Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Καλώς τον... τον είχαμε χάσει αλλά επανήλθε και μάλιστα με παρέμβαση σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Αναφέρομαι στον πρώην Πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. O Κ. Σημίτης εκφράζει προβληματισμό και για τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της.  

«Χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων της με άλλους τρόπους. Να συμβάλει σε σχέδια και πρωτοβουλίες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ένωση.» 

Παράλληλα, τονίζει ότι οι προτάσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης πλην της έκδοσης του ευρωομολόγου δεν έγιναν γνωστές.  Με σαφείς αιχμές για την πολιτική Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η πρόοδος επιτυγχάνεται με προτάσεις, συνεννοήσεις, συνεχείς επαφές σε πολλά επίπεδα πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου.  

«Πρόοδος επιτυγχάνεται όταν δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά συνολικά για την ισχυροποίηση της Ένωσης. Όταν χτίζουμε τις αναγκαίες συμμαχίες ώστε αποφάσεις και θεσμοί να μην υπολείπονται των ευλόγων προσδοκιών μας.» τόνισε. 

Μόνο που ξέχασε και αυτός να αναλάβει το  μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για την κατάντια της χώρας...Τώρα παραδίνει μαθήματα πολιτικής .Όταν ήταν ο ίδιος καπετάνιος τι έκανε; Εφάρμοσε το σύστημα της δημιουργικής λογιστικής, έβαλε την Ελλάδα με όχι πραγματικούς δείκτες στην ΟΝΕ, υπερχρέωσε τα νοικοκυριά με δάνεια παντός τύπου, στήριξε την γιγάντωση της φούσκας του Χρηματιστηρίου και φυσικά έκανε τους ακριβότερους Ολυμπιακούς αγώνες με σχεδόν τριπλάσιο κόστος από αυτό που είχε προϋπολογιστεί. Επί των ημερών του είχαμε τα Ίμια... 

Βγήκε τώρα από την ναφθαλίνη και κρίνει. Σε αυτή την χώρα χάθηκε το μέτρο. Με τέτοιες ενέργειες χάνει την αξιοπιστία του το πολιτικό σύστημα... Ανάλογη διάθεση ανάλυσης δεν είχε επιδείξει με τις υποθέσεις Τσουκάτου και Μαντέλη... άραγε γιατί; 

Εκεί που έχει απόλυτο δίκιο είναι ότι η
υνεχής συζήτηση για την χρεοκοπία και την σωτηρία της χώρας δεν δίνει καμία προοπτική.... Απλά μας φόβισε όλους, δημιούργησε πανικό και φόβο. Όμως έτσι δεν μπορεί να έρθει η ανάκαμψη. Αυτή η πολιτική βαθαίνει την κρίση και την ύφεση...  

Ορκίστηκαν οι Δήμαρχοι και τα νέα Δημοτικά Συμβούλια που αναλαμβάνουν από την 1η Ιανουαρίου και πλέον απομένει το τυπικό μέρος για να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους την 1η Ιανουαρίου 2011.  

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, σίγουρα δημιούργησε υψηλές προσδοκίες. Η κυβέρνηση με το σχέδιο Καλλικράτης «θεωρητικά» επιχειρεί τη διοικητική, οικονομική, πολιτική αλλά και ηθική επαναθεμελίωση της αυτοδιοίκησης. Είπαμε θεωρητικά γιατί στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. 

Πώς θα καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, ο κατακερματισμένος συγκεντρωτισμός που χαρακτηρίζει την διαρθρωτική δομή της χώρας; Τι θα γίνει με την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη;  

Η αυτοδιοίκηση είναι η μορφή εξουσίας που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης θέλει να εξυπηρετείται γρήγορα και σωστά. Αυτό απαιτεί σωστή οργάνωση και πόρους. Το φιλότιμο δεν αρκεί... Χρειάζονται χρήματα. Που λόγω της Οικονομικής συγκυρίας είναι δύσκολο να βρεθούν.  

Ο Καλλικράτης ωστόσο αποτελεί μια πρόκληση και συνάμα μια ευκαιρία. Οφείλουμε όλοι μας να ασκήσουμε τις απαραίτητες πιέσεις ώστε ο θεσμός να πετύχει.  

Γιατί ζήσαμε και στο παρελθόν πολλά και διάφορα πειράματα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αναπτυξιακοί Σύνδεσμοι, Συμβούλια Περιοχής, Ανοικτές Πόλεις, Καποδίστριας. Όλα ξεκίνησαν με υψηλές προσδοκίες αλλά κάπου έχασαν την πορεία τους.  

Θυμόμαστε όλοι,τι όνειρα  είχαμε με την εφαρμογή της Αιρετής Νομαρχίας πριν 16 χρόνια. Σήμερα 16 χρόνια μετά ,όλοι αναγνωρίζουν ότι το πείραμα απέτυχε... Γιατί δεν είχε πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Επομένως καλή η θεωρία όμως στην πράξη θα κριθεί και ο Καλλικράτης.  

Ας σταματήσουν τα μεγάλα λόγια και τα όνειρα.....  

Η μεγαλύτερη και ομορφότερη Ονειρούπολη συνεχίζεται με τεράστια επιτυχία. Τα λόγια είναι πολύ φτωχά για να περιγράψεις την τεράστια προσέλευση επισκεπτών στο Χριστουγεννιάτικο χωριό.  Όλοι μένουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
 
Η προβολή που γνωρίζει η Ονειρούπολη, η πόλη της Δράμας αλλά και γενικότερα ολόκληρος ο νομός, από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας μας, είναι και φέτος πρωτόγνωρη και πραγματικά εντυπωσιακή. 

Σύσσωμα τα τηλεοπτικά δίκτυα, οι εφημερίδες, οι διαδικτυακοί τόποι και τα έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας, έδειξαν ενδιαφέρον και προβάλλουν γενικότερα την μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή αλλά και συγκεκριμένες εκδηλώσεις και δράσεις. 

MEGA, ΑΝΤ1, ALPHA, ALTER, ΕΤ3, ΝΕΤ... βρέθηκαν στην Δράμα και τα ρεπορτάζ που μεταδόθηκαν ανέδειξαν την πολύ σπουδαία αυτή εκδήλωση. 

Εύχομαι η νέα δημοτική αρχή να αναδείξει ακόμη περισσότερο την δράση που έφερε στην Δράμα χιλιάδες επισκέπτες. 

Το Φαλακρό μας τελείωσε... Το μόνο που έμεινε είναι η Ονειρούπολη. Ας την προστατεύσουμε γιατί είναι σημείο αναφοράς για την Δράμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ