανάπτυξη. Μπορούμε, έχουμε την δυνατότητα, καθώς το φυσικό περιβάλλον μας δίνει όλα αυτά τα όπλα που απαιτούνται.
Θέλουμε να ανοίξουμε νέες δυνατότητες από τον αγροτικό μέχρι τον τουριστικό τομέα, νέες προοπτικές στον κλάδο της μεταποίησης, στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας. Να επενδύσουμε στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ιδιαίτερα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, στο πολιτιστικό μας απόθεμα, στη δημιουργικότητα του λαού μας.Η «πράσινη» ανάπτυξη θα βελτιώσει την ανταγωνιστική θέση της Περιοχής μας, θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για όλους. Θα γεννήσει νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες. Θα δημιουργήσει έναν νέο και ισχυρό παραγωγικό ιστό που θα ανοίξει πεδία δράσης για τους νέους επιστήμονες που σήμερα ασφυκτιούν σε μια κλειστή και αγκυλωμένη οικονομική δομή.
Ιδιαίτερα για τον αγροτικό τομέα επιλέγουμε ως βασικό προσανατολισμό την παραγωγή τροφίμων, τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών καλλιεργειών, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα, την ανάπτυξη συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στον τομέα του αγροτουρισμού και τη διασύνδεσή της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.
Θα αναπτύξουμε άμεσα συνεργασία με τους εγγύς γείτονές μας Τουρκία και Βουλγαρία, ώστε να διακινήσουμε τα προϊόντα μας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας τουρισμό, υγεία, παιδεία.
Δεσμευόμαστε ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με «περαστικούς» επενδυτές που πήραν επιδοτήσεις άνοιξαν μια επιχείρηση για λίγα χρόνια και στην συνέχεια εξαφανίστηκαν αφήνοντας πίσω τους ανέργους. Θα δημιουργηθεί το απαραίτητο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, ώστε οι επενδύσεις που θα προκύψουν και θα μπουν σε αναπτυξιακά προγράμματα να έχουν βιωσιμότητα να δημιουργούν θέσεις εργασίας να έχουν μακροπρόθεσμη πνοή και να συνδεθούν στενά με τον παραγωγικό ιστό της περιοχής. Για να αξιοποιηθούν τα τοπικά προϊόντα. Για να εξελιχθεί η υπάρχουσα τεχνογνωσία. Για να ενισχυθεί ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Για να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας.

-Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο; Γνωρίζει για τον νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
-Ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με τις Δημοτικές εκλογές, επειδή βλέπει πιο κοντά του την Δημοτική Αρχή. Τα ψηφοδέλτια για τους Δήμους έγιναν πιο πριν, είναι πολλά με μεγάλο αριθμό υποψηφίων και απασχόλησαν πολύ και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τους πολίτες.
Οι Περιφερειακές εκλογές δεν έχουν εκπλήξεις, ίντριγκες και εσωκομματικές κόντρες για να απασχολούν τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη.
Η Αιρετή Περιφέρεια είναι ένας καινούργιος θεσμός, αρκετοί άνθρωποι δεν ενημερώθηκαν ακόμη για τις επερχόμενες αλλαγές στον 2ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μέχρι τις εκλογές και μέσα από την προεκλογική συζήτηση ο κόσμος θα ενημερωθεί. Για να γίνει όμως πλήρως κατανοητή η ριζική αλλαγή, ο επανασχεδιασμός του κράτους, θα πρέπει οι νέες δομές με το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο να λειτουργήσουν στην πράξη.

-Τι είναι για εσάς η ενασχόληση με τα κοινά;
-Για να αποφύγω τους μεγαλόσχημους αυτοχαρακτηρισμούς, θα πρέπει να σας πω ότι ο κόσμος θα κρίνει από τις πράξεις του καθενός μας και όχι από τα λόγια, από ποια οπτική γωνία προσεγγίζουμε την πολιτική, και αυτό στις μικρές κοινωνίες μπορεί να γίνει.
Μεγάλωσα στην Μικρόπολη σε ένα σπίτι που η πολιτική υπήρχε στην καθημερινότητά μας, ο πατέρας μου ήταν από 25 χρονών αντιπρόεδρος της κοινότητας, αρχικά με την Ένωση Κέντρου και στην συνέχεια από τους πρώτους που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την μεταπολίτευση. Οπωσδήποτε όλα αυτά με επηρέασαν, αλλά αυτό που πολιτικοποίησε και ωρίμασε τους ανθρώπους της γενιάς μου από πολύ μικρή ηλικία είναι τα δύσκολα εκείνα χρόνια της δικτατορίας, που καίγανε τα καπνά στα χωριά μας και δεν υπήρχαν λεφτά ούτε για το εισιτήριο του λεωφορείου που μας πήγαινε στο γυμνάσιο.
Σήμερα που έχω μακρόχρονη εργασιακή εμπειρία και γνώση σε τομείς που έχουν άμεση σχέση με αυτό που λέμε ανάπτυξη, φιλοδοξώ να συμβάλλω με την ενεργή συμμετοχή μου στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Η μελέτη, η εμβάθυνση των προβλημάτων και η εξεύρεση λύσεων είναι για μένα το ουσιαστικό μέρος της πολιτικής, ώστε οι αποφάσεις μας να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Το τελικό αποτέλεσμα μετράει άμεσο, μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο.

-Ποιο το δικό σας μήνυμα για τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου;
-Οι πολίτες του νομού μας να δώσουν την ευκαιρία στην παράταξή μας να διοικήσει την 1η αιρετή Περιφέρεια διότι πιστεύει το νέο θεσμό και αντιλαμβάνεται την πολιτική του σημασία.
Ήρθε η ώρα για αλλαγή στον τρόπο και στην φιλοσοφία διοίκησης. Η πολιτική των ρουσφετιών και των «εξυπηρετήσεων» έκλεισε τον κύκλο της.
Η παράταξή μας δεσμεύεται:
*ότι θα προχωρήσει η υλοποίηση του μεγάλου Οδικού Άξονα Σέρρες - Δράμα - Καβάλα που μετά από πρότασή μας το 2007 και συνεχή προσπάθεια, ανατέθηκε πρόσφατα στην Εγνατία Οδό Α.Ε.
*ότι θα βρεθεί λύση ώστε να τεθεί σε λειτουργία σε νέα βάση το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού, ο σημαντικότερος τουριστικός μας προορισμός.
*οι φυλακές Νικηφόρου θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν δημιουργώντας ένα σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

 


Σχόλια (2)

Α.Σ - Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 στις 22:23
οι άνθρωποι έκλεψαν την ψήφο του δραμ ινού λαού ταζοντας αυξήσεις μισθών και επιδόματα θα πάθουν στις 7 νοεμβρίου πλάκα

πανοσ - Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010 στις 22:21
το πασοκ θα πάθει μεγάλη πλάκα στις περιφερειακές εκλογές νομίζουν ότι ο κόσμος ξεχνά όμως θα παρουν το μηνυμα στην καλπη

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ