Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Γιάννης Ξανθόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας

1 σχόλιο

Στην συνέντευξη του πρώτου φύλλου μετά τις επαναληπτικές εκλογές φιλοξενούμε τον νεοεκλεγέντα Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο.
Δηλώνει ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του μακριά από κάθε μικροκομματική και παραταξιακή σκοπιμότητα.
Ανησυχεί για την τεράστια αποχή και εκφράζει όπως ανέφερε την αγωνία του κόσμου που θέλει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Τέλος δηλώνει ότι θα εργαστεί με συνέπεια και ειλικρίνεια για τον τόπο.

-Κύριε Ξανθόπουλε καλή επιτυχία και καλό ξεκίνημα ως Αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Δράμας...
-Σας ευχαριστώ πολύ. Όπως ευχαριστώ και όλους όσοι πλαισίωσαν την προσπάθειά μας, όσους μας στήριξαν, όλους τους συνεργάτες μου. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να διαβεβαιώσω όλους τους Δραμινούς πολίτες ότι θα ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με συνέπεια και μακριά από κάθε μικροκομματική ή παραταξιακή σκοπιμότητα.

-Πώς βλέπετε το ρόλο σας στο νέο πλαίσιο της αιρετής Περιφέρειας;
-Πρώτα πρώτα να επισημάνω ότι θα έχουμε εκτός των άλλων και την ευθύνη της πρώτης λειτουργίας των θεσμών που φέρνει ο «Καλλικράτης» στην αιρετή Περιφέρεια. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει σύντομα οι νέες δομές να δοκιμαστούν και να αποτελέσουν εργαλεία για την εφαρμογή των ενεργειών και των παρεμβάσεων που επιθυμούμε, υπέρ του πολίτη, του εργαζόμενου, του επενδυτή, του νεολαίου, του απόμαχου. Ο δικός μας ρόλος είναι να εξασφαλίσουμε το ευνοϊκό περιβάλλον για να πραγματοποιηθούν όλα αυτά, να χαράξουμε πλάνο ενεργειών και προτεραιοτήτων, να ελέγξουμε την εφαρμογή τους, να προβούμε σε τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως δεν μας έλειψε ποτέ η όρεξη για δουλειά.

-Δόθηκαν οι αρμοδιότητες; Πολλοί φοβούνται «καπέλωμα» από την Κεντρική Εξουσία.
-Δικαιολογημένα υπάρχουν αυτοί οι φόβοι. Πάρα πολλές φορές στο παρελθόν ζήσαμε τέτοιες καταστάσεις. Όμως, αυτή τη φορά, η ίδια η κεντρική εξουσία αποφάσισε να παραχωρήσει πολλές από τις αρμοδιότητές της στην αιρετή Περιφέρεια, όπως μεταβίβασε και άλλες στους Δήμους. Όχι ότι κάποιοι δεν θα προσπαθήσουν να φέρουν εμπόδια. Εδώ όμως έγκειται και η σημασία της πολιτικής μας βούλησης, και να είστε σίγουρος ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσουμε θεσμοθετημένα δικαιώματα, τόσο δικά μας όσο και των πολιτών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κοιτάξτε. Ας κάνουμε εμείς σωστά αυτό που πρέπει να κάνουμε και τότε η κεντρική εξουσία θα το σκεφτεί πολύ, αν μπορεί να μας «καπελώσει» όπως λέτε.

-Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε πού θα βρεθούν οι πόροι για να πραγματοποιηθούν έργα και παρεμβάσεις;
-Αυτή ακριβώς η δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι που μας βάζει ενώπιον μεγάλων ευθυνών. Ο «Καλλικράτης» εκτός από αρμοδιότητες εκχωρεί όπως ξέρετε και θεσμοθετημένους πόρους στην Αυτοδιοίκηση. Το μοντέλο του αιρετού άρχοντα με απλωμένο το χέρι, να τριγυρνά στα Υπουργεία, πρέπει να τελειώσει οριστικά. Οι πόροι βέβαια σε μια δυσμενή περίοδο όπως αυτή που βιώνει η χώρα μας, είναι περιορισμένοι.
Αυτό ακριβώς όμως δυναμώνει την απαίτηση του λαού για τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών και την απόλυτη διαφάνεια. Ούτε ένα ευρώ πεταμένο. Ούτε ένα ευρώ χωρίς αιτιολογία. Και βέβαια αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ξανατονίσω κάτι που για την «Κοινωνική Συμμαχία», τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, εμένα και τους άλλους Αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους έχει τεράστια σημασία. Τη λειτουργία μας μέσα από την κατοχύρωση μιας ενιαίας περιφερειακής συνείδησης.
Μόνον με εργαλείο αυτήν θα υπάρχουν σωστές ιεραρχήσεις έργων και παρεμβάσεων, άρση των ενδοπεριφερειακών αντιθέσεων και συμπληρωματική- πολλαπλασιαστική λειτουργία. Φτάνει πια με τους φτηνούς τοπικισμούς που χαϊδεύουν κάποια αυτιά, αλλά στην ουσία είναι φρένο για όλη την περιφέρεια. Βλέπετε τι έγινε με το Εφετείο, για παράδειγμα. Τίποτε απολύτως. Χάσαμε όλοι.

-Να επανέλθουμε στις εκλογές. Πώς είδατε το αποτέλεσμα στο Ν. Δράμας;
-Το αποτέλεσμα πιστεύω ότι δικαιώνει τις προσδοκίες μας σε έναν μεγάλο βαθμό. Δυστυχώς, η αποδοχή των προτάσεών μας ειδικά σε έναν Δήμο του Νομού μας, συνάντησε κάποιες αντιπαλότητες σε επίπεδο δημοτικών παρατάξεων. Η πρότασή μας, η μέχρι χθες πολιτεία μας, τα πεπραγμένα μας, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Λυπάμαι πολύ γιατί όσοι έσπευσαν να μας εμπλέξουν σε δικούς τους υπολογισμούς, τελικά έκαναν κακό κυρίως στους ίδιους, γιατί η «Κοινωνική Συμμαχία» κρατήθηκε σε υψηλότατα ποσοστά στον υπόλοιπο νομό.
Τώρα, το να αναφερθώ σε κάποιες προβοκάτσιες για τις μειονοτικές ψήφους που θύμισαν άλλες εποχές, το θεωρώ τουλάχιστον μικροπρεπές. Όποιος συνδυασμός από τους δύο και αν εκλεγόταν, η μουσουλμανική μειονότητα θα εξέλεγε πέντε συμβούλους σε σύνολο πενήντα ενός. Γίναμε στόχος μιας αναίτιας συκοφαντίας που θύμιζε άλλες εποχές. Λυπάμαι πολύ και σταματώ εδώ. Το εκλογικό σώμα δεν προσφέρεται για «ψάρεμα σε θολά νερά».

-Το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε μεγάλη νίκη σε ολόκληρη τη χώρα. Τελικά το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν πέρασε;
-Κατά τη γνώμη μου είναι αρκετά σχηματικό να περιορίσουμε το μήνυμα των εκλογών σε μνημονιακό ή αντιμνημονιακό. Οι πολίτες έστειλαν πολλαπλά μηνύματα και μόνον όσοι εθελοτυφλούν δεν τα βλέπουν. Εύκολα κανείς αποδίδει μια νίκη στο μνημόνιο και μια ήττα στο αντιμνημόνιο. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Το Δ.Ν.Τ. δεν «ξορκίζεται» από έναν δήμαρχο «αντιμνημονιακό». Μακάρι τα προβλήματά μας να είχαν τόσο απλή λύση. Ξέρετε κάτι; Είναι πολύ βολικό να βρίσκεις εύκολους στόχους. Να κατηγορείς. Να στοχοποιείς. Ότι φταίνε πάντα κάποιοι κακοί και ότι εξ ορισμού, εσύ είσαι αλάθητος. Δυστυχώς η ζωή είναι διαφορετική. Έτσι, αν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ερμηνεύονται ως μια κραυγή απόγνωσης των ελλήνων και της αγωνίας τους ότι έφτασαν στα όριά τους, τα αποτελέσματα της δεύτερης Κυριακής είναι μια ξεκάθαρη δήλωση ότι εμπιστεύονται το ΠΑΣΟΚ για να τους οδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.
Λαβωμένους, αλλά περήφανους γιατί με τις θυσίες τους θα πετύχουν σε έναν και μοναδικό στόχο. Να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη χώρα. Μια χώρα για την οποία να είναι περήφανοι.
Πάνω στο ίδιο θέμα, νιώθω την ανάγκη να πω τα εξής. Είναι θλιβερό για έναν τόπο σαν τη Δράμα μας, να χαιρόμαστε -και είναι εν μέρει φυσιολογικό- όταν τα παιδιά μας πετυχαίνουν τους στόχους τους και σπουδάζουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όλοι τους συγχαίρουμε. Όμως παράλληλα θλιβόμαστε γιατί κατά βάθος ξέρουμε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να γυρίσουν πίσω. Να στεριώσουν στις πατρικές τους εστίες. Να δουλέψουν στη Δράμα. Ε, λοιπόν, κάποτε πρέπει να βάλουμε τέλος σ' αυτό. Η Δράμα έχει δικαίωμα να δώσει ευκαιρίες στα παιδιά της.

-Η τεράστια αποχή είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό των εκλογών. Πώς τη σχολιάζετε;
-Ήδη στην προηγούμενη ερώτησή σας, είπα για τα μηνύματα των πολιτών. Ο πολίτης είτε ψηφίσει είτε όχι, κάνει κάποια δήλωση. Όποιος εθελοτυφλεί, μπορεί να αθροίζει το ποσοστό της αποχής εκεί που τον συμφέρει. Εγώ πάντως πιστεύω ότι η πλειοψηφία όσων απείχαν δήλωσαν κατηγορηματικά «Φτάνει η αντιμνημονιακή ή μνημονιακή πολιτική. Φτάνει. Τώρα δουλέψτε για την ανάπτυξη.»
-Ποιο το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες του Ν. Δράμας;
-Πρώτον, ας συνηθίσουμε ότι πλέον δεν θα υπάρχει ο όρος Νομός Δράμας. Υπάρχει η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Με φωνή. Με άποψη. Με εκπροσώπους. Με ενεργούς πολίτες.
Το μήνυμά μας λοιπόν, είναι απλό. Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για κάτι καλύτερο. Εχθρός μας θα είναι η τοπικιστική φωνή, η ατεκμηρίωτη άποψη, η παραταξιακή μισαλλοδοξία.
Σύμμαχός μας θα είναι η ενότητα των πολιτών πάνω σε τεκμηριωμένους στόχους, επεξεργασμένες προτάσεις και σωστές ιεραρχήσεις.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Στη διάρκεια της θητείας μας, δεν υποσχόμαστε ότι δεν θα κάνουμε λάθη. Υποσχόμαστε όμως ότι θα εργαστούμε με συνέπεια. Ότι θα είμαστε ειλικρινείς. Ότι θα βλέπουμε πάντα τους πολίτες στα μάτια. Ότι θα συμμεριζόμαστε τις αγωνίες του. Ότι θα πονάμε τον τόπο μας και τον ιδρώτα μας. Για να γίνουν όμως όλα αυτά, ζητάμε από τους Δραμινούς ένα πράγμα. Να είναι δίπλα μας. Με τη συμμετοχή τους. Με τον αγώνα και την αγωνία τους. Με την καλόπιστη κριτική τους. Με την εποικοδομητική γκρίνια τους.
Έχουμε μόνον ένα δικαίωμα. Να πετύχουμε.

 


Σχόλια (1)

Α.Σ - Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010 στις 07:12
καλά ρε γιάννη πάλι έχασες?

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ