Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Αργύρης Πατακάκης

Περιφερειακός Σύμβουλος παρ. «Περιφερειακή Αναγέννηση»

1 σχόλιο

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Νομαρχιακό Σύμβουλο και από την 1η Ιανουαρίου εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Αργύρη Πατακάκη.
Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης χαρακτηρίζει πολύ τιμητικό το αποτέλεσμα ενώ τονίζει ότι η νίκη της προσκείμενης στο ΠΑΣΟΚ παράταξης της «Κοινωνικής Συμμαχίας» οφείλεται στους ψήφους της μειονότητας.
Ο κ. Πατακάκης υπογραμμίζει ότι η Περιφερειακή συνείδηση είναι αναγκαία για την ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας ώστε να μην έχουμε νομούς δύο ταχυτήτων.
Τέλος, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για την επιτυχία του θεσμού της Αιρετής Περιφέρειας.

-κ. Πατακάκη συγχαρητήρια για την επιτυχία σας και για την εκλογή σας ως πρώτου Περιφερειακού Συμβούλου... Χρειάσθηκε σίγουρα μεγάλη προσπάθεια...
-Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να πείσω τον κόσμο για την αναγκαιότητα της προσέλευσης του στην κάλπη και της έκφρασης του μέσω της ψήφου του. Και το λέω αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνάντησα πάρα πολλούς, κυρίως νέους, ανθρώπους που δεν ήθελαν να ψηφίσουν, εξαιτίας της αγανάκτησης και της απογοήτευσης με την οποία φρόντισε να τους εφοδιάσει το σημερινό πολιτικό σύστημα. Η εκλογή μου ως πρώτου σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακού συμβούλου είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα, αναγνώριση των εδώ και δεκαετίες προσπαθειών μου και υποχρέωση να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου που με τίμησαν με τη θετική τους ψήφο και κυρίως με την αγάπη που μου έδειξαν σε όλη την προεκλογική περίοδο.

-Παρ' όλα αυτά η παράταξη της Περιφερειακής Αναγέννησης στην οποία ανήκετε δεν κέρδισε... Ποιοι παράγοντες δρομολόγησαν αυτό το αποτέλεσμα;
-Όταν ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος κανένας δεν πίστευε ότι η Περιφερειακή Αναγέννηση είχε τύχη απέναντι στην υποστηριζόμενη από το Πασοκ Κοινωνική Συμμαχία. Οι λόγοι γνωστοί και σίγουρα ικανοί για να μας προβληματίσουν. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η μειονότητα, η οποία σε διατεταγμένη υπηρεσία έπραξε τα αναμενόμενα. Παρ' όλα αυτά κατορθώσαμε να μετατρέψουμε την εκλογική αναμέτρηση σε ντέρμπι χωρίς καμία ιδιαίτερη βοήθεια από τον κομματικό μηχανισμό. Το πρόγραμμα μας και η ειλικρίνεια με την οποία αντιμετωπίσαμε τον κόσμο θεωρώ πως δικαίωσαν την προσπάθεια μας.

-Η παράταξή σας είχε την στήριξη της ΝΔ. Είστε ικανοποιημένος από την βοήθεια που σας παρείχε;
-Όπως σας είπα δεν είχαμε ιδιαίτερη βοήθεια από τον κομματικό μηχανισμό σε κεντρικό επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο η ΝΟΔΕ στήριξε την προσπάθεια, αν και οι ενέργειες ορισμένων υψηλά ιστάμενων παραγόντων έκαναν ζημιά και δίχασαν την παράταξη, αλλά οι εκλογές αυτές δεν ήταν αμιγώς κομματικές και σαφώς τα συμπεράσματα που προκύπτουν σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο σίγουρα είναι επισφαλή. Εγώ και ως μέλος της Περιφερειακής Αναγέννησης αλλά και ως μέλος της ΝΔ είμαι ευχαριστημένος γιατί κερδίσαμε το Νομό της Δράμας και αποδείξαμε ότι η πλειοψηφία του κόσμου μας εμπιστεύθηκε και μας τίμησε με την ψήφο του. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση συντελεί στη συντήρηση ενός κλίματος εσωστρέφειας που σε καμία περίπτωση δε με εκφράζει.

-Η ύπαρξη πολλών «αντάρτικων» ψηφοδελτίων σε επίπεδο Δημοτικών εκλογών πόσο επηρέασε το αποτέλεσμα;
-Θα ήταν ψέμα αν λέγαμε ότι οι διπλές υποψηφιότητες δεν επηρέασαν. Έπαιξαν ένα σαφώς αρνητικό ρόλο, δεδομένου ότι δημιούργησαν κόντρες και έριδες ανάμεσα σε σημαντικά στελέχη μας σε όλο το νομό. Το μόνο που έχω να πω αυτή τη στιγμή, κάνοντας και εγώ τη δική μου αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, είναι ότι κάποια στιγμή επιτέλους πρέπει να ταυτίσουμε την προσωπική μας διαδρομή με την παραταξιακή μας συνείδηση.

-Και από την 1η Ιανουαρίου δουλειά. Πώς σκέφτεστε να λειτουργήσετε ως Περιφερειακός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης;
-Σκοπεύω να λειτουργήσω όπως λειτουργούσα όλα αυτά τα χρόνια ως Δήμαρχος Νευροκοπίου, ως Νομαρχιακός Σύμβουλος και ως Αντινομάρχης. Δηλαδή με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας, το όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Νομού και το καλό των συμπολιτών μου. Μαζί με τον κ. Καραβά και τον κ. Μωυσίδη θα ασκήσουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση, επικροτώντας τα θετικά και κριτικάροντας τα άσχημα.

-Μπορεί να λειτουργήσει η περιφερειακή συνείδηση σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής; Σας φοβίζει το λόμπι της Θράκης;
-Η ύπαρξη ενιαίας περιφερειακής συνείδησης είναι αναγκαία για την ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας και την αντιμετώπιση των δεδομένων ανισοτήτων μεταξύ των 5 νομών. Για να πετύχει ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν μπορούμε να έχουμε νομούς δύο ταχυτήτων. Επίσης δεν μπορούμε να ιεραρχούμε τα διάφορα έργα υποδομών και ανάπτυξης με βάση πληθυσμιακά, θρησκευτικά ή κομματικά κριτήρια. Απαντώ λοιπόν λέγοντας ότι η παράταξη μας δε θα επιτρέψει στο λόμπι της Θράκης να αναχθεί σε ρυθμιστικό για την ανάπτυξη της περιφέρειας παράγοντα.
Υπενθυμίζω ότι ο κ. Γιαννακίδης έχει δεσμευτεί ότι θα δώσει θέση αντιπεριφερειάρχη στο Νομό της Δράμας και ελπίζω να ανταποκριθεί σ' αυτήν την προεκλογική του δέσμευση.

-Τελευταία επανέρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της εκμετάλλευσης των λιγνιτών. Ποια η θέση σχετικά με το ζήτημα;
-Πάγια και διαχρονική θέση μου είναι ότι πάνω απ' όλα είναι η υγεία των Δραμινών και η προστασία του περιβάλλοντος. Στο βωμό της πολυπόθητης ανάπτυξης δεν μπορούμε να θυσιάζουμε ή έστω να παραβλέπουμε άλλα αγαθά σαν αυτά που σας ανέφερα. Είμαι αρνητικά διακείμενος απέναντι στην προοπτική εκμετάλλευσης των λιγνιτικών κοιτασμάτων του νομού διότι θεωρώ πως θα προκύψουν για όλους μας περισσότερες αρνητικές συνέπειες παρά θετικές. Οι κάτοικοι της Κοζάνης και της Πτολεμαίδας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα υγείας και η ΔΕΗ ουσιαστικά τους κλέβει τη ζωή που τους δίνει. Άλλωστε θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού η στάθμη του νερού θα κατέβει 300 μέτρα λόγω των έργων της ΔΕΗ, σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην εκμετάλλευση των λιγνιτών.

-Ποια η ευχή σας για τον θεσμό της Αιρετής Περιφέρειας;
-Εύχομαι ολόψυχα να πετύχει ο θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας και να αποδείξει ότι είναι και χρήσιμος και απαραίτητος για τον τόπο, να αποδείξει ότι μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας της ζωής μας. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τους θεσμούς τους καθιερώνουν οι άνθρωποι. Εύχομαι λοιπόν οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με την Περιφέρεια τα επόμενα 3,5 χρόνια να μην απογοητεύσουν και να αποφύγουν ατυχείς ή λανθασμένους χειρισμούς. Η σημερινή απογοήτευση του κόσμου δεν επιδέχεται περαιτέρω επιβάρυνση. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

-Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
-Θα ήθελα για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που με πίστεψαν και με τίμησαν με την ψήφο τους. Δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ γι' αυτούς με όλες μου τις δυνάμεις, υπόσχομαι να μην απογοητεύσω κανέναν από εκείνους που με περιέβαλαν με αγάπη κατά τη διάρκεια της δικής μου προεκλογικής μάχης και ελπίζω να βοηθήσω από το νέο μετερίζι μου την αγαπημένη μας Δράμα.

 


Σχόλια (1)

σάκης - Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010 στις 23:43
καλή επιτυχία αργύρη συγχαρητήρια για τον αγώνα σου αν και ήσουν εκτός γραμμής καλή επιτυχία

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ