Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Νίκος Λατσίσταλης

Πρόεδρος Ψητοπωλών και Επισιτιστών Ν. Δράμας - Πρόεδρος Παμμικρασιατικού Συλλόγου Ν. Δράμας

1 σχόλιο

Στην συνέντευξης της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο Ψητοπωλών και Επισιτιστών Ν. Δράμας κ. Νίκο Λατσίσταλη. Αναφέρθηκε σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα...
Χαρακτηρίζει έγκλημα του Υπουργείου Εσωτερικών τον φόρο 2% επί του τζίρου των καταστημάτων που εφαρμόστηκε στους επαγγελματίες του κλάδου.
Εύχεται η νέα Δημοτική Αρχή να κατανοήσει ότι τα χρήματα αυτά δεν εισπράχθηκαν και είναι πάρα πολλά για να τα πληρώσουν οι επαγγελματίες από την τσέπη τους.
Προτείνει την άρση του μέτρου για την απαγόρευση του καπνίσματος που έχει πλήξει τον κλάδο.
Τέλος, στηρίζει την Ονειρούπολη που αποτελεί μια γιορτή των παιδιών και μια ζωντανή διαφήμιση για την πόλη μας.

-κ. Λατσίσταλη πόσους επαγγελματίες εκπροσωπείτε;
-Το Σωματείο Ψητοπωλών ιδρύθηκε το 1985. Εκπροσωπεί σε όλο τον νομό μας πάνω από 100 συναδέλφους εκ των οποίων οι 40 στην πόλη. Είναι όλοι επαγγελματίες ψητοπώλες που έχουν τα γνωστά σνακ μπαρ. Παράλληλα το 1999 αναβιώνουν και τα δύο ανενεργά σωματεία ζυθεστιατόρων και καφετεριών-κέντρων διασκέδασης.
Έκτοτε προεδρεύω επί τιμή και λόγω «αρχαιότητας» στον άτυπο Σύνδεσμο Επισιτιστών «Η ΟΜΟΝΟΙΑ». Στόχος του άτυπου Συνδέσμου είναι η επίλυση των κοινών προβλημάτων.

-Και από προβλήματα άλλο τίποτε, περισσεύουν...
-Πράγματι. Όπως όλοι οι επαγγελματίες έτσι και εμείς αντιμετωπίζουμε ουκ ολίγα προβλήματα. Το βασικό τα τελευταία χρόνια ήταν ο απεχθής δημοτικός φόρος (2%) επί του τζίρου τον οποίον αντιμετωπίσαμε με την κατανόηση έως τώρα της δημοτικής αρχής. Πιστεύουμε πως και η συνέχεια θα είναι ανάλογη από την νέα δημοτική αρχή ώστε να μην μπούμε σε περαιτέρω περιπέτειες.
Ήταν ένα έγκλημα του Υπουργείου Εσωτερικών του 1997 όπου ενέπλεξε μέσα σε ένα άθλιο παιχνίδι συμφέροντα μεγάλων και τουριστικών δήμων με τους επαγγελματίες σε ολόκληρη την χώρα.

-Ο νόμος πάντως ισχύει... Φοβάστε μήπως ενεργοποιηθούν οφειλές προηγουμένων ετών;
-Αυτό είναι κανονικά θέμα δημοτικής αρχής που γνωρίζει εκ των προτέρων ότι τα χρήματα και δεν τα εισπράξαμε και είναι πάρα πολλά για να τα πληρώσουμε από την τσέπη μας. Θα πρέπει εδώ να πούμε πως η νέα δημοτική αρχή πρέπει να λύσει το πρόβλημα και στην συνέχεια αν επιμείνει από εδώ και πέρα να εισπράξει τον φόρο αυτόν, θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο φόρος είναι ανταποδοτικός προς τον κλάδο.
Θα πρέπει δηλαδή αυτά που θα εισπράξει να τα ανταποδώσει με έργα και παρεμβάσεις αποκλειστικά για τους επαγγελματίες του χώρου. Αυτή ήταν και η έννοια επιβολής του φόρου. Εμείς για τις παρεχόμενες υπηρεσίες (ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα) πληρώνουμε τα τέλη μας.

-Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τον κλάδο σας;
-Σαφέστατα και έχει επηρεάσει, όπως και όλους τους κλάδους. Πιστεύω ότι αν δείξουμε την απαραίτητη επιμονή και υπομονή, κάνοντας το καθήκον μας από την άλλη πλευρά, στηρίζοντας και τις οικογένειες που εργάζονται στις επιχειρήσεις αλλά και τους συνεργάτες προμηθευτές μας θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα αποδείξουμε ότι είμαστε πραγματικοί επαγγελματίες.

-Πόσο έχει πλήξει τις επιχειρήσεις σας η απαγόρευσης του καπνίσματος;
-Εκπροσωπώντας όλο τον κλάδο των επισιτιστών, μπορώ να πω ότι ορισμένες κατηγορίες συναδέλφων (ταβέρνες, καφετέριες, καφενεία) αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Το ταμπεραμέντο και οι συνήθειες του Έλληνα δεν μπορούν να αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων προτείνει την άρση του μέτρου για τα επόμενα 2 χρόνια και κατόπιν συναινετικού διαλόγου να βρεθεί η χρυσή τομή.

-Η Ονειρούπολη δίνει «ανάσα ζωής» στον κλάδο σας;
-Ιδιαίτερα τον μήνα που γίνεται δηλαδή τον Δεκέμβριο που είναι ο μήνας με τα περισσότερα έξοδα, αποτελεί πράγματι ανάσα ζωής.
Ως επαγγελματίες στηρίζουμε την εκδήλωση που αποτελεί μια γιορτή των παιδιών και μια ζωντανή διαφήμιση για την πόλη μας. Είναι ένας θεσμός που επιβάλλεται να τον στηρίξουμε όλοι με όλες μας τις δυνάμεις.
Θα πρέπει όμως να προσεχθεί ιδιαίτερα ο τρόπος λειτουργίας, όσον αφορά τους συλλόγους, που συμμετέχουν, πουλώντας διάφορα εδέσματα προκειμένου να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο δηλαδή να γίνει καθαρά μια εμποροπανήγυρη όπου θα πληρώνουν ενοίκιο για να συμμετέχουν.
Μην φτάσουμε στο σημείο κεντρικά καταστήματα και της ευρύτερης περιοχής να κλείνουν το μαγαζί τους και να ανοίγουν μαγαζί μέσα στην Ονειρούπολη.

-Η Ονειρούπολη αποτελεί μια μικρή διέξοδο για τους επαγγελματίες όμως η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι... Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας ώστε να ξεφύγουμε ως νομός από το αδιέξοδο της ανεργίας και της υπανάπτυξης;
-Είδαμε τα τελευταία χρόνια την υποβάθμιση και την διάλυση των βιοτεχνικών επιχειρήσεων που λειτουργούσαν στον νομό μας. Οι περισσότερες είχαν στηθεί με συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους.
Ο νομός μας έζησε μια δεκαετία ανάπτυξης την περίοδο 1980-1990 που ήταν πρωτόγνωρη. Τότε ήμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Από το 1990 και μετά και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία μαραζώνουμε όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα να γιγαντώσει ο υπερεπαγγελματισμός και να χάνουν όλοι νέοι και παλιοί επαγγελματίες, φτάνοντας στο σημείο μηδέν που χρειαζόμαστε σήμερα.
Γι' αυτό θα πρέπει τα καλά παραδείγματα του παρελθόντος κάποιοι να τα επαναφέρουν και σε υγιείς βάσεις να υπάρξει η αντίστροφή μέτρηση και να επανέλθουν οι παραγωγικές επενδύσεις στον νομό γιατί μόνο αυτές μπορούν να δώσουν πίσω τις χιλιάδες θέσεις των ανέργων και να λειτουργήσει όλη η αγορά.
Ευχάριστο είναι που βλέπουμε νέους αγρότες να οργανώνονται ώστε ο κλάδος αυτός να αποκτήσει νέα αφετηρία ώστε να δώσει πραγματικές θέσεις εργασίας και οικονομική ανάσα στην αγορά.
Προς Θεού όμως όχι σε μορφές ανάπτυξης που θα καταδικάσουν τις επόμενες γενιές.

-Σας ευχαριστώ...
-Και εγώ. Εύχομαι σε εσάς και σε όλους τους συμπολίτες μας. Καλές γιορτές και ευτυχισμένο το 2011.

 


Σχόλια (1)

ΦΑΙΔΩΝ - Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010 στις 00:17
ΝΙΚΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ