Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Κώστας Μιχαηλίδης

Νομαρχιακός Σύμβουλος – Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος Δράμας παρ. «Κοινωνική Συμμαχία»

-Περιφερειακές εκλογές για πρώτη φορά στα πλαίσια του «Καλλικράτη» και με την επικαιρότητα να εστιάζεται κυρίως στις δημοτικές εκλογές που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των πολιτών. Ελάσσονος σημασίας η εκλογική αναμέτρηση στον δεύτερο βαθμό;
-Από τον εγγύτερο προς τον πολίτη θεσμό -Τοπική Αυτοδιοίκηση- ο πλέον δημοφιλής εξακολουθεί να παραμένει αυτός του πρώτου βαθμού. Πολλές υποψηφιότητες, μεγάλα και πολυπληθή σχήματα που απαιτούν άμεση και ενεργή ενασχόληση των συμπολιτών μας- έχουν σαν αποτέλεσμα την μονοπώληση του ενδιαφέροντος στα τεκταινόμενα των Δήμων. Οι περιφερειακές εκλογές, «άγνωστες» για μεγάλο τμήμα της τοπικής κοινωνίας, έχουν χαρακτηριστικά περισσότερο πολιτικά και ο συντριπτικά μικρότερος αριθμός των άμεσα εμπλεκόμενων περιορίζει το ενδιαφέρον, τουλάχιστον σε μικρές κοινωνίες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μιλάμε για ένα νέο θεσμό που θέλει χρόνο και μεταβατική περίοδο για να τον «χωνέψει» ο πολίτης. Oι εκλογές για την περιφέρεια είναι πολύ σημαντικές γιατί ο στόχος για την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων - διαχείριση ΕΣΠΑ-γίνεται πλέον πραγματικότητα.

-Συμφωνείτε ότι οι περιφερειακές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές και επομένως προσφέρονται για συμπεράσματα που αφορούν στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας;
-Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι κατά βάση τοπικές εκλογές όπου τα τοπικά προβλήματα και οι τοπικές κοινωνίες έχουν τον πρώτο λόγο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παραπάνω αναμέτρηση δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά αφού όντως αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση είναι έννοιες και δράσεις βαθύτατα πολιτικές. Oι περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 διαφέρουν από τις νομαρχιακές εκλογές, αυτές οι εκλογές αφορούν την αποκατάσταση του κύρους της ελληνικής περιφέρειας στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και βέβαια θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι σε αυτές τις εκλογές επιτέλους έχουμε και κατάργηση του 42/ που με τα μασκαρέματα της δημοκρατίας για μικροκομματικά συμφέροντα αλλοίωνε την δημοκρατική έκφραση των κοινωνιών.

-H αντιπολίτευση θέτει ως κύριο δίλημμα αυτών των εκλογών την καταδίκη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του μνημονίου...
-O νέος θεσμός της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης ξεκινάει την λειτουργία του με συνθήκες μνημονίου και αυτό σημαίνει στην πράξη μεγαλύτερη ευθύνη σε ότι έχει να κάνει με την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφέρειας μας για το ξεπέρασμα της ύφεσης και την δημιουργία συνθηκών και προϋποθέσεων που θα ευνοούν την ανάπτυξη.
Η περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης καθίσταται αναγνωρισμένος αιρετός συνομιλητής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την νομιμοποίηση ενός εκλογικού σώματος 600.000 πολιτών και αυτό της δίνει την δυνατότητα να σχεδιάσει ρεαλιστικούς στόχους με πόρους που διασφαλίζονται στο προγραμματικό πλαίσιο της Ευρώπης των Περιφερειών.

-Με δεδομένες τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και την Δράμα σε δυσχερέστατη θέση, πόσο είναι εφικτό να λειτουργήσει η περιφέρεια αρμονικά και προς όφελος όλων των νομών;
-Tα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης της χώρας αφορούσαν κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα και πολύ λιγότερο την περιφέρεια. Το ζήτημα της ισόρροπης ανάπτυξης καθίσταται πλέον κεντρικό πολιτικό ζητούμενο και στοίχημα που έχει προτεραιότητα στην στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Πέρα όμως από αυτήν την κύρια αντίθεση υπάρχει και μία δευτερεύουσα που έχει αναφορά στις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και οι οποίες στην περιφέρεια μας δυστυχώς είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπαρκτές.
Η απάντηση στο ζήτημα αυτό βρίσκεται στην διαμόρφωση μίας και ενιαίας περιφερειακής συνείδησης όλων των δυνάμεων της Ανατολικής Μακεδονίας, μόνον έτσι μπορούμε να πορευθούμε όλοι οι νομοί χωρίς να αδικείται κάποιος.

-Τελευταία είχαμε πάλι αναθέρμανση του ζητήματος που έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των λιγνιτών.
-Οι φορείς της Δράμας πρόσφατα προσυπέγραψαν κείμενο της WWF όπου για ακόμη μία φορά διατρανώνουν την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των λιγνιτικών πεδίων στην περιοχή μας. Σε αυτό το μεγάλο ζήτημα δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, η πράσινη ενέργεια και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές είναι μονόδρομος.

-Δημοσιεύματα του τύπου κάνουν αναφορά στον κίνδυνο που διέτρεξε η περιοχή πρόσφατα από ρωγμές σε αντιδραστήρα του Κοζλοντούι. Πρέπει να συνηθίσουμε ότι θα ζούμε με τον τρόμο πυρηνικού ατυχήματος;
-Με αφορμή το γεγονός αυτό, αναδεικνύονται για μία ακόμη φορά οι τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται η βουλγαρική κυβέρνηση που όχι μόνο επιμένει στη λειτουργία των αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, αλλά επιδιώκει να προχωρήσει στην κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων παρά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Υποχρέωση της ελληνική κυβέρνησης αλλά και της νέας αιρετής περιφερειακής αρχής είναι να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για την μη εξάπλωση των πυρηνικών στην περιοχή. Η απόκρουση της πυρηνικής απειλής δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και περιστασιακά, απαιτούνται συνέπεια και πρωτοβουλίες. O «τρόμος» πυρηνικού ατυχήματος στην γειτονική χώρα μας αφορά άμεσα επειδή έχει να κάνει με τους κινδύνους για το περιβάλλον και την υγεία των συμπολιτών μας.

-O χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό και ιδιαίτερα το τμήμα του νόμου που αφορά τον τόπο χαρακτηρίσθηκε ως Δραμοκτόνο. Υποθέτω ότι εξακολουθεί να είναι προτεραιότητα...
-Η κατάργηση του και η διαβούλευση για την σύνταξη ενός νέου πλαισίου χωροταξικού σχεδίου που θα χαρακτηρίζεται από τη λογική της αειφορικής διαχείρισης των τουριστικών πόρων είναι ζητούμενο που έχει διαχρονική αξία. Ειδικά για την Δράμα επειδή διαπιστώθηκε ότι ο τόπος μας στο συγκεκριμένο Νόμο για τον τουρισμό υφίσταται μια άνευ προηγούμενου υποβάθμιση για τα επόμενα είκοσι χρόνια, απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα.
Η Δράμα κατατάσσεται στην τελευταία κατηγορία προτεραιοτήτων και αυτό στην πράξη σημαίνει υποχρηματοδότηση για οδικούς άξονες, υγεία, περιβάλλον, σημαίνει πισωγύρισμα σε μια προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια.
Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αλλαγή του νόμου Σουφλιά και αυτό είναι θετικό αλλά όχι και ικανό αν η αιρετή περιφερειακή αρχή που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές δεν κάνει προτάσεις που θα δίνουν αναβαθμισμένο ρόλο στην Δράμα του νέου σχεδιασμού της τουριστικής ανάπτυξης.

-Δεύτερη χρονιά λειτουργίας του τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και το τέταρτο τμήμα, αυτό της Βιοτεχνολογίας Τροφίμων εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.
-Ο απολογισμός από την λειτουργία του τρίτου τμήματος ΤΕΙ είναι δυστυχώς αρνητικός και η προσδοκία για οφέλη στην Πετρούσα και την ευρύτερη περιοχή έμεινε στα «χαρτιά». Το τμήμα αυτό είναι από εκείνα που δεν ενθουσιάζουν τους σπουδαστές, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον τους δεν είναι από τα τμήματα υψηλής ζήτησης.
Και φυσικά σε αυτή την περίπτωση δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά και άυλα οφέλη της τοπικής κοινωνίας. Στην Δράμα απαιτείται αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου σχετικά με την ανάπτυξη σχολών και τμημάτων. Χρειάζονται τμήματα και σχολές υψηλής ζήτησης που θα καταστήσουν τον τόπο μας ελκυστικό προορισμό σπουδών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ