Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


Τα νέα μέτρα, τα λουκέτα και …το χαβιάρι

 

Νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 12 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για την τριετία 2012 - 2014, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ η οποία συνόδευσε την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου.

 

Τα μέτρα αναμένεται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του Μνημονίου, τον ερχόμενο Μάρτιο. Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι μπορεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, αν σημειωθούν αποκλίσεις σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί για το 2011.Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ προτείνει στην Ελλάδα την υιοθέτηση των εξής πρόσθετων μέτρων για την περίοδο 2012 –2014:

 

-Για τον δημόσιο τομέα το ΔΝΤ ζητεί κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να τερματιστούν οι επικαλύψεις. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

 

-Για το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο ζητεί πάγωμα των προσλήψεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αύξηση των ωρών εργασίας από τις 7 στις 8 και εναρμόνιση των συνθηκών με εκείνων του ιδιωτικού τομέα. Επίσης, ζητεί απλούστευση του μισθολογίου, με μείωση των επιδομάτων ως αναλογία του βασικού μισθού και σύνδεσή τους με την εργασία που εκτελείται, αλλά και την εισαγωγή πλαφόν σε αυξήσεις και προαγωγές, ώστε να χορηγούνται πέραν της διετίας.

 

-Για τις ΔΕΚΟ προτείνει αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να περιορισθούν τα κόστη, μείωση των επιδοτήσεων στους συγκοινωνιακών φορείς, πάγωμα προσλήψεων, συρρίκνωση προσωπικού, περιορισμό λειτουργικών δαπανών και μείωση του μισθολογικού κόστους.

 

-Στο σκέλος της φορολογίας προτείνει νέες αλλαγές στον ΦΠΑ με περαιτέρω μείωση των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ και εξάλειψη της γεωγραφικής διαφοροποίησης (π.χ. νησιά). Ακόμη, το Ταμείο ζητεί μεταρρύθμιση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Προτείνει δε μείωση των συντελεστών αποσβέσεων, εξάλειψη των εξαιρέσεων από την υποχρέωση καταβολής φόρου και καλύτερο έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Στο ίδιο πλαίσιο ζητεί εξορθολογισμό της φορολογίας κεφαλαίου.

 

-Για τις κοινωνικές παροχές ζητεί την μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται πάνω από το όριο της φτώχειας και εξάλειψη παροχών που αποδίδονται εις διπλούν.

 

Τέλος, το ΔΝΤ ζητεί μείωση των αμυντικών δαπανών για όλο το διάστημα έως το 2014.

 

Tην ίδια ώρα τα λουκέτα στα καταστήματα αυξάνονται και πληθύνονται όπως και οι ακάλυπτες επιταγές.

 

Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει είναι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ και τα «ρετιρέ» των δημόσιων οργανισμών.

 

Ζουν στην κοσμάρα τους και αισθάνονται ότι αδικούνται...

 

Άλλοι δεν μπορούν να φάνε σαρδέλα και αυτοί θεωρούν δεδομένο το χαβιάρι και την σαμπάνια.

 

Έχουν καταλάβει ότι προκαλούν την μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού;

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ