Αρχική Σελίδα

Ψίθυροι | Εκδόσεις Περιοδικών - Εφημερίδων | Ηπείρου 2, 66100 Δράμα | Τηλ: 25210 36 700 | info@psithiri.gr

Ο ΑΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ


Ενδιαφέρον το τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο όπου συζητήθηκαν και διάφορα σοβαρά προβλήματα του Ν. Δράμας.
Για απαξίωση της Δράμας από την κεντρική εξουσία έκανε λόγο ο κ. Κορυφίδης που πρότεινε την πραγματοποίηση Πανδραμινού Συλλαλητηρίου πριν τα Χριστούγεννα.
Αναρωτιέμαι αν αυτήν την περίοδο είναι δυνατή η αποτελεσματική διεκδίκηση αιτημάτων της Δράμας. Με την κρίση να έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με το Βατοπαίδι να κυριαρχεί στην επικαιρότητα αν εμείς καταγγείλουμε την κυβέρνηση... ποιος άραγε θα μας ακούσει;

Το έχω γράψει πολλές φορές... Καλές οι κινητοποιήσεις. Καλές οι δηλώσεις και οι αναλύσεις.. Ακόμη πιο καλές οι προτάσεις.
Όμως όλα πρέπει να γίνονται την κατάλληλη χρονική στιγμή. Στην πολιτική δεν μετράει τις περισσότερες φορές τι λες αλλά πότε το λες... Και συμφωνώ με τον Νομάρχη ότι η περίοδος αυτή είναι ακατάλληλη λόγω του ότι στην επικαιρότητα κυριαρχούν άλλα σημαντικότερα προβλήματα.

Συζητήθηκαν φυσικά πολλά προβλήματα όπως το Νοσοκομείο, οι παραμεθόριες αλλά και η άρδευση του κάμπου από τα νερά του Νέστου.
Ο Νομάρχης υπογράμμισε ότι το έργο δεν μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί λόγω του μεγάλου του κόστους... Προσωπικά έχω την ίδια άποψη... Όμως θα' θελα να θέσω ένα ερώτημα... Πριν 15 χρόνια όταν όλοι οι φορείς το θεωρούσαν έργο πνοής και έργο ζωής για την Δράμα, δεν γνώριζαν, δεν καταλάβαιναν ή απλά το έλεγαν έτσι για να περνάει η ώρα;

Είναι απίστευτο αυτό που πέτυχε ο κ. Κοντός. Και πιστεύω ότι μας έστειλε όλους αδιάβαστους. Άδειασε το πολιτικό προσωπικό όλου του νομού. Αυτή είναι η πραγματικότητα...
Επί των ημερών του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πέτυχε τεράστιες χρηματοδοτήσεις για τον νομό του. Στην Δράμα, την οποία όπως λέει αγαπά ιδιαίτερα, έταξε, πρότεινε, υποσχέθηκε αλλά επί της ουσίας... άνθρακες ο θησαυρός.

Προσωπικά τον θαυμάζω τον υπουργό... Συνδέει το όνομά του με το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών για την Ξάνθη. Θα μείνει στην ιστορία της πατρίδας του ως Μέγας πολιτικός σαν τον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Αυτή είναι η μία παράμετρος.
Πάμε τώρα σε αυτό που μας αφορά. Πιστεύω ότι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα τελείωσαν... Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Καλός και άγιος ο Κοντός αλλά την Δράμα δεν την βοήθησε. Ευκαιρία είναι οι φορείς να τον υπενθυμίσουν για τις δεσμεύσεις του που παραμένουν στις καλένδες.

Ο Ευμοιρίδης τολμά και παίρνει θέση για τέτοια ζητήματα. Όμως πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα ελαστικός με τον κ. Κοντό. Θεωρεί ότι βοήθησε την Δράμα; Δεν βλέπει άραγε πόσο μας αδίκησε σε σύγκριση με την ιδιαίτερη πατρίδα του;

Όσο για το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει τους τόνους τόσο στον Α' όσο και στον Β' βαθμό αυτοδιοίκησης. Σίγουρα είναι οργανωμένο από τα κεντρικά να παίζουν σε ρυθμούς "σκληρού ροκ".
Όμως καλό είναι να θυμούνται και τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στον Νομό Δράμας. Δεν είναι δυνατόν να φταίει μόνο η ΝΔ για προβληματική θέση του Νομού Δράμας.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν δίκαιες στα αιτήματα της Δράμας; Δεν αδικηθήκαμε τότε;

Το είδαμε και αυτό... Εταιρία από την Αθήνα στέλνει δελτία παραγγελίας και διαφημιστικά φυλλάδια για την αγορά 1 λίρας στην τιμή του 1 ευρώ. Ζητά όμως στο δελτίο παραγγελίας να αναγράφεται ο αριθμός της πιστωτικής κάρτα του πελάτη.
Η Ένωση Καταναλωτών Δράμας με ανακοίνωση της υπενθυμίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην ανακοινώνουν "ελαφρά την καρδία" τον αριθμό της κάρτας τους.
Περίεργο ακούγεται να σου ζητούν τον αριθμό της κάρτα για να εισπράξουν 1 ευρώ. Προσοχή σε όλους. Είναι πονηροί οι καιροί μην το ξεχνάτε.

Πάει τελείωσε και το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Που είχε ένταση, πόλωση, κόντρες και αντιπαραθέσεις. Πολλοί το περίμεναν με αγωνία... Λίγους μήνες πριν όλοι πίστευαν ότι θα εφαρμοστεί ο Καποδίστριας.
Το τελευταίο 4μηνο συνέβησαν τόσα πολλά γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην αναβολή των συνενώσεων. Κυριότερες αιτίες η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα πολλά προβλήματα που έχει η χώρα και φυσικά η παγκόσμια οικονομική κρίση που επηρεάζει κα την χώρα μας.
Η εφαρμογή των συνενώσεων είχε ως προαπαιτούμενο την οικονομική ενίσχυση των Δήμων. Τα λεφτά όμως που θα βρεθούν; Έτσι, στο ψυγείο το σχέδιο μέχρι νεωτέρας.

Προσωπικά ποτέ δεν πίστεψα ότι η κυβέρνηση θα πήγαινε σε συνενώσεις. Έβλεπα διστακτικότητα και έλλειψη σχεδίου. Και τελικά δικαιώνομαι.
Φυσικά μέτρησε και το πολιτικό κόστος. Θα πάθαιναν σοκ αν πήγαιναν σε Καποδίστρια. Ο κόσμος δεν αποδέχθηκε ποτέ τις συνενώσεις. Δεν βοήθησαν την ύπαιθρο. Αντίθετα σε περιπτώσεις κυρίως περιφερειακών δήμων τα προβλήματα αυξήθηκαν γιατί δεν υπήρχε οργάνωση και οικονομική ευρωστία.
Συμπέρασμα: Πολύ κουβέντα για το τίποτα. Άλλη μια περίπτωση που συζητάμε για να συζητάμε χωρίς πρόγραμμα και στόχους.

Μια σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε το ΚΚΕ για την δημιουργία ειδικού κτιρίου όπου θα στεγαστεί το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ που δέχθηκε μεγάλο χτύπημα με την καταστροφική πλημμύρα του 1994, όταν θάφτηκε κάτω από τόνους λάσπης.
Ζητά την οικονομική στήριξη φορέων και πολιτών γιατί η αξιοποίηση αυτού του αρχείου "δεν είναι μόνο υπόθεση των κομμουνιστών αλλά όλων των προοδευτικών ανθρώπων".
Πιστεύω ότι είναι πολύ ουσιαστική η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και θεωρώ απαραίτητη την διάσωση του ιστορικού αρχείου. Αλίμονο αν τελικά χαθεί αυτός ο θησαυρός. Καλό είναι να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Στηρίζω την πρωτοβουλία και γι' αυτό καταγράφω την άποψή μου.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ