Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr


Με την Πένα μου...

1 σχόλιο

Γράφει η Ρένα Τριανταφυλλίδου

Τι είναι πατρίδα; Την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα αυτό έδωσε η δασκάλα από τη Θράκη η Χαρά Νικοπούλου: «Πατρίδα είναι καθένας από εσάς». Αυτό λέει στα «παιδιά» της τους μαθητές της η ηρωική δασκάλα που τιμήθηκε με το αργυρό μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για το εκπαιδευτικό της έργο.

Η κυρία Χαρά Νικοπούλου, παρά τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει παραμένει προσηλωμένη στο καθήκον της με αυταπάρνηση και εθνοπρεπή στάση. Υπηρέτησε  ως δασκάλας στο Μεγάλο Δέρειο του Νομού Έβρου τα έτη 2004-2008.

Μόνο που η «εθνοπρεπής» στάση της κυρίας Νικοπούλου με τον διαχωρισμό των μειονοτικών μαθητών λειτούργησε διχαστικά στην τοπική κοινωνία προκαλώντας έντονες αντιπαραθέσεις, αν και η ίδια ηρωοποιήθηκε από ακραίες εθνικιστικές ομάδες.

Η Χαρά Νικοπούλου στην τελετή βράβευσής της από την Ακαδημία Αθηνών την περασμένη Καθώς οι τιμώμενοι δεν λαμβάνουν τον λόγο, πήρε ειδική άδεια και απευθύνθηκε στους παρισταμένους λέγοντας: «Το μετάλλιο ανδρείας αποτελεί για εμένα ηθική δέσμευση να συνεχίσω με μεγαλύτερη πίστη τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση του έθνους».

Διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό μέσω του οποίου θα παραχωρηθούν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τις οποίες υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι διαθέτουν πράγματι τέτοιο δυναμικό, προκηρύσσει σύντομα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο διαγωνισμός θα αφορά:

Στο Δέλτα του ποταμού Νέστου, στο Δέλτα του Έβρου και στη Σαμοθράκη. Στις προσφερόμενες προς έρευνα - μίσθωση περιοχές, όπου σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων γεωθερμικών πεδίων, θα επενδυθούν σε πρώτη φάση 40 - 50 εκατ. ευρώ. Εφόσον, όπως αναμένεται, τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η αξία της εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει συνολικά σε τουλάχιστον 200 εκατ. Ευρώ.

Με πορτοφόλια γεμάτα κάρτες και όχι χρήματα θα κυκλοφορούμε στο εγγύς μέλλον. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι πολύ πρακτική η διαδικασία αυτή και άλλοι ότι φακελονόμαστε για τα γερά, ενώ δεν λείπουν και οι θρησκευτικές φωνές που κάνουν λόγο για χάραξη του αντίχριστου.

Όπως και να έχει, ότι κι αν πιστεύει ο καθένας αυτές σύντομα θα αποτελούν κομμάτι της ζωής μας 

Στην ψηφιακή λοιπόν εποχή που ζούμε εντός των ημερών θα κάνει την εμφάνιση της η κάρτα του πολίτη η οποία θα περιέχει πέραν των άλλων στοιχείων ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ιατρικά στοιχεία και διάφορα άλλα προσωπικά δεδομένα και το τσιπ, θα χρησιμοποιείται δε ως ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας και ως έγγραφο για χρήση στις Δημόσιες υπηρεσίες, η δε Κάρτα Συναλλαγών δια την Εφορίαν και θα έχει και αυτή όλα τα στοιχεία και το τσιπ και θα καταγράφει λεπτομερώς την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου και το σύνολο των οικονομικών μας συναλλαγών μέχρι και πού είμαστε στις αγορές.

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων ανέργων που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να εργαστούν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι ή μερικώς απασχολούμενοι που ζήτησαν το 2010 πληροφορίες για διαμονή και εργασία σε χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2009 και τρεις φορές περισσότεροι σε σχέση με το 2008. 

Τα σχετικά στοιχεία που προέρχονται από τις 24 υπηρεσίες EURES, που λειτουργεί ο Οργανισμός σε όλη την χώρα και καταγράφουν μέρος μόνο του συνόλου των ανέργων που εκφράζουν το ενδιαφέρον να εργαστούν εκτός Ελλάδας.

Πολλοί εκ των ενδιαφερομένων είτε απευθύνονται σε γραφεία διασυνδέσεως σε κράτη-μέλη της ΕΕ είτε επιλέγουν το Διαδίκτυο για να ενημερωθούν για τις προς πλήρωση θέσεις εργασίας.

Μία «χαμένη γενιά» ενδέχεται να δημιουργήσει η ανεργία στους νέους, προειδοποιεί το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Το 2009 η ανεργία σε νέους από 15-24 ετών έφτασε σε ιστορικά επίπεδα: 81 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνταν απασχόλησης...

«Ο δείκτης ανεργίας των νέων σε όλον τον κόσμο έχει φθάσει στο υψηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ και θα ανέβει ακόμα περισσότερο μέσα στο 2010» τονίζει το Γραφείο στην έκθεσή του.

Ο δείκτης έφτασε το 11,9% το 2007 και το 13% το 2009. Για το 2010 προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς στο 13,1% και να πέσει στο 12,7% το 2011.

Το 2008, περίπου 152 εκατομμύρια νέοι (το 28% του ενεργού πληθυσμού) δεν είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας παρά το γεγονός ότι εργάζονταν για λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Περί το 45% της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τα προγράμματα στήριξης της εργασίας των νέων, παρά τις περικοπές που ανακοινώθηκαν τους τελευταίους μήνες στους προϋπολογισμούς τους.


Σχόλια (1)

Skl...giannis - Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 στις 00:27
Όπως πάντα ένα τέλειο άρθρο από την έγκριτη δημοσιογράφο της Δράμας : Ρένα Τριανταφυλλίδου.....πάρα πολυ καλή δουλειά ρένα

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ