Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ


1 σχόλιο

Δραματική η κατάσταση στην αγορά

 

Μείωση 7, 5 δισ. ευρώ κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων στη διετία 2009 - 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε  η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου η κατάσταση στην αγορά το 2010 ήταν ιδιαίτερα προβληματική και η πτωτική τάση του τζίρου αποτέλεσε συνέχεια του 2009

 

Αναλυτικότερα, οι κατηγορίες καταστημάτων, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση του κύκλου εργασιών το 2010, ήταν οι ακόλουθες:

* «πολυκαταστήματα», -9,8%,

*«έπιπλα, ηλεκτρικά είδη, οικιακός εξοπλισμός», -8,7%,

* «ένδυση - υπόδηση», -8,4% και,

* «πωλήσεις εκτός καταστημάτων», -6,8%.

 

Μεγαλύτερη είναι ακόμα η μείωση της ποσότητας της κατανάλωσης, όπου καταγράφονται τα εξής ποσοστά:

 

* τρόφιμα -11%,

* ποτά, καπνός -14%,

* έπιπλα, ηλεκτρικά είδη -15%,

* φαρμακευτικά, καλλυντικά -27%

* καύσιμα -28% και τέλος

* ένδυση, υπόδηση -52%.

Όπως τονίζει η ΕΣΕΕ, αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης ήταν ο μεγάλος αριθμός λουκέτων των επιχειρήσεων του εμπορίου.

Και είναι φυσικό επακόλουθο κάτι τέτοιο …το αίσθημα ανασφάλειας και η δραματική μείωση μισθών και επιδομάτων επηρεάζει την αγορά.

Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις προσβλέπουν στους Έλληνες καταναλωτές. Δεν ψάχνουν πελάτες στο Λονδίνο ή στην Νέα Υόρκη. Άρα μείωση εισοδημάτων σημαίνει και μείωση της κατανάλωσης.

Εντύπωση προκαλεί η θεαματική μείωση στην κατανάλωση καυσίμων... Όταν σε μία χώρα αυξάνει η τιμή των καυσίμων με γεωμετρική πρόοδο τότε πολύ απλά μειώνεται και η κατανάλωση ...το ίδιο βλέπουμε και στα ποτά και στα τσιγάρα...Η υπερβολική φορολόγηση αυτών των ειδών δεν έφερε τα ποθητά αποτελέσματα. Γιατί πολύ απλά ο σχεδιασμός στον χάρτη διαφέρει από την πραγματικότητα.

Αλλά και στην πόλη της Δράμας οι επιχειρηματίες βιώνουν έναν πραγματικό εφιάλτη. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να κλείσουν την επιχείρησή τους γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους ενώ το κράτος εξαγγέλλει αυξήσεις σε ΔΕΗ και ασφαλιστικές εισφορές.

Χρονιά ορόσημο για την κρίση που βιώνουμε το 2011.Θύματα αυτής της κρίσης χιλιάδες άνεργοι αλλά και χιλιάδες επιχειρηματίες που θα βάλουν λουκέτο στην επιχείρησή τους...

Σε αυτό το σκηνικό οι ευχές για καλύτερο 2011 φαντάζουν ως ουτοπία.

Παρ' όλα αυτά εμείς ευχόμαστε καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη... αλλοίμονο αν χάσουμε την ελπίδα και δεν οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο.

 

Πρόεδρος του

Περιφερειακού Συμβουλίου

Ο Κώστας Μιχαηλίδης

  

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011 στην Κομοτηνή η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για την εκλογή μελών του Προεδρείου του Συμβουλίου και των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της οικονομικής επιτροπής του συμβουλίου.

Το Σώμα εξέλεξε με αυξημένη πλειοψηφία πρόεδρο τον Κώστα Μιχαηλίδη. Ευχόμαστε στον αγαπητό Κώστα καλή επιτυχία ...έχει τεράστια εμπειρία, γνώσεις και υψηλό πολιτικό επίπεδο για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα που ανέλαβε. Ο νέος θεσμός θα κριθεί στην πράξη ...ας μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία που ξεκινά με υψηλές προσδοκίες.

 

 


Σχόλια (1)

ΠΑΝΟς - Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011 στις 10:08
συγχαρητήρια στον κώστα μιχαηλίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ