Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Στέργιος Τσούκας

Νομαρχιακός Σύμβουλος-Μέλος ΔΣ (ΠΟΑΣΥ)

Ο κ. Τσιατούρας πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του γιατί οδήγησε το Σώμα της Αστυνομίας σε αυτό το χάλι

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον πρώην πρόεδρου του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας και Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Στέργιο Τσούκα.
Σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη αναφέρθηκε στα τελευταία γεγονότα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, με αφορμή τον τραγικό χαμό του 15χρονου Αλέξη.
Καταδικάζει την αποτρόπαια πράξη ενώ τονίζει ότι το πρώτα πράγμα που διδάσκεται κάποιος αστυνομικός είναι ότι απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του όπλου όταν υπάρχει πιθανότητα να βληθεί άνθρωπος.
Πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Τσιατούρας γιατί οδήγησε την Αστυνομία σε αυτό το χάλι.
Τέλος, εκφράζει την οδύνη του και τα συλλυπητήριά του για τον χαμό του 15χρονου στην οικογένεια του.

-Δέχεστε πολύ σκληρή κριτική ως Αστυνομικοί με αφορμή τα επεισόδια στην Αθήνα και την δολοφονία του 15χρονου...
-Με αφορμή μια αποτρόπαια πράξη, την οποία καταδικάζουμε, τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε ως οργανισμός δέκτες κριτικής και έντονων αντιδράσεων. Η φυσική μας ηγεσία, η οποία οδηγεί το Σώμα μας σ' αυτήν την κατάσταση θα έπρεπε να ντρέπεται. Ως εργαζόμενοι σε έναν ιδιαίτερα σκληρό χώρο βιώνουμε καθημερινά την ανάγκη της κοινωνίας για περισσότερη ασφάλεια.
Όμως αυτό φαίνεται ότι δεν είναι κατορθωτό γιατί οι κατευθύνσεις της φυσικής ηγεσίας μας που δυστυχώς βρίσκουν ενίοτε και υποστηρικτές την πολιτική ηγεσία (Πολύδωρας) οδηγούν την αστυνομία σε μαι μορφή στρατοχωροφυλακής.
Εύχομαι και ελπίζω το αίμα του αδικοχαμένου νέου παιδιού να είναι το τελευταίο που ΑΔΙΚΑ χύνεται.

-κ. Τσούκα, δεν έχουν οι αστυνομικοί ευθύνες για την αντιμετώπιση των νεαρών; Υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο;
-Το πρώτο πράγμα που διδάσκεται κάποιος αστυνομικός είναι ότι δεν πρέπει, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του όπλου όταν υπάρχει πιθανότητα να βληθεί άνθρωπος. Κακώς, πολύ κακώς χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση των Εξαρχείων, όπλο. Φοβάμαι πως στο σημείο που φτάσαμε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Μόνο με συνεργασία αστυνομία και κοινωνίας (κόμματα, φορείς, πολίτες) μπορούμε να οδηγηθούμε έξω από την κατάσταση αυτή.

-Είδαμε επίσης μεγάλες καταστροφές και τους αστυνομικούς να παρακολουθούν... Αμηχανία ή συνειδητή πράξη;
-Αμηχανία η οποία μετεξελίχθηκε σε αδυναμία. Κατανοώ πολλές φορές τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται στους δρόμους. Αυτό είναι δημοκρατία. Είναι καλό για την κοινωνία όταν λειτουργούν τα αντανακλαστικά των ανθρώπων. Όμως ο καθένας μας πρέπει να κάνει πράξη αυτό που ουσιαστικά υποκαθιστά τις 10 εντολές "Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να κάνουν σε σένα."
Αν εφαρμόζουμε αυτό το δίδαγμα ούτε βία από την πλευρά της αστυνομίας θα υπάρχει, αλλά ούτε και οι απαράδεκτες καταστροφές που όλοι καταδικάζουμε θα ξαναγίνουν.

-Ως συνδικαλιστικό κίνημα πως κρίνετε την λειτουργία της ΕΛΑΣ; Είστε ικανοποιημένοι ή πιστεύετε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και αν ναι ποιες πρέπει να είναι αυτές;
-Ως συνδικαλιστικό κίνημα έχουμε θέσει το ερώτημα "Τι αστυνομία θέλουμε;" στην πολιτεία εδώ και πολλά χρόνια. Προκαλέσαμε την σύγκλιση της διακομματικής επιτροπής ώστε να καταλήξουμε κοινά τι είδους αστυνομία θέλουμε.
Δεν είμαι ικανοποιημένος από την μορφή της σημερινής αστυνομίας. Ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου της ΕΛΑΣ, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, η εκπαίδευση η οποία θα πρέπει να επιμηκύνεται και όχι να μειώνεται, η κάλυψη όλων των κενών άμεσα, είναι μερικά που έπρεπε να γίνουν χθες και όχι αύριο.
Θυμάστε ότι πριν από λίγο καιρό διαμαρτυρόμουν έντονα για το γεγονός ότι, από φέτος οι νέοι αστυνομικοί που εισέρχονται στις σχολές την βασική τους εκπαίδευση την πραγματοποιούν σε στρατόπεδα και όχι στις σχολές της ΕΛΑΣ. Είχα καλέσει μάλιστα τον κ. Τσιατούρα να παραιτηθεί από την θέση του αρχηγού. Σήμερα επαναλαμβάνω ότι ο κ. Τσιατούρας πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του γιατί οδήγησε το σώμα της αστυνομίας σ' αυτό το χάλι. Αυτός πρέπει να παραιτηθεί και όχι ο κ. Παυλόπουλος.

-Πως σχολιάζετε τις κινητοποιήσεις μαθητών στην Δράμα και τα συνθήματα που ακούγονταν;
-Οι κινητοποιήσεις είναι δικαιολογημένες. Αλίμονο αν στην δημοκρατία μας δεν αντιδρά ο κόσμος. Λυπάμαι όμως που κάποιοι εκμεταλλεύθηκαν μικρά παιδιά και έκαναν σπέκουλα εκμεταλλευόμενοι ένα τραγικό συμβάν.

-Να γυρίσουμε σελίδα... Μετά από 13 χρόνια συμμετοχής παραιτηθήκατε από την προεδρία του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σ' αυτήν την απόφαση;
-Μετά από 15 χρόνια συμμετοχής στα διοικητικά του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας, εκ των οποίων τα 13 ως πρόεδρος του ΔΣ για έξι συνεχείς θητείες, σεβόμενος τον εαυτό μου, τους σκοπούς και αξίες που υπηρέτησα, τους συναδέλφους μου αλλά και την Δραμινή κοινωνία, αποφάσισα να παραιτηθώ από την θέση του προέδρου, προκειμένου να μπορέσω να ασχοληθώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τα καθήκοντα του αντινομάρχη Δράμας που αναλαμβάνω από την 1-1-2009.
Θεωρώ πως θα αδικούσα τον εαυτό μου, αν επέλεγα να παραμείνω στην θέση του προέδρου. Ως άνθρωπος δίνομαι ψυχή τε σώματι, σ' αυτό που καταπιάνομαι και ασχολούμαι, και πιστεύω πως δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ εξίσου αποτελεσματικά και με τις δύο αρμοδιότητες. Άλλωστε δεν είναι σκοπός μου η συλλογή αξιωμάτων και θέσεων.

-Φέρατε πολλές φορές στο προσκήνιο το θέμα του Αστυνομικού Μεγάρου... Έχουμε κάποια εξέλιξη ή το νέο Αστυνομικό Μέγαρο μπήκε στις καλένδες;
-Το θέμα του Αστυνομικού Μεγάρου τείνει να γίνει το γεφύρι της Άρτας, για την πόλη μας. Πίστευα ότι το 2008 θα είχε ενταχθεί στα προγράμματα του ΣΔΙΤ. Δυστυχώς πρέπει να περιμένουμε το 2009. Θεωρώ πως πρέπει να ενταχθούν οι προσπάθειες των φορέων της Δράμας που μπορούν να βοηθήσουν.

-Κλείνοντας, πιστεύετε ότι "αδικούνται" οι αστυνομικοί από την κριτική που δέχονται;
-Η κριτική που δεχόμαστε έχει μια βάση. Όμως η αρνητική εικόνα της αστυνομίας δυστυχώς "πουλάει". Τα ΜΜΕ προβάλλουν υπέρ του δέοντος τις άσχημες στιγμές μας. Όμως η πλειοψηφία των συναδέλφων μου, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση επιτελούν ένα δύσκολο κοινωνικό έργο.
Στην περιοχή μας, μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαμε συλλήψεις για ναρκωτικά, για ληστείες, για κλοπές, για μαστροπεία, για απάτες κλπ. Οι συνάδελφοί μου λοιπόν που ασχολήθηκαν με όλες αυτές τις υποθέσεις, αδικούνται σίγουρα από την κριτική των τελευταίων ημερών.
Τελειώνοντας, θέλω να εκφράσω και πάλι την οδύνη μου και τα συλλυπητήριά μου για τον χαμό του 15χρονου παιδιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ