Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Τα αδαμάντινα παιδιά της Δράμας
Μεγάλες διακρίσεις φέτος για το Δημοτικό Ωδείο Δράμας που συμπλήρωσε 17 χρόνια λειτουργίας του
Φέτος σπουδάστριες και σπουδαστές ποικίλων οργάνων και ηλικιών, διακρίθηκαν κερδίζοντας πρώτα και δεύτερα βραβεία σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Ειδικότερα:
Η Αναστασία Δημήτρη 9 χρονών πήρε το 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου και βιολιού Χ.Ω.Ν. στην Αθήνα (Α΄κατηγορία). Καθ. πιάνου Λύκοβα Γιάννα, καθ. βιολιού Ζλάτεβα Ζλάτκα.
Και η Θεανώ Δημήτρη 15 χρονών πήρε το 2ο βραβείο και ασημένιο μετάλλιο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου Χ.Ω.Ν. στην Αθήνα (Γ΄Κατηγορία), καθ. Λύκοβα Γιάννα.
Επίσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμός ΩΒΕ Θεσσαλονίκης ξεχώρισαν οι:
1.Μιτζή Θεοδοσία- Γεωργία 9 χρονών: 1ο βραβείο τσέλο, καθ. Φιλίππου Άγγελος
2.Μουσική Δωματίου ΤΡΙΟ: 1ο βραβείο, Δημήτρη Αναστασία βιολί, Μιτζή
Θεοδοσία - Γεωργία τσέλο και Δήμου Χριστίνα πιάνο. Καθ. Φιλίππου Άγγελος
3.Αναστασία Δημήτρη 9 χρονών: 2ο βραβείο βιολιού, καθ. Ζλάτεβα Ζλάτκα
4.Χαρίλαος Δραγοϊδης 11 χρονών: 3ο βραβείο τσέλο, καθ. Φιλίππου Άγγελος
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δράση Εκτός Έδρας» του Συλλόγου με την χορηγία του Βίκτωρα Ρέστη, μέσα σε εκατόν πενήντα (150) συμμετέχοντες διακρίθηκαν δέκα (10) σπουδαστές εκ των οποίων δύο είναι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
1.Μιτζή Θεοδοσία - Γεωργία: τσέλο 1ο βραβείο και υποτροφία, καθ. Φιλίππου Άγγελος
2.Πολίτης - Περβανίδης Ευστάθιος - Παναγιώτης: 1ο βραβείο - υποτροφία και συμμετοχή σε σεμινάριο στην Αθήνα, καθ. Φιλλίππου Άγγελος.
Στην τελική συναυλία στην αίθουσα «Δημήτρη Μητρόπουλου» του Μεγάρου Μουσικής συμμετείχαν τα έξι καλύτερα παιδιά του διαγωνισμού στα οποία ήταν και τα δύο παιδιά του Ωδείου μας.
Οι περισσότεροι διακριθέντες είναι μικρής ηλικίας και αφήνουν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, κάτι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.
Όλα αυτά βεβαίως δεν είναι τυχαία, μιας και επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή δουλειά από τους ικανότατους καθηγητές του ωδείου αρκετοί εκ οποίων έχουν σπουδάσει σε υψηλοτάτου επιπέδου μουσικές ακαδημίες του εξωτερικού και έχουν πολύ αξιόλογα βιογραφικά οι οποίοι με πολύ όρεξη διδάσκουν στους μαθητές την Τέχνη της Μουσικής.
Πρέπει λοιπόν οι Δραμινοί να είμαστε περήφανοι για το Ωδείο μας, με την τόση καλή δουλειά που κάνει και το πολιτισμικό έργο που προσφέρει στην μικρή επαρχιακή μας πόλη. Πρέπει να είμαστε περήφανοι και για τα παιδιά, που έχουν επιλέξει τον δύσκολο και πανέμορφο δρόμο της μουσικής.

Εθελοντισμός και φιλανθρωπία
Οι Εθελόντριες Νοσηλευτικής του Περιφερειακού Τμήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πραγματοποίησαν την εβδομάδα που μας πέρασε Εορταστική φιλανθρωπική εκδήλωση τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την αγορά τροφίμων σε οικογένειες της πόλης μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Προϊσταμένη Νοσηλεύτρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Ν. Δράμας και Αντιπρόεδρος της Εφορείας Εθελοντών Νοσηλευτικής του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Δράμας, κ. Γιαννωτάκη-Χαραλαμπίδου Ελισάβετ, έκανε μια μικρή εισήγηση σχετική με τον Εθελοντισμό, με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας του Εθελοντισμού, που είναι η 5η Δεκεμβρίου και κατόπιν η Νοσηλεύτρια-Εκπαιδεύτρια Ε.Ε.Σ. κ. Κοντονάσιου Ελισσάβετ, μίλησε με θέμα: "Το Περιφερειακό Τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προσφορά στον άνθρωπο χθες και σήμερα", όπου, εκτός των άλλων, έγινε ιδιαίτερη μνεία στην πολύπλευρη προσφορά της απερχομένης Προέδρου της Εφορείας Εθελοντών Νοσηλευτικής του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Δράμας, κ. Αικατερίνης Τσακίρη - Καραμιχάλη.

Ημερολόγια με τα ήθη και έθιμα της περιοχής
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Παγονερίου, Πύργων και «ο Μέγας Αλέξανδρος» Προσοτσάνης εξέδωσαν από κοινού ως «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» ημερολόγιο για το έτος 2011.
Στο φετινό θέμα διαπραγματευόμαστε «Έθιμα του τόπου μας» όπου παρουσιάζουμε τις εθιμικές συμπεριφορές των Κοινοτήτων μας στον κύκλο του χρόνου.
Την περιγραφή του κάθε εθίμου συνοδεύει σπάνιο παλιό φωτογραφικό υλικό, ενώ αναφέρονται όλες οι εκδηλώσεις του επόμενου έτους των Συλλόγων.
Το ημερολόγιο μπορείτε να το αποκτήσετε από τα γραφεία των προαναφερθέντων Συλλόγων.

Οι «νότες» του μνημονίου επηρεάζουν τα Μουσικά Σχολεία
Σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου αναφορικά με την τύχη των Μουσικών Σχολείων η Υφυπουργός Παιδείας Δια Βίου μάθησης και Θρησκευμάτων κ Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Δεν κλείνουν τα μουσικά σχολεία» επισημαίνοντας πως το υπουργείο δεν συζητά την κατάργηση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, αντίθετα συζητά τη διάθεση της τέχνης και του πολιτισμού «και» σε όλα τα σχολεία.
Όπως ανέφερε η κ. Χριστοπούλου αυτό ήδη έχει αρχίσει να γίνεται σε 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία . Σ' ότι αφορά την οικονομική στήριξη των δήμων για την κάλυψη των δαπανών η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι ήδη έχει συζητηθεί το θέμα και από 1η Ιανουαρίου θα παρθούν ειδικά μέτρα τόσο για τη σίτιση όσο και για τη μεταφορά των μαθητών.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ