Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Παύλος Ζαχαριάδης

Νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών, Απασχόλησης, Τουρισμού και Εμπορικών δραστηριοτήτων δήμου Δράμας

3 σχόλια

 

Ο Παύλος Ζαχαριάδης είναι ένας νέος, ορεξάτος και διαβασμένος δημοτικός σύμβουλος.

Στην πρώτη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μετά τον ορισμό του ως Αντιδημάρχου, τονίζει πως η νέα δημοτική αρχή θα εργαστεί σκληρά ώστε να υλοποιήσει το συμβόλαιο της με την τοπική κοινωνία.

Πιστεύει πως η ανάπτυξη του δήμου θα επιτευχθεί με τη δημιουργία υποδομών, αλλά και με την στροφή στον τουρισμό, ενώ σημειώνει πως σημαντικότερο απ΄ όλα είναι να δοθεί στου δραμινού αέρας αλλαγής από την πρώτη στιγμή κάτι που θα επαναφέρει την αισιοδοξία και την Ελπίδα.

 

- Τελικά η προσπάθειά σας δικαιώθηκε… Η παράταξή σας «Πόλη και Ζωή» κέρδισε τις εκλογές και σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει την διοίκηση του νέου Δήμου Δράμας. Ποιες οι άμεσες προτεραιότητές σας;

- Οι άμεσες προτεραιότητες μας είναι όλες αυτές που απορρέουν από την έναρξη μιας νέας δημοτικής περιόδου, αλλά κυρίως από την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Οφείλουμε λοιπόν άμεσα να συντάξουμε το νέο οργανόγραμμα, ενσωματώνοντας τις νέες αρμοδιότητες και εντάσσοντας σ’ αυτό τους νέους υπαλλήλους.

Επιπρόσθετα πρέπει να προχωρήσουμε στις συγχωνεύσεις των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου μας. Τέλος πρέπει πολύ γρήγορα να συντάξουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα, τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα τεχνικών έργων.

  

- Τι αλλάζει με την εισαγωγή της νέας αυτοδιοικητικής αρχιτεκτονικής του «Καλλικράτη» και πώς κρίνετε τις αλλαγές αυτές στο σύνολό τους;

- Νομίζω ότι οι αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης είναι πολυσήμαντες. Έχουμε την μεταβίβαση πολλών νέων και ουσιαστικών αρμοδιοτήτων στο Δήμο. Έχουμε την έλευση νέων υπαλλήλων με επιτελικές λειτουργίες. Πλέον ο Δήμος της Δράμας καθίσταται ο μεγαλύτερος θεσμικός οργανισμός στο Νόμο μας.

Δεν υπάρχει πλέον επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η δημοτική αρχή είναι εφικτό να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει στα διοικητικά της όρια. Σαφώς υπάρχουν και αρκετά προβλήματα. Ακόμη και σήμερα συνεχίζουν και έρχονται εγκύκλιοι και διευκρινιστικοί κανονισμοί για αποφασιστικής σημασίας ζητήματα, που παρακωλύουν το έργο μας. Επιγραμματικά πιστεύω ότι η νέα αυτοδιοικητική αρχιτεκτονική θα συμβάλλει στο δύσκολο έργο που έχει να διεκπεραιώσει ο Δήμος μας και θα φανούμε έτοιμοι και αποτελεσματικοί στη νέα αυτή πρόκληση.

- Οι νέοι Δήμοι αποκτούν πολλές αρμοδιότητες. Υπάρχει η ανάλογη οικονομική στήριξη;

- Το πλέον κομβικό είναι ότι ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί η απόδοση των οικονομικών πόρων που απαιτούνται για την άσκηση των επιμέρους αρμοδιοτήτων που δίνονται στην αυτοδιοίκηση.

Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις δύσκολες στιγμές οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει η χώρα μας, με την σθεναρή διεκδίκηση μας θα αποσπάσουμε τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την αυτοδιοίκηση. Γιατί πολύ απλά ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι η αυτοδιοίκηση.

Από εκεί και πέρα το κενό που παρουσιάζεται στην ρευστότητα για την εκτέλεση των έργων θα προσπαθήσουμε να καλυφτεί από την συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Συνεπώς με υπεύθυνη και αποτελεσματική δράση μπορούμε να αυξήσουμε το προϋπολογισμό του Δήμου μας και κατά συνέπεια τις παροχές και τις υποδομές επ’ αγαθώ της τοπικής κοινωνίας.

- Μπορεί ο πολίτης να είναι αισιόδοξος ότι κάτι θα αλλάξει στον τρόπο διοίκησης και εξυπηρέτησης;

- Αν δεν το πιστεύαμε δεν θα εμπλεκόμασταν με το Δήμο. Έχουμε ένα συμβόλαιο με την τοπική κοινωνία, που είναι το πρόγραμμα μας και θα εργαστούμε σκληρά για να το υλοποιήσουμε. Δεν ζητάμε πίστωση χρόνου, αντιθέτως επιζητούμε την σκληρή κριτική, ούτως ώστε να πετύχουμε βελτιστοποίηση του παραγομένου αποτελέσματος μας.

- Βάζετε ψηλά τον πήχη σε θέματα ανάπτυξης. Με ποιον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε;

- Η ανάπτυξη του Δήμου μας θα επιτευχθεί με τη δημιουργία υποδομών, αλλά και με την στροφή στον τουρισμό. Είναι δυο κεφαλαιώδους σημασίας θέματα που τα προηγούμενα χρονιά ατόνησαν. Και τα δύο σχετίζονται άμεσα και με την απασχολησιμότητα που με τη σειρά της επιφέρει την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι να καταστήσουμε τη Δράμα μια πόλη που θέλουν οι Δραμινοί να μείνουν και που θα κρατάει τα παιδιά της. Και επειδή η επόμενη ερώτηση είναι σίγουρα το πώς; Σας απαντώ ευθέως ότι αυτό θα γίνει με την στροφή του Δήμου σε μελέτες με υψηλό δείκτη ωρίμανσης που θα μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα που λιμνάζουν και ψάχνουν αποδέκτες.

- Στον τομέα των έργων θα θέλατε να μας αναφέρετε 2-3 έργα που θα δρομολογήσετε άμεσα;

- Το πρώτο που ήδη από την επόμενη μέρα των εκλογών έχει ξεκινήσει και εντασσόταν στο πρόγραμμα μας είναι η ολική αντικατάσταση του δικτυού ύδρευσης των αμυαντοσωλήνων στο Δήμο μας παράλληλα με την οριστική λύση της αποχέτευσης των Τοπικών διαμερισμάτων και την σύνδεση τους στο βιολογικό καθαρισμό, για τα οποία βέβαια έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους.

Δεύτερον κομβικής σημασίας θέμα αποτελεί η διαχείριση των απορριμμάτων και η έναρξη της πραγματικής ανακύκλωσης, θέματα για τα οποία έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε στο στάδιο των ενεργειών για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ της Σίψας. Αυτό θα αποτινάξει από πάνω μας την απειλή επιβολής προστίμων.

Επίσης άμεσα ξεκινούν παρεμβάσεις τόσο στο κέντρο της πόλης με στόχο την τόνωση της αγοράς, όσο και η δημιουργία Κηπούπολης που έχουμε εξαγγείλει.

Τέλος καίρια παρέμβαση για εμάς αποτελεί και η ανάπλαση του χειμάρρου της Καλλιφύτου στο κομμάτι από το πάρκο Κυπρίων έως και τον Αρκαδικό.

- Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι ο Δημότης Δράμας όταν στην πανελλαδική επικαιρότητα κυριαρχεί ο φόβος και η απαισιοδοξία;

- Το σημαντικότερο όμως για μένα είναι να δώσουμε έναν αέρα αλλαγής από την πρώτη στιγμή, να επαναφέρουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα στους Δραμινούς και κυρίως στους νέους και να αποτινάξουμε  την μιζέρια και το φόβο για το αύριο. Με τις προηγούμενες απαντήσεις μου νομίζω ότι αυτό είναι εφικτό.

- Προσωπικά εσείς εκλέγεστε για δεύτερη φορά δημοτικός σύμβουλος. Μάλιστα ο νέος Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνετε Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών, Απασχόλησης, Τουρισμού και Εμπορικών Δραστηριοτήτων. Πως είδατε το αντικείμενο των αρμοδιοτήτων σας και ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις σας;

- Για μένα αποτελεί μεγάλη τιμή αυτή η επιλογή. Η ευθύνη που επωμίζομαι, στα 31 μου χρόνια ως ο νεότερος Δημοτικός Σύμβουλος για δεύτερη θητεία, σίγουρα είναι μεγάλη για δύο λόγους.

Πρώτον οι απαιτήσεις της κοινωνίας είναι μεγάλες, άρα το έργο πρέπει να είναι άμεσο και αποδοτικό.

Δεύτερον το αντικείμενο της Αντιδημαρχίας είναι αρκετά ευρύ, αφού καλύπτει 2-3 Αντιδημαρχίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Βοηθοί και συμπαραστάτες μου σε αυτή την προσπάθεια επιζητώ και θα επιδιώξω να είναι οι συνδημότες μου, που με τις δημιουργικές τους προτάσεις, ιδέες, παράπονα, ενημερώσεις μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή ενός βέλτιστου αποτελέσματος.

Αναφορικά με το έμψυχο δυναμικό που ανήκει στην εποπτεία μου, όπως δήλωσε και ο Δήμαρχος κατά την τελετή ορκωμοσίας μας, θα δημιουργηθεί μια σχέση συνεργασίας που συνεχώς θα αξιολογείται και θα βασίζεται  στην διαφάνεια και την αξιοκρατία. Η ευθύνη αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι είναι μεγάλη, γι’ αυτό με πολύ και σκληρή δουλειά θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του Δημάρχου και της τοπικής κοινωνίας.

- Κλείνοντας να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας και καλή χρονιά;

- Σας ευχαριστώ πολύ. Εύχομαι και εγώ από τη σειρά μου καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους τους συνδημότες μου. Μια χρονιά καλύτερη από αυτή που φεύγει. Με υγεία, αγάπη και χαρούμενα πρόσωπα. Καλή χρονιά.

 


Σχόλια (3)

Ιωσηφ - Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014 στις 20:05
Πιστεύω ότι το δημοτικό μέλλον του ζαχαριαδη είναι μπροστά του και εάν τα κομματικά επιτελεία δεν τον βάλουν τρικλοποδιά θα μπορέσει η Δράμα να έχει ένα άτομο σωστό. Πρέπει επίσης να σταθούν και στην σημερινή δημοτική αρχή όλοι οι Δραμινοί ώστε να κάνουν το καλύτερο.

Γιάννης - Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011 στις 08:32
ΠΟΛΥ ΜΕΣΤΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ.ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΔΕΝ ΚΑΒΑΛΑΕΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ.ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΕΙ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ.ΠΑΝΤΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ.ΘΕΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ;ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.

TEO - Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 στις 12:35
Αυτό το παιδί έχει μέλλον. Εμείς του προοδευτικού χώρου να τον προστατέψουμε... ιδίως από κάποιους της παράταξής του ! Παύλο συνέχισε είμαστε μαζί σου !

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ