Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γλάβα Δέσποινα

Μέλος ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας - Μέλος ΤΣ Μοναστηρακίου

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά η λύση ανάγκης, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα που την οδήγησε η κυβέρνηση της ΝΔ

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε το μέλος της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Ν. Δράμας κ. Δέσποινα Γλάβα. Υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού αναφέρθηκε στα 10 σημεία αιχμές για την πολιτιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Εξέφρασε την βεβαιότητά της για νίκη στις Ευρωεκλογές ενώ υπογραμμίζει ότι η μόνη λύση για τον τόπο είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες για να ξεφύγει η χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα στην οποία την οδήγησε η κυβέρνηση της ΝΔ.

-κα. Γλάβα, από πότε ασχολείστε με τα κοινά;
-Αν και είμαι νέα σε ηλικία ασχολούμαι αρκετά χρόνια με τα κοινά. Ήμουν υποψήφια Τοπική Σύμβουλος Μοναστηρακίου το 2002 και το 2006. Εκλέχθηκα και τις δύο φορές. Με το ΠΑΣΟΚ ασχολούμαι από τα 14 μου χρόνια. Τότε εντάχθηκα στην νεολαία του Κινήματος και συμμετείχα σε όλες τις επιτροπές της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Το 2008 εκλέχθηκα μέλος της Νομ. Επιτροπής με αρμοδιότητα τα θέματα Πολιτισμού και Γονέων.

-Είστε ικανοποιημένη από την λειτουργία της Νομαρχιακής Επιτροπής;
-Να υπογραμμίσω κατ' αρχάς ότι επέλεξα να ασχοληθώ με τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη περίοδο για το Κίνημα, τόσο Πανελλαδικά αλλά και τοπικά.
Η οργάνωση της Δράμας αντιμετώπιζε τότε αρκετά προβλήματα ενώ ήταν έντονη η δυσαρέσκεια και η αποστροφή του κόσμου από όσα είχαν διαδραματιστεί στον χώρο μας. Η αγάπη μου προς το Κίνημα και τον Σοσιαλισμό με οδήγησε στην απόφαση να συμμετάσχω πιο ενεργά στα εσωκομματικά. Ήταν προσωπική μου απόφαση... Το ΠΑΣΟΚ ήθελε νέα πρόσωπα με νέες ιδέες, άφθαρτα και με όρεξη για δουλειά. Και εκλέχθηκαν αρκετοί σύντροφοι με το ίδιο όραμα.
Στην ΝΕ συμμετέχουν έμπειρα στελέχη με μεγάλη διαδρομή και αρκετοί νέοι με μεγάλη διάθεση προσφοράς. Είμαι ικανοποιημένη από την λειτουργία της Νομαρχιακής Οργάνωσης. Φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όλοι κρινόμαστε καθημερινά.
Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι το ΠΑΣΟΚ κεντρικά έδωσε μεγάλη βαρύτητα στις συμμετοχικές διαδικασίες και στην ουσιαστική λειτουργία. Το Κίνημά μας επιμορφώνει συστηματικά τα στελέχη του θέλοντας να πετυχαίνει πάντα δημοκρατικές διαδικασίες.

-Υπεύθυνη για θέματα Πολιτισμού και Γονέων στην ΝΕ... Με ποιο σκεπτικό αναλάβατε αυτούς τους τομείς;
-Το ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στον τομέα του Πολιτισμού που είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για την πατρίδα μας. Ασχολούμαι έντονα με τα πολιτιστικά δρώμενα από την θέση μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι τα θέματα Πολιτισμού πρέπει να μπουν ψηλά στην ατζέντα των τοπικών φορέων γιατί συμβάλλουν στην ανάπτυξη.
Πιστεύω ότι ο Ν. Δράμας θα μπορούσε να αναπτυχθεί προωθώντας καλύτερα τα Πολιτιστικά του δρώμενα, στηρίζοντας το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους πιο ουσιαστικά, δημιουργώντας χώρους υποδομών απαραίτητους για την σωστή διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις κλπ).

-Εσείς ως ΠΑΣΟΚ τι προτείνετε;
-Το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στην μετατροπή του Πολιτισμού από καταναλωτικό πεδίο σε σημαντική παραγωγική δύναμη της χώρας. Στόχος μας είναι η δημιουργία του περιβάλλοντος εκείνου που θα ενθαρρύνει νέες προτάσεις και θα αναδεικνύει την καινοτομία με σταθερή και άμεση επιβράβευση.
Έχουμε εξαγγείλει τις 10 αιχμές για την πολιτιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν επιγραμματικά:
1. Πολιτιστικά δικαιώματα-απελευθέρωση του διαδικτύου
2. Ο πολιτισμός παραγωγική δύναμη
3. Προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος
4. Κοινωνικοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς
5. Ο πολιτισμός ως κορμός του εκπαιδευτικού συστήματος
6. Διαβαθμισμένη καλλιτεχνική εκπαίδευση
7. Πολιτισμός και ΜΜΕ
8. Τοπικές κοινωνίες και πολιτισμός-υποδομές και δικτύωση
9. Η Ελλάδα γέφυρα για την συνάντηση των πολιτισμών
10. Χρηματοδότηση χωρίς κομματισμό-αξιοκρατία παντού-διευκόλυνση του πολίτη

-Δίνετε μεγάλη έμφαση στην αξιοκρατία και την χρηματοδότηση δράσεων και πολιτικών χωρίς κομματισμό. Ακούγεται ωραία. Πόσο εύκολο είναι να εφαρμοστούν;
-Θα ήθελα να αναφέρω ότι με την σημερινή κυβέρνηση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στην πρόσληψη συμβασιούχων υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την κάλυψη των μόνιμων αναγκών στο υπουργείο με αντικειμενικά διαφανή κριτήρια μέσω ΑΣΕΠ. Προτεραιότητα μας είναι η στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με την συνδρομή όλων των πολιτών.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για τον πολιτισμό της καθημερινότητας δηλαδή το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, την αισθητική, την αρχιτεκτονική και λειτουργικότητα των οικισμών, τις αξίες των καθημερινών βιωμάτων και των μέσων επικοινωνίας και τέλος, τον ψηφιακό πολιτισμό.
Τέλος, προτείνει την άμεση επαναδιαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αναθεώρηση του Δ' ΚΠΣ και συγκρότηση Πολιτιστικού Επιχειρησιακού Προγράμματος και την αποκέντρωση στις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να διευκολύνεται ο πολίτης Περιφέρειας.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Πως βλέπετε να διαμορφώνονται οι πολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα;
-Ήδη βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο λόγων των Ευρωεκλογών. Το ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένο, ενωμένο και έτοιμο για την νίκη στις Ευρωεκλογές.

-Βλέπετε "διπλές" εκλογές;
-Εμείς ως ΠΑΣΟΚ το θέλουμε και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην χώρα τις επιβάλλει. Το ΠΑΣΟΚ αυτήν την ώρα δεν είναι απλά η λύση ανάγκης. Είναι ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει η χώρα από τα πολλαπλά αδιέξοδα στην οποία την οδήγησε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο τόπος ζητά μια άλλη πολιτική, θέλει προσανατολισμό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Οι πολίτες αγωνιούν καθημερινά και φοβούνται ότι το αύριο θα είναι χειρότερο από το σήμερα.
Όταν τα πράγματα οδηγούνται σε αυτήν την κατάσταση τότε η λύση είναι μία: Η καθαρή λύση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ