Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Βασίλης Δασκάλου

Πρόεδρος Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Δράμας - Πρόεδρος Σωματείου Χειριστών Ν. Δράμας

Στην συνέντευξη της εβδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας κ. Βασίλη Δασκάλου.

Αναφέρθηκε στην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων από την ΝΕΟΓΑΛ. Όπως τονίζει έπεσε από τα σύννεφα όταν έμαθε ότι μια κερδοφόρα επιχείρηση προχώρησε σε μειώσεις μισθών ενώ έχει κέρδη. Ξεκαθαρίζει ότι η Διοίκηση του ΕΚΔ δεν είχε καμία ενημέρωση και υπογραμμίζει ότι ως νέα διοίκηση θα έρθει σε επαφή με όλα τα σωματεία για να τα ενημερώσει σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις που τις χαρακτηρίζει κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της εργοδοσίας.

Τονίζει ότι η κατάσταση στον Ν. Δράμας είναι δραματική και γι’ αυτό η Διοίκηση του ΕΚΔ διοργανώνει ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς ,για να συζητηθεί η άμεση επίλυση όλων των προβλημάτων που οδήγησαν τον Νομό μας στην θέση του πρωταθλητή της ανεργίας.

- Κε Δασκάλου αναλάβατε πριν 1 μήνα Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δράμας ...να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία...

 

- Σας ευχαριστώ. Πράγματι πριν 1 μήνα συνταξιοδοτήθηκε ο Χρήστος Βασιλειάδης και παραιτήθηκε από Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου ο Γιώργος Αλεξίου.

Με την διαδικασία που προβλέπεται ανέλαβα Πρόεδρος με νέο Γενικό Γραμματέα τον Γιώργο Σαβρίδη, που είναι και Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων.

- Είναι μια δύσκολη συγκυρία, με τα Εργασιακά να καίνε. Μπορεί το Εργατικό Κίνημα να παρέμβει ή είναι πλέον αργά;

 

- Η κατάσταση είναι δραματική. Βιώνουμε μια πρωτοφανή Οικονομική κρίση που έχει αντίκτυπο κύρια στους εργαζόμενους. Η ύφεση δημιούργησε τεράστια προβλήματα στον Ιδιωτικό Τομέα.

Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια ,εκ περιτροπής εργασία και πολλά άλλα δημιουργούν μια κατάσταση “εργασιακής ζούγκλας”. Το εργατικό Κίνημα πάντα έχει την δυνατότητα να παρέμβει αλλά πρέπει να ξυπνήσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Φυσικά η κατάσταση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Τα προβλήματα είναι πολλά και σε καθημερινή βάση.

- Είστε ικανοποιημένος από την στάση της ΓΣΕΕ σε Κεντρικό επίπεδο;

- Εννοείται από την Αθήνα ...περίμενα μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και δυναμική.

Όμως ένα μεγάλο μέρος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ προέρχεται από συγκεκριμένους εργασιακούς χώρους που θεωρούνται προνομιούχοι.

- Στον Ν Δράμας πρόσφατα είχαμε πρόσφατα την πρώτη Επιχειρησιακή Σύμβαση στην Ελλάδα από την γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ. Πώς το σχολιάζετε;

- Ο Νόμος 3899/2010 περί Επιχειρησιακών Συμβάσεων είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των Εργοδοτών.

Θα έπρεπε να έχει δύο ασφαλιστικές δικλίδες αυτός ο νόμος, υπέρ των εργαζομένων. Έχει δηλαδή το δικαίωμα να υπογράψει συμφωνία με το Σωματείο χωρίς να έχει γίνει Γενική Συνέλευση.

Επίσης ο Νόμος θα έπρεπε να διασφαλίζει με σαφήνεια ότι μια επιχείρηση κερδοφόρα και χωρίς προβλήματα δεν μπορεί να συνάψει επιχειρησιακές συμβάσεις.

Όταν υπάρχει δυνατότητα σε έναν εργοδότη να εκμεταλλευτεί την επιχειρησιακή σύμβαση φυσικά και θα το κάνει...

Όσον αφορά την ΝΕΟΓΑΛ έπεσα από τα σύννεφα όταν άκουσα ότι εφαρμόζει Επιχειρησιακή Σύμβαση μια Εταιρεία που έχει κέρδη σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της επιχείρησης.

Αυτό θα το περίμενα από κάποια εταιρεία που είναι προβληματική. Όταν είναι αποδεδειγμένο ότι μια εταιρεία έχει μεγάλα προβλήματα και εφαρμόζει την επιχειρησιακή σύμβαση για να μην χαθούν θέσεις εργασίας ,τότε μπορώ να δεχθώ την λήψη μέτρων για να μην οδηγηθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι.

Όμως σε μια κερδοφόρα επιχείρηση δεν το καταλαβαίνω.

- Δεν σας ενημέρωσαν;

- Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ...άλλωστε σύμφωνα με τον Νόμο από την στιγμή που υπάρχει Σωματείο στο Εργοστάσιο δεν ήταν υποχρέωσή τους να το κάνουν.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει στην Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου μέλος της Διοίκησης του Σωματείου της ΝΕΟΓΑΛ. Επειδή διαδίδονται διάφορα πράγματα καλό είναι όσοι τα διαδίδουν να μαθαίνουν πρώτα την αλήθεια και μετά να μιλάνε.

- Με το Σωματείο Εργαζομένων ήρθατε σε επαφή;

- Όχι. Παρ’ όλα αυτά ως Διοίκηση αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με όλα τα σωματεία που λειτουργούν στον Νομό για να τα ενημερώσουμε σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις και όλες τις αλλαγές που αφορούν τα εργασιακά.

Ένας διακεκριμένος εργατολόγος έλεγε πρόσφατα πως δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές στα εργασιακά. Είναι τόσες πολλές σε καθημερινή βάση που κυριολεκτικά δεν τις προλαβαίνουν..

Mε τον ρυθμό που πάνε είναι πολύ δύσκολο να τις παρακολουθήσουν όλοι ακόμη και οι Νομικοί.

 

- Προβλέπετε ότι θα υπάρξει και συνέχεια στον Νομό μας με τις Επιχειρησιακές Συμβάσεις;

- Από την στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων εγώ πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

Να δώσω και μια άλλη παράμετρο που πολλοί την αγνοούν.

Κάθε φορά που υπογράφεται μια τέτοια σύμβαση έχουμε μειώσεις μισθών.

Αυτό δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και την αγορά . Όταν κάποιος πληρώνεται λιγότερα χρήματα τότε αναγκαστικά θα μειώσει και την κατανάλωση.

Άρα καλό είναι αυτά τα ζητήματα, να απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.

- Στον Νομό μας εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα ανεργίας.

- Είμαστε από τους πρώτους Νομούς στην Ελλάδα με τον υψηλότερο δείκτη εδώ και μία δεκαπενταετία . Υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης΄;

Η κατάσταση είναι δραματική.

Μετά από μια περίοδο ακμής που έγιναν στην περιοχή μας και μεγάλα έργα μπήκαμε στην ύφεση και στην έκρηξη της ανεργίας.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Λύνεται μόνο με ανάπτυξη. Να δοθούν κίνητρα σε περιοχές όπως η Δράμα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα από τους άλλους Νομούς. Πρέπει να γίνει κάτι θεαματικό και ουσιαστικό γρήγορα, πολύ γρήγορα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, Δεν πάει άλλο.

Εμείς ως Διοίκηση διοργανώνουμε το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011 ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς του Νομού(Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχοι, Επιμελητήριο, Ομοσπονδία επαγγελματιών, Εμπορικό Σύλλογο, δημόσιες Υπηρεσίες) για να συζητήσουμε τα προβλήματα του Νομού.

Πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να διεκδικήσουμε άμεσα την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων που οδήγησαν τον Νομό μας στην θέση του Πρωταθλητή της Ανεργίας.

Πιστεύω ότι μετά από αυτήν την σύσκεψη θα προκύψουν θετικές εξελίξεις και θα μπορούμε να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ