Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Πριν από την έλευση του νέου έτους θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ορκωμοσίες των νέων Καλλικρατικών Δήμων που προέκυψαν από τις εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010.  Ήδη στο νομό Δράμας έχουν πραγματοποιηθεί οι ορκωμοσίες στους δήμους Κ. Νευροκοπίου και Δοξάτου.

Η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας έχει προγραμματιστεί για μετά τα Χριστούγεννα τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στο νέο δημαρχείο. Στο Δήμο Παρανεστίου η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί στην έδρα του νέου Δήμου και στο Δήμο Προσοτσάνης η ορκωμοσία θα γίνει την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου η ώρα μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί.

Ακόμη, με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης,  διευκρινίζεται ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είναι μυστική, εν αντιθέσει μέχρι τώρα που ήταν φανερή, ενώ η εκλογή στη θέση του αντιπροέδρου και του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου δεν συνεπάγεται κώλυμα συμμετοχής στις επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής), σε αντίθεση με τα μέχρι τώρα ισχύοντα.

Η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού Συμβουλίου θα γίνει την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Μιχαηλίδης  θα καταλάβει την θέση του προέδρου στο περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ

Σε φορείς του δημόσιου τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και ευρύτερο δημόσιο τομέα) θα μεταφερθεί το πλεονάζον προσωπικό του ΟΣΕ, σύμφωνα με τις ανάγκες των δημοσίων υπηρεσιών, τις οποίες θα αναζητήσει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.  Όλες οι ανάγκες των ανωτέρω φορέων απεστάλησαν στις 15/12/2010 στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προκειμένου να ανακοινωθούν στο προσωπικό του ΟΣΕ για να υποβληθούν οι αιτήσεις μεταφοράς τους στο δημόσιο.

Μεταξύ αυτών οι φορείς που ζήτησαν πλήρωση θέσεων από το προσωπικό του ΟΣΕ είναι οι εξής: το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, ο Δήμος Παρανεστίου, ο Δήμος Προσοτσάνης, η διοίκηση της 3ης ΔΥΠΕ, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης/Ν.Δ. Καβάλας, η Νομαρχία Δράμας, το τμήμα αλλοδαπών και μετανάστευσης Ν. Δράμας και Ν. Καβάλας, η Περιφέρεια ΑΜ- Θ και άλλοι φορείς.

 

Τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας θεωρούν απαραίτητο το άνοιγμα του χιονοδρομικού Κέντρου του Φαλακρού καθώς πιστεύουν ότι στις κρίσιμες μέρες που περνάμε το αντίθετο θα έπληττε ακόμη περισσότερο την οικονομία του Νομού μας καθώς και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού.

Ζητούν τέλος, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα, ώστε να αρχίσει η λειτουργία του κέντρου και να μην χαθούν άλλες μέρες που θα αποβούν εις βάρος της συνολικής επισκεψιμότητας του Νομού μας.

 

Η Ένωση Κυριών Δράμας παρουσιάζει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ονειρούπολης το παιδικό παραμύθι που απέσπασε το 1ο Βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού, με τίτλο: "Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης", του Βασίλη Τερζόπουλου, και κυκλοφορεί από της Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ.

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Σπίτι του Παραμυθιού της Ονειρούπολης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το παραμύθι από τον συγγραφέα και να γνωρίσουν τους ήρωές του: τον Χιονούλη, τον Ονειρούλη, τις νεράιδες και τα ξωτικά καθώς και έναν παράξενο επισκέπτη της Χριστουγεννιάτικης πολιτείας της Δράμας.

Έχοντας ως σκηνικό την Ονειρούπολη, το χωριό του Αη-Βασίλη, το παραμύθι παρουσιάζει σε δύο επίπεδα την εμπειρία των Χριστουγέννων για τα παιδιά μιας αστικής οικογένειας και τα ίδια βιώματα για το παιδί μιας οικογένειας προσφύγων. Μπλέκοντας το πραγματικό με το φανταστικό, σκοπός του παραμυθιού είναι να παρουσιάσει και να εξηγήσει τον όρο ‘πρόσφυγας’, καθώς και τις δυσκολίες και τις στερήσεις που ενδεχομένως τον συνοδεύουν.

 

Ξεναγήσεις στο διαβόητο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, αλλά και στη γύρω απαγορευμένη ζώνη, σχεδιάζει να προσφέρει από του χρόνου η κυβέρνηση της Ουκρανίας -οι ξεναγήσεις που πραγματοποιούν σήμερα διάφορες ιδιωτικές εταιρείες είναι παράνομες και επικίνδυνες, επισημαίνει.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το ουκρανικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, οι ξεναγήσεις στη ζώνη αποκλεισμού θα επιτραπούν αφού πρώτα καθοριστεί η ασφαλής διαδρομή που θα ακολουθούν οι τουρίστες.

Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται ανεπίσημα και σήμερα, κανείς όμως δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι ασφαλείς.

Ο αντιδραστήρας 4 του εργοστασίου εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 και απελευθέρωσε ένα σύννεφο ραδιενεργών υλικών που μόλυνε μεγάλο μέρος της Βόρειας Ευρώπης.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν από μολυσμένες εκτάσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, τμήματα της τότε Σοβιετικής Ένωσης.

Γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, οριοθετήθηκε και εκκενώθηκε μια «ζώνη αποκλεισμού», η οποία επισήμως παραμένει ακατοίκητη, αν και εκατοντάδες άτομα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.

Πόλη φάντασμα παραμένει και το Πριπιάτ, η πόλη των 50.000 κατοίκων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για να φιλοξενήσει τους εργάτες του Τσερνομπίλ.

Σήμερα, οι 2.500 εργαζόμενοι του εργοστασίου δουλεύουν με βάρδιες προκειμένου να ελαχιστοποιείται η έκθεση στη ραδιενέργεια.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ