Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Θανάσης Παπαδημητρίου

Δημοσιογράφος - Πρόεδρος της ΗΧΩ - Υπ. Δημοτικός Σύμβουλος παρ. «Μαζί για τη Δράμα»

-Πόσο σημαντικές είναι κατά την άποψή σας αυτές οι εκλογές;
-Αυτές οι εκλογές θα είναι πράγματι καθοριστικής σημασίας για την πορεία και το μέλλον της Δράμας. Πιστεύω ότι ετοιμαζόμαστε να βιώσουμε το τέλος και την ανατροπή του παλιού πολιτικού κόσμου. Οι μεταρρυθμίσεις που προκαλεί ο Καλλικράτης, συνοδεύονται και με μείωση των θέσεων όπου μπορούσε να αναδειχθεί ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών προσώπων. Θα έχουμε λοιπόν μια συνολική αλλαγή προσώπων και φυσικά νοοτροπιών.

-Οδεύουμε προς το τέλος των εκλογών πως βλέπεται να διαμορφώνεται το κλίμα για σας;
-Το κλίμα παραμένει ήπιο, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα ν αναπτύξουμε έναν διάλογο αλλά και την πρόταση της παράταξής μας. Πιστεύω ότι μας ευνοεί.
Η παράταξή μας έχει ανάγκη για ν αναδειχθούν οι χαρακτήρες, τα πρόσωπα του συνδυασμού, η σκέψη και φυσικά ο τρόπος που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της περιοχής και φυσικά αυτά δεν είναι λίγα.

-Πως κρίνετε τις διάφορες προτάσεις που κατατίθενται για την Δράμα;
-Το θέμα δεν είναι αν ο καθένας καταθέτει και μια πρόταση. Οι προτάσεις χρειάζονται, παράλληλα όμως χρειάζεται και μια σοβαρότητα για να μη χάσουμε το στόχο μας. Η αξιολόγηση και κοστολόγηση ενός έργου είναι απαραίτητη. Πιο απαραίτητο όμως πιστεύω ότι είναι η μελέτη, ώστε να διαπιστώνεται από πριν αν είναι απαραίτητο ένα έργο, ή αν είναι απαραίτητο για τις ανάγκες μιας περιοχής. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε ότι η Δράμα έμεινε πίσω ενώ τεράστια ποσά καταναλώθηκαν, σπαταλήθηκαν χωρίς αυτά να δημιουργούν μια συνέχεια ή μια προϋπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής. Σ αυτό το κλίμα λοιπόν της υποβάθμισης, είναι πολύ λογικό οι πολίτες να νιώθουν την ανάγκη για αλλαγή, την ανάγκη για δημιουργία, για να μπορούν να ονειρεύονται το ρίζωμα σ αυτή την περιοχή, για να πάψουν να ξεπροβοδίζουν τα παιδιά τους όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες.
Αυτό είναι που κάνει τις παρατάξεις να προτείνουν χωρίς πολύ «ψάξιμο», ότι σκέψη κατατίθεται στη γειτονιά, στη δουλειά στο καφενείο. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί στο τέλος ο κόσμος θα στρέψει την πλάτη του στις ατελείωτες σελίδες, όπου το μόνο που θα λείπει θα είναι η ...θάλασσα!

-Ποιο στοιχείο κατά τη γνώμη σας πιστεύετε ότι θα είναι και το πιο καθοριστικό για την επιλογή του νικητή από το εκλογικό σώμα;
-Πιστεύω ότι καθοριστικό σημείο θα είναι η ειλικρίνεια στις απαντήσεις για μείωση της ανεργίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, όμως ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν από τους λίγους νομούς της χώρας, όπου χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σ αυτό το χάλι και την ευθύνη φυσικά την φέρουν όλοι όσοι έτυχε να διαχειριστούν την εξουσία, έτυχε να βρεθούν σε θέσεις κλειδιά και αδιαφόρησαν για παρεμβάσεις που θα δημιουργούσαν τη βάση για μια άλλου είδους πορεία.
Ας μη ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι διαχειρίστηκαν τεράστια ποσά, εντελώς ελεύθερα, χωρίς να λογοδοτούν ουσιαστικά σε κανέναν και όμως τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Ο λόγος απλός αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι αυτοί που βρέθηκαν να διαχειρίζονται ποσά και εξουσία, ήταν αδιάφοροι για έργα με προοπτικές, αλλά στάθηκαν σε εκδηλώσεις επικοινωνιακού τύπου διαχειριζόμενοι τα κονδύλια του δήμου με όρους εξυπηρέτησης ομάδας.

-Πως φαντάζεστε ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται ένας δήμαρχος με τις τεράστιες δυνατότητες που του δίνει ένας Καλλικρατικός Δήμος;
-Γενικά πιστεύω ότι η Δράμα ατύχησε σ΄ αυτόν τον τομέα, δηλαδή στο να έχει έναν Δήμαρχο που να φέρνει τον κόσμο πιο κοντά. Έναν Δήμαρχο που να αισθάνεται ότι οι Δραμινοί του παραχώρησαν την εξουσία για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, για να συντονίζει όλες εκείνες τις δυνάμεις της δημιουργίας. Ένας δήμαρχος δεν μπορεί να είναι απ όλα αλλά ένα και μοναδικό. Ο δημοκράτης πολιτικός που είναι σε θέση να συντονίζει να παίρνει πρωτοβουλίες αφού συμβουλευτεί τα άτομα που κατέχουν την εξειδικευμένη γνώση, ακούσει προσεκτικά τις παρατηρήσεις και τις όποιες αντιδράσεις ή προτάσεις των πολιτών και κατόπιν να αποφασίσει.
Τα χρόνια που μας πέρασαν βιώσαμε τον Δήμαρχο πολεοδόμο, αρχιτέκτονα τοπίου, συγκοινωνιολόγο και ότι μπορεί να βάλει το μυαλό του Θωμά του Μαργαρίτη. Στην ουσία η Δράμα έφτασε στο σημείο που έφτασε με μια σειρά πολιτικές αυταρχισμού, που κατέληξαν στην έσχατη αλαζονεία της εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επί της Βεργίνας σε συγκεκριμένο σημείο σταυροδρόμι, τα κάγκελα που μπήκαν αφαιρούν την ορατότητα από τους οδηγούς με αποτέλεσμα να έχουν συμβεί πάμπολλα ατυχήματα. Σ ένα απ αυτά έτυχε να είναι και αυτοκίνητο του Δήμου.
Τα κάγκελα ακόμα περιμένουν το επόμενο θύμα. Θέλω να πιστεύω όχι για πολύ μιας και οι μέρες του Θωμά του Μαργαρίτη στη θέση του Δημάρχου είναι μετρημένες. Η Δράμα έχει ανάγκη από έναν Δήμαρχο που να ενώνει. Είναι ίσως η πρώτη φορά που Δήμαρχος με την πολιτική του έχει δημιουργήσει τόσες δυσαρέσκειες.

-Τι μπορεί να είναι αυτό που κάνει διαφορετικές αυτές τις εκλογές σε σχέση με τις προηγούμενες;
-Σ' αυτές τις εκλογές δεν έχουμε να κάνουμε απλά με την εκλογή μιας αρχής που θα διαδεχθεί την προηγούμενη. Ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός, οι επιπλέον αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι Δήμοι, οι ευθύνες για τη δική τους επιβίωση, αφού οι όποιες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα επηρεάζουν άμεσα την ευημερία τους, μας βάζουν μπροστά σε μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Η δημοτική αρχή θα πρέπει να σκέφτεται πολλές φορές πριν ξοδέψει έστω και ένα ευρώ.
Μια πολιτική σπατάλης χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης, θα είναι σε θέση να οδηγήσει τον δήμο ακόμα και σε πτώχευση και πολύ φοβάμαι ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις σ όλη την χώρα. Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τους Καποδιστριακούς δήμους.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να ετοιμαστούμε για την επόμενη φάση. Ήταν μια καλή ευκαιρία για εκπαίδευση. Βέβαια ότι έγινε έγινε και αυτό που μας μένει αυτή τη στιγμή είναι μια σωστή επιλογή, όσον αφορά την εκλογή μιας παράταξης και ενός δημάρχου που θα προχωρήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

-Πιστεύετε ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στην παράταξη ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΜΑ του Κώστα Σούτου;
-Φυσικά και το πιστεύω ηδ΄ άλλως δεν έπαιρνα μέρος και δεν θα συμπαρατασσόμουνα μαζί του.
Πιστεύω ότι ο Κώστας Σούτος έχει τα χαρακτηριστικά που τόνισα παραπάνω και το ξεκίνημα το έκανε προσπαθώντας να διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο - πρόταση. Στους Δραμινούς πλέον εναπόκειται να κάνουν την μεγάλη στροφή να προχωρήσουμε στην ΑΛΛΑΓΗ και να χαράξουμε μια άλλη πορεία μια πορεία δημιουργίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ